НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2019)

СПЕЦИАЛИСТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА
В писмо до Министерството на здравеопзаването от Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа (СБРДЦП “Света София“) настояват да се увеличи цената на клиничната пътека за детска церебрална парализа. Причината е, че болницата няма средства да ремонтира високоспециализираните роботи за рехабилитация, които са се повредили. Това заяви пред БНР доц. д-р Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница.
“Три от роботите ни са дарени от “Българската Коледа”, а два от роботите са закупени с помощта на Норвежкия финансов механизъм. Гаранцията приключи отдавна. Колкото и да го пазим, различните части на робота, които се натоварват, започват да се износват и да се чупят. На пролет имахме такъв инцидент. Ремонтът на това устройство – подмяна на амортисьори и балансиращи вериги, е в рамките на 10-11 хил. лева. Ние не можахме да намерим толкова много пари”, обясни доц. Чавдаров, цитиран от БНР.
Годишно през болница за преглед преминават над 3 000 деца.

Министър Кирил Ананиев: СИСТЕМАТА НА ПСИХИАТРИЧНАТА ПОМОЩ СЕ НУЖДАЕ ОТ СПЕШНИ И КОРЕННИ ПРОМЕНИ
“Системата на психиатричната помощ се нуждае от спешни, дълбоки и коренни промени. От страна на МЗ е налице най-сериозно отношение към проблемите в сектора“. Това пише министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутатите от БСП Георги Гьоков, Георги Йорданов и Илиян Тимчев за състоянието на психиатрията и психиатричните заболявания у нас, информира Zdrave.net.
Хората с психични заболявания у нас имат достъп до най-съвременни лекарства, които се реимбурсират напълно или частично от НЗОК. По данни на НЗОК средствата за лекарства за домашно лечение на 60 047 пациенти за 2018 г. са в размер на 27 млн. 817 хил. лв. Понастоящем МЗ разработва проект за Национална здравно-информационна система, която ще стъпи на създаването на индивидуално досие на пациента. Заедно с това с предложени промени в Закона за здравето се предвижда създаване на база данни за лица, които са били настанени на задължително или принудително лечение след съответно съдебно решение. Материалната база в психиатричните болници продължава да е незадоволителна. Според направен анализ са необходими 6,77 млн. лв., които да отидат за саниране на сградите, ремонти, оборудване и други, пише още в отговора си министър Ананиев.
„В рамките на бюджета за капиталови разходи на МЗ за т.г. стартира процес за подобряване на материално-техническата база на 12-те Държавни психиатрични болници и психиатричните отделения към 16 държавни болници, чрез извършване на ремонтни дейности и закупуване на обзавеждане. За тази цел са предвидени средства по бюджета на МЗ в размер на 2 865 000 лв. Правителството има намерение за сериозна реформа в този сектор от здравеопазването. За съжаление, у нас отношението към болните с психични разстройства все още е натоварено със стигма“, допълва в отговора си към депутатите здравният министър.
Друг проблем, описан в отговора е, че заплащането на медиците в системата не е достатъчно
и една от причините за това е финансовата изолираност на стационарната психиатрична помощ от договори с НЗОК.
„Психичното здраве заема сериозно място в приетата през 2014 г. Национална здравна стратегия, която предстои да бъде актуализирана. В стратегията се предвижда разработването и прилагане на нов подход за междусекторно сътрудничество по отношение на дейностите, свързани с опазване, възстановяване и подобряване на психичното здраве“, пише още в отговора на министъра до депутатите.

ГРАЖДАНИ ОТ ВИДИН ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПРЕДСТОЯЩОТО РЕФОРМИРАНЕ НА БОЛНИЦАТА
Втори ден граждани на Видинска област излязоха на протест с искане да не се закриват отделения във видинската многопрофилна болница “Св. Петка”, информира Zdrave.net като се позовава на БТА.
Протестиращите не приемат предложението на здравния министър за преструктуриране на болниците в Северозапада, за закриване и сливане на някои отделения в трите областни болници във Видин, Враца и Монтана.
Oколо 100-тина от медицинските специалисти във видинската болница са готови да напуснат работа в края на септември, обяви акушерката Владислава Славова. Неврологът д-р Жаноел Иванов не отрича необходимостта от реформи. Той е категоричен, че вероятно някаква оптимизация и актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има, защото нуждите на хората се променят, но в никакъв случай това не трябва да означава затваряне и унищожаване на дейности в болницата.
Има отделения, които и сега не работят добре, заради липсата на специалисти или защото не са финансово рентабилни, каза пред протестиращите д-р Борислав Милчев, член на УС на видинската болница. Той увери хората, че здравното заведение няма да се закрива, но ще обсъждат варианти за оптимизиране дейността на отделенията, които не работят добре. Видинската болница към момента е обявила 17 свободни работни места за лекари от различни специалности, с които не е попълнен щатът.

АВТОМАТ ПРОДАВА МЕДИКАМЕНТИ В ПЛЕВЕНСКАТА БОЛНИЦА
Автомат за продажба на медикаменти вече работи в МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон” – Плевен. Вендинг машината дава възможност да се закупуват лекарства денонощно през цялата седмица, информира Clinica.bg като се позова на Infopleven.
Асортиментът включва някои от най-търсените продукти, които се предлагат без рецепта – това са лекарства от първа необходимост и контрацептиви. Вендинг машината работи с монети и връща ресто. Достъп до нея има денонощно.
Подобен апарат е монтиран и в Горна Оряховица. Техниката може да компенсира липсата на денонощна аптека в даден регион, коментират фармацевти.

ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ СТУДЕНТ У НАС Е ПУШИЛ МАРИХУАНА
Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания. Според статистиката над 25% от младежите са употребявали някога в живота си наркотик, информира Zdrave.net като се позовава на Нова ТВ.
Най-популярната дрога сред студентите е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина.
Младежите употребяват наркотици почти всеки ден. Данните показват още, че първият досег на студентите до наркотици най-често става по време на купон. Все пак над половината анкетирани са на мнение, че употребата на марихуана е опасна за здравето.
„Новите наркотици са много опасни поради наличието на психостимуланти в тях. Както стимулират психичната дейност, така същите тези наркотици имат такъв ефект и върху мозъчните центрове на дишането и сърдечната дейност. Може още с първа употреба да се случи летален изход“, каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“. Тя допълни, че през последните години броят на хората, които стигат до хоспитализация след употребата на синтетична дрога се увеличава.