НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.08.2021)

ИЗМЕНЯ СЕ СПИСЪКЪТ НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦВЕТОВИ ЗОНИ, СЪГЛАСНО КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕН РЕДЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Считано от сряда, 4 август, Кралство Нидерландия, Република Тунис и Емирство Кувейт излизат от червената зона и попадат в списъка на държавите от оранжевата зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От оранжевата в зелената зона преминава Люксембург. От същата дата в червената зона попада Княжество Монако.

810 СА ПАЦИЕНТИТЕ С ПОТВЪРДЕН COVID-19, КОИТО СЕ НАМИРАТ В БОЛНИЦИ, 81 ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
94 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 35 от тях са установени с PCR, а 59 – с бързи антигенни тестове. Общо 6691 са тестовете, направени през изминалото денонощие, като от тях 1886 са PCR, а 4 805 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 15; Варна – 19; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 4; Кърджали – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 11; Русе – 1; Силистра – 2; София област – 8; София град – 7; Стара Загора – 4; Хасково – 2; Шумен – 2.
Доказаните у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 425 148. От тях 8 379 са активни. Излекуваните лица са вече 398 554. От тях 9 са регистрирани през последното денонощие.
810 са общо пациентите с потвърден COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 81 от тях са настанени в интензивни структури.
Общо 2 030 301 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 2171 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 476. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 215 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ВЕЧЕ СМЕ В НАЧАЛОТО НА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА НА COVID-19
Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че от една седмица се отбелязва непрекъснат ръст на новите случаи, който за щастие не е с прекалено бърз темп. „Но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 новозаразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира той.
По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. Доц. Кунчев обясни, че броят им зависи от много фактори, в които страната ни не е много успешна по отношения броя на имунизациите и спазването на мерките.
Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани лица, той заяви, че от медицинска гледна точка в това има логика.
„Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”, коментира доц. Кунчев. В тази връзка той добави, че би препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка. „Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, поясни специалистът. Той отбеляза, че желанието на управляващите и населението да има пълна яснота как ще се развие епидемията е несъстоятелно от научна гледна точка.
Запитан защо от ваксинирани лица се изисква PCR тест за влизане в страната, доц. Кунчев заяви, че ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. „Всички данни за смъртност и тежко протичане, за хора, влезели в болница, показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, заяви той. Доц. Кунчев обаче отбеляза, че ваксината, макар и да намалява в пъти възможността да се заразим и да носим вируса, не изключва изцяло възможността от предаването му.
Той каза още, че очаква през есента да се наложи поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID на първите ваксинирани, но посочи, че това трябва да се случи след разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините.
„Надявам се най-вече това да се случи с нови ъпдейтвани ваксини, които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022-ра и 2023 г.”, каза той.
Доц. Кунчев очаква и скоро на пазара да са налични лекарства за лечение на вируса, но се спря и на въпроса, свързан с цената им, като обясни, че в момента един курс на лечение с тях възлиза на между 20 000 лв. и 60 000 лв.

Проф.. Илко Гетов: ЗАРАДИ ПО-НИСКОТО ВАКСИНАЛНО ПОКРИТИЕ ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА НА ПАНДЕМИЯТА ЩЕ БЪДЕ С 1/3 ПО-ТЕЖКА У НАС В СРАВНЕНИЕ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА
“В ЕМА се разглежда набор от продукти за лечение на COVID-19. Разглеждат се и четири ваксини. Очакваме да бъде подадено заявление за т.нар. Т-клетъчна ваксина. Все още не са постъпили документи за оценка за добавянето на бустерна доза на нито една от разрешените ваксини. Работи се в посока третата доза да е възможна за имунокомпрометирани пациенти, за такива със слаб имунитет, за хора със съпътстващи заболявания. Ако имаме решение, то ще бъде взето през септември”. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
“Вирусът можем да преборим с общи усилия, едно от тях е ваксинирането. Четвърта вълна има и тя се развива с бързи темпове в страните от Западна Европа. Нещата не се случват според очакванията ни, трябва да сме внимателни и да имаме стимули за тези, които са били така добри да бъдат отговорни и да се ваксинират”, изтъкна той.
В предаването “12+4” проф. Гетов посочи, че основната положителна страна на ваксината е, че предпазва 100% от тежко прекарване на инфекцията.
“С появата на нови варианти на вируса ефективността на ваксината спада. Това е и една от причините компаниите да се съсредоточават върху разработването на трета доза”, уточни той.
Проф. Гетов се позова на данни, според които около 40% от българското население е защитено – заради прекарано заболяване или заради ваксиниране. По думите му четвъртата вълна ще бъде пропорционална на неваксинираната част от населението.
“В западните държави е постигнато около 70% ваксинално покритие, при нас ще бъде с 1/3 по-тежко. Трябва да имаме предвид, че имунитетът, създаден с ваксинация, е по-траен в сравнение с този след преболедуване. Преболедувалите миналата година по това време е твърде малко вероятно да бъдат защитени. След 5-6 месеца преболедувалите могат да си направят ваксиналния курс”.

Д-р Христиана Бацелова: ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ТРЕТА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ТРЯБВА ДА ИМАМЕ КАТЕГОРИЧНИ ПРЕПОРЪКИ ОТ ЕМА И МИНИСТЕРРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на COVID- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.
„Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци у нас, за съжаление, които носят вируса. А по повод ниския процент ваксинирани българи очакваме за съжаление сериозно разпространение, по-голям брой хора с нужда от хоспитализация, това, което аз и колегите алармираме, виждаме го вече в САЩ, че сега боледуват по-младите – до 40 години и децата. Сега се заразяват по-активните хора, които са навън“, поясни още д-р Барцелова.
По думите ѝ Делта вариантът на COVID-19 се характеризира като обикновена настинка, затова веднага трябва да се направи бърз антигенен тест.
„За прилагане на трета доза у нас трябва да имаме категорични препоръки от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Министерството на здравеопазването. Чисто логистично, можем много бързо да го организираме, защото имаме налични дози. Но на този етап Центърът за превенция и контрол на заразните болести в Атланта не препоръчва масово поставяне на трета бустерна доза. Тези препоръки винаги се правят върху огромен брой научни доказателства свързани с болестите и ваксините.
В Израел ще поставят трета доза най-възрастните над 75 години и на млади хора със заболявания, които не са изградили достатъчно добра протекция“, посочи още д-р Барцелова. Според нея у нас за поставянето на трета доза би следвало да се съобрази с това кога е завършен имунизационният курс, защото се вижда, че с времето титърът на антителата е спаднал, но имунолозите доказаха, че дори да имаме ниски антитела, когато вирусът навлезе и имаме добър клетъчен имунитет, антитела се образуват за часове и лицето е предпазено.

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА НАЧАЛНИЦИ НА КЛИНИКИ И ОТДЕЛЕНИЯ
УМБАЛ „Александровска“ обявява конкурс за началници на клиники и отделения, информира Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
Със заповед на изпълнителния директор на болницата и съгласно изисквания от Закона за лечебните заведения е обявен конкурс за началници на 10 клиники и отделения. Това са клиниките по нефрология, по нефрология и трансплантация, по пластично-възстановителна и естетична хирургия, на Централна лаборатория по микробиология, както и Клиника по кардиология. Конкурси се обявяват и за позициите началник на отделение „Неинвазивна функционална диагностика“ в Клиника по кардиология, отделение „Инвазивна кардиология, диагностика и лечение“ в Клиника по кардиология, отделение по „Електрофизиология и кардиостимулация“ в Клиника по кардиология, отделение „Респираторна алергия и атопия“ в Клиника по клинична алергология и началник на отделение „Имунопатология“ в Клиника по клинична алергология.
Всеки от кандидатите ще трябва да представи писмен проект по тема: „Оптимизиране на медицинската и икономическа ефективност на Клиника/лаборатория по ………….“
Той трябва да включва предложения за подобряване на цялостния медицински и административен мениджмънт на структурата, оптимизиране управлението и контрола и качеството на лечение в клиниката/лабораторията, подобрен контрол върху разходите и въвеждане на нови методи в диагностично-лечебния процес за подобряване на качество.

БЕЗПЛАТНА ПРОГРАМА ПОМАГА НА ЗАВИСИМИ В ГАБРОВО
„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в предаването „Преди всички“ на БНР Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово.
„Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които злоупотребяват с наркотични вещества, хазарт, алкохол, имат хранителни разстройства. Също по програмата „Преоткрий се“, която е безплатна, помагаме на хора със зависимости в Габрово. Това става два пъти в седмицата. След това ги насочваме към нашия Консултативен център.
Ние също сме зависими и сме извървяли дълъг и труден път. Затова решихме да предадем нашия опит и послания от тези, които на нас помогнаха, към други хора с проблем със зависимостите. Единственото, което помага, е пълното въздържание”, казаха още пред БНР Запрян Момчилов и Илко Бояджиев.
Те са открили центъра през пандемията, като благодариха за помощта и подкрепата на община Габрово и екипа на кметството, които приемат радушно идеята.
Запрян Момчилов и Илко Бояджиев посочиха, че има нужда от повече информация сред децата и техните родители за вредите от наркотичните вещества, а също проблем е това, че хората странят от зависимите и тази стигма не помага на зависимите.

БЕЗПЛАТНО ТЕСТВАНЕ ЗА ХЕПАТИТ В И С В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В СОФИЯ
Безплатно тестване за хепатит В и С ще се извършва в централната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, съобщи БНР.
През целия месец август желаещите могат да се тестват между 08:00 и 14:00 часа, напълно безплатно и без предварително записване.
Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България.
Според статистиката носителите на хепатит В у нас са близо 200 хиляди. От хепатит С са засегнати 87 хиляди души, от тях 90% не знаят това.