НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.05.2021)

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ В ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ПЪТУВАНЕ ПО НЕСЪЩЕСТВЕНИ ПОВОДИ
Европейската комисия предложи днес промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни, информира БТА
Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина.
Това изключение може да важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на Световната здравна организация (СЗО). Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от COVID-19, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.
ЕК предвижда да се въведе европейска “внезапна спирачка” и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове. Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните, пристигащи в ЕС. Държавите следва да разрешат пътуване в ЕС на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина, получила пазарен достъп в ЕС.
Държавите могат също да предоставят улеснения за имунизираните с ваксина от списъка за спешна употреба на СЗО. Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателно PCR изследване за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, се посочва в съобщението на комисията.
Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.
Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били здравните работници, служители в превозите, дипломати, транзитни пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряци и хора, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина, дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.
Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

3405 ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
348 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 54 от тях са установени с PCR, а 294 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 3194. От тях 1423 са PCR, а 1771 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 27; Варна – 56; Велико Търново – 10; Видин – 1; Враца – 5; Габрово – 17; Добрич – 4; Кърджали – 4; Ловеч – 7; Монтана – 19; Пазарджик – 5; Перник – 14; Плевен – 14; Пловдив – 17; Разград – 3; Русе – 16; Силистра – 14; Сливен – 8; Смолян – 8; София област – 14; София град – 51; Стара Загора – 13; Търговище – 1; Хасково – 9; Шумен – 6; Ямбол – 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 405 194. Активните случаи са 48 260. Излекувани са 340 442 лица, 553 от които са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6754 пациенти. 662-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
824 623 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 3405 – през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 184 лица-медицински служители. Един нов случай на медицински персонал е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 492. Нови 48 случая са регистрирани през последното денонощие.

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Поради трайна тенденция за намаляване на положителните случаи на коронавирус, от 5 май се възстановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ в област Ловешка област. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция – Ловеч, информира БТА.
Със заповед на директора на РЗИ – Ловеч е намален общият брой легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, които са 227 за пациенти в неусложнено състояние и 8 за интензивно лечение. Заетостта на леглата е 50%, а на интензивните легла 75%. Лечебните заведения имат готовност за увеличаване на COVID леглата в случай на повишен брой болни, допълват от РЗИ.
Към 11 часа на 3 май общо диагностицираните случаи в областта са 5395. Активните случаи са 465, от които 352 на домашна изолация и лечение и 113 хоспитализирани. Починалите лица са 326. Излекуваните лица са 4604. Под карантина са 802 лица. Заболеваемостта е 287,2 на 100 хиляди души население.