НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.10.2019)

МВР И БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ОБЕДИНИХА УСИЛИЯТА СИ СРЕЩУ СИНТЕТИЧНАТА ДРОГА
Главната дирекция „Национална полиция“ при Министерството на вътрешните работи и Българският фармацевтичен съюз сключиха споразумение за сътрудничество и взаимодействие, информира Zdrave.net кат се позова на съобщение на БФС. С него се урежда реда и начина на обмен на информация за наличие на индикации за извършвана престъпна дейност, свързана с производството в домашни условия на синтетични наркотични вещества (амфетамин и метамфетамин).
Целта е да се повиши ангажираността и ефективността при противодействието на престъпленията, свързани с наркотичните вещества, като се насърчат работещите в сферата на фармацевтичната индустрия да се отнасят с по-голямо внимание, когато се извършват „съмнителни“ покупки на продукти, които могат да бъдат използвани за производство на наркотични вещества. Предвидена е разяснителна дейност от страна на полицейските органи при появата на нови тенденции при производството, употребата и разпространението на наркотични вещества.

ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ЛЕВА Е РАЗЛИКАТА ЗА ЛЕГЛОДЕН В РАЗЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ У НАС
Повече от хиляда лева е разликата в средния разход за един леглоден в различните болници в страната, информира Clinica.bg. Най-висок е средният разход за легло в УМБАЛ „Св. Екатерина” – 1040 лева, а най-евтин – в Специализирана болница за продължително лечение на белодробни болести в Роман – 27 лева. Това сочат данните от отчета на лечебните заведения за третото тримесечие на годината, който е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Оказва се, че най-продължително е лечението в болниците с най-малък разход за леглоден.
В топ 5 с най-висок разход за леглоден попадат лечебните заведения в София. Веднага след УМБАЛ “Св. Екатерина” се нарежда болницата по хематология със среден разход от 964 лева, следвана от Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив.Киров” с разход от 819 лева. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски” средният разход за легло е 619 лева, а в Специализираната болница за активно лечение на окнокологични заболявания – София област средната стойност на един леглоден е 606 лева, сочат данните на здравното ведомство.
Оказва се, че под 100 лева на ден за лежащо болен харчат белодробните санаториуми. Леглоденът в санаториума в Роман е в размер на 27 лева. Детската специализирана белодробна болница в Трявна, пък има разход от 37 лева. С два лева повече е разходът за легло на санаториума в Искрец, 39 лева. Разходът на белодробната болница „Света Петка Българска” във Велинград пък е с 41 лева.
Леглоденът в университетските болници в столицата е по-скъп, от колкото този в болниците в страната със същия статут. 428 лева е разходът в ИСУЛ, 400 лева в УМБАЛСМ “Пирогов”, 389 лева в УМБАЛ “Александровска”. В УМБАЛ „ Света Марина” във Варна средният леглоден е 374 лева, в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив – 341 лева, а в УМБАЛ „Георги Странски” в Плевен – 325 лева.

БОЛНИЧНИЯТ ПРЕСТОЙ НА ПАЦИЕНТИТЕ У НАС Е ПО-КРАТЪК ОТКОЛКОТО В ЕС
Данните за средния предстой в университетските болници в страната, за третото тримесечие показва, че най-много дни болните се лекуват в Александровска и в УМБАЛ „Света Марина” във Варна, те са 5.34 дни. След това по продължителност на болничен престой се нарежда плевенската УМБАЛ „Георги Странски” с 4.98 дни, ИСУЛ с 4.74 дни, столичната УМБАЛ „Св. Анна” с 4.47 дни, УМБАЛ „Св. Екетерина” с 4.43 дни, УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив с 4.42 и Пирогов с 3.77 дни. за това информира Clinica.bg като се позовава на отчета на лечебните заведения за третото тримесечие на годината, който е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.
Оказва се, че българският пациент лежи най-кратко в болница, в сравнение с пациентите от ЕС. 9.6 дни е средният престой на пациент в болница в Чехия, 9.3 дни е престоят на болните в Хърватия, следвани от французите, чиито престой в лечебно заведение е 9.1 дни и германците с 9 дни болничен престой.
Болниците с най-евтини легла у нас лекуват най-дълго. Средната продължителност на болничен престой в белодробния санаториум в Роман е 19.04 дни, в белодробната болница в Трявна – 16.93 дни и 16.87 дни в санаториума в Искрец.

НАЦИОНАЛНИЯТ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ЩЕ ИНТЕРВЮИРА НАД 5000 ДОМАКИНСТВА ЗА ЗДРАВЕТО
От началото на октомври 2019 г. Националният статистически институт започва провеждането на изследването „Европейско здравно интервю 2019″. В него ще вземат участие 5 050 домакинства от цялата страна, избрани на случаен принцип, което гарантира представителност на резултатите, информира Clinica.bg като се позовава на съобщение на НСИ. Изследването е с петгодишна периодичност и е включено в Националната статистическа програма за 2019 година. Провежда се в изпълнение на Регламент (ЕС) № 255 от 2018 г. на Комисията за прилагане на Регламент (ЕО) № 1338/2008 по отношение на статистическите данни, основани на Европейската система за здравни интервюта (EHIS).
Всички държави-членки на ЕС ще прилагат обща методология и хармонизиран въпросник, като по този начин се осигурява съпоставима информация за здравното състояние, ползването на здравни услуги, както и някои фактори, които са от решаващо значение за здравето на хората.
В периода октомври – декември 2019 г. домакинствата, включени в проучването, ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросници. Ще бъдат анкетирани 11 500 лица на възраст 15 и повече години. В рамките на проект „Пре-тестване на нови променливи за бъдещите вълни на Европейско здравно интервю” съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия ще бъде събрана информация и за 1 550 деца на възраст до 15 години.

ПОЛОВИНАТА ОТ БОЛНИЧНИТЕ ДНИ У НАС СА ЗАРАДИ ПРОФЕСИОНАЛНО ПРЕГРЯВАНЕ
50% от болничните листове в България се дължат на Бърнаут синдрома, което значи прегряване на работното място, или претоварване, познато още като Синдром на професионалното изчерпване, сочи статистиката. Това съобщи в Пловдив Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, информира Clinica.bg като се позовава на Агенция “Фокус”.
Според синдикалиста част от проблема е, че 40% от работниците и служителите у нас не знаят какви са очакванията от тях. Длъжностните характеристики се пишат от работодателите само за пред институциите. Работещите не знаят докъде се простират задълженията им, обясни Капитанов. По думите му този проблем се поставя много сериозно у нас през последните години. Статистиката сочи още, че 30% от текучеството на кадри в България се случва заради прегряване на работното място.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ СРЕДСТВА ЗА ПЛОДОВЕ В УЧИЛИЩЕ
155 училища и детски градини ще получат 541 546 лв. за доставки по схемата „Училищен плод”, реши правителството. Парите ще бъдат предоставени от Държавен фонд „Земеделие” по бюджета на Министерството на образованието и науката, информира Clinica.bg.
Така ще се даде възможност за разплащане на извършени доставки по схемата „Училищен плод” през учебната 2018/2019 година в 155 училища и детски градини. Разходите за реализиране на проекта са в рамките на предвидените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. средства, подчертават от МС.

ПАЦИЕНТИ СЕ СЪБИРАТ НА КОНГРЕС
Бъдещето на общинското здравеопазване ще обсъждат пациентските организации на Осмия Национален конгрес, който ще се проведе на 11 и 12 октомври в Стара Загора, информира Clinica.bg.
Основният акцент на срещата е бъдещето на общинското здравеопазване, през фокуса на по-качествена грижа за пациентите. На тази среща ще бъдат разгледани работещи чужди модели, както и възможности за прилагането им на българско ниво, казват организаторите. Една от темите в първия конгресен ден е свързана с програмите за домашна/патронажна грижа. По темата презентация ще изнесе д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК, ръководител направление и директор „Социалноздравна политика”. Предвиден е обучителен модул за сътрудничеството между местната власт и пациентските организации. В него основни акценти ще бъдат представянето на проекта на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, както и какво ще се подобри за пациентите от новия здравноосигурителен модел. Вторият конгресен ден ще продължи с извеждането на основни послания за по-добро бъдеще на българския пациент.
Препоръките на пациентите ще бъдат представен на кандидат-кметовете. По време на срещата, чрез телемост с три града в страната, кандидатите за управници на общините ще предложат своите позиции за подобряване на здравната услуга в съответната община. Срещата ще приключи с приемането на меморандум на пациентите.

“МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ПРАВИ СПЕШНИ ПРОВЕРКИ ВЪВ ВСИЧКИ ТЪКАННИ БАНКИ
Спешни проверки във всички тъканни банки разпореди Изпълнителна агенция “Медицински надзор”. Инспекциите са с извънреден характер, а целта им е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и Наредба № 6 от 2007 г. за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки. За това информира Clinica.bg като се позова на съощение на МЗ.
До 8 ноември инспекторите ще проверяват онези лечебни заведения, които осъществяват вземане и съхраняване на проби от пъпна връв. Те ще следят и дали са спазени изискванията за оборудване и квалификация на персонала. Ще се проверява и как се водят донорските досиета, редовни ли са изискуемите регистри, както и отчетността към ИАМН.
У нас работят общо 11 тъканни банки, които извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв. 6 от тях само съхраняват биологичен материал, в България. Други 5 пък съхраняват биологичен материал в страни от Европейския съюз. Обобщени резултати от проверките могат да се очакват в десетдневен срок, след тяхното приключване.

РАЙОННИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ТЪРСЯТ СТИПЕНДИАНТИ
РЗИ търси стипендианти в администрацията си. Здравните инспекции наред с МВР са звената, в които има дефицит на кадри в тази област. Това стана ясно след правителственото заседание, на което МС прие Списък на специалностите, за които съществува недостиг на експерти в администрациите и за които могат да се предоставят стипендии през 2020 г., съобщи Clinica.bg
През 2020 г. стипендиантски места ще обявят РЗИ и МВР в Кърджали, Силистра, Разград и Бургас в областите “Информатика и компютърни науки”, “Комуникационна и компютърна техника”, “Медицина”, “Фармация”, “Обществено здраве” и “Здравни грижи”. Подборът се провежда от комисия на три етапа – по документи, писмен изпит и интервю. Размерът на месечната стипендия се определя от съответната администрация и не може да надхвърля 330 лв., а срокът, за който стипендиантът се задължава да работи в съответната администрация след завършване на висшето си образование, е най-малко 3 години.