НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2022)

СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПСИХИАТРИЧНАТА ПОМОЩ
„Реформата в психиатричната помощ е сред водещите приоритети за настоящия ръководен екип на Министерството на здравеопазването и за правителството. Вече са предприети и конкретни действия по отношение модернизацията на системата за психично здраве. Предстои сформирането на Национален съвет за психично здраве, който пряко ще следи за изпълнението на приетата Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021 – 2030 г.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл, информира Zdrave.net.
Министър Сербезова информира, че в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде реализиран проект за модернизация и развитие на психиатричната помощ в България. Той предвижда обновяване и модернизиране на сградния фонд на най-малко 18 лечебни заведения, предоставящи психиатрична помощ. По линия на проекта ще бъде осигурена съвременна медицинска апаратура за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ.
Предвижда се проектът да бъде на обща стойност от 28,5 млн. лв., като трябва да бъде приключен до края на 2025 г.
Активно се работи и в посока повишаване квалификацията на служителите, ангажирани в системата на психиатричната помощ, както и по посока мотивиране на нови кадри за започване в този тип лечебни заведения. Към настоящия момент по специалност психиатрия се обучават общо 72 специализанти, както и 7 специализанти по детска психиатрия.
Отделно от това министър Сербезова посочи, че в МЗ се разработват множество инструменти за подпомагане на държавните психиатрични болници, за да бъдат подобрени условията за профилактика, диагностициране и лечение на страдащите от психични заболявания.
Председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл посочи, че е налице силна ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването за постигане на реален напредък по отношение подобряването на психиатричната помощ в България. В началото на месец октомври 2021 г. представители на Комитета бяха на посещение в три държавни психиатрични болници – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, за да се запознаят на място с грижата, която се предоставя на пациентите.

НОВ ЦЕНТЪР ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА БЕШЕ ОТКРИТ В ЛОВЕЧ
Нов център за лица с психични разстройства беше открит и осветен в Ловеч, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от общината.
„Това е 28-ата поред социална услуга на общината. Тя е изключително важна, защото е израз на грижата ни към хората, които тука вече ще имат една семейна среда, каза кметът Корнелия Маринова, след като преряза лентата. “Тук лица с различни затруднения ще получават деинституционализирана грижа. Това е една от основните постановки в европейската политика по отношение на тези услуги”, подчерта тя.
Корнелия Маринова връчи ключовете и трудовите договори на служителите на управителя на центъра Теодора Пенкова. Новият център е с капацитет 15 места, като в него ще бъдат настанени хора от държавна психиатрична болница в града. Той е изграден по проект на стойност 272 000 лева. Проектът се изпълнява в асоциирано партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавна психиатрична болница – Ловеч, и Държавни психиатрични болници.

ДЪЛГОВЕТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ СА 600-700 МЛН. ЛВ.
Дълговете на държавните болници са 600-700 млн. лв. Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ИТН д-р Ивайло Христов днес, информира Clinica.bg.
Министър Сербезова отказа да даде точни цифри с мотива, че те ще станат публично достояние по-късно. Към момента обаче по думите й дълговете на държавните болници възлизат на 600-700 млн. лв. Това означава, че няма голяма разлика със задлъжнялост им в сравнение с миналата година, когато борчовете им бяха над 700 млн. лв. Продължава да има и разлика в финансовото състояние на болниците. Някои от тях са в добра капитализация за разлика от други, сред които са такива като Александровска, Пирогов, ИСУЛ и др. За да се подобри положението на най-задлъжнелите държавни болници, властите са поискали оздравителни програми и са решили да назначат в тях прокуристи. Тези лечебни заведения от години са в тежко състояние, няма как да се оправят за 1-2 години, нито само с теглене на кредит от банка, каза проф. Сербезова. Тя допълни, че друга оздравителна мярка трябва да се търси в отношенията им с университетите, като и да се помисли за обединения. Това обаче тепърва ще се обсъжда, вероятно и в Комисията по здравеопазването в НС.

189 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 1 ЮНИ
189 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 34 от тях са установени с PCR, а 155 – с бързи антигенни тестове. 61,38% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През последното денонощие са направени общо 4 673 теста, 756 от които са PCR, а 3 917 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 11; Варна – 11; Велико Търново – 7; Враца – 4; Габрово – 1; Добрич – 4; Кърджали – 2; Кюстендил – 4; Ловеч – 6; Монтана – 4; Пазарджик – 3; Перник – 2; Пловдив – 21; Русе – 3; Силистра – 3; Сливен – 8; Смолян – 2; София област – 2; София град – 65; Стара Загора – 7; Търговище – 1; Хасково – 6; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 165 356, от тях активни са 73 666. Излекуваните лица са общо 1 054 540, от тях 840 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 367 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 34 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 30, от тях 80% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента е 4 399 598, през изминалото денонощие са приложени 486 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, към момента са общо 24 561. През последните 24 часа е регистриран един нов случай на друг медицински персонал.
37 150 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА НА ОБЩА СТОЙНОСТ 2 070 000 ЛЕВА ЩЕ БЪДЕ ЗАКУПЕНА СЪС СРЕДСТВА НА “БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“
Процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на медицинска апаратура на обща стойност 2 070 000 лева, финансирана със средства от Кампания 2021/ 2022 на “Българската Коледа“, е открита от днес в изпълнение на целите на благотворителната инициатива. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на президента.
Със средствата ще бъде закупена съвременна високотехнологична апаратура за диагностика, мониториране и лечение за университетски и областни болници в страната, в които функционират клиники, отделения или сектори за интензивно лечение на деца. Апаратурата е предназначена за лечение на деца в критично здравословно състояние, нуждаещи се от спешна помощ, реанимация и интензивно лечение. Същата е определена съгласно Правилата за набиране и разпределение на средствата от „Българската Коледа” – от Експертния съвет и Комисията към благотворителната инициатива.
Обявлението, документацията за участие и приложенията към нея са публикувани в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).
През месец май са подпомогнати още 83 деца в рамките на кампания 2021/2022. Експертният съвет към инициативата одобри постъпилите молби за помощ на базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински становища и назначени терапии от лекуващи лекари. Дарените средства на 83-те деца са на обща стойност 95 796, 34 лв.
От началото на деветнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2021 година, са дарени общо 570 595, 61 лв. за 339 деца с различни заболявания – ендокринологични, нефрологични, неврологични и др.
Деветнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, което ще продължи до 1 декември 2022 г. е с фокус „Дари надежда на дете в беда“ – в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение. Инициативата протяга ръка за поредна година към всички деца с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. Заявления за подпомагане на деца със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ се приемат и разглеждат целогодишно.

НАД ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА Е ВЪРНАЛ ЦЕНТЪРЪТ ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ В БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА 2021 Г.
Над половин милион лева, а по-конкретно – 555 950 лв., е върнал Центърът за асистирана репродукция в бюджета на Министерството на здравеопазването за миналата година. В бюджета на ЦАР има всичко на всичко три пера, като неусвоените средства са тъкмо по пряката му дейност – асистирана репродукция.
Това става ясно от отговора на министър Асена Сербезова на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов относно бюджета на центъра за миналата и за тази година, информира Zdrave.net.
Проф. Сербезова информира, че одобрените разходи на Центъра за асистирана репродукция в рамките на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. са в размер на 20 378 000 лв., от които разходите за персонал са в размер на 344 500 лв., тези за издръжка – 33 500 лв., а разходите за асистирана репродукция – 20 млн. лв.
Към 31 декември 2021 г. отчетените разходи на ЦАР са общо в размер на 19 822 050 лв., или с 2,73% по-малко от заложените. От тях за персонал са изразходвани 376 128 лв., или с 9,2 на сто над заложеното; за издръжка Центърът е отчел 36 847 лв., или 10% над заложеното, а разходите за асистирана репродукция са в размер на 19 409 075 лв., или с 4,75% под заложения бюджет.
От отговора на здравния министър става ясно още, че за тази година Центърът за асистирана репродукция разполага с напълно идентичен бюджет с този от 2021 г.: общо 20 378 000 лв., от които разходи за персонал 344 500 лв., разходи за издръжка – 33 500 лв., и разходи за асистирана репродукция – 20 млн. лв.

НАЦИОНАЛНИЯТ БРАНШОВ СИНДИКАТ “ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА” КЪМ КНСБ НАСТОЯВА СУБСИДИЯТА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕ В РАЗМЕР НА 20 МЛН. ЛВ. ДА БЪДАТ ПРЕВЕДЕНИ НЕЗАБАВНО НА ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА
Националният браншов синдикат “Висше образование и наука” (ВОН-КНСБ) настоява приетите средства в чл. 1, ал. 5, ред 2.9 от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 г. – субсидия за издръжка на обучение в размер на 20 млн. лв., да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища. Сега, не с актуализация на бюджета, както бе заявено днес в пленарната зала на Народното събрание (НС). Това заявяват от ВОН-КНСБ, с председател доц. Лиляна Вълчева, информира БТА.
Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения. Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.
От синдиката настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за 2022 г. за допълваща субсидия за издръжка на обучение в държавните висши училища, която да е в размер на нови 20 млн. лв., с което общо за годината, средствата за издръжка на обучение да станат 40 млн. лв.
В момента в бюджета на държавните висши училища липсват средствата за увеличение на стипендиите на докторантите от 1 април 2022 г. (от 550 лв. на 750 лв.). ВОН-КНСБ настояваше и продължава да настоява тези средства да са на база не по-малко от 1000 лв. стипендия, което към 1 април, когато влезе в сила действието на бюджет – 2022, е в размер на 11 млн. лв. За съжаление, те не бяха предвидени в бюджетите на държавните висши училища. Затова в предстоящата актуализация на бюджет – 2022 искаме средства за стипендиите в субсидиите на държавните висши училища. В случай, че МОН е превел под някаква форма такива средства (както беше обявено за увеличение на стипендиите на докторантите на 750 лв.), то при актуализацията настояваме те да са не по-малко от 1000 лв., което за следващото шестмесечие е в размер на допълнителни 4 млн. лв.
Следователно ВОН-КНСБ настоява да се предвидят в актуализацията на бюджет – 2022 за висше образование и наука общо 24 млн. лв. за следващото шестмесечие, при условие, че на висшите училища са предоставени допълнителни средства за стипендиите на докторантите. При липса на това условие, новите средства за държавните висши училища са 20 млн.лв. за издръжка на обучението и 7,3 млн. лв. за стипендии на докторантите, или общо 27,3 млн. лв. Така общо за 2022 г. средствата за държавните висши училища трябва да са 47,3 млн. лв., посочват от ВОН-КНСБ.

АГЕНЦИЯТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОБЯВИ НОВ КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЗАЕТОСТТА НА ХОРА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ
Агенцията за хората с увреждания обявява нов конкурс за финансиране на проекти за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда. Това съобщи БТА като се позова на информация от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
Максималната субсидия за всяко одобрено предложение е 80 000 лв. В конкурса могат да участват специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, уточняват от министерството.
Субсидията се отпуска за разкриване и оборудване на нови работни места, както и за финансиране на дейности за повишаване на конкурентоспособността на работодателите чрез изграждане на нови производствени линии.
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 4 юли.
От Министерството на труда и социалната политика припомнят, че през 2021 г. по програмата са проведени два конкурса за финансиране на проекти със стопанска насоченост, в които са участвали 33 специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания. Одобрени за финансиране са 18 проекта на обща стойност над един милион лева, по които са създадени 35 нови работни места за хора с трайни увреждания.