НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.02.2021)

32-МА МЕДИЦИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
967 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. От тях 604 са установени с PCR, а 363 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове за изминалите 24 часа са общо 11 452, като 4681 от тях са PCR, а 6771 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 33; Бургас – 75; Варна – 45; Велико Търново – 22; Видин – 3; Враца – 39; Габрово – 12; Добрич – 5; Кърджали – 15; Кюстендил – 41; Ловеч – 16; Монтана – 7; Пазарджик – 40; Перник – 24; Плевен – 62; Пловдив – 82; Разград – 4; Русе – 25; Силистра – 12; Сливен – 44; Смолян – 5; София област – 31; София град – 208; Стара Загора – 41; Търговище – 8; Хасково – 29; Шумен – 26; Ямбол – 13.
Общо 220 547 са случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента. 20 885 от тях са активни. Излекуваните лица са 190 484, от които 1512 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 2901. От тях 279 се намират в интензивни структури.
Ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас към момента са общо 45 917. През последното денонощие са регистрирани нови 3283 ваксинации.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 9559 лица-медицински служители. 32 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, от които 4 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 12 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
9178 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 36 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Костадин Ангелов: „ПОСТКОВИД ПРОГРАМАТА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ – НАЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ГРАЖДАНИТЕ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
„Планираме до края на месеца да утвърдим национална програма за възстановяване на преболедувалите COVID-19 граждани или, след разговори с НЗОК и съсловната организация, да създадем нова клинична пътека за долекуване и рехабилитация на хората с белодробни усложнения след прекаран COVID-19“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на „ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19“, разработена съвместно от УМБАЛ „Александровска“ и Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Гражданите ще могат да се възползват от програмата на двете болници безплатно, като специалисти на „Александровска“ ще проследяват дистанционно – чрез възможностите на телемедицината, настанените в болниците за рехабилитация пациенти. Записванията за консултации започват от 8-ми февруари, като не е задължително желаещите да са били пациенти на болница „Александровска“ или на друго лечебно заведение, обясни директорът на УМБАЛ проф. Борис Богов.
В отговор на журналистически въпрос относно разпространението на новия вариант на коронавируса у нас министър Ангелов посочи, че до момента броят на категорично доказаните случаи на британския вариант чрез целогеномно секвениране е 33. Две от лечебните заведения в столицата вчера са докладвали, че между 30% и 50% от изследваните проби за COVID-19 са без S-антиген, което ги прави съмнителни за новия вариант. „Всички такива проби се изпращат към НЦЗПБ за уточняване, но факт е, че броят на съмнителните случаи се увеличава и трябва да бъдем с повишено внимание“, заяви здравният министър.
По отношение на столицата се наблюдава плавно покачване на нивата на заболеваемостта и София вече е в т. нар. „червена зона“ – със заболеваемост от над 120 на 100 хил. население. Всички лечебни заведения в страната поддържат 20% свободен леглови фонд, като имат готовност в рамките на 48 часа да разкрият легла за COVID-19, отговарящи на 50% от капацитета на съответното лечебно заведение, коментира министърът.

ЗАСИЛВАТ КОНТРОЛА ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СОФИЯ
Готовността за възстановяването на присъствените учебни занятия от 4 февруари за ученицитe от 7, 8 и 12 клас, и спазването на противоепидемичните мерки обсъди днес Софийският оперативен щаб под ръководството на кмета Йорданка Фандъкова. В София има леко покачване на заболеваемостта и отново е в критичната червена зона, информира Единният информационен портал за мерките за ограничаване на COVID-19 като се позова на съобщение от Столичната РЗИ.
Кметът настоя да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки. Продължават проверките за носенето на маски в градския транспорт, търговските вериги и моловете. Дирекция „Образование“ и „Здравеопазване“ на Столична община ще проверява работата на детските градини, ясли и училищата.
Екипите на СДВР, Общинска полиция съвместно със Столичен инспекторат проверяват търговски обекти и хранителни вериги. Засилва се контролът и в обществения транспорт.
По данни на старши комисар Георги Хаджиев за последните две седмици са съставени 600 предупредителни протокола, 317 полицейски разпореждания и 168 акта за неспазване на изискването за носене на маски. Столичната полиция е извършила проверки на поставени под карантина на 2 862 лица.
В градския транспорт се извършва дезинфекция на превозните средства. Дезинфекцират се и спирките на обществения транспорт.
Софийският щаб обсъди и продължаването на дейностите по поставяне на ваксини на желаещите от първа и втора фаза – медици, възрастни хора, както и на учители и непедагогически персонал. От началото на седмицата са поставени над 500 ваксини на учители и непедагогически персонал в столични детски градини и училища.
Подготвя се възможността за разкриване на кабинети за ваксинация и в пет от столичните ДКЦ-та. Мобилните екипи на общината започват поставянето на ваксини и в частните домове за възрастни хора.

НЗОК ПРИЕ ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ СРЕДСТВА НА МЕДИЦИТЕ
Надзорният съвет на НЗОК е приел на днешното си заседание изменения и допълнения на „Правилата за условията и реда за заплащане на средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест“, става ясно от решенията на Надзора.
Става дума за разпределянето на 127-те млн. лв., планирани в бюджета на Касата като трансфери от държавния бюджет, с които се гарантират средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на лекари в размер на 600 лв., на специалисти по здравни грижи – 360 лв. и на санитари – 120 лв.
„Измененията, приети днес, касаят сроковете за отчет на лечебните заведения и фактурите, които трябва да издават. Уточнихме и подробности, които от болниците бяха задали като въпроси“, уточни пред Zdrave.net управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и допълни, че наредбата в цялостния ѝ вид ще бъде публикувана на сайта на Здравната каса.

Зам.-министър Жени Начева: ЕЛЕКТРОННАТА РЕЦЕПТА НЯМА ЗА ЦЕЛ ДА ЕЛИМИНИРА ПРЕГЛЕДИТЕ ПРИ ЛЕКАР
Електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в коментар за въвеждането на електронно здравеопазване, съобщи Zdrave.net.
Тя посочи, че консултацията може да се пропусне при много строги изключения, като COVID или други. „Общопрактикуващите лекари трябва да имат въведена възможност за назначаване на лечение чрез техните информационни системи. Издаденото предписание за лечение се въвежда електронно и когато пациентът отиде в аптека, той може или чрез специфичен номер, посочен от общопрактикуващия лекар, чрез своето ЕГН или лична карта да се идентифицира и съответно фармацевтът от аптеката влиза в своята информационна система, проверява дали е издадена такава рецепта на негово име и съответно изпълнява предписанието“, разясни механизма на електронната рецепта Начева.
Тя информира още, че към вчерашна дата електронните направления достигат 34 000, а лекарите, които са издали електронни направления за преглед в лаборатория или диагностика, са близо 2300. Рецептите са 1886, а близо 260 лекари са използвали и приложили тази възможност. Запитана защо броят на издадените електронни рецепти е толкова малък, Начева коментира, че всяко начало е трудно. Тя припомни, че ОПЛ и аптеките трябва да променят софтуерите си, като това е направено сред значителна част от тях и предстои промяната да се осъществи сред всички.
На въпрос кога ще се издават е-направления и за прегледи извън COVID, тя обясни, че амбицията е още до края на февруари за диагностика в лаборатории да може да се отиде с електронно направление. Резултатите от изследванията също ще са достъпни в електронен вариант за специалистите. Следващата стъпка е електронизация на историята на заболяването в лечебните заведения и развитие на регистрите за отделните заболявания. Според нея готовност за преминаване в електронна среда на болничната и доболничната помощ трябва да има до края на годината.

БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В ЕВРОСЪЮЗА ПО ПРОЦЕНТ ПУШАЧИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България е на второ място в Евросъюза по процент пушачи от населението. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия по повод усилията за борба с рака, съобщи БНР.
Първото място заема Гърция, където пушачите са 42 на сто, втора е нашата страна с 38 на сто, трета е Хърватия с 36 на сто, докато в Швеция пушачите са едва седем на сто.
Най-много са отказалите цигарите в Естония, Ирландия и Швеция.

Проф. Петка Петрова: ИЗИСКВАНЕТО ВСИЧКИ ДА ПОЛЗВАТ ПО-СИГУРНИ МАСКИ Е ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИТЕ ЩАМОВЕ НА ВИРУСА
Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски, заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН.
От 1 февруари хората задължително трябва да ползват маски на закрито. Всички, които продължават да се пазят с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.
„Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от COVID-19.“
Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни, обясни проф. Петрова. По думите ѝ тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.
Ученият от БАН обясни, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.
„Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканския е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем“, обясни проф. Петрова. Тя препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, защото изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.

Доц. Любомира Гломб: ЗАРАДИ БЕЗКОНТРОЛНОТО ПРИЛАГАНЕ НА АНТИБИОТИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВЯМЕ ЗА ЕПИДЕМИЯ ОТ МУЛТИРЕЗИСТЕНТНИ БАКТЕРИИ
„Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ.“ Това каза пред Нова телевизия доц. Любомира Николаева – Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в НЦЗПБ.
„В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския, и бразилския”, допълни тя. По думите ѝ пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. „Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война. От COVID-19 заразените са 100 млн., а починалите 2 млн. души”, поясни доц. Гломб.
„СЗО има един списък от десетина болести като Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола, които са предполагаеми причинители на бъдещи епидемии, въз основа на математически модели. Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални, защото с това безконтролно прилагане на антибиотици трябва да се подготвяме за епидемия от мултирезистентни бактерии“, каза още доц. Гломб.

В ГАБРОВСКА ОБЛАСТ ЗАПОЧВА ИМУНИЗАЦИЯТА НА УЧИТЕЛИ СРЕЩУ COVID-19
В Габровска област започва имунизацията срещу COVID-19 на желаещите педагози и персонала в училищата. Ще бъдат ваксинирани и възрастните хора от домовете в Севлиево, съобщи БНР.
Засега в областта едва 300 учители и по-малко от 100 души от непедагогическия персонал са пожелали да бъдат имунизирани срещу COVID-19.
Поставянето на ваксината ще се извършва в два специализирани кабинета в Габрово. В Севлиево са ангажирани общопрактикуващите лекари на домуващите възрастни хора.
Доставките на ваксината ще продължат и през следващите седмици.
Очакванията са в хода на имунизацията интересът сред учителите да се повиши. Желаещите могат да се запишат в специализираните кабинети в областната болница и в първа база на Диагностично-консултативния център.

НЕИЗВЕСТНИ ТЪРГОВЦИ НА ЛЕКАРСТВА МАМЯТ С ИМЕТО НА ВОДЕЩ НАШ КАРДИОЛОГ
Неизвестни търговци на лекарства са откраднали снимката и биографията на доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР, и са ги използвали като част от рекламата на лекарство с “чудодейни качества” за сърдечно болни, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия. Рекламата била придружена и от обширно фалшиво интервю, което той никога не е давал. Кардиологът е подал жалба в полицията.
„Интернет измамници публикуват мои интернет снимки, моята истинска биография, последвана от дълго фалшиво интервю, в което се рекламира препарат за почистване на съдовете. То цели да накара читателите да си купят това лекарство”, обясни кардиологът.
Доц. Марчев бе категоричен, че не познава лекарството и никога не е давал подобно интервю. „Сигнализирал съм съответните органи и докато те стигнат докрай, нашата обща цел е да предупредим доверчивите хора да не си дават парите”, обясни специалистът и допълни, че става въпрос за търговия по интернет, а не за препарат, който може да се купи от аптеката. Доц. Марчев е предупредил за измамата и в своя профил във Фейсбук.
Кардиологът обясни, че негови пациенти са започнали да го търсят, за да се уверят дали информацията за препарата е истина.
„Поуката от това е да не започвате да се лекувате с нови лекарства, преди лично да се консултирате с вашия лекар. Нови медикаменти се започват само след консултация”, посочи доц. Марчев. Той поясни, че няма никаква представа какъв е препаратът, но очевидната цел са възрастните хора. Допълни, че това не е първият случай, в който рекламират някакво лекарство с неговия образ и припомни, че подобна „акция“ е имало и с името на друг известен наш кардиолог – проф. Младен Григоров.