НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.06.2022)

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЩЕ ОБУЧАВА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
Обучението в специалност „Медицинска сестра” в Медицински университет – София вече ще е и на английски език. Висшето училище обявява прием на студенти за следващата академична 2022/2023 година, информира Clinica.bg.
Бакалавърската специалност на английски език ще се изучава във Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн” за периода от четири години. Програмата е предназначена за чужди граждани, с приемен изпит по английски език, платена форма на обучение. Курсът включва предклинично, клинично обучение и преддипломен стаж в университетските болници. Обучението завършва с полагане на държавни изпити, като успешно издържалите ги студенти придобиват диплома за ОКС „Бакалавър”.

Министър Сербезова: НЕПРИЕМЛИВО Е, ЧЕ ЗАКОНОДАТЕЛЯТ НЕ Е ПРЕДВИДИЛ НИКАКЪВ МЕХАНИЗЪМ ЗА САНКЦИИ СПРЯМО ТЕЗИ, КОИТО САБОТИРАТ ПРОЦЕСА НА ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯ
Здравният министър излезе с позиция по повод проблемите с електронните направления. В позицията, публикувана в сайта на МЗ пиша: “От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления. Трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това „неразбрали“ не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване.”
В позицията на министър Сербезова се казва още: “За мен като министър на здравеопазването фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина „неразбрали“ частни субекти.”
Министър Сербезова изтъква, че най-късно в понеделник, 6 юни, очаква отговори за създалата се ситуация от разработилите медицинския софтуер, който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления.

ФИРМАТА С ПРОБЛЕМНИЯ СОФТУЕР СЕ ИЗВИНИ НА ЛЕКАРИТЕ
Председателят на УС на „Контракс“ АД Йордан Йорданов изпрати писмо до Българския лекарски съюз, в което поднася извинения за причинените неудобства, информира Zdrave.net.
В писмото се казва: „Във връзка със събитията около въвеждането на новия НРД от 01.06.2022 г., бихме искали да поднесем своите извинения на изпълнителите на доболнична помощ, които срещнаха затруднения в ежедневната си работа с медицинския си софтуер по отношение на издаване на електронни направления към НЗИС.
Контракс вече над 20 години разработва, развива и поддържа софтуерните продукти от фамилия Хипократ за изпълнители на доболнична помощ. Нашите продукти обслужват над 2000 от общопрактикуващите лекари и над 1000 от СИМП. Като най-голямата компания в този сегмент, съзнаваме огромното значение на правилната работа над медицинските софтуерни продукти. Специалистите ни работят денонощно за бързото разрешаване на всички възникнали проблеми. Не можем да не отбележим факта, че проблемите с отчитането към НЗИС се решават в рамките на деня.
Не на последно място искаме отново да поставим въпроса с липсата на финансиране от страна на държавата в лицето на МЗ и НЗОК за развитие на софтуерните продукти за здравните служители за сметка на централните системи на здравните ведомства. Това принуждава компаниите-разработчици самостоятелно да финансират развитието на медицинските софтуери, а увеличаването на абонаментните такси е труден процес и не може да покрие инвестициите. Неколкократното поставяне на този проблем досега не е довело до разрешаването му“.
Писмото на Йордан Йорданов завърша с думите: „Още веднъж се извинявам от името на целия екип за причинените неудобства и Ви уверявам, че работим с пълна мобилизация“.

УДЪЛЖИХА СРОКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА „БОРБА С COVID-19“ ДО 8 ДЕКЕМВРИ 2022 Г.
Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 удължи срокът за изпълнение на проект BG16RFOP001-4.003-0001 „Борба с COVID-19“ до 8 декември тази година. В тази връзка предстои Министерството на здравеопазването да обяви две процедури, по реда на Закона за обществените поръчки, за избор на изпълнители за закупуване и доставка на лабораторно оборудване, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Процедурите ще бъдат за осигуряване на автоматични лабораторна пипета, механични пипети, PCR работни кабини с вградено осветление и UV лампа и UV таймер, и сух стерилизатор и PCR тестове, от които – 41 400 бр. Real Time PCR- за детекция (стандартни) и33 000 бр. Real Time PCR – за екстракция (стандартни). Оборудването е за нуждите на Националния център по заразни и паразитни болести, а PCR тестовете за Националния център по заразни и паразитни болести, Столична РЗИ, Медицински университет – Пловдив,Медицински университет – Плевен и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора.
До момента с финансиране, осигурено по проекта, са закупени 453 респиратора за лечение на пациенти с COVID-19. Всички те са предоставени на държавни, общински и ведомствени лечебни заведения за болнична помощ. За нуждите на центровете за спешна медицинска помощ са осигурени 10 хил. медицински пулсокситометъра от висок клас. Националният център по заразни и паразитни болести получи автоматизирана система за екстракция и система за PCR детекция в реално време, със 46 хил. теста за екстракция и 46 хил. теста за детекция, както и лабораторна апаратура (хладилници, цетрофуги, пипети, вортекси и др). За нуждите на Националния център по заразни и паразитни болести, Столична РЗИ, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора, бяха осигурени 144 хил. PCR теста (за детекция и екстракция) и 6 машини за автоматична екстракция за PCR изследвания.
В изпълнение на проекта са закупени и предоставени 1,5 млн. хирургични маски и 3 110 103 немедицински маски, 200 хил. очила, 2 391 600 калцуни, 150 000 калцуни (чифт), 60 хил. многократни защитни гащеризони, 391 098 еднократни защитни гащеризони, 20 664 литра дезинфектант.
Основните дейности, заложени в проекта, са осигуряването на медицинска апаратура – апарати за инвазивна дихателна вентилация и диагностикуми. Целта е повишаване капацитета на болниците за лечение на болни с COVID-19, както и на Националния център по заразни и паразитни болести. За работещите в лечебните заведения, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и за служителите на НЦЗПБ са осигурени защитни облекла, маски, оборудване и др.

73 169 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ COVID-19 У НАС
182 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 21 тях са установени с PCR, а 161 – с бързи антигенни тестове. 63,74% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 4 061 теста – 569 от тях са PCR, а 3 492 са антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 9; Варна – 7; Велико Търново – 5; Враца – 10; Габрово – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 5; Ловеч – 3; Монтана – 2; Пазарджик – 4; Плевен – 6; Пловдив – 8; Разград – 2; Русе – 2; Силистра – 6; Сливен – 6; Смолян – 3; София област – 13; София град – 68; Стара Загора – 13; Ямбол – 4.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 165 538. Активните случаи са 73 169. Излекуваните лица са общо 1 055 216, от които 676 са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 351 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, в интензивни структури са настанени 34 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 26, от тях 73,08% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 400 096 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо до момента, 499 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 562-ма медицински служители. Един нов случай на санитар е регистриран през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 153. Нови три случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

463 БРОЯ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ МЕДИЦИНСКИ АПАРАТИ СА ЗАКУПЕНИ ПО ПРОЕКТ „ПОДОБРЕНО КАЧЕСТВО НА ПРЕНАТАЛНАТА ДИАГНОСТИКА И НЕОНАТАЛНИТЕ ГРИЖИ”
463 броя високотехнологични медицински апарати, в това число 33 транспортни кувьози/инкубатори с интезриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца са закупени по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи” по Програма „Инициативи за обществено здраве“. Всички апарати са разпределени в многопрофилните лечебни заведения за болнична помощ с разкрити структури по неонатология. Към настоящия момент в страната са налични общо 124 транспортни кувьози в лечебните заведения за болнична помощ на територията на всички области.
Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Серебзова в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев ще предприеме ли действия МЗ и в какъв времеви период за закупуване на специализирани детски линейки за всички областни градове в България, информира Zdrave.net.
Министърът подчертава, че възможности за транспортиране на деца, нуждаещи се от спешна помощ или от междуболничен транспорт, се осигуряват както от екипите за спешна медицинска помощ, така и от лечебните заведения за болнична медицинска помощ, обслужващи деца.
„При медицинския транспорт на малките деца съобразно възрастта и здравословното им състояние с нормативната уредба са регламентирани условия, които да гарантират безопасност и навременност на транспорта. Това включва разпоредбите на медицинските стандарти по спешна медицина, по педиатрия, по неонатология. Предвид специфичните изисквания при транспорт на малки деца, включително недоносени новородени и новородени с увреждания, Министерството на здравеопазването предприема действия за осигуряване на възможности за транспортиране на нуждаещите се деца с използване на кувьози“, казва министърът.
По думите на проф. Сербезова транспортните кувьози/инкубатори са предадени на отделенията по неонатология. Тя допълва, че през 2021 г. са закупени и предоставени на центровете за спешна медицинска помощ 352 нови и напълно оборудвани с медицинска апаратура линейки.
„Въпреки че разпределението в различните области на страната не е равномерно, във всяка област е осигурено наличие на транспортни кувьози, като по този начин от страна на Министерството на здравеопазването са предприети необходимите мерки и действия за осигуряване на добра материална база за интензивна грижа за новородени и недоносени деца и деца с увреждания“, казва още здравният министър.

ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОВЕРКИТЕ В УСБАЛО
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е разпоредила проверки в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология във връзка с няколко сигнала, получени в Министерството на здравеопазването. Това съобщи тя в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов относно научната дейност в УСБАЛ по онкология в София, информира БТА.
Сербезова посочи, че е разпоредила проверки както на “Вътрешен одит”, така и на Инспектората, като в обхвата не е включено само кадровото обезпечение, а проверките са разширени.
Преди това Лъчезар Иванов каза, че през последните години видни специалисти са били уволнявани или принудени да напуснат болницата, а научната дейност и въпросът за академичното израстване на кадрите са напълно игнорирани. В периода 2019 г. до началото на 2022 г. не са се предприели никакви действия за избор на нов научен съвет към болницата. Конкурсите за началници на клиники и отделения, за заместник-директор, за главна сестра не са обявявани в законния срок, в същото време е налице дефицит на кадри и огромно текучество на персонал, което е вредно за спецификата на работа на онкологичната болница и най-вече за пациентите, коментира Иванов. Според него, ако не се вземат спешни мерки за промяната на ръководството на УСБАЛ по онкология, болницата ще бъде със затихващи функции. Иванов посочи, че заключенията на ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Росен Иванов от доклада са предадени на прокуратурата.
“Разширихме проверките покрай тези сигнали, които получихме, и част от тези проверки са насочени към други органи”, потвърди здравният министър. Тя посочи, че тези проверки не са приключили, така че ще проследят фактите, изнесени от Лъчезар Иванов. Министър Сербезова изтъкна, че по актуализация на Научния съвет действително са предприети мерки едва в началото на тази година – това е около месец и половина преди проверката на МЗ. Тя се ангажира лично да проследи дали това се отразява на качеството на медицинската дейност.
През периода януари 2020 г. до 31 декември 2021 г. УСБАЛО са напуснали 19 лекари и 45 специалисти по здравни грижи. В същото време през цитирания период са назначени нови 33-ма специалисти по здравни грижи.

ЕКСПЕРТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Необходимо е да се създаде Национална стратегия за справяне със сърдечно-съдовите заболявания, като част от Плана на Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве, която да подобри превенцията, диагностиката и лечението в тази сфера, около това се обединиха водещи експерти на конференция за „Обединениe за устойчив сърдечно-съдов план“, съобщи БНР.
Събитието бе организирано от Дружество на кардиолозите в България и Национален Алианс за сърдечно-съдово здраве. На срещата присъстваха представители на съсловните и браншови организации, институциите, бизнесът и медиите. Специален гост беше проф. д-р Стефан Ахенбах, председател на Европейското кардиологично дружество.
Основен фокус на дискусията беше Планът за справяне със сърдечно-съдовите заболявания на Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве , обединяващ здравните специалисти, пациентите, застрахователите, изследователите и индустрията. Той има за цел да намали с една трета преждевременните и предотвратими смъртни случаи в Европа до 2030 г., да подобри достъпа до висококачествени оценки на сърдечно-съдовия риск и да създаде мултидисциплинарни пътеки в грижата за пациентите със ССЗ. Една от основните препоръки на Плана е създаването на Национален такъв, който да отразява реалната ситуация в държавите в Европейския съюз.
Специалистите обсъдиха възможностите за мултисекторно сътрудничество, както и необходимостта от инвестиции и публично-частни партньорства в здравния сектор.
Българското национално радио е медиен партньор на събитието.
Данните сочат, че сърдечно-съдовите заболявания (основно инфарктите и инсултите) остават водеща причина за смърт в Европа. Те засягат живота на повече от 60 млн. европейци и струват на икономиката на Европейския съюз 210 млрд. евро всяка година. Сърдечно-съдовите заболявания са най-голямото здравно предизвикателство в Европа, което допълнително беше усложнено от COVID-19. Само в България всяка година от болести на кръвообръщението загиват между 70–75хиляди души, което представлява смъртност от 1100 на 100 хиляди души, което е около три пъти повече от средната стойност за Европа. Преждевременната смъртност у нас е два пъти по-голяма от средните нива в ЕС.

16 МЛН. ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НАТРУПА “ПИРОГОВ”, НАЗНАЧАВАТ ПРОКУРИСТ ЗА ПО-ДОБРА ФИНАНСОВА ДИСЦИПЛИНА
Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31.03.2022 г., надхвърлят 16 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопзването.
В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв. Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това, в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби – съответно: -3 416 хил. лв., -1 194 хил. лв. и -108 хил. лв.
Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките (някои от които единствени в страната). Независимо че през последните две финансови години (2020 г. и 2021 г.) УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите, натрупани през годините на лошо управление.
За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ също са в обезпокоителни размери – над 9 млн. лв., съответно 9 189 хил. лв. и 9 701 хил. лв.
По представените от лечебното заведение данни към 31.03.2022 г. е налице текуща загуба в размер на -2 907 хил. лв., като размерът на просрочията достига 16 450 хил. лв.
Към днешна дата, за да стабилизира дружеството, ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, съвместно с МЗ, предприе спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.

СПОРЕД ЕКСПЕРТИ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА ДОПРИНАСЯ ЗА ПОЯВАТА НА ОГНИЩА НА ЕНДЕМИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КАТО МАЙМУНСКА ШАРКА И ТРЕСКА
Огнища на ендемични заболявания като маймунска шарка и треска Ласа ще стават все по-чести и все по-устойчиви. За това предупреди на брифинг директорът на Отдела за спешни ситуации на СЗО д-р Майк Райън, информира Zdrave.net като се позова на световните агенции.
„Тъй като изменението на климата допринася за бърза промяна в метеорологични условия и сериозните засушавания, животните и хората променят поведението си, това е валидно особено за търсенето на храна. В резултат на това болестите, които обикновено циркулират при животните, все повече прескачат и при хората“, каза той.
По думите му, за съжаление са налице фактори, които благоприятстват появата на инфекции и разпространението им извън типичните за тях места и региони.
„Сред здравните експерти има известна загриженост, че маймунската шарка и други инфекциозни болести могат да бъдат предадени на животни и чрез човешки медицински отпадъци, тъй като случаите на нарастване на вируса извън Африка вече не са малко“, каза Уилям Кареш, президент на работната група на Световната организация за опазване здравето на животните в дивата природа. По думите му, учените все още не са наясно за причините, поради които се е появила маймунската шарка, нито за факторите, които допринасят за нейното разпространение, особено като се има предвид, че те не са свързани с пътуване до Африка.
Тъй като вирусът циркулира извън Африка, има възможност за повторно разпространение в животинските популации, което потенциално може да направи вируса ендемичен и в страни извън този континент, смята той.
„Както видяхме при COVID-19, има нещо, на което трябва да се обърне особено внимание, и това са медицинските отпадъци от продукти за еднократна употреба. Много сме загрижени от това, че гризачите ще ги събират“, каза Уилям Кареш. По думите му, вирусът е открит при лабораторни маймуни през 1958 г. и оттогава различни животински видове, включително катерици и плъхове, са идентифицирани като чувствителни към него.
По данни на СЗО досега има над 550 потвърдени случая на маймунска шарка в 30 държави.

НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ДЕТСКО ЗДРАВЕ – ПИРОГОВ“ СЕ ЗАВРЪЩА
На 4 юни 2022 г., след две години прекъсване заради COVID пандемията, Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ се завръща. Безплатните прегледи от висококвалифицирани специалисти по програмата се организират от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столичната лекарска колегия на БЛС, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от СЛК.
Рестартирането на инициативата, чиято основна цел е да предостави бърз и лесен достъп на деца до медицински специалисти с висока експертиза, започва от София.
Прегледите ще бъдат извършвани в МЦ „Пирогов“ в събота, 4 юни 2022 г., от 8:30 до 14:30 ч. след предварително записване на час на тел. 02/91 54 403 всеки работен ден от 8:00 ч. до 14:00 ч.
По традиция вече девет години в Национална програма „Детско здраве – Пирогов“ взимат участие лекари от следните специалности: детска урология, УНГ болести, очни болести, детска хирургия, детска ортопедия и травматология, детска кардиология, детска неврохирургия. Специалист в областта на образната диагностика оказва съдействие за прецизната диагностика и планиране на лечението на малките пациенти.
Кампанията „Детско здраве“ започна още през 2013 г. Градовете, в които вече е провеждана тя, са Видин, Кърджали, Кюстендил, Сандански, Велинград, Смолян, Ямбол, Велико Търново, Разград, Бургас.