НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.08.2019)

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В СЛИВЕН
Заплатите на медицинските специалисти в детските градини, ясли, училищните кабинети и Детска млечна кухня в Сливен, се увеличават с дата от 1 юли т. г. Това гласи споразумение, подписано днес от кмета Стефан Радев, областният координатор на КНСБ Тодор Иванов и председателят на регионалния съюз към КТ “Подкрепа” Божидар Кисьов, информира Zdrave.net. Възнагражденията се увеличават с 10% за медицинските сестри и със 7% за останалите служители. Документът включва още увеличаване на отпуските до размера, който е посочен в браншовия колективен договор и предоставяне на придобивки, свързани с плащанията на работно облекло, съобщават от пресцентъра на общината.
Кметът заяви, че договореностите са от полза на работещите медицински специалисти в детските ясли и градини, в училищните кабинети и Детска млечна кухня.
„Децата и здравеопазването са приоритет за нас и трябва да работим за увеличаване на доходите в тази сфера, в нашия случай в общинското здравеопазване. И го доказваме на практика. Общината трябва да продължи с тази политика, за да привличаме млади хора на тези трудни за работа позиции“, подчерта кметът.
Това е второто увеличение през тази година за работещите в общинското здравеопазване. Първото беше в началото на годината с увеличаване на стандартите за дейността, също с около 10%.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ Е ВТОРИЯТ МИНИСТЪР ПО БРОЙ НА ВЪПРОСИТЕ ПРЕЗ СЕДМАТА СЕСИЯ НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Здравният министър Кирил Ананиев е отговорил на 34 въпроса и питания във времето за парламентарен контрол през седмата сесия на Народното събрание. Това сочи справка, подготвена от Дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ и парламентарния пресцентър.
Това го прави вторият най-разпитван министър след министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Социалният министър Бисер Петков пък е отговорил на 15 въпроса и питания, информира Zdrave.net.
Общо от 7 май до 31 юли 2019 г. в НС са постъпили 277 въпроса и 14 питания. В този период са проведени четири изслушвания на министри и едно разискване по питане.
Народното събрание е приело 41 закона и 65 решения. В парламента са внесени 57 законопроекта, като 26 от тях са на народни представители. Постъпили са 73 проекта за решения, от тях 64 са от депутати.
По време на седмата си сесия 44-то Народно събрание е приело изменения и допълнения в Закона за енергетиката, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Закона за държавната собственост, Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за политическите партии, Изборния кодекс и др.

РЗИ-СОФИЯ ИЗПРАТИ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА IT СИГУРНОСТТА НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Пробивът в системите на НАП стана повод Министерството на здравеопазването да нареди спешни мерки за IT сигурността в болниците. Те включват смяна на пароли, пълна ревизия на защитите и електронните пощи, забрана за ползване на служебните компютри за цели, които са извън професионалните задължения като слушане на музика, гледане на филми и т.н. Това става ясно от изпратените писма от РЗИ-София до шефовете на лечебните заведения. В тях има общо 11 мерки, информира Clinica.bg.
Най-напред трябва да се провери каква организация е създадена за осигуряване на защита на информацията. МЗ пита също така дали има ясно разписани роли и отговорности по отношение на сигурността, кой е отговорният ръководител и системният администратор, как се осигурява контрола,
обучени ли са служителите и как се реагира при нарушения. На второ място от ръководствата на лечебните заведения се иска да се извършат инвентаризация или проверка на всички материални активи, свързани с обработката на информацията. Това включва компютри, сървъри, принтери, външни памети и т. н. За всяко устройство трябва да се създаде технически паспорт с подробно описание на всички компоненти. Необходимо е още да се извърши актуализация на операционните системите и офис пакетите, както и да се прегледат и другите програмни системи за документооборот, заплати, други.
Пълна ревизия трябва да се направи и на системите за сигурност като се обърне специално внимание на антивирусната защита. Задължително да се провери работата с електронната поща дали не се отварят писма от непознати адресати, със съмнително и неясно съдържание. Служителите също трябва да се обучат служителите как да реагират при съобщение за вирусна атака. Във връзка с достъпа до информационните бази като програми, данни и е-поща, е необходимо да се актуализират списъците. Това включва да се изтрият напуснали служители, тези със сменени функции, както и външни изпълнители.
Мерките включват и смяна на всички пароли за достъп –до компютрите и приложенията.
Предвижда се и забрана за ползване на собствени запаметяващи устройства, както и посещаване на сайтове, които нямат общо със служебните задължения. Това означава да не се слуша музика, да се гледат филми, видеа и т.н. Необходимо е и да се актуализират всички договори от гледна точка на сигурността на информацията, гласят още нарежданията на МЗ.

С БЛИЗО 9 МЛН. ЛЕВА ОТ ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ФОНД СА ФИНАНСИРАНИ СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ
8,9 млн. лева са отделени от средствата на Фонда за финансиране на обектите от системата на столичното здравеопазване. Това каза председателят на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) Орлин Алексиев, информира Zdrave.net като се позова на
Bgonair.bg. От тези средства с близо 1,2 млн. лева е закупена апаратура, друго медицинско оборудване за 5,8 млн. лв., както и са дадени 1,86 млн. лева за строително монтажни работи.
Алексиев уточнява, че основен източник на финансиране на болниците са договорите с НЗОК по клинични пътеки и договорите със Столична община за лечебни дейности. Диспансерите се финансират от Столичната община чрез договор за субсидия по стандарти, определени от Министерство на здравеопазването. В стойността на клиничните пътеки обаче не са предвидени средства за капиталови разходи и текущи ремонти, затова Столичната община подпомага финансово обектите на градското здравеопазване със средства от СОПФ, уточни Алексиев.

НОВИ АПАРАТИ ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХЕМОДИАЛИЗА НА МБАЛ – СМОЛЯН
С нови апарати и оборудване работи Отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. В края на 2018 г. година болницата в областния град получи от Министерството на здравеопазването целева субсидия от 271 000 лева. Със средствата бяха закупени шест апарата за хемодиализа на стойност 143 856,00 лв., система за предварителна обработка на водата за хемодиализа – 59 998,00 лв., 7 електрически хемодиализни легла – 18 900 лв. Направен бе и освежаващи ремонти на Отделението по хемодиализа за 18 032,89 лв. и на Отделението по съдебна медицина, както и ремонт на покрива на „Съдебна медицина“ за 30 024,76 лв.
„Имахме нужда от подмяна на апаратите. Старите бяха закупени преди повече от 15 години и тяхното използване стана неефективно и нерентабилно. Сега разполагаме с десет диализни поста, на които едновременно диализираме 10%“, каза д-р Васил Бояджиев. Той обясни, че един апарат при средна натовареност, работи около 5000 часа на година, а лимитът е 30 000 часа, т.е. 6 години. След това започват ремонтите, амортизация и т.н.
В момента на диализа в отделението са 33-ма пациенти от цялата Смолянска област.