НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.01.2022)

ВЪВЕЖДАТ В НАРЕДБА КОДОВЕТЕ НА БОЛЕСТИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС SARS-COV-2
С промени в Наредба №42 за въвеждане на класификационни статистически системи за кодиране на болестите и проблемите, свързани със здравето, и на медицинските процедури, се въвеждат кодовете на болестите, свързани със SARS-CoV-2. За проекта за изменение и допълнение на Наредба 42 от 2004 г. съобщи Zdrave.net.
„В края на 2019 г. е идентифициран нов щам коронавирус SARS-CoV-2, който до този момент не е срещан като причинител на заболяване при човека. За точно отчитане и реална статистика на суспектните и заболелите лица от новото заболяване COVID-19, от Световната здравна организация (СЗО) са въведени нови кодове в Международната класификация на болестите – 10 ревизия (МКБ-10), с които да бъде определено новото заболяване COVID-19. Новите кодове са включени от СЗО в Клас XXII „Кодове за специални цели“, в рубриката „Временно разпределение на нови заболявания с несигурна етиология или спешна употреба“ на МКБ-10. Към настоящия момент новите кодове, въпреки че се използват в медицинската практика и медико-статистическата документация за дефиниране на заболяването COVID-19, не са включени в Приложение № 1 към Наредба № 42, с което е утвърдена прилаганата у нас МКБ-10. Липсата в Наредба № 42 на новите кодове, въведени от СЗО, не дава правно основание на Националния статистически институт да включи тези кодове, съответно заболяването COVID-19, при статистическата обработка на умиранията по причини“, мотивират промените от МЗ.
Във връзка с това се налага допълване на Приложение № 1а към наредбата с новите кодове, определени от СЗО за кодиране на заболяването COVID-19 с оглед прилагането им в медико-статистическата документация, уточняват от там. Освен това се предлага замяна на утвърдения към момента адаптиран вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия по Приложение № 1а от наредбата, с актуализирана и допълнена версия на класификационната система на медицинските процедури – Кодираща система на медицинските процедури – версия 2020 г. В новата версия на кодиращата система са допълнени липсващите в утвърдения към момента вариант кодове на медицински процедури, които се изпълняват от лечебните заведения в страната, включително и такива, извършвани в рамките на пакета дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Допълнени са и кодове за медицински процедури в извънболничната и денталната помощ, които не са включени към настоящия момент в утвърденото Приложение № 1а от наредбата.

4168 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 У НАС СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
1356 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, 211 от които са установени с PCR, а 1145 – с бързи антигенни тестове. 76,25% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 12 855 – от тях 1850 са PCR, а 11 005 са антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата, новодиагностицирани с коронавирусна инфекция, е както следва: Благоевград – 68; Бургас – 34; Варна – 124; Велико Търново – 27; Видин – 20; Враца – 30; Габрово – 41; Добрич – 23; Кърджали – 7; Кюстендил – 10; Ловеч – 24; Монтана – 19; Пазарджик – 40; Перник – 52; Плевен – 48; Пловдив – 85; Разград – 4; Русе – 39; Силистра – 22; Сливен – 20; Смолян – 11; София област – 71; София град – 414; Стара Загора – 49; Търговище – 18; Хасково – 37; Шумен – 15; Ямбол – 4.
Общо 749 540 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, от които 105 485 са активни. Излекуваните лица са 613 028, от тях 519 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4168 пациенти с доказан COVID-19 – 450 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 233, от които 85,41% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 3 704 808, от тях 3703 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 18 091 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през последните 24 час – един от тях е установен при медицинска сестра, а шест – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 31 027. Нови 44 случая са регистрирани през последното денонощие. 90,91% от починалите лица не са били ваксинирани.

Доц. Любомира Гломб: ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА ОМИКРОН У НАС СА ОТ ПРОБИ НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП В ПЕРИОДА 16-22 ДЕКЕМВРИ
“Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и според изискванията на световните здравни регулатори поне 10 на сто от положителните проби трябва да бъдат секвенирани на случаен принцип. Ние правим това от началото на пандемията”, коментира пред БНР доц. Любомира Николаева- Гломб, завеждащ отделение “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести.
“Когато стана ясно, че идва Омикрон и в съседните на България , ние поискахме от лабораториите не на случаен принцип да ни изпращат проби, а с приоритет да ни изпращат пробите, които дават този PCR съмнителен сигнал, евентуално за Омикрон. Така се установи Омикрон у нас”, поясни още доц. Гломб.
“Тези 12 доказани случаи са проби, взети между 16- 22 декември, техните близки са карантинирани, но това няма да спре разпространението. Още повече, че между тези хора няма връзка. А и не можем да установим кой е бил първият случай. Симптомите на Омикрон не са специфични, за да ни накара да отидем да се изследваме”, каза още вирусологът.
„Знае се, че протича по-леко, размножава се много по-бързо в горните дихателни пътища, не в белия дроб, сочат данните“, допълни доц. Гломб.

ПЪЛЕН ЛОКДАУН ИЛИ ПРЕКЪСВАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ЗАРАДИ ОМИКРОН КЪМ МОМЕНТА НЕ СЕ ПЛАНИРА
Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента не се планира. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с официално потвърдените от Националния център по заразни и паразитни болести 12 случая на Омикрон в страната. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията, информира Zdrave.net
„Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо“, отбеляза доц. Кунчев. Според него много бързо Омикрон ще стане доминиращ. „Във Великобритания имаше удвояване на случаите на всеки два дни“, припомни той.
„Когато обхване много хора, натискът върху болниците ще е много голям“, каза още доц. Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че потвърдените случаи на Омикрон у нас са с по-леко протичане и са на домашно лечение.
„Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира още главният държавен здравен инспектор.
„Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна, не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж“, посочи доц. Кунчев.
Според него Омикрон ще стане доминиращ вариант много бързо. „По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира той.
„Наблюденията показват, че при този вариант протичането на заболяването е малко по-леко, но и при по-ниска смъртност, когато са обхванати твърде много хора, натискът върху болниците ще е много голям“, прогнозира той. Според него Омикрон вече циркулира, особено по време на празниците. „Аз очаквам бум не само в големите градове, ще го има и в ски центровете, неминуемо е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще дойде и у нас“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Проф. Ива Христова: ПЕТ ПЪТИ ПО-ЧЕСТИ СА ПОВТОРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПРИ ОМИКРОН СПРЯМО ДЕЛТА
Пет пъти по-чести са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
„Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него”, каза още тя.
„12-те открити положителни проби у нас се оказаха от седмицата преди Бъдни вечер. Така че на практика имаме 12 проби от 90. Процентът е 4 спрямо общия брой секвенирани, но съотнесен към времето е по-висок. Очакваме този процент да се повишава”, уточни проф. Христова.
По думите ѝ спрямо Делта варианта Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб. „Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски, и да знаем, че все пак в Министерството на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.
По думите на проф. Христова загубата на вкус и обоняние е по-рядка. „Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38 градуса. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
На въпрос дали може да се очаква затягане на мерките и нов локдаун, тя отговори: „Предстоят сериозни обсъждания с експерти с различен профил, защото всяка една мярка трябва да се огледа от всички страни преди да се препоръча. Всички мерки са на масата, зависи от ситуацията. Тя се следи 24 часа 7 дни в седмицата”. Експертът препоръча спазване на настоящите мерки и наблюдаване на ситуацията.

БЛИЗО 14% РЪСТ НА НОВОРОДЕНИТЕ ПРЕЗ 2021 Г. ОТЧИТАТ ОТ УСАГБ „СЕЛЕНА“ В ПЛОВДИВ
13,7% ръст на новородените през 2021 г. отчита Университетската специализирана акушеро-гинекологична болница “Селена” в Пловдив. За това информира БТА като се позова на съобщение от болницата.
Клиниката по акушерство и гинекология към болница “Селена” отчита през 2021 г. най-високата раждаемост от създаването си преди 15 години. Под покрива на лечебното заведение за периода са проплакали рекордните 2741 новородени, с 13,7 процента повече от родените там през 2020 година 2411 бебета. Така за трета поредна година болницата се нарежда на второ място в страната по брой новородени бебета след столичната “Майчин дом”, посочват от УСАГБ “Селена”.
Повишаване и на броя на близнаците отчитат от най-голямата специализирана болница за женско здраве в Южна България. За поредна година лечебното заведение отчита и ръст на средната родилна възраст, която за 2021 година е 33,9 години. Най-младата родилка за периода е на 16 години, а най-възрастната – на 56 години. 32 са жените, родили успешно в специализираната болница, на възраст над 45 години. Друга положителна тенденция отчитат от болница “Селена” за значително увеличаване на броя на многодетните семейства.
В отделението за лечение на бременни жени с COVID-19 успешно са излекувани 94 пациентки. Акушер-гинеколозите апелират бременните и кърмещите жени да се ваксинират като уверяват, че ваксинацията срещу коронавирус не крие риск нито за майката, нито за бебето, се посочва още в съобщението.

НАД 5000 ЛЕВА СЪБРАХА ЧЕТИРИМА ГИМНАЗИСТИ ЗА РЕМОНТ НА ОАГ НА МБАЛ „ХРИСТО БОТЕВ“ ВЪВ ВРАЦА
Над 5000 лева събраха четирима гимназисти от Враца за Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Христо Ботев“ в града в рамките на организираната от тях кампания „Врачанска благотворителна Коледа“, съобщи БНР.
Гергана, Люсиен, Петромир и Станислав – ученици в X и XI клас в Езиковата и Природо-математическата гимназии във Враца, са четиримата младежи, които в средата на миналия месец обявиха своята инициатива „Врачанска благотворителна Коледа“. Идеята им беше да съберат средства за ремонт на ОАГ на врачанската болница.
Инициативата им срещна подкрепата на местната управа, която им осигури щанд на коледния базар в града. Там се предлагаха дарени от фирми и граждани артикули: книги, ръчно изработени сувенири, картички и сурвачки, и ваучери за различни услуги.

МЕДИЦИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛЕВЕН ЩЕ СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО РЕФЕРЕНТЕН ЦЕНТЪР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНСТИТУТ ПО ТЕЛЕХИРУРГИЯ В СТРАСБУРГ
Медицинският университет в Плевен ще се утвърждава като референтен център на IRCAD-EITS – Европейски институт по телехирургия в Страсбург, Франция. Идеята ще бъде реализирана от Телекомуникационния ендоскопски център към университета в Плевен, информира БТА като се позова на съобщение от висшето училище.
Целта е да се разшири обучението на студенти, лекари и медицински специалисти от Източна Европа и партньорството на Плевен с Франция в областта на научноизследователската дейност по медицина през новата 2022 година.
Към плевенския университет традиционно има интерес от кандидат-студенти от Франция и Канада за обучение по медицина на английски език. В момента се подготвят петима студенти от Франция, 16 от Канада и един от Камерун. С два френски университета – в Марсилия и в Лион, се изпълняват договори за академичен обмен по европейската програма “Еразъм+”. Петима студенти от Плевен са били на посещение във френски висши училища, а петима френски студенти са имали по един семестър в Плевен. Група студенти – медици в Плевен се обучават от хонорувания преподавател по френски език Мая Тодорова. Университетът има одобрен кандидат – д-р Мартин Караманлиев, за научен престой със стипендия от Френското правителство.
При посещението си в Плевен в края на миналата година посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, Пиер Колио – директор на Френския институт в България, съветник по сътрудничеството и културната дейност, и Светослав Миланов, аташе по университетско сътрудничество, са изразили подкрепа за референтен център на IRCAD-EITS в Плевен, който да ползва високотехнологичната база на висшето училище за обучение на медици от Източна Европа.