НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.08.2022)

ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДВИЖДА РАЗРАБОТВАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И МОНИТОРИРАНЕ НА ПЕРСОНАЛА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
По осигуреност с медицински специалисти България все още заема позиции доста над средните за страните от ЕС, с изключение на професията „Медицинска сестра“. Това се казва в проекта на Национална здравна стратегия 2030, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Според Министерството най-същественият проблем за човешките ресурси в здравеопазването в България е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си.
„Възрастовата структура на работещите следва общата демографска тенденция за страната за застаряване на населението. Големият брой лечебни заведения за болнична помощ в страната също създава предпоставки за относителен недостиг на медицински специалисти. Регионалното разпределение на медицинските специалисти е непропорционално и дебалансирано (както и на населението като цяло), което води до затруднен достъп на част от населението до здравни грижи и влияе върху качеството на медицинската помощ и върху ефективността и резултатността на медицинския труд“, пишат от МЗ.
От Министерството отбелязват, че основен елемент на политиката в областта на човешките ресурси, е ефективното планиране на човешките ресурси в съответствие със здравните потребности и бъдещите перспективи за развитие на здравната система. „Ключов инструмент за това е разработването и въвеждането на единна информационна система за регистрация и мониториране на персонала в здравеопазването. Това ще осигури актуална, пълна и достъпна информация за числеността, структурата, професионалната компетентност, териториалното разпределение и миграцията на работещите в системата на здравеопазване. От друга страна, планирането на потребностите от медицински специалисти (лекари, лекари по дентална медицина и професионалисти по здравни грижи) на областно, регионално и национално ниво, ще се реализира основно чрез Националната здравна карта, като се отчитат и специфичните особености на отделните региони по отношение на установените дългосрочни нужди от здравни услуги. На базата на задълбочения анализ на определените потребности и данните за наличните ресурси и тяхното териториално разпределение ще се планират комплексни мерки преодоляване на установените дефицити в средносрочен и дългосрочен план“, подчертават от МЗ.
Друг основен елемент на политиката е систематичното инвестиране в медицинското образование и професионалното обучение, които осигуряват обща фундаментална подготовка и базови знания и умения, приложими в здравеопазването. В стратегията е записано, че ще бъдат положени целенасочени усилия за увеличаване на приема на студенти по направление „Здравни грижи“ с приоритет по специалност „Медицинска сестра“ и повишаване интереса на младите хора към придобиване на тази професионална квалификация, за да може образователната система в средносрочен и дългосрочен план да започне да отговаря на потребностите от този вид медицински специалисти. Ще се интегрират и ефектите от въведената наскоро мярка за промяната в учебните програми на студентите по направление „Здравни грижи“, при които последният курс от обучението на професионалистите по здравни грижи е изцяло практически в лечебни заведения за болнична помощ.
На стажантите специалисти по здравни грижи ще се заплаща чрез програма „Образование“ 2021-2027 за осигуряване на стипендии по време на обучителен стаж. Ще се стимулират и работодателите в системата на здравеопазване за използване на възможностите на Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, която дава за дългосрочно обвързване на завършилите студенти с работодатели, които изпитват недостиг на такива кадри.
„По този начин и със законово осигурената възможност за разкриване на самостоятелни практики по здравни грижи, подкрепени финансово от държавата чрез средства от европейските фондове и държавния бюджет, професиите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Рехабилитатор“ ще станат привлекателни и ще се повиши интересът на младите хора към обучение и квалификация в тези направления“, пише още в стратегията.
Според Министерството най-рано след 5-6 години ще бъдат отчетени първите резултати от приложените мерки.
В стратегията е записано още, че ще се провежда активна политика за
устойчиво повишаване и справедливо разпределение на доходите на работещите в системата на здравеопазване, независимо от начина на финансиране на съответните дейности. Финансовите стимули ще се подсигуряват със средства от националния бюджет и европейските структурни фондове. Освен това ще се положат усилия да се запази възможността за използване на натрупания опит и умения от медицинските специалисти в предпенсионна и пенсионна възраст, тъй като наблюдаваната в световен мащаб тенденция хората над 55-годишна възраст да се връщат към малките населени места и живот с по-малки натоварвания се забелязва и в България, отбелязват от здравното ведомство.

БИВШИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР АСЕНА СЕРБЕЗОВА ПРЕДАДЕ ОТЧЕТ ЗА СВЪРШЕНОТО НА НОВОНАЗНАЧЕНИЯ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР Д-Р АСЕН МЕДЖИДИЕВ
Папка с отчет на свършеното в Министерството на здравеопазването от 13 декември досега и това, което остава в следващите 6 месеца, даде бившият здравен министър проф. Асена Сербезова на служебния министър д-р Асен Меджидиев по време на церемонията по предаване на поста. За това информира Zdrave.net.
„Ние много пъти сме обсъждали с д-р Меджидиев в качеството му на председател на Столичната колегия и аз като здравен министър, че здравеопазването трябва да е надпартиен консенсус. Успехът на всеки министър на здравеопазването е успех и на всички нас като пациенти“, каза проф. Сербезова и му пожела успех.
„Искам да поздравя проф. Сербезова като жена преди всичко, а след това и като министър, за това, което е направила. Със сигурност ще продължа добрите инициативи, които са започнати, но ще поставя и краткосрочни цели и задачи, които не са много, но са важни и за съсловието ни, и за пациентите. Със сигурност ще се постарая да помогна да се подготви системата за посрещане на евентуална по-тежка COVID ситуация“, каза д-р Меджидиев. Той допълни, че трябва да е ясно, че здравната система стои зад населението и то ще получи нужната грижа.

25% ОТ ТЕСТОВЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУС СА ПОЛОЖИТЕЛНИ
2 610 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 165 от тях са установени с PCR, а 2 445 – с бързи антигенни тестове. 64,52% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 10 204 – от тях 937 са PCR, а 9 267 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 114; Бургас – 88; Варна – 142; Велико Търново – 48; Видин – 24; Враца – 76; Габрово – 41; Добрич – 49; Кърджали – 46; Кюстендил – 52; Ловеч – 47; Монтана – 42; Пазарджик – 111; Перник – 51; Плевен – 69; Пловдив – 244; Разград – 43; Русе – 57; Силистра – 62; Сливен – 69; Смолян – 26; София област – 119; София град – 644; Стара Загора – 149; Търговище – 31; Хасково – 83; Шумен – 40; Ямбол – 43.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 209 777, активните случаи са 25 157. Излекуваните лица са общо 1 147 216 – от тях 1 610 са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 000 пациенти, 59 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 275, от тях 79,27% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 4 475 822, от тях 1 594 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 25 135 лица-медицински служители. 31 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 5 от тях са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 6 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 404. Нови 24 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 95,83% от починалите лица не са били ваксинирани.

НА ДВУСЕДМИЧНА БАЗА НАЙ-ВИСОКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 СЕ ОТЧИТА В СОФИЯ, ВАРНА, СИЛИСТРА, БУРГАС И СТАРА ЗАГОРА
Най-много новорегистрирани случаи на COVID-19 за последното денонощие има в областите София-град – 644, в Пловдив – 244 и Варна – 142, показват данните на Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса, информира БТА.
Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция към 2 август 2022 г. на 14-дневна база е 327 на сто хиляди души население.
На двуседмична база най-висока заболеваемост от COVID-19 се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души население, Варна – 437 на сто хиляди, Силистра – 429 на сто хиляди, Бургас – 394 на сто хиляди, Стара Загора – 386 на сто хиляди, показват още данните.
Според картата за епидемичната обстановка областите София-град, Силистра и Варна са в етап две. Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.
Област Велико Търново е в най-ниския етап – нула, а останалите области са в етап едно.
Според Националния оперативен план на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки – носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. Не се допуска повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, ограничават се свижданията в лечебни заведения и специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОДОБРИ ПРЕПОРЪКИТЕ НА ЕКСПЕРТНИЯ СЪВЕТ ПО НАДЗОР НА ИМУНОПРОФИЛАКТИКАТА ОТНОСНО ПРИЛАГАНЕТО НА ВТОРА БУСТЕРНА ДОЗА С ВАКСИНАТА JANSSEN
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen.
Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:
• Имунокомпрометирани;
• Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
• Пациенти на хронична диализа;
• Пациенти с онкохематологични заболявания;
• Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
• Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
• Възрастни хора на и над 65 г.
В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.
Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.
Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.
Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СОФИЯ ОТ 4 АВГУСТ
Допълнителни противоепидемични мерки се въвеждат в столицата. Заповед за това издаде шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, информира Zdrave.net.
Според записаното в нея всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
Изключение от заповедта се допуска за деца до шестгодишна възраст, персонала и клиентите на заведенията, спортуващите на закрито – по време на физическата активност, участниците в конференции – по време на изказване, както и участниците в телевизионни предавания.
Хората трябва да са на разстояние 1,5 м един от друг на места, където има струпване, гласи още заповедта, която влиза в сила от четвъртък, 4 август.

ТРЕВОЖЕН РЪСТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПАЦИЕНТИ С УСЛОЖНЕНИЯ ОТ
COVID-19 В БЛАГОЕВГРАДСКО
Тревожен ръст на възрастните пациенти с усложнения от COVID-19 отчитат в областната болница в Благоевград. Почти запълнени са леглата в Инфекциозно и Вътрешно отделение, съобщи БНР.
Броят на положителните проби от бързи и PCR тестове вече доближават нивата от последната COVID вълна. За последното денонощие заразените в областта са 114.
90% от настанените в държавната болница пациенти са възрастни хора, заяви д-р Елена Лазарова, завеждащ Инфекциозно отделение: “Над 80-85-90-годишни, едно 90 на сто са ни възрастни, това е, което прави впечатление наистина”.
Сериозен проблем е и демотивацията на работещите в COVID отделенията, които от април нямат никакви добавки. Не са повишени и заплатите на персонала, договорени на национално ниво.
“Ние сме 15-16 човека – 6 санитари, 6 сестри и една старша, един лекар. Хората са абсолютно демотивирани. Има нужда от ангажимент на държавата и то пряк ангажимент. Дано да ни чуе министерството, не искам никой да обвинявам, но в крайна сметка държавата има приоритет. Видяха, че здравеопазването е приоритет”, каза още д-р Лазарова.

ВАРНА ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ЕСЕННАТА АКАДЕМИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ
Повече от 10 филма ще бъдат показани по време на есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, съобщи БТА като се позова на председателя на Български Червен кръст-Варна Илия Раев.
Сред лекторите по време на есенната академия на фестивала са Татяна Дончева, проф. Иво Христов, д-р Цветеслава Гълъбова, доц. Харалан Александров, журналистите Валерия Велева и Иван Гарелов, проф. Асена Сербезова. Темите на техните лекции са за кризите и хуманизма. Гост-лектор на есенната академия е проф. Бенджамин Голдбърг от САЩ, чиято тема е “Медицина и филм”.
Във форума ще участват и 31 души от Националния съвет на БЧК, както и директорите на 28-те областни структури на организацията.
Илия Раев съобщи още, че се работи върху нов проект за пътуващо кино на фестивала. На него ще бъдат представени наградени филми от форума, като домакини ще са областните организации на БЧК. По думите му идеята ще се реализира през следващата година.
Форумът ще се проведе от 8 до 11 септември във Варна. Мотото на есенната академия е „Хуманизъм и солидарност при кризи“. Фестивалът се провежда под патронажа на вицепрезидента на страната Илиана Йотова, а организатори са БЧК-Варна и Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ХАСКОВО ПРЕДОСТАВИ НА “МБАЛ – ХАСКОВО” ЛИНЕЙКА ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
Областният управител на Хасково Катя Панева ще предостави на “МБАЛ – Хасково” АД мобилен център за кръводаряване (линейка). За това информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на институцията.
Автомобилът е собственост на Областна администрация – Хасково и ще бъде даден на лечебното заведение за безвъзмездно ползване за срок от пет години, с възможност за удължаването му.

25 000 ЛЕВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЩЕ ИЗПЛАТИ БОЛНИЦА НА ПАЦИЕНТ ЗАРАДИ НЕИЗВЪРШЕНА ОПЕРАЦИЯ
В началото на годината пациент осъди болница заради извършена операция, при която е трябвало да му бъде премахнат карцином на простатата, но това не е било направено. Преди дни бяха публикувани мотивите към решението на съда, с които той се обосновава защо присъжда на пациента обезщетение от 25 000 лв., информира Zdrave.net.
„Пациентът постъпва с рак на простата, обяснено му е след операцията, че този орган е премахнат, както и карциномът, който се е образувал. Три месеца по-късно, когато той отива на контролни прегледи, се установява, че резултатите отново са завишени, което не би трябвало да е така при премахнатия орган. След като са направени някои образни изследвания, сравнени с предходните, се установява, че както органът, така и карциномът са си на мястото“, каза пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която е представлявала пациента в гражданското дело.
„След това пациентът се свърза с мен и ние заведохме делото срещу лечебното заведение, тъй като фактът, че той е живял с мисълта, че операцията е била успешна, той не е предприел други оперативни действия. Той е спазвал стриктно препоръките на лекарите. Карциномът беше напреднал и се наложи да премине през тежка лъчетерапия“, допълни адв. Шаркова.
По думите ѝ всеки пациент, който е претърпял вреди в резултат на неправилно лечение, има право на обезщетение, което се постига по пътя на гражданските дела. Също така пациентите могат да подадат жалба в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ до една година от съответното действие или бездействие.
В случая на конкретния пациент делото е приключило още на първа инстанция, тъй като присъдата не е била обжалвана.