НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.04.2022)

Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“: ПАЦИЕНТИТЕ С НАПРЕДНАЛИ И ВИСОКОРИСКОВИ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПРИОРИТЕТНО
Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход. От множество публикувани доклади и научни проучвания става ясно, че критично болните пациенти могат да развият сърдечно-съдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.
С появата на коронавируса SARS-CoV-2 случаите на миокардит в световен мащаб са се увеличили с почти 6 пъти, което посочва коронавируса като един от основните причинители на това усложнение. Миокардитът може да доведе до развитие на терминална сърдечна недостатъчност и нужда от сърдечна трансплантация.
Проучванията категорично доказват негативното повлияване на сърдечната функция при тежка инфекция със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната недостатъчност при COVID-19 е една от основните причини за класифицирането на сърдечно-съдовите пациенти като рискова група. Сред основните симптоми за влошаване на помпената функция на сърдечния мускул са задухът, появата и задълбочаването на отоците по крайниците, подуването на вените в областта на шията и влошаването на физическия капацитет.
В световен мащаб през последните месеци се наблюдава и повишаване случаите на миокардни инфаркти в хода на заболяването или след преболедуване на COVID-19. С по-висок риск от миокарден инфаркт при инфекция със SARS-CoV-2 са хората, страдащи от диабет, хипертония, пациентите с високи нива на холестерол, вече преболедувалите миокарден инфаркт.
Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е чрез ваксинация, в т.ч. поставяне на бустерна доза и спазване на общите противоепидемични мерки. Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80% и 95%!
Повече информация за ваксинацията при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, може да се намери на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

1 851 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ НАМИРАТ В БОЛНИЦА, ОТ ТЯХ 73,81% НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
497 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие – 133 от тях са установени с PCR, а 364 – с бързи антигенни тестове. 70.42% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 7 572 са тестовете, направени през изминалото денонощие – 1 459 от тях са PCR, а 6 113 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 31; Варна – 48; Велико Търново – 5; Видин – 8; Враца – 9; Габрово – 5; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 6; Ловеч – 6; Монтана – 6; Пазарджик – 5; Перник – 8; Плевен – 19; Пловдив – 29; Разград – 3; Русе – 12; Силистра – 3; Сливен – 9; Смолян – 9; София област – 10; София град – 183; Стара Загора – 17; Търговище – 4; Хасково – 18; Шумен – 10; Ямбол – 19.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 140 453, от тях 177 615 са активни. 926 273 са излекуваните лица, 473 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1 851 – в интензивни отделения или клиники се намират 205 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 69, от които 73,91% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента е 4 353 674, от тях 339 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 083. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
36 565 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 11 нови случая са регистрирани за изминалите 24 часа. 90,91% от починалите лица не са били ваксинирани.