НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2022)

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ “ПИРОГОВ” ПРЕГЛЕДАХА 500 ДЕЦА В КЪРДЖАЛИ
Повече от 500 деца бяха прегледани в рамките на Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ от различи детски специалисти от столичното лечебно заведение до ранните следобедни часове на днешния ден, съобщи БТА.
„През 2022 г. правим 10 години от началото на инициативата, като тази година към нея се присъединиха Столична лекарска колегия и лекари от други болници“, каза за БТА д-р Асен Меджидиев, началник на УНГ отделение в УМБАЛСМ „Н. И .Пирогов“ и председател на УС на Столична лекарска колегия.
Прегледите извършват 14 детски специалисти, сред които: кардиолог, педиатър, неврохирург, дерматолог, УНГ специалист, офталмолог, уролог, хирург и травматолог.
„Във всяка специалност има специфика и заболявания, които трябва да се наблюдават и колегите тук са с точна насоченост какво конкретно да следят“, обясни д-р Меджидиев. Той даде пример със себе си, като специалист УНГ, в чиято област се следи за намален детски слух, проблемна трета сливица и говорни дефекти. Пример даде и със специалистите травматолози, които следят за изкривяванията на гръбначния стълб сред подрастващите и промените в ходилата и стъпалата на децата.
Д-р Меджидиев обясни, че целта е да се помогне на възможно повече деца и на техните родители. За това и профилактичната кампания се прави в почивен ден, когато родителите са свободни и децата не са на детска градина. Медикът подчерта значимостта на профилактиката при децата заради заболявания, за чието лечение е важно да бъдат открити в ранна детска възраст
„Винаги при профилактичните ни кампании се установява процент на различна заболеваемост, но броят на децата с алергии расте“, посочи д-р Меджидиев. И отчете, че последната кампания на болница “Пирогов” в София е показала около 30 процента диагностицирани деца, като три последващо са били хоспитализирани.
Медикът обобщи, че за 10 години, с двегодишно прекъсване заради COVID пандемията, по програма „Детско здраве – Пирогов“ са прегледани 18 000 деца, посетени са 12 града в страната, като някои по няколко пъти. За Кърджали това е третото посещение на специалистите от “Пирогов”.
През настоящата година родопският град е първи в страната след двегодишната пауза. Безплатните прегледи се проведоха на територията на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“, а с директора на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов е обсъждан вариант данните, патологията и наблюденията от трите години на кампанията да бъдат обобщени и дискутирани с местните общопрактикуващи лекари и педиатри.

538 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 1 ЮЛИ
538 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 82 от тях са установени с PCR, а 456 – с бързи антигенни тестове. 60,22% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 3 903 са тестовете, направени в България през изминалото денонощие. 623 от тях са PCR, а 3 280 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 41; Варна – 58; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 14; Габрово – 8; Добрич – 18; Кърджали – 6; Кюстендил – 4; Ловеч – 10; Монтана – 4; Пазарджик – 15; Перник – 6; Плевен – 7; Пловдив – 36; Разград – 3; Русе – 9; Силистра – 3; Сливен – 11; Смолян – 6; София област – 20; София град – 178; Стара Загора – 21; Търговище – 4; Хасково – 9; Шумен – 12; Ямбол – 8.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 172 777. Активните случаи са 59 523. Излекуваните лица са общо 1 075 997, от които 806 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 368 са пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ – 28 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 54, от тях 75,93% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 412 572 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 1 197 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 673-ма. Нови 12 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях три са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
37 257 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.