НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2021)

8905 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
73 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 32 от тях са установени с PCR, а 41 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 13 903 теста, от които 3036 са PCR, а 10 867 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 8; Варна – 4; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 3; Кърджали – 1; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 1; Пловдив – 3; Разград – 2; Русе – 1; Сливен – 1; Смолян – 2; София област – 15; София град – 17; Стара Загора – 2; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 421 902. От тях 8905 са активни. 394 930 са излекуваните лица, 273 от които са регистрирани през последното денонощие.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1434. В интензивни отделения или клиники се намират 163-ма от тях.
1 773 581 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 12 314 от които са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при 13 445 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нов случай на санитар е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 067. През последното денонощие са регистрирани нови шест случая.

СЪСТОЯ СЕ ПЪРВАТА СРЕЩА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ ПО ВАКСИНАЦИЯ
„Усилието, за което сме ви поканили, е надпартийно. Това е национално усилие – да излезем от ситуацията на пандемия, в която се намираме, и да се върнем към нормалния си начин на общуване – да забравим за маските, да се срещаме и говорим, да празнуваме по начина, по който сме го правили винаги, да не се страхуваме от затваряне. Дадохме много жертви по време на пандемията. Показателно е, че през последните тридесет години средната продължителност на живот в страната се увеличи с пет години, а само за изминалата година тя е намаляла с година и половина. Този факт говори достатъчно, дава смисъл и сила на това, което правим в момента“. Така министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна към поканените в Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините. В рамките на първата среща на Обществения съвет беше обсъдено какво може да се направи, за да достигне до повече граждани достоверна и на достъпен език информация за ваксините срещу COVID-19 и ползата от имунизацията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министърът подчерта: „Обърнахме се към вас като хора с авторитет, безупречна репутация и много последователи. Отплата за ангажираността ви с тази обществена кауза ще бъде удовлетворението, че сте се отзовали на потребностите на своя народ. Отплата ще бъдат спасените животи, ако успеем да убедим повече хора да се ваксинират.“
Д-р Кацаров беше категоричен, че спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци, бидейки в т.нар. зелена зона на ЕС, с малък брой новозаразени от коронавирусната инфекция и с намаляващ брой на хоспитализации, е измамно. Епидемията не е под контрола ни и не сме застраховани от следваща вълна. Затова е важно точно сега, през лятото, да се работи за убеждаването на гражданите да се имунизират срещу COVID-19. Този акт засяга и много други хора, защото носиш отговорност не само за себе си, но и за най-близките си, за тези, с които работиш, за тези, с които се срещаш, подчерта здравният министър.
В Обществения съвет за повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините са включени представители на религиозните общности, на медиите, водещи експерти в областта на психологията, социологията, спорта и културата и български учени.
Днес, 2 юли, в България пристигнаха 62 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на Johnson and Johnson. Доставените количества са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното ведомкство.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ОСНОВНИЯТ “МОТОР”НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ИЗВЪН СОФИЯ
Личните лекари са основният “мотор”на ваксинацията срещу COVID-19 в населените места извън София. Това става ясно от анализа на Националния център по обществено здраве и анализи, представен пред медиите, информира Zdrave.net. В него се посочва, че ваксинациите са основна дейност най-вече на общопрактикуващите лекари, специалистите в индивидуалните практики, както и медицинските центрове и диагностично консултативните центрове. Изключение прави само Югозападният регион на планиране, включващ София-град и София област, където болниците са водещи ваксинационни центрове. Въвличането в процеса на големите болници с т.нар. „зелени коридори“ не води до покачване на мотивираната ваксинационна активност на гражданите, е посочено в анализа.
Към края на май 2021 г. в страната са получени общо 3 568 825 дози ваксини от четирите производителя. Най-голямо е количеството от Pfizer/BioNTech Comirnaty (2 257 125 дози), следвано от другите две двудозови ваксини – AstraZeneca (890 400 дози) и Moderna (316 800 дози). Сравнително по-малки количества са получени от еднодозовата ваксина Janssen (104 500 дози). Доставката на ваксини продължава регулярно, с постепенно включване на всички ваксини, разрешени в ЕС и непрекъснато увеличаване на техните количества, се казва още в него.
Към края на май 2021 г. относителният дял на лицата със завършен ваксинационен цикъл е нисък (10.07% средно за страната), с най-високо ваксинационно покритие на национално ниво във възрастовите групи 60-69 год. (14.92%) и 70-79 год. (14.62%), и едва 3.76% във възрастта 20-29 години, сочат още данните от доклада. От тях се разбира още, че най-много медици са ваксинирани в градовете София, Пловдив и Варна.
В анализа на НЦОЗА се дава информация и за извършените PCR тестове, като се изтъква, че високата им цена се отразява на общия брой изследвания. Посочва се още, че би било добре за ранната диагностика на заболяването, както и по отношение управлението на пандемията, в бъдеще тези изследвания да се поемат от НЗОК в пълен или поне частичен размер. В тази връзка се дава пример с Франция, където те са напълно безплатни.
От анализа се вижда и тенденция за увеличаване на броя лаборатории, извършващи PCR. Tака например от над 40 оторизирани лаборатории извън София през ноември 2020 г., през май тази година те надхвърлят 70.

МЕДИЦИНСКИ ЕКИП ОТ УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ ВЪВ ВАРНА ИЗВЪРШИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗЦЯЛО ЕНДОСКОПСКА ОПЕРАТИВНА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА СРЕДНО УХО
Медицински екип на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна с ръководител доц. Д-р Николай Сапунджиев извърши за първи път изцяло ендоскопска оперативна интервенция на средно ухо. При операцията е използван методът на ендоскопска визуализация с оптична система и микроинструментариум, информира Zdrave.net.
Пациентът е дете с перфорация на тъпанчевата мембрана и синехии в областта на средното ухо, посочват от болницата.Часове след интервенцията малкият пациент е без оплаквания и болки и е активен в игрите, а на следващия ден е изписан от клиниката.
Методиката за ендоскопска визуализация на средно ухо дава важни допълнителни възможности към утвърдената микроскопска техника – по-широк зрителен ъгъл в близост до обектите на интервенцията, възможност за “поглед встрани” зад иначе ограничаващи видимостта по права линия структури, поясняват от лечебното заведение.
От там допълват, че световната практика показва, че тази методика, макар и по-трудна за изпълнение, дава предимства за пациентите, свързани с по-малко болка в ранния постоперативен период и по-бързо възстановяване, като крайните резултати по отношение на възстановяването на слуха не отстъпват на тези от класическата микроскопска слухоподобряваща и санираща хирургия.

ЩЕ ИЗПРАЩАТ ЕКИПИ ЗА ВАКСИНИРАНЕ В ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ В СОФИЯ
Столична община ще приема заявки от понеделник от фирми, предприятия, бизнес центрове, в които има поне 50 служители, които желаят да се ваксинират и ще бъде изпратен ваксинационен екип на място. На сайта на Контактния център на Столична община на 5 юли ще бъде публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, информира Zdrave.net.
От общината допълват, че продължава ваксинацията чрез мобилни пунктове, организирана от Столична община и Столичната РЗИ. Този уикенд „зелени коридори“ ще има в три мола и два културни центъра. Решение за това е взето на вчерашното заседание Софийският оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19, който се ръководи от кмета на София Йорданка Фандъкова. В заседанието участва и проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е част от Софийския ваксинационен щаб.
Целта е да се улесни и ускори процеса на ваксинация в София.
Допълнителна информация за кампанията ще може да се получи и на телефон – 0700 17 310. След подаване на заявлението служители на Столична община ще се свържат с управителя за уточняване на организацията.
“Целта на кампанията за ваксинация на общината е да отидем по-близо до гражданите. Затова открихме и мобилните пунктове за ваксинация в парковете и търговските центрове през уикендите”, посочи кметът Фандъкова.
Проф. Кантарджиев подчерта, че благодарение на предприетите мерки в момента има само десетки случаи на вируса, но в същото време, за съжаление, разпространението на новите варианти продължава. Затова е важно да се използват летните месеци за ваксинация.

ДВЕ СЕДМИЦИ ГРАТИС ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТУРНИ КНИЖКИ
Националната здравноосигурителна каса все още няма да глобява лекарите и аптеките, които не издават електронни рецептурни книжки. Те ще имат време до 15 юли да инсталират необходимия софтуер или да купят устройства, съобщи БНР.
Плащанията към лекарите за предписване на рецепти няма да бъдат нарушени.
Медиците ще могат да въведат данните електронно веднага, щом са готови, но не по-късно от средата на месеца, посочват от НЗОК.
Електронните рецептурни книжки са в сила от 1 юли.