НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.12.2019)

ДИПЛОМИРАХА СЕ 392-МА АБСОЛВЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
294-ма абсолвенти от Факултета по медицина и 98 от Факултета по дентална медицина към Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна са положили Хипократовата клетва по време на тържествена церемония по дипломиране в Двореца на културата и спорта миналата събота, 30.11.2019 г. за това информира на сайта си учебното заведение.
Заедно с българските абсолвенти дипломите си са получили и млади лекари и лекари по дентална медицина от англоезичната програма на обучение, които са от Германия, Великобритания, Швеция, Австрия, Испания, Гърция, Кипър, Норвегия, Португалия, Люксембург, Турция, Нигерия и Иран.
66 са отличниците от двата факултета. Дипломите им връчи лично ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов. Заедно с дипломите си отличниците получиха и парична награда и грамота „Отличник на Випуск 2019“. Българският лекарски съюз предостави три парични награди на завършващи млади лекари, а проф. д-р Красимир Методиев – две едногодишни стипендии за специализация в Университетската болница „Хадасса” в Ерусалим, Израел.
Проф. д-р Златислав Стоянов, проф. д-р Виолета Йотова, проф. д-р Антон Тончев, доц. д-р Мария Димова-Милева бяха избрани за „Любим преподавател на абсолвентите“ на Факултета по медицина, а доц. д-р Радосвета Андреева – на Факултета по дентална медицина.
Председателят на Студентския съвет Божидар Касабов връчи почетни плакети и грамоти за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ-Варна на Динко Николов, Радина Георгиева, Ясен Георгиев, Деница Георгиева, Ясен Петров и Делян Иванов от специалност „Медицина“ и Ивелина Христова, Мирослав Стойков и Георги Христов от специалност „Дентална медицина“. С почетни грамоти бяха отличени Радина Георгиева от специалност „Медицина“ и Надежда Славчева от специалност „Дентална медицина“ за активна дейност в студентския танцов състав. , Хрисимир Тодоров от специалност „Медицина“ получи грамота за заслуги към спортната дейност на МУ-Варна.

НЯМА ИЗГЛЕДИ ДА ОТПАДНЕ ТАКСАТА, КОЯТО НЗОК ПЛАЩА НА НАП
Няма изгледи таксата, която НЗОК плаща към НАП да отпадне, информира Clinica.bg. Въпреки че представители на Надзорния на съвет на НЗОК поискаха това плащане да отпадне със законова промяна,
такъв текст не бе приет от Комисията по бюджет и финанси към 44-то народно събрание при гласуването на второ четене на проектобюджета на НЗОК за 2020 г. Така на практика заложените над 5.5. млн. лв. за плащания на касата към НАП през следващата година остават.
„Този разход не е неоправдан предвид ползите за приходите в НЗОК благодарение на дейността на приходната агенция”, коментира пред Clinica. bg Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК.
Темата бе повдигната след доклад на Сметната палата, който констатира, че Националната здравноосигурителна каса е единствената институция, която плаща на НАП за администриране на такси.
За периода 2014-2018 г. НЗОК е платила 18.8 млн. лв. на НАП за събиране на здравни вноски. Извън здравното осигуряване НАП администрира редица други вноски: държавното обществено осигуряване, учителския пенсионен фонд и фондовете за допълнителното задължително пенсионно осигуряване.
Според заключението на одиторите таксата, която НЗОК плаща на НАП поставя здравноосигурителната институция в неравностойно положение, спрямо другите институции. През изминалата година разходите на касата към НАП са били в размер на 4.583 млн. лв. Според зам.-министър Жени Начева на здравеопазването и председател на НЗОК обаче този разход не е нецелесъобразен заради ползите за приходите в касата в резултат на дейността на приходната агенция. „Структурите на НАП извършват неимоверно много работа и поддържат голяма администрация за събиране на здравни вноски. Всяка година има ръст на приходите в НЗОК и все по-малък брой неосигурени лица. Всичко това е благодарение на усилията на НАП. Те също имат административни разходи за реализиране на тези функции”, каза г-жа Начева.

Началникът на ВМА проф. Мутафчийски: СЪЗДАВАМЕ ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КАДРИТЕ, ОСОБЕНО ЗА МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ
Днес можем да се похвалим с над 10 реновирани клиники, много нова апаратура и значително подобрени условия на работа на персонала. Това заяви тази сутрин пред БНТ началникът на академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който беше гост в студиото на Сутрешния блок по повод 128-мата годишнина от създаването на ВМА, информира Zdrave.net.
Според проф. Мутафчийски най-важното е, че ВМА е съхранила духа на създателите си и продължава да бъде еталон за лечебно заведение, което се радва на внимание и уважение и което е търсено от много хора. Той изтъкна, че се обръща изключително внимание на политиката за задържане на младите специалисти и на този въпрос се гледа от много страни – не само по отношение на заплащането, което е базово, но и на създаването на възможности за тях да се развиват професионално и да се сравняват с колегите си от останалите европейски страни.
Началникът на ВМА подчерта, че един от приоритетите в управлението на академията е специалното внимание към кадрите. По думите му ръководството на лечебното заведение разполага с достатъчно механизми за овъзмездяване на труда на медиците и цитира данни за ръста на средствата, насочени към допълнително материално стимулиране (ДМС) като процент от стойността на клиничните пътеки – през 2014 г. за тази цел са били изразходвани 8,3 млн.лв., а до месец октомври на тази година тази сума е нараснала на 20,8 млн.лв.
Проф. Мутафчийски бе категоричен, че е оптимист по отношение развитието на здравеопазването, защото увеличените средства, които се влагат в тази сфера ще бъдат насочени приоритетно не само към заплащането на персонала, но и към инвестиране в нови технологии, което пряко рефлектира върху качеството на обслужване на пациентите. Той подчерта колко важно е да има ясни регулаторни механизми и ясни правила, които да се спазват. В този смисъл, увери проф. Мутафчийски, във ВМА се работи по ясни правила, които се спазват и затова има резултат.

100% ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ НА БИОПОДОБНИТЕ ПРОДУКТИ ИСКАТ ПАЦИЕНТИ С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ
Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев отбеляза 10 години от създаването си. За тези 10 години един от големите успехи на Сдружението е, че Болестта на Бехтерев вече е станала много по-разпознаваема не само сред пациентите и лекарите, но и сред обществото, информира Zdrave.net.
Целите на Сдружението са защита на правата и интересите на хората, диагностицирани с Бехтерев, разпространяване на информация, популяризиране на Сдружението, интеграция за преодоляване на дискриминацията, обучение на ревматолози, осигуряване на социални контакти между хората с Бехтерев, осигуряване на 100% държавно финансиране на терапиите, превенция и ранна диагностика, каза Янков.
Сред най-важните цели на Сдружението е осигуряване на 100% държавно финансиране на биоподобните медикаменти, за които и към момента НЗОК плаща 75% от цената им.

РАЗКРИВАТ ОТДЕЛЕНИЕ ПО КЛЕТЪЧНА ТЕРАПИЯ В ПЕТРИЧ
Югозападната болница в Петрич разкрива Отделение по клетъчна терапия, предаде БНР. Новата болнична структура вече е оборудвана с високотехнологична апаратура, в момента се обучават и лекари за работа в отделението, поясни завеждащият Хирургичното отделение на болницата д-р Иван Петров.
По думите му първите пациенти, които ще бъдат лекувани със стволови клетки, са подбрани от водещи специалисти от Националния център по сърдечно-съдова хирургия в Москва. Направени са им всички необходими изследвания, терапията им е потвърдена.
Според кмета на Петрич Димитър Бръчков въвеждането на иновации и разкриването на нови медицински услуги са основен приоритет и насока за работа на лечебното заведение, което е поело грижите за населението на четири общини – Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни.

ДНИ НА ДОНОРСТВОТО В БОЛНИЦА “НАДЕЖДА”
Благотворителен коледен базар за двойки с репродуктивни проблеми, 100 безплатни прегледа от водещи репродуктивни специалисти и емоционална среща със семейства, станали родители, благодарение на дарен репродуктивен материал. Всичко това и още много изненади са подготвили организаторите на инициативата „Дни на донорствто”, която ще се проведе на 6-и, 7-и и 8-и декември в централното фоайе на болница „Надежда”, информира Clinica.bg.
С подкрепата на фондация „Майки за донорството” от 2014 г. до днес са родени близо 1500 деца. Равносметката на неправителствената организация показва, че всяка година броят на донорите се увеличава с 20%. Всеки, който желае да подкрепи двойките, чиято единствена възможност за дете е донорският репродуктивен материал, може да закупи коледна изненада от благотворителния базар във фоайето на болница „Надежда”. Представители на фондация „Майки за донорството” ще споделят своя опит и ще разясняват възможностите за даряване на репродуктивен материал при жени и мъже, съгласно българското законодателство.
Седмото издание на инициативата ще бъде подкрепено от Изпълнителната агенция „Медицински надзор”. Като естествено продължение на националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!” в болницата ще бъде открит специален информационен кът, посветен на донорстовто на органи, тъкани и клетки, а доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни материали.