НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.09.2021)

МИНИСТЪР КАЦАРОВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Считано от 7 септември, вторник, със своя заповед министърът на здравеопазването въвежда нови противоепидемични мерки на територията на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Новите противоепидемични мерки предвиждат следното:1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.
2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.
4. Преустановява се провеждането на тиймбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.
5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.
6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.
7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.
8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.
9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.
10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.
11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.
12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.
13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.
14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.
15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.
16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.
17. Физическите и юридически лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.
Въведените противоепидемични мерки по т. 1, 3, 7, 8, 9, 12 и 13, може да не се прилагат при следните условия:
-100% от персонала е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и
– ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане само на лица, които:
• са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване или
• представят отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието PCR или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието).
Задължителното отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси и допускане на не повече от 6 души на една маса (по т. 15) може да не се прилагат при изпълнение на посочените условия.
Заповедта е в сила до 31.10.2021 г.

32-МА МЕДИЦИ СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
1745 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. От тях 900 са установени с PCR, а 845 – с бързи антигенни тестове. Общо 24 836 са тестовете, направени през последното денонощие. 8341 от тестовете са PCR, а 16 495 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 81; Бургас – 147; Варна – 163; Велико Търново – 72; Видин – 18; Враца – 30; Габрово – 28; Добрич – 32; Кърджали – 30; Кюстендил – 37; Ловеч – 25; Монтана – 28; Пазарджик – 56; Перник – 27; Плевен – 38; Пловдив – 225; Разград – 23; Русе – 41; Силистра – 19; Сливен – 48; Смолян – 24; София област – 50; София град – 246; Стара Загора – 93; Търговище – 56; Хасково – 40; Шумен – 38; Ямбол – 30.
Към момента у нас са потвърдени общо 457 487 случая на новия коронавирус, от тях 32 192 са активни. Излекуваните лица са 406 345. През изминалото денонощие са регистрирани 580 от тях.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, са общо 3872-ма, от тях 332-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 2 324 643 са поставените дози от ваксините срещу COVID-19 до момента, от тях 12 050 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 866 лица-медицински служители, от които 32 са регистрирани през последното денонощие. Шест от тях са установени при лекари, девет – при медицински сестри, девет – при санитари и осем – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са общо 18 950. Нови 54 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЗ И ЕКСПЕРТИ КОМЕНТИРАХА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки, които Министерството на здравеопазването ще приложи от вторник, 7 септември, на територията на цялата страна.
Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че в страната към момента се наблюдава пълна доминация на Делта варианта. „98-99% от пробите са Делта вариант и 1 до 2% – Алфа вариант, т.е. британският вариант. При Делта варианта на практика 1 човек заразява 6 до 8 от присъстващите около него хора, което го прави доминиращ не само у нас, но и в Европа, Америка и Азия“, обясни специалистката.
Проф. Мира Кожухарова изнесе информация за актуалната епидемиологична обстановка в страната, според която повече от половината от областите вече са в червената зона, една област е в тъмночервената зона, а останалите са в оранжевата зона, съгласно Националния оперативен план.
„Няма място за паника в момента. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“, увери министърът.
Мерките се вземат въз основа на предвиденото в Националния оперативен план и доклада на главния държавен здравен инспектор. Те са научно обосновани и са взети след детайлно обсъждане с членовете на Експертния съвет по епидемиология и са обсъдени по принцип с правителството.
Поискани са становища и предложения за подходящите мерки и компенсации от широк кръг работодателски, съсловни и браншови организации. Получени са над 40 такива становища. Всички направени предложения са обсъдени, а тези които съответстват на противоепидемичните мерки, са възприети. Писмата ще бъдат изпратени на министъра на финансите и на министъра на икономиката за предприемане на действия за изплащане на компенсации и обезщетения на засегнатите от мерките лица.
„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“, подчерта здравният министър.
„В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели, ситуацията в страната, хоспитализациите, ще направим преоценка на въведените мерки и ако ситуацията налага, ще бъдат нанесени корекции. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система, в това число на нашите медици, лекари, медицински сестри, санитари, които са на първа линия в битката с вируса, и те да бъдат поставени в ситуация на невъзможност да оказват медицинска помощ“, заяви министър Кацаров и посочи, че няма да се поколебае да наложи и по-строги мерки, ако ситуацията налага това.
Във връзка с началото на учебната година здравният министър посочи, че тя ще започне присъствено. „Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме “, изтъкна министър Кацаров.
“Въпреки повишената заболеваемост, ваксинационният процес няма да бъде спиран. Насочването на болните към COVID зоните ще позволи на личните лекари да могат да продължат ваксинацията в пълен обем, така че възползвайте се от тази възможност”, призова здравният министър. Той не пропусна да отбележи, че ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и води до намаляване на смъртността.

БЛС НАСТОЯВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СТАРАТА МЕТОДИКА, ПО КОЯТО СЕ ИЗПЛАЩАТ ПО 1000 ЛВ. МЕСЕЧНО НА МЕДИЦИТЕ, РАБОТЕЩИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Българският лекарски съюз настоява да се възстанови старата методика, по която се изплащат 1000 лв. на медицинския и немедицинския персонал, работещ на първа линия. Това става ясно от писмо на БЛС, изпратено до НЗОК, информира Zdrave.net.
Причината е както в усложняващата се епидемична обстановка в страната, така и в създалото се напрежение сред изпълнителите на медицинска помощ от действащата към настоящия момент Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка.

ПАЦИЕНТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ С РЕДКИ БОЛЕСТИ, ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Нужен е специален протокол за прием на пациенти с редки болести, заразени с COVID-19. За това предупреди Наталия Григорова, председател на Българска Хънтингтън Асоциация и ръководител на инициативата „Овластяване на хора с редки болести-2021″ Липсата на такъв протокол създава проблеми на тези пациенти в пандемията и излага на опасност здравето им. В момента тежко болни хора трябва да разнасят протоколи за лекарства от институция на институция, за да получат необходимото им животоспасяващо лекарство, разказа Владимир Томов, председател на Националния Алианс на хора с редки болести. Всичко това в условията на пандемия и под стреса от повишен риск от заразата води до редица затруднение при тази уязвима група, включително и до по-висок риск от фатален изход. Липсата на работещ регистър за пациентите с редки болести не дава възможност за анализ на техния брой и нужди от социална подкрепа, което възпира изграждането на специализирани социални услуги за тези болни.

Николай Костов: ТРЯБВА ДА ИМА ЗАБРАНИТЕЛНИ СПИСЪЦИ ЗА ИЗНОС НА ЛИПСВАЩИТЕ МЕДИКАМЕНТИ
„От доста време липсват в аптечната мрежа два антикауголанта – антитромботични препарата и един вид протеин, използван традиционно при лечение на ревматологични заболявания, но при пациенти с COVID-19, те се изнасят. Липсват в момента няколко антибиотици“. Това каза в предаването „Преди всички“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки за дефицита на лекарства в аптечната мрежа заради Делта вълната.
„Но тези антибиотици могат да се заменят с други, затова положението не е тревожно. Липсват обаче редица други лекарства – за ревматоиден артрит, астма. Търсят се най-вече антибиотиците за лечение на COVID-19. Последните две седмици с около 40 на сто е нараснало търсенето на антибиотици, като тези за деца с около 300%, което говори, че Делта вариантът засяга децата. Министерството на здравеопазването е наясно с дефицитите чрез своята информационна система за наличностите и потреблението на лекарства, така че се вземат мерки, но само за някои медикаменти”, заяви още пред БНР Костов.
“Има още много други лекарства, на които трябваше отдавна да бъде забранен износът, както за антикуагулантите, за които МЗ забрани, други лекарства, които не са свързани с коронавируса. Те са оригинали лекарства, които се изнасят от нашата страна, пациентите губят от това и няма откъде да си ги набавят.
Затова този система трябва да се използва по-добре от МЗ. В това число има около 40 лекарства, които хронично липсват от години на нашия аптечен пазар – част от тях са незаменими и няма алтернатива за тях. Затова трябва да има забранителни списъци за износ на липсващите медикаменти”, посочи още Николай Костов.

НАД 5 МЛН. ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ СА ИЗДАДЕНИ ПРЕЗ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ПЕРИОД ОТ 6 МЕСЕЦА
Над 5 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за период от 6 месеца, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от „Информационно обслужване“. Анулирани са само 116 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 50 000, става ясно от съобщението.
Подсистемата позволява създаване и съхранение на история на предписаното лечение и медикаментите, което е част от електронния здравен запис и електронното досие на пациента. Това подобрява контрола по отпускане на лекарствата, като те се следят в реално време. Модулът „е-рецепта“ се използва ефективно от близо 2500 аптеки в цялата страна и над 3400 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път достигна 4598, отчитат още от „Информационно обслужване“. Разчетите показват, че за по-малко от 6 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много електронни рецепти са издадени в София – над 880 000, следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас.
Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени близо 120 000 е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са около 3 000, като най-голяма активност се наблюдава в София, Бургас, Варна и Благоевград. Близо 100 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.
От 1 юли 2021 г. „Информационно обслужване“ пусна в експлоатация и електронната рецептурна книжка Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти. Така гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при лекаря за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти. Тя се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информацията за лекарствата, които НЗОК отпуска на хронично болните пациенти. Системата съхранява и данни за направените от общопрактикуващия лекар корекции.
Освен електронната рецептурна книжка, „Информационно обслужване“ АД завърши и други проекти в рамките на последната година. Компанията пусна в експлоатация българският валидатор на европейските цифрови сертификати. Само за последните 3 дни мобилното приложение COVID CHECK BG е изтеглено от Google Play Store над 21 000 пъти. То е достъпно за масово ползване, но основната му функция е да подпомогне оторизираните власти и заинтересовани лица, като съдържатели на ресторанти, кина, театри и спортни зали и др. за проверка на валидността на сертификатите, ако е необходимо. COVID CHECK BG може единствено да сканира и валидира сертификатите. Съгласно европейските изисквания, приложението не трябва да съхранява никакви лични данни. Така се гарантира, че гражданите са предпазени от злоупотреби.
От 1 юни 2021 г. досега изградената от „Информационно обслужване“ платформа генерира над 1,805 млн. цифрови сертификата. От тях 1.172 млн. са сертификати за завършен ваксинационен цикъл, близо 27 500 са за преболедували коронавирусната инфекция и над 606 000 за отрицателен резултат след направен тест.