НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.05.2022)

РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ РАЗПРОСТРАНИХА ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ИЗВЕСТНИТЕ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ СЛУЧАИ НА ОСТЪР ХЕПАТИТ С НЕИЗВЕСТНА ЕТИОЛОГИЯ ПРИ ДЕЦА
Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции в страната разпространи до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на НЦЗПБ, бул. „Ген. Столетов“ 44А, гр. София, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени.
Припомняме, че на 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличаване в броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания.
Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.
До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.
Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.
От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания е установено:
• няма ясна епидемична връзка между случаите;
• не е установен общ източник на инфекция;
• лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;
• при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;
• част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;
• не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.
Информационни линкове по темата могат да се видят в сайта на МЗ.

Доц. Антон Тонев: ИНФЕКЦИОЗНИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО НОВ НАЧИН
Работи се по създаване на нова система за финансирането на инфекциозните болници в страната, както и за отпускането на целеви средства за тях. Това каза на пресконференция днес във Варна председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев, цитиран от БТА.По думите му идеята е те да бъдат изведени от обсега на заплащане на дейностите от здравната каса или поне да получават и национална подкрепа. Аргументът е, че лечението на инфекциозни болести обикновено е държавна политика. Доц. Тонев допълни, че засега няма планове за изграждане на нова инфекциозна болница във Варна, но най-вероятно ще бъдат отпуснати средства за осъвременяването на условията в настоящата.
Има идея обаче Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна (известна в града като тубдиспансер) да бъде преобразувана в болница за белодробни заболявания.
Концепцията за развитие на лечебното заведение, което в момента изпитва много сериозни финансови затруднения, се разработва в партньорство с Министерството на здравеопазването. Доц. Тонев уточни, че идеята е бъдещата болница, освен болни с туберкулоза, да обслужва пациенти с COVID-19 или с постковид синдром. Според него това ще даде шанс за развитието ѝ, особено като се има предвид, че здравното министерство анонсира разкриване на клинична пътека за борба с постковидния синдром.
Вече вървят разговори с община Варна, тъй като тубдиспансерът е нейна собственост, допълни Тонев. По думите му разработваната концепция за белодробна болница предвижда лечебното заведение да бъде прехвърлено на Министерството или да бъде създадено смесено дружество, в което биха могли да инвестират и други участници.

228 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
228 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 21 от които са установени с PCR, а 207 – с бързи антигенни тестове. 66,23% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
4 093 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 936 от тях са PCR, а 3 157 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 4; Варна – 10; Велико Търново – 7; Видин – 3; Враца – 4; Габрово – 2; Добрич – 2; Кюстендил – 1; Ловеч – 5; Монтана – 12; Пазарджик – 7; Перник – 5; Плевен – 3; Пловдив – 15; Разград – 2; Русе – 7; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 3; София област – 14; София град – 83; Стара Загора – 13; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 1; Ямбол – 4.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 157 199, от тях 141 746 са активни. Излекуваните лица са общо 978 533, през изминалите 24 часа са регистрирани 239 от тях.
Общо 849 са пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ – 77 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 23, от които 86,96% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 382 850, през изминалото денонощие са приложени 117 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 426. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
36 920 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ЦЕНАТА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ СЕ УВЕЛИЧАВА С 30%
Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20% от първи май. Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. Цената на клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30% и става 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение, цената е 1000 лева. Експертите се надяват така да стимулират лекарите да предпочитат този тип раждане, информира БНР.
Д-р Калин Поповски е известен акушер-гинеколог с дългогодишна практика в една от най-големите държавни болници Университетската болница “Д-р Георги Странски“. Пред БНР той каза, че има тенденция жените да желаят раждане със секцио: “Стремим се да я удържаме в едни физиологични нива. Тези нива за България е районните и общинските болници е да имат 20 – 30% секцио от общия брой на ражданията”.
“Секциото изобщо не е безопасна операция, но все пак понякога се налага”, допълни още д-р Поповски.
“Фактът, че не е еднакво разпределението между секцио и нормално раждане в университетските, големите държавни, общинските и в частните болници, е много тревожен и показва една плашеща тенденция, която ме тревожи не само като съветник в Министерство на здравеопазването, но и като педиатър”. Това заяви в интервю за предаването “Хоризонт до обед” педиатърът и бивш депутат от 46-то Народно събрание д-р Таня Андреева:
Емили Бенковска е родила своето първо дете преди пет месеца. Малката Алекса се ражда по естествен път: “Родих първото си дете на 27 години по естествен път. Беше ми предложено да раждам секцио, но отказах, защото нямам реално никакви здравословни причини да го направя. Наистина има случаи, когато е наложително. Често чувам гинеколози да предлагат на пацентките си под претекст, че имат тесен таз или разширени вени или че ако тръгнат да раждат, а искат да са с определения медицински екип, може докторът или докторката случайно да ги няма, да не са там, при което момичетата се паникьосват. Масово ги е страх, въпреки че според мен лично една операция е по-страшна от раждането, а в моя случай самото раждане протече буквално за 15 минути”.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ СЕ ПРОВЕДЕ В ЦСМП-КЪРДЖАЛИ
Ден на отворените врати проведе днес Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали, с което отбеляза 27 години от създаването си, съобщи БТА.
„Тогава не бях ръководител на структурата, но бях част от нея и си спомням, че се учехме да работим в движение. Спомням си ентусиазма на колегите, по-голямата част от които и до днес работят в Центъра“, разказва директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков. Той отбелязва, че в екипа има млади попълнения, но и много медици в предпенсионна и пенсионна възраст. Най-възрастният специалист в центъра е 80-годишната д-р Джангозова.
Екипите на спешна помощ са търсени основно за изострени хронични заболявания, като хората в малките населени места посещават директно филиалите. Причината, според д-р Митков, са незаетите лекарски практики за първична помощ в отдалечените населени места. „Ние оставаме единствената алтернатива на тези хора за оказване на медицинска помощ“, уточнява той. Обяснява, че се работи трудно, но не се оплакват и реагират адекватно на всеки случай, дори да се налага да вървят пеша, за да стигнат до пациента. Не липсват и случаи на агресия спрямо екипите, отзовали се на адрес. Затова отскоро са оборудвани с паник бутони, които предават директно информация и запис в Центъра. Има и наказани за това деяние хора, с парична или административна санкция. Има и такива, които намират начин, за да изкажат своята благодарност за оказаните професионализъм и отдаденост”, обяснява още д-р Митков. Той припомня, че, започнал с едва няколко линейки и стотина служители, днес Центърът разполага с 8 филиала и 2 изнесени екипа на територията на област Кърджали, 232 служители по щат и автопарк от 36 линейки. Две от тях са високотехнологични, а сред автомобилите са и две машини “Щаер”, дарени чрез БЧК от швейцарската армия. До тях медиците прибягват основно при работата си в отдалечените и труднодостъпни населени места, с които се характеризира региона.