НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.06.2021)

118 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПОВЕЧЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИЕТИ В ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА ТАЗИ ГОДИНА
118 медицински сестри повече ще бъдат приети в държавните висши училища тази година, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерския съвет. Правителството утвърди на вчерашното си заседание приемът на студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации за следващата академична година. Бройките за държавна поръчка се увеличават с 1652 спрямо миналата година. Те са в специалности, за които се очаква или е налице недостиг на подготвени кадри.
Държавата увеличава местата в регулираните професии от професионалните направления „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“ и студентите в тях ще са с 397 повече.
Повече места ще има в общо 23 направления. Субсидираните от държавата бройки за следващата година са общо 40 337, разпределени в 38 държавни висши училища. От тях 34 908 са за образователно-квалификационни степени след средно образование.
Местата срещу заплащане са 15 345, от които 9016 – след средно образование.
За докторантите бройките са 2266, като 1647 от тях са в редовна и 619 в задочна форма на обучение. За научните организации са предвидени 312 места, от които 180 в Българската академия на науките и 53 в Селскостопанската академия.
Определени са и 2000 места в бакалавърски и магистърски програми и 40 – за докторанти в наши университети за кандидати от българска народност, които живеят в чужбина.
Ще бъдат осигурени отново и 150 места за обучение на граждани на Република Северна Македония.

197 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА, ИЗЛЕКУВАНИТЕ ПРЕЗ СЪЩИЯ ПЕРИОД СА 1012
197 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 86 от тях са установени с PCR, а 111 – с бързи антигенни тестове. Общо 12 042 са тестовете, направени за изминалите 24 часа. От тях 4967 са PCR, а 7075 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 7; Варна – 11; Велико Търново – 16; Враца – 6; Габрово – 3; Добрич – 2; Кърджали – 3; Кюстендил – 4; Ловеч – 5; Монтана – 8; Пазарджик – 8; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 17; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 1; София област – 11; София град – 34; Стара Загора – 13; Хасково – 5; Шумен – 2; Ямбол – 7.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 419 010, 16 486 от които – активни. 384 777 са излекуваните лица. 1012 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
2881 са общо пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 326 от тях се намират в интензивни структури.
Общо 1 405 952 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. През последното денонощие са приложени 21 992 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 13 417. Нови четири случая са регистрирани през последните 24 часа. Един от тях е установен при медицинска сестра, а три – при санитари.
17 747 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 21 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Акад. д-р Богдан Петрунов: ПРЕЗ ЕСЕНТА МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ПОСТАВЯНЕТО НА ТРЕТА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
До момента са разкрити не по-малко от 15 000 варианта на основния щам на COVID-19. Това заяви пред БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов, информира Zdrave.net.
Според специалистът е много вероятно всички варианти на коронавируса да циркулират и у нас. За различните варианти на вируса, които съчетават характеристики на няколко мутации, акад. Петрунов обясни, че това са нормални биологични процеси в природата и в тях няма нищо странно. Става такава комбинация между два или три щама. В Индия даже беше открита тройна комбинация от тези варианти, каза акад. Петрунов. “Тоест, тези промени са естествени и в бъдеще ще ги има, въпросът е до колко от тях се закрепват, колко от тях са опасни за хората. Тези, които остават да се закрепват, остават опасни, това са четири щама“, каза той. Става дума за британския, индийския, бразилския и южноафриканския щам.
Специалистът коментира и ваксините срещу вируса и апелира към поставянето им. Той обясни, че предстои тяхното усъвършенстване и обогатяването с новите варианти, които съществуват. Той прогнозира, че това ще стане наесен. Тогава според него може да се наложи или приложението на трета доза ваксина на вече имунизираните, или превръщането на ваксината срещу COVID в ежегодна, подобно на грипната. „Всички фирми, и особено големите, активно работят за създаването на нови варианти на ваксината, които ще имат възможност да покриват всичките досега съществуващи варианти на коронавируса“, каза той.
“Понятието 100-процентно ефективна ваксина не съществува – и теоретически и практически, по простата причина, че каквато и да е ваксина, и най-ефективната да бъде, с нея не можете да достигнете всички хора, които трябва да бъдат имунизирани. Още повече, че над 60-годишна възраст ефективността на всички ваксини намалява заради намалената активност на имунната система, тя не е така мощна като при младите хора“, обясни още имунологът.
Той се спря и на липсата на грипна епидемия тази зима, като заяви, че поради липсата на достатъчно антитела и клетъчен имунитет срещу грипа, наесен може да има по-тежко протичане.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ СМЕНЯ СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ В МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ ЗАРАДИ ТЕЖКИ НАРУШЕНИЯ НА ДОСЕГАШНИЯ РЪКОВОДЕН ЕКИП
С днешна дата, 3 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на болница „Лозенец“. Това съобщи министърът на брифинг в Министерския съвет, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Основания за решението са: данни за източване на лечебното заведение, във връзка с което в началото на годината беше излъчено журналистическо разследване; отрицателните финансови резултати на болницата; сигнали за незаконно извършване на трансплантации на чужди граждани, както и направена трансплантация на лице, заемало висш административен пост.
По отношение ощетяването на НЗОК министър Кацаров припомни, че се касае за отчетени от лечебното заведение като лекувани 60 пациенти, които реално не са потребили въпросните медицински услуги. По случая от НЗОК са извършени две проверки, като резултатите вече са предоставени на прокуратурата. „В деня, в който е издадена заповед за проверка, болницата е върнала парите на НЗОК, обяснявайки вземането с техническа грешка. Повиках изпълнителния директор и поисках обяснения по случая. Това, което той ми обясни за техническата грешка, е неприемливо. Не може да има 60 технически грешки в рамките на един месец – това са случаи, които ежедневно са регистрирани в системата на НЗОК. За мен това не е техническа грешка, а източване на Здравната каса“, посочи министърът.
Финансовата справка на лечебното заведение сочи, че за 2020 г. болницата е на загуба от 21 млн. лв. За същата година, при отрицателен финансов резултат, заетостта на болничните легла е била 23%, или осем от десет легла са били свободни, стана ясно още от думите на д-р Стойчо Кацаров.
В здравното министерство са постъпили документи, съдържащи информация, че в периода 2019 г. – 27 април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а за реципиенти са посочени граждани на Оман, Израел и др. Тъй като изискванията на българското законодателство за трансплантация от жив донор е да има роднинска връзка между донор и реципиент, документите по тези случаи ще бъдат предоставени на МВР за проверка на фактите, а при необходимост и за последващи действия.
Относно чернодробната трансплантация на висш държавен служител, реализирана през месец април т. г. от трупен донор, здравният министър съобщи, че е нарушена процедурата за избор на реципиент. Тримата пациенти, класирани от ИАМН като подходящи за трансплантацията, с оглед спешност и съвместимост, и фигуриращи в листата на чакащи за трансплантация у нас, са били прередени от въпросния държавен служител.
„Ще бъдат проверени и други лечебни заведения, за които има сигнали“ беше категоричен здравният министър.

БЪЛГАРИЯ ПЛАНИРА ДА ДАРИ ДО 150 000 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ
България планира да дари до 150 000 ваксини срещу COVID-19 на съседни държави. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Интерес са проявили Република Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Основното количество на дарените ваксини ще е от ваксината на “АстраЗенека”, защото у нас интересът на гражданите към нея е по-малък, обясни той.
Процедурата е тежка и иска съгласуване с Европейската комисия и фирмата производител, уточни Кацаров. Необходимото проучване е извършено, очаква се становището на ЕК утре.
Министърът увери, че има достатъчно ваксини за българските граждани и можем да си позволим да дарим на съседни държави. По думите му, България ще разполага с 13 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме да се забавят доставките заради по-бавния процес на ваксинация у нас, допълни министърът.
Единственият начин да избегнем нова вълна на COVID-19 e ваксинацията, подчерта министърът. По думите му, пример за това са държави като Израел, Великобритания, САЩ, където много голяма част от населението беше ваксинирано и се вижда рязък спад на разпространението на болестта и рязък спад на смъртността.
От ключово значение е да се ваксинират възрастните хора, така можем да намалим смъртността, а това може да ни “отвори ръцете” да премахнем и малкото мерки, които са останали, каза Стойчо Кацаров. Целта на здравните власти е да проведат информационна, а не пропагандна кампания за повишаване на интереса и доверието към ваксинацията. Министърът посочи, че ще се стремят да направят разговора за ваксинацията по-рационален – “да махнем стигмите и фантасмагориите, да се облегнем на фактите”.

ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ЮНИ ЩЕ БЪДЕ ИЗГОТВЕН ЕДИНЕН ПРОТОКОЛ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
До края на месец юни ще бъде изготвен единен протокол за лечение на COVID-19 в болничната и извънболничната помощ Това каза в отговор на журналистически въпрос заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.
„Целта на работната група е освен протокола, да създадем и платформа, чрез която документът да бъде актуализиран в зависимост от последните научни достижения. На платформата ще бъдат публикувани и резултатите от клинични проучвания и клинични случаи, т.е. ще има непрекъснато обновяване на информацията“, обясни д-р Томов.
Документът ще съдържа критерии за хоспитализация, етапи от лечението, в които да се прилагат съответните медикаменти, както и индикации за привеждане в реанимация.

СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКО ПРОУЧВАНЕ 57% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ДОВОЛНИ ОТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Общественото здравеопазване трябва да е на първо място сред приоритетите на ЕС. Това мнение изразяват 49% от европейските граждани и 59% от българите, участвали в последното проучване, осъществено от Европейския парламент, информира Zdrave.net. Следващите по важност приоритети са мерките за подкрепа на икономиката и създаване на нови работни места (39% средно за ЕС, за България – 55%), както и борбата срещу бедността и социалното изключване (39% за ЕС и 51% за България).
Средно 48% от гражданите на ЕС твърдят, че са доволни от противоепидемичните мерки, докато 50% не са. Делът на удовлетворените от мерките български граждани, участвали в допитването обаче, е значително по-висок в сравнение със средния за Европа – 57%, сочат обобщените данни от проучването.
От тях става ясно, че 74% от европейците искат ЕС да придобие повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от COVID-19, като за България делът е още по-голям – 82%.
На въпроса какви трябва да бъдат приоритетите на ЕС при борбата с пандемията, европейците определят бързия достъп до безопасни и ефективни ваксини за всички граждани на ЕС като най-важно условие (39%). Следва инвестирането на повече пари за разработване на лечения и ваксини (29%), създаването на европейска стратегия за справяне с кризите (28%) и разработването на европейска здравна политика (25%). Българските участници подреждат приоритетите в друг ред. Според тях на първо място по важност стои необходимостта да бъде създадена възможност за страните от ЕС да подкрепят предприятията и работниците, засегнати от пандемията (35%), след това – да има повече и по-големи инвестиции в икономиката за устойчиво и справедливо възстановяване във всички държави в ЕС (31%), да бъде създадена европейска стратегия за справяне с подобна криза в бъдеще (31%) и да се разработи цялостна европейска здравна политика (27%).
Въпреки негативното финансово въздействие на пандемията, мнозинството от анкетираните на европейско ниво (58%) вярват, че здравните ползи от рестриктивните мерки в тяхната държава надвишават икономическите щети, които тези мерки биха могли да причинят, е друг извод от проучването. Според експертите това мнение се споделя в повечето страни от ЕС и представлява промяна в нагласите спрямо втората половина на 2020 г., когато малко повече от половината граждани оцениха икономическите щети като по-важни, според данните от проучването на Европейския парламент през 2020 г. Това обаче не важи за страната ни – за България данните сочат, че за по-голяма част от анкетираните икономическите щети са по-големи от здравните ползи (58%) и само 39% са на мнение, че ползите за здравето са повече, отколкото вредите за икономиката.

ЛЕКАРИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СЪЗДАДОХА ИНТЕРАКТИВЕН СПРАВОЧНИК ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Лекари на първа линия създадоха Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19. Той ще бъде разпространяван сред медиците в страната и ще е достъпен на сайта на Българския лекарски съюз, съобщи БТА.
Световният опит е събран в 40 страници, обясни д-р Трифон Вълков.
„Когато един пациент потърси лекарска помощ вкъщи, вместо да се губи това време с лутане с Бърза помощ из болниците, знае се къде са центровете, които разполагат с интензивни легла, знае се къде са центровете, които разполагат с реанимационни отделения, директно да бъдат насочени към такива центрове. Тези протоколи работят в съответните държави близо година и тяхната обща успеваемост е изчислена на над 95%“, обясни д-р Вълков.

НАД 12 000 ДУШИ ВЪВ ВИДИНСКА ОБЛАСТ СА С ПОСТАВЕНА ПЪРВА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
Към днешна дата във Видинска област 12 439 лица са с поставена първа, а 5541 са със завършен ваксинационен цикъл. Това е съобщил д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин днес по време на провелия се Областен временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин, информира БТА.
Щабът се провежда под председателството на областния управител Огнян Асенов и основната тема на днешното заседание е било изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и епидемиологичната обстановка в областта, съобщават от областната администрация.
От РЗИ-Видин са информирали, че до всички кметове на общини от област Видин са изпратени писма във връзка с обхвата на възрастни хора на и над 65-годишна възраст, както и лица с придружаващи хронични заболявания. С писмото е изискано съдействие за извършване на необходимата организация за информирането на населението в ръководената от тях Община. Проведени са разговори със здравните медиатори към община Видин, при които е изискано съдействие за популяризиране на имунизациите срещу COVID-19 в ромските общности. РЗИ-Видин има готовност мобилни екипи да осъществяват ваксинация в по-малките населени места от областта, уточняват от администрацията.

НЗОК ИЗГОТВИ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ ПО ПРЕДПИСВАНЕ, ОТПУСКАНЕ, ЗАПЛАЩАНЕ И КОНТРОЛ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯТА И СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Експерти от НЗОК са изготвили план за действие по отношение на процесите по предписване, отпускане, заплащане и контрол на медицинските изделия, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хора с увреждания, съобщи Zdrave.net. От здравния портал припомнят, че от началото на следващата година този тип изделия ще преминат към здравния фонд.
До края на настоящата година НЗОК трябва да е готова със списъка с изделията.
Тъй като в момента тези дейности се осъществяват от структури в системата на Министерството на труда и социалната политика, управителят на НЗОК е изпратил писмо до вицепремиера по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев с молба за компетентно становище с препоръки и предложения по предложения документ, поясняват от Здравната каса.

ВОДЕЩА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ПЕДИАТРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА, ЗА ДА ПРЕБОРИ КОВАРНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Да подкрепим проф. Ваня Недкова-Коларова! Това призоваха от Българския лекарски съюз.
Проф. Недкова-Коларова е изтъкнат български лекар, който има нужда от нашата помощ, за да се пребори с тежко и рядко заболяване. Тя е ръководител Катедра „Педиатрия“ в Медицински университет – Плевен, началник Клиника по детски болести в УМБАЛ „ Д-р Георги Странски“, републикански консултант по педиатрия за Централна и Северна България, външен консултант на НЗОК за лечение на деца в чужбина и член на УС на Българската педиатрична асоциация. Проф. Недкова- Коларова е посветила живота си на детското здравеопазване в България.
Всеки, който желае да помогне може да го направи на следната банкова сметка:
Ваня Недкова Недкова-Коларова
IBAN BG74UBBS88881000067222
BIC UBBSBGSF
Банка- ОББ