НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.04.2020)

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ УДЪЛЖИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ СРОКА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДО 13-ТИ МАЙ
Със 122 гласа „за“, 47 – „против“ и седем „въздържали се“ Народното събрание прие на първо четене предложението на правителството срокът на извънредното положение заради COVID-19 да бъде удължен до 13-ти май, информира Zdrave.net.
„Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на предложението на правителството. Той допълни, че експертното мнение, че здравните системи н Европа ще бъдат максимално натоварени през следващи три седмици, а размерът на кризата все още не може да бъде прогнозиран. По думите на министъра, мерките целят намаляване на натиска върху нашата здравна система, така че да може да поеме всички нуждаещи се.
По време на дебатите парламентарните групи на БСП и „Обединени патриоти“ по отделно предложиха срокът да е до 30-ти април с възможност за ново удължаване, но тази идея беше отхвърлена.
Второто четене на измененията на Закона за извънредното положение ще бъде в понеделник, 6-и април като дотогава се очаква да постъпят още предложения от парламентарните групи.

485 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи БНР.
Броят на починалите вече е 14. Днес в късния следобед от „Александровска“ болница беше съобщено, че в лечебното заведение е починала 83-годишна жена с COVID-19. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет, съобщи Министерството на здравеопазването.
По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 8 нови случая на коронавирусна инфекция, като 5 от тях са в София, и по един случай в Благоевград, Кюстендил и Видин. Лабораториите продължават да работят.
173 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 3 април: 275 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 210 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.
Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.
Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.

КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ЗА НАД 600 000 ДОЛАРА
Два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, одобри на днешното си извънредно заседание правителството, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
Съгласно първия договор МЗ ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара. Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара.
Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на новия коронавирус като Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със заповед на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.
Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.
По време на брифинг министър Ананиев съобщи, че в дарителската сметка, която разкри Министерството на здравеопазването, вече са постъпили над 3,5 млн. лева.

ТРИ БОЛНИЦИ У НАС СА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ИЗОЛИРАНЕ И ХОСПИТАЛИЗИРАНЕ НА ДЕЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Три лечебни заведения за болнична помощ са определени за изолиране и хоспитализиране на лица до 18 години със съмнение за COVID-19 – Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”-София, УМБАЛ „Св. Марина“-Варна и УМБАЛ-Бургас. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутатите от БСП доц. Георги Йорданов и д-р Десислав Тасков защо инфекциозна болница в София не е определена за основна база за приемане на болни с клинични симптоми и вирусоносители на COVID-19, информира Zdrave.net.
В издадената от министъра заповед е указано, че при запълване па капацитета на Инфекциозна болница, пациентите с други инфекциозни болести ще бъдат насочвани към УМБАЛ „Св. Анна“-София“. При необходимост от реанимационни действия за лицата под 18 г. с COVID-19, които са хоспитализирани в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“, те ще бъдат привеждани за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ „Св. Анна“-София.
Потвърдените случаи на COVID 19, които подлежат на задължителна изолация и хоспитализация, се хоспитализират в лечебни заведения за болнична помощ на територията на съответната област. По области са определени и лечебните заведения за активно лечение и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID 19 в неусложнено състояние, както и лечебните заведения за лечение и наблюдение на пациенти в състояние нуждаещо се от интензивни грижи, казва още министърът.
В Инфекциозна болница-София са предвидени 125 легла за лечение и наблюдение на пациенти с COVID 19.
„МЗ съдейства активно, посредством финансови и административно-логистични механизми за спешното въвеждане в експлоатация на основно ремонтираната централна сграда на болницата. Благодарение на предоставените през 2020 г. средства в размер на 221 800 лв. болницата е оборудвана с легла, в т. ч. и реанимационни, както и с необходимата й апаратура. Със съдействието на министерството бяха потърсени и намерени възможности за подпомагане на болницата с персонал, а именно – предоставен бе списък от специалисти, работещи в други лечебни заведения и доброволци, които при необходимост биха участвали в окомплектоване на допълнителните екипи за работа в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“, казва министър Ананиев.

ПРЕВЕЖДАТ ПО 1000 ЛЕВА НА 1700 МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Днес ще преведем на всички медицински и немедицински кадри, които са на първа линия, чисто по 1000 лв. Реално те ще получат по 1537 лв., тъй като се поемат и данъците и останалите удръжки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг днес, на който беше представен доклада на Медицинския експертен съвет, информира Zdrave.net.
По 1000 лева допълнително към заплатата ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения, което прави около 2,6 млн. лв. Останалите 3, 4 млн. лв. до отделените 6 млн. лв., ще получат работещите в Спешната помощ, Регионалните здравни инспекции и Националния център по заразни и паразитни болести, уточни министър Ананиев.
Критерият, по който са разпределени парите е в болниците, в които са открити до 5 души заразени – на 40 души, от 5 до 10 заразени – на 70 души, над 10 души заразени – на 100 души. Това са хората, работещи в приемните, спешните интензивни отделения и лабораториите. Работещите в ЦСМП ще получат допълнителни средства за март, там където има установен случай, след 12 часа положен труд и труд, пряко свързан с пациенти с коронавирус. През април ще нараства броят на тези, които ще ги получат, тъй като се появяват нови области, каза още министър Ананиев.Той допълни, че днес ще предложи на МС проект на решение за договор между България и Китай да бъде подписан договор за доставка на азитромицин таблетки и хидроксихлорохин. 3,2 млн. лв. дарения са получени по сметката на Министерството на здравеопазването, каза още министър Ананиев.

Експерти: НЕ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ ВАКСИНАТА СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗА ПРЕДПАЗВА ОТ COVID 19
Не е доказано, че ваксината срещу туберкулоза предпазва от COVID-19 и заради това категорично не трябва да се прави масова имунизация с нея. Това каза д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма „Бул Био”. По думите му в момент на епидемия, имунитетът не трябва да се отклонява в друга посока, информира Clinica.bg.
Директорът на фирмата „Бул Био”, която произвежда BCG ваксината изтъкна, че сега не е удачният момент да се поставя ваксина.„Ако имаме неимунизиран пациент или такъв със спаднал имунитет, в тази епидемична обстановка, слагайки му БЦЖ ваксина, му трябват между 3 и 6 месеца да си изгради имунитет за BCG основно. И в този момент той става особено уязвим, пада му общият имунитет спрямо други заболявания. В този момент организмът трябва да се бори с причинителя на самата пандемия, а ние му отвличаме имунитетът в друга посока.” Освен това той изтъкна, че едно масово струпване на хора за имунизации в момент на пандемия не е добър вариант. Специалистът коментира още, че при хора с добър имунитет, създаден в миналото от ваксината, при нова ваксинация сега могат да се получат непредвидими последици. Едни от реакциите, които могат да се очакват са „главоболие, втрисане, гадене, повръщане, болки в мускулите”, предупреди експертът. По думите на д-р Кофинов тепърва предстои да бъде доказано има ли връзка ваксината с протекцията срещу COVID -19. „Пилотно имунизацията за BCG е започнала през 1949 година, а след 1951-а се прилага масово като задължителна имунизация, ако тази хипотеза е вярна, това значи, че всички родени след 1951 година са протектирани поне със сигурност от заболяването туберкулоза”, изтъкна специалистът.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ЗАБАВИХМЕ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУСА, КАТЕРИМ СЕ СТРЪМНО НАГОРЕ
Хората имат нужда от доза успокоение, но успокоението в такава ситуация трябва да е само истина. Това каза в предаването “Панорама” на БНТ заместник-началникът на Националния оперативен щаб за борба с COVID -19 и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
„Един от математическите модели преценява мерките дали са удачни по това в колко дни дали се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна с тези мерки постигнахме, и то последните няколко дена, увеличаване на този срок, това значи забавяне, тръгваме стръмно да се катерим нагоре с броя случаи, което лично мен ме удовлетворява много и мисля, че обществото разбира, че това, което забавяме, става добре. Защото по-малко хора ще се разболеят едновременно, по-спокойно е обществото и това е много важно”, изтъкна проф. Кантарджиев.
Той заяви, че всеки ден е спечелен с това, че може би този вирус подобно на роднините си ще се държи много по-добре за нас през топлото време, когато всички зимни вируси намаляват или изчезват. А това е шанс за нас. Професорът допълни, че освен това, ако се докаже, че БЦЖ ваксината наистина има протективно действие, с по-малкото брой случаи там, където хората са ваксинирани за туберкулоза, където има по-малко болни и болните не развиват такава тежка инфекция.
„Ние сме най-БЦЖ-ираната нация не в Европа, а в света. Това са традициите на нашето здравеопазване. Този, който е открил микроба на киселото мляко, е въвел в България още в 20-те години на миналия век ваксина срещу туберкулоза, не БЦЖ. Но след това започва производството в нашата страна. Бяхме много критикувани, че сме една от европейските държави, които продължават да ваксинират бебетата, но май се оказа, че Господ ни е помагал”, изтъкна специалистът. Той уточни, че са направени около 7000-8000 изследвания за носителство на коноравирус в страната. Проф. Кантарджиев призна, че наистина може да имаме някои слабости при тестуването, но тестовете не са лоши, те са препоръчани от СЗО и ЕС.
„Сега активно търсим три неща: лекар-сестра с прояви на инфекция трябва да бъдат веднага тестувани, второ – не трябва да допускаме в колективи, които са стратегически важни за държавата, първите случаи трябва да бъдат хващани и изолирани, и трето: всички болни в нашата страна с двойна пневмония или дори съмнения, трябва да бъдат тестувани”, изтъкна още проф. Кантарджиев. Той беше категоричен, че Министерството на здравеопазването е направило всичко възможно и за кратко време са разкрити допълнително лаборатории за изследване на COVID -19. Проф. Кантарджиев изтъкна, че мерките, които предприема правителството са правилни и е нужно да проявим търпение и стоицизъм. Той отново напомни, че всяка епидемия е тест за морала на нацията. “Това да изоставиш възрастните хора, тези, които построиха тази държава, и които цялата тежест на прехода поеха, нашите пенсионери нямат хубавата старост на западноевропеееца. Ще ги пазим и ще правим всичко възможно да работи икономиката, защото народът трябва да се обединява, партиите трябва да си помагат, критика трябва да има, но да няма критикарство”, обобщи професорът.

БОЛНИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА РАЗПОЛАГАТ СЪС 77 РЕСПИРАТОРА, ОЧАКВА СЕ БРОЯТ НА АПАРАТИТЕ ЗА ОБДИШВАНЕ ДА НАРАСНЕ
Болниците във Варна и региона вече разполагат със 77 респиратора и се очаква скоро броят им да нарасне. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев, информира БНР.
“Знаете, че самите болници поръчаха допълнителни апарати, ни имаме и дарения. Още 10 респиратора чакат в “Света Марина“. Очакваме, че ще разполагаме със100 респиратора, което пак е недостатъчно, но е по-добре от първоначалните 60 апарата. Говорим само за стационарни, освен тях имаме 14 респиратора в линейките, които при евентуална нужда могат да се ползват“, изтъкна Стоян Пасев. Той допълни, че легловата база може да достигне до 2 500 легла, като към здравните заведения се прибавят и почивните бази на различни министерства, в случай че епидемията се разрасне.

ИА „Медицински одит”: НЯМА НИТО ЕДИН СИГНАЛ ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ДА Е ОТКАЗАЛО ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ СПЕШЕН ПРЕГЛЕД НА ПАЦИЕНТИ СЪ СИМПТОМИ РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ ЗА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
Няма нито един сигнал към днешна дата за отказ на лечебно заведение да окаже лечение или спешен преглед на пациент със симптоми, различни от тези на коронавирус. Това отговориха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на въпрос на Zdrave.net по повод многобройните постове в социалните мрежи, че в лечебните заведения се обръща внимание само на пациенти със симптоми на COVID-19, но не и на останалите.
През първото тримесечие по сигнали на граждани и организации са образувани 137 проверки на болници, като основните теми са качеството на медицинската помощ и изискване от страна на болничните заведения за допълнителни плащания. От ИАМН уточниха, че от въвеждането на извънредното положение на 13-и март до момента няма промяна в предмета на сигналите на пациентите и близките им.
Със заповед на министъра на здравеопазването, от 13-и март са преустановени плановите, детските и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения. В лечебните заведения се приемат пациентите, нуждаещи се от спешна или неотложна медицинска помощ, пациентите на хемодиализа или с онкологични състояния. Препоръчва се хора със сърдечно съдови заболявания, болки в гърдите или хипертония да ползват Спешна помощ, вместо да ходят сами до болниците.
През месец март ИАМН е образувала общо 54 проверки, като от 13 март до края на месеца те са извършени 30 проверки. През месец февруари са осъществени общо 101 проверки, а през месец януари – 63 проверки. Общо за първото тримесечие проверките са 218 броя. От тях 170 проверки са в лечебните заведения за болнична помощ, а 48 проверки в лечебните заведения за извъблонична помощ.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СВИВА ДРАСТИЧНО ПРИЕМА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ
МОН свива приема в университетите още по-драстично от миналата година. С 5248 до 38 028 е намален броят на първокурсниците, за които държавата ще заплаща. Това става ясно от проекта за план приема във висшите училища през следващата 2020-2021 академична година, информира Clinica.bg.
За учебната 2019-2020 г. държавната поръчка бе определена за 43 276 първокурсници. Тогава също имаше намаление, но то бе по-малко-с около 2500 бройки. Всъщност редукцията е следване на държавната политика от няколко години да се сложи край на изкуствено завишените места за студенти. Затова МОН започна да изчислява план приема на база формула, която отчита реализацията завършилите различните университети, потребността на пазара на труда от специалисти в отделните специалности, както и броя завършващи средно образование през съответната година.
Намалението е засегнало и медицинските университети, но не драстично. По-малко са местата основно в направление „Обществено здраве”. От 1244 до 1174 е намален план-приема за първокурсници в Медицински университет – София. Основните специалности обаче запазват миналогодишните показатели – 118 места за специалност „Медицина”, 120 за специалност „Фармация” и с едно по-малко до 119 за специалност „Дентална медицина”. Свиването в приема е в направление „Обществено здраве”, обясниха от висшето училище.
Подобна е ситуацията и в Медицински университет – Плевен. Там местата са понижени от 480 до 387. С 20 по-малко, до 40, са местата в специалност „Ф армация”. Това до някаква степен се обяснява и с фармацевтичните факултети, които се разкриха във висшите училища в страната. В специалност „Медицина” са планирани 118 първокурсници.
В Медицински университет – Пловдив намалението на план-приема спрямо миналата година е пренебрежително малко – от 628 до 614. С четири места по-малко до 146 е бройката за специалност „Медицина” и с пет по-малко до 85 за първокурсниците в специалност „Фармация”.
В Медицински университет-Варна очакват 827 първокурсници, спрямо 827 през миналата година. С 27 по-малко са местата в специалност „Медицина” (до 173). За специалност „Фармация” предвидените места са 74 (с 19 по-малко спрямо миналата година), а за специалност „Дентална медицина” местата са четири по-малко (до 50). Очаква се проектът на МОН за приема във висшите училища да бъде одобрен от Министерския съвет.

НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ТРИ ОБЛАСТИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАКЕТИ С ПРОДУКТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ
Над 41 000 нуждаещи се в страната ще получат пакети с 16 хранителни продукта от първа необходимост. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Разнасянето започва от днес в три области, информира Clinica.bg.
1400 тона храна ще бъде раздадена, като от днес пакети храна ще получат хората в областите Варна, Добрич и Стара Загора. От помощта ще се възползват предимно възрастни над 65 години, хора с увреждания, хора под карантина или такива с ниски доходи, обясниха от социалното ведомство.
Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, и различни видове консерви и др. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Кампанията се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст. До момента са раздадени почти 6000 тона пакети с храна на 457 000 лица и семейства.

36 ДАРЕНИЯ ПОЛУЧИ „УМБАЛ – БУРГАС” ЗА СЕДМИЦА
36 парични и непарични дарения получи „УМБАЛ – Бургас” само за седмица, съобщиха от лечебното заведение. В болницата постоянно се получават обаждания от хора, желаещи да помогнат на медиците, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
“Най-много трогват даренията на малки суми, постъпили от обикновени хора, живеещи в Бургас, региона, дори от чужбина. Правят впечатление и даренията от учителски колективи. Сред тях – лични предпазни средства от Строителната гимназия за работещите в медицинския център на болницата “Св. Николай Чудотворец”, както и паричен превод към УМБАЛ Бургас. 20 000 лв. дари колективът на ОУ “В. Левски”, средства преведе и СУ “Н. Й. Вапцаров” – Приморско”, съобщават още от болницата.
Пицария “Гранд Италия Ди Митко” пък безвъзмездно достави вечеря на вечерната смяна вчера на работещите в Спешното отделение.
УМБАЛ Бургас вече има активна кампания в “Хелп карма”. Тя е за апаратура – два респиратора, пациентски монитори и инфузионни помпи. Кампанията улеснява желаещите да дарят с кредитна карта, PayPal, банков превод.