НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.03.2021)

БОЛНИЦИТЕ У НАС РАЗПОЛАГАТ С ДОСТАТЪЧНО СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОВАНИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Министерския съвет.
Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.
„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Борисов.
Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. „Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов. Той добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден. „Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и „зелените коридори“ също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, допълни той.
В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. „Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.
Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.
Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, категоричен бе доц. Кунчев.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. д-ръТодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. „Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, съобщи той.
Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.
Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

2403 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ .ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
2403 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция у нас през последните 24 часа, от които 1499 са установени с PCR, а 904 – с бързи антигенни тестове. Общо 14 563 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 8233 от тях са PCR, а 6330 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 104; Бургас – 63; Варна – 110; Велико Търново – 62; Видин – 11; Враца – 98; Габрово – 25; Добрич – 30; Кърджали – 25; Кюстендил – 50; Ловеч – 28; Монтана – 49; Пазарджик – 89; Перник – 60; Плевен – 129; Пловдив – 187; Разград – 11; Русе – 48; Силистра – 31; Сливен – 56; Смолян – 30; София област – 106; София град – 737; Стара Загора – 87; Търговище – 5; Хасково – 75; Шумен – 72; Ямбол – 25.
252 029 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 33 227 от тях са активни. Излекувани са вече 208 411 лица. 1781 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 5009 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 423-ма от тях.
243 772 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавурсна инфекция у нас към момента. От тях 20 233 са поставени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 10 294 лица-медицински служители. 50 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 1 – при фелдшер и 11 – при друг медицински персонал.
10 391 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Нови 83 случая са регистрирани през последните 24 часа.

ВСИЧКИ ЛИЦА, КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА ВЛЯЗАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА, СЕ ДОПУСКАТ СЛЕД ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТ, ПОКАЗВАЩ ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ PCR-ТЕСТ
Всички лица, които имат право да влязат на територията на страната, се допускат след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест за доказване на COVID-19. Това казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов дали се предвижда промяна в правилата за влизане и излизане от територията на Република България по отношение на лица (български граждани и граждани на ЕС), които са ваксинирани срещу COVID-19, в т. ч. и отпадане на задължителна карантина при влизане в страната. Изключение от това изискване се допуска за определени групи, изрично изброени в заповедта на министъра. За това информира Zdrave.net.
„Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19“, казва министърът.
По думите му към настоящия момент не са въведени изключения от изискването за представяне на документ за отрицателен резултат от проведен PCR тест, основани на поставена ваксина срещу COVID-19.
„Всички пътуващи лица следва да имат предвид, че поради липсата па натрупани научни данни за ефективността на ваксините срещу COVID-19 спрямо предпазването от заразяване и асимптомно предаване на новия коронавирус на възприемчиви лица, както и на продължителността на постваксиналния имунитет, към момента сертификати за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за отмяна на карантина или за замяна на изискването за PCR тест“, категоричен е министър Ангелов.

ДВОЙНО ПОВЕЧЕ СА НАСТАНЕНИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТ COVID-19 ПАЦИЕНТИ В МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА В ДОБРИЧ В СРАВНЕНИЕ С ТЕХНИЯ БРОЙ ПРЕДИ 10 ДНИ
Двойно повече са настанените за лечение от COVID-19 пациенти в многопрофилната болница в Добрич в сравнение с техния брой преди десет дни. Засилен приток на пациенти се наблюдава и към триажния кабинет в здравното заведение, информира БНР.
„Запълнен е максималният капацитет на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение за усложнените случаи вследствие на коронавирусна инфекция. Постепенно се увеличава броят на пациентите с COVID-19, в момента наблюдаваме началото на т.нар. трета вълна от разпространението на заболяването“, заяви директорът на многопрофилната болница в Добрич д-р Георги Желязков.
От тази седмица вече и в триажния сектор за съмнителни за COVID пациенти работи Централна кислородна система, допълни д-р Желязков.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В БЛАГОЕВГРАД ОТЧИТАТ ТРЕВОЖЕН РЪСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС
Само за една седмица приетите за лечение в „МБАЛ-Благоевград“ са се увеличили над три пъти. Отварянето на кафенетата и ресторантите може да влоши още повече ситуацията. На този фон кръговете от Световната купа за мъже в Банско мина под знака на абсолютната сигурност, но с цената на денонощен труд на лекари и лаборанти.
Само за последните два дни случаите на заразени с коронавирус в област Благоевград са 230. Толкова са и хората, настанени за лечение в болница. Тревогата на директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов: “Не е много голям натискът, но тенденцията е към повишение, това е проблемът. От 225 пациенти с COVID-19, които са в болница, 12 са на интензивно лечение”.
Ваксинирането е в точката на замръзване, като изключим приоритетната имунизация на членовете на секционните комисии. Всъщност и там нещата не стоят добре. От 4542 ангажирани с предстоящите избори, едва 10 процента са пожелали да се ваксинират, а срокът е до края на седмицата.
Завеждащият вътрешно отделение в областната болница в Благоевград д-р Румен Кондев очерта картината: “Само във Вътрешно отделение са 30 пациенти, има към 20 болни и в Инфекциозно. Вижда се увеличение на заболеваемостта и приема на болни. Все пак имаме възможност да ги приемаме, но ако има още увеличение, ще разкрием и в отделението “Уши, нос, гърло” да приемаме пациенти с COVID-19″.
На фона на тази тревожна картина в областта Световната купа за мъже в Банско се проведе без никакъв здравен риск. Само един от стотиците доброволци се е оказал положителен и е бил върнат у дома. Два COVID центъра са изследвали през три дни всички, ангажирани със световното събитие, а състезателите и техните треньорски екипи – всеки ден. Над 1500 проби са взети и обработени само за няколко дни. Лекари и лаборанти са работели от 7 часа сутринта до 1 часа през нощта. Директорът на столичната клиника, ангажирана с тази отговорност, д-р Николина Янакиева заяви пред БНР, че персоналът на хотелите, в които са били настанени гостите, е тестван редица пъти.

ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС КЪМ ВАКСИНИРАНЕТО ПРЕД БОЛНИЦАТА В СМОЛЯН
При засилен интерес преминава ваксинирането в кабинета пред областната болница в Смолян, след като вчера от там обявиха, че в Деня на националния празник ще поставят ваксини на всички желаещи.
При стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при огромен интерес към ваксините срещу заразата започна работата на медицинския екип.
Д-р Петър Янев коментира: “За един час са минали 13 човека. Общо взето не сме спирали работа. Повечето са предварително записани, като има някъде около трима извън списъка, дошли да се имунизират, тоест в унисон с така наречените зелени коридори, тъй като при нас ваксини към момента има за желаещите – ваксината на „АстраЗенека“.“
Средната възраст на ваксинираните е 70 години. Имало и двама души под 40-годишна възраст. До този момент всички са здравно осигурени.

ОПАШКИ ЗА ВАКСИНИРАНЕ В ДВЕ СТОЛИЧНИ ПОЛИКЛИНИКИ
„Зелени коридори“ за имунизация срещу COVID-19 отвориха тази сутрин в две поликлиники в София – Диагностично-консултативните центрове “Софиямед-централа” и “Софиямед-Люлин”. Образуваха се опашки от желаещи да си поставят ваксина, а количествата препарати бяха ограничени, съобщи БНР.
Пред централното ДКЦ на “Софиямед” от ранна утрин се тълпяха десетки с надеждата да стигнат и за тях ваксините. Опашката набъбваше с всяка минута, но никой не си тръгваше и не се отказваше, въпреки че стана ясно, че ваксините са едва 150. Хората сами се организираха и си създадоха ред с номера.
Към обедните часове ситуацията ставаше все по-изнервена и хората влизаха в спорове.
Възможността за свободна имунизация през следващите дни продължава да зависи от наличните количества ваксини в съответните лечебни заведения, като гражданите могат да потърсят информация от тях и Регионалните здравни инспекции.