НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2021)

180 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЩЕ БЪДАТ ПРИЕТИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ У НАС ЗА НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА
180 медицински сестри ще бъдат приет в университетите у нас за новата академична година, информира Clinica.bg. От там уточняват, че бройките за студентите за регулираните професии в направленията „Обществено здравеопазване“ и „Здравни грижи“ са увеличени с 397.
Недостигът на специалисти по здравни грижи е проблем в страната от дълго време. Опитът на университетите през годините показва, че и при увеличени бройки, местата остават незапълнени поради липсата на достатъчно желаещи да учат в тези специалности, отбелязват от здравния сайт.

250 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СЕ ЯВИХА НА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ИЗПИТ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ И „АКУШЕРКА“ В МУ-ВАРНА
За първи път на кандидат-студентите за специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна се предоставя възможността за явяване на предварителен конкурсен изпит. Днес, 2 юни 2021 г., на предварителен изпит по биология се явиха близо 250 кандидати, желаещи да се обучават по тези специалности както във Факултета по обществено здраве във Варна, така и във филиалите на университета в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново, отбелязват от висшето учебно заведение.
Изпитът е в тестова форма с продължителност два часа. В 8:45 ч. в Първа аудитория в присъствието на директорката на Дирекция „Учебна дейност“ на университета проф. д-р Албена Керековска беше изтеглена изпитна комбинация от тестови въпроси върху учебния материал от 8-и, 9-и и 10-и клас.
За пета година изпитният тест беше генериран чрез специализиран софтуер на живо пред кандидат-студентите, като цялата процедура се предава в реално време чрез видеоконферентна връзка до други изпитни аудитории, включително във филиалите в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново.
Кандидатстудентските изпити в МУ-Варна се провеждат в присъствен формат и при спазване на всички противоепидемични мерки и актуалните разпоредби на Министъра на здравеопазването.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОПОВЕСТИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Министерството на здравеопазването е констатирало трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на УМБАЛ Александровска болница през последните 10 години и „грубо нарушаване на правилата за работа” на Съвета на директорите. Това показва проверката, извършена от МЗ във връзка с подаден сигнал от представителя на държавата в Съвета на директорите болницата доц. Александър Оскар и изнесена информация в медиите. Проверката обхваща финансовата дейност на болницата, вземанията и задълженията, както и дейността на Съвета на директорите, съобщи Zdrave.net.
Според МЗ резултатите от проверката показват, че 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за лечебното заведение.
„През 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен д-р Костадин Ангелов. За периода 2013 г.- 2020 г. реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството“, отбелязват от министерството. Оттам дават информация за финансовото състояние за всяка година от проблемния период.
„Непокритата загуба за 2020 г. е в размер на 65 304 000 лв., увеличена с 10,20 % в сравнение с предходната 2019 г., когато непокритата загуба е била 59 257 000 лв. Коефициентът на задлъжнялост за 2020 г. се е увеличил два пъти спрямо предходната 2019 г., като се е запазила тенденцията от предходния отчетен период“, отбелязват още от Министерството на здравеопазването.
От здравния сайт припомнят, че през юли 2020 г. проф. Ангелов беше назначен за здравен министър. Постът му в болницата беше наследен от тогавашния зам.-директор по лечебната дейност проф. Буланов, който пък през октомври месец беше избран за декан на Медицинския факултет на МУ-София и за изпълняващ длъжността директор беше назначен проф. Борис Богов.
По отношение на работата на Съвета на директорите през 2020 г. и 2021 г. МЗ също е установила „грубо нарушаване на правилата за неговата работа“. За периода от 12.10.2020 г. до 19.04.2021 г. от представените 14 протокола от заседания при 13 е установена липса на подпис на представителя на държавата. Общата сума на разходите, за които са взети решения без да е спазен реда за работа на Съвета на директорите, възлиза на 23 322 202, 81 лв. без вкл. ДДС (27 986 642, 40 лв. с вкл. ДДС)“, информират от министерството.
Проверката от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), извършена във връзка с подписан договор с МЗ от 29.12.2020 г. на стойност 2 187 607 лв., е установила, че в постановленията на Министерски съвет, договора и всички документи, отнасящи се до отпускането и определянето на средствата за осигуряване на над 50 на сто от легловия капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, не са въведени изисквания получените средства да бъдат разходвани с конкретно предназначение, както и не е посочено, че следва същите да са обект на отделно аналитично счетоводно отчитане.
Министерство на здравеопазването информира, че във връзка с представената информация ще предприеме последващи действия и ще уведоми компетентните органи.

САМО 42 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В СОФИЯ
236 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 122 от тях са установени с PCR, а 114 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 13 258 теста, от които 6807 са PCR, а 6451 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 9; Варна – 20; Велико Търново – 6; Видин – 1; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 7; Кърджали – 2; Кюстендил – 1; Ловеч – 9; Монтана – 5; Пазарджик – 7; Перник – 3; Плевен – 3; Пловдив – 30; Разград – 4; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 3; Смолян – 6; София област – 11; София град – 42; Стара Загора – 13; Търговище – 6; Хасково – 12; Шумен – 4; Ямбол – 4.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 418 813. От тях активни са 17 322. Излекуваните лица са вече 383 765. През изминалите 24 часа са регистрирани 1582 от тях.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 2942-ма. В интензивни отделения или клиники се намират 322-ма от тях.
Към момента у нас са поставени общо 1 383 971 дози от ваксините срещу COVID-19, като 18 064 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 413 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като два от тях са установени при лекари, а вторият – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 726. Нови 26 случая са регистрирани през последното денонощие.

119 СА ЛАБОРАТОРИИТЕ, ЧИИТО РЕЗУЛТАТИ ОТ PCR-ТЕСТОВЕ ПРИЗНАВА МЗ
119 достигна броят на лабораториите, чиито резултати от PCR-тестове се признават от МЗ, става ясно от изменение на заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров от 13 април. Те са с четири повече от предходното изменение на заповедта, съобщи Zdrave.net.
В списъка с лицензираните лаборатории влизат и „Медицински център Торакс – д-р -Асен Бояджиев – Лечебно заведение за извънболнична помощ“ ЕООД, гр. София, “Сана – Самостоятелна медико диагностична лаборатория“ ЕООД, гр. София, Медицински център Лейзър мед“ ЕООД София и Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Кандиларов“ ООД.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА
На 2 юни за шеста поредна година отбелязваме Световния ден за борба с хранителните разстройства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Оттам изтъкват, че целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно тези заболявания, които често биват подценявани, а всъщност водят до най-висока смъртност сред психичните болести. Последните проучвания показват, че засягат милиони хора по света без значение на техния пол, раса или етнически произход. Важно е да се знае, че хранителните разстройства могат да бъдат успешно лекувани, ако своевременно се започне лечение.
В общия случай хората с тези заболявания имат нарушено хранително поведение и отношение към храната, фобиен страх от собственото си нормално тегло и доминиращи натрапливи мисли за теглото, храненето и фигурата. Основните типове хранителни разстройства са: анорексия нервоза, булимия нервоза, компулсивно преяждане, орторексия и др.
Притеснителен е фактът, че тези заболявания се развиват много често в юношеска възраст. Ето защо първите стъпки за превенцията им трябва да бъдат предприети от семействата, които да осигурят на децата си сигурна и положителна среда за развитие, а при първи съмнения за хранително разстройство – да потърсят адекватна лекарска помощ, както и подкрепа от приятели, роднини и не на последно място – от учебната среда на детето, изтъкват от здравното ведомство.

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ДА УПРАВЛЯВАТ БОЛНИЦАТА В СОПОТ
Общинският съвет в Сопот реши да удължи договора на управителя на болница „Иван Раев” с още 60 дни. Лечебното заведение остана без шеф, след като договорът на д-р Стефан Анастасов изтече, а на обявения конкурс за нов управител не се яви никой, инфомира Zdrave.net като се позова на Marica.bg.
„Липсата на управител в тежката ситуация, в която се намира болницата, може да доведе до практическото ѝ закриване. В определения срок не са подадени документи за участие в конкурса за нов управител”, се посочва в докладната записка, изготвена от зам.-кмета Новаков и внесена от кмета Деян Дойнов.
Преди около седмица на заседание на всички постоянни комисии към Общинския съвет Новаков пое ангажимент да проведе разговори с д-р Стефан Анастасов и да го убеди да остане начело на болницата до решаването на въпроса с управлението. Общинските съветници благодариха на д-р Анастасов за разбирането и съгласието да остане начело на болницата в критичния момент.
Николай Новаков предложи да бъде създадена специализирана комисия, която да подпомага управлението на болницата. Този въпрос, както и констатациите и препоръките в доклада на временната комисия, която вече излезе с препоръка за изготвяне на оздравителен план, ще бъдат широко обсъждани на заседание на постоянните комисии този четвъртък.

УЧЕНИ ОТ БАН ТЕСТВАТ ИНОВАТИВНА ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК
Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак, таргетираща предимно злокачествените туморни образувания, която е и възможно най-щадяща за здравите клетки, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от академията.
Във фокуса на изследването е ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с център по фитохимия към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В ин витро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите.
Броят на онкоболните расте ежедневно по целия свят. Химиотерапията, която е най-широкоразпространеното лечение до момента, често води до нежелани странични ефекти и развитие на лекарствена резистентност. От години е актуална темата в биомедицинската наука за разработката на нови противоракови средства, като все още не е било открито широкоприложимо решение, което да предложи алтернатива на химиотерапията.
Главен изпълнител на проекта за изследването на новото вещество е един от най-изявените докторанти на БАН Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология. Завършва магистърската си степен в Българската академия на науките, а основните области, в които разработва проекти, са биология на рака, биохимия и клетъчна биология.

Д-р Аспарух Илиев: АКО НЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ЕСЕНТА ЩЕ ИМА НОВА COVID ВЪЛНА
“Ако не се ваксинираме през лятото, есента ще има нова COVID вълна”. Това каза пред БНР на 02.06.2021 г. д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Той беше категоричен, че всеки ваксиниран ще има по-висока степен на защита срещу различните варианти на коронавируса.
Той подчерта, че България е на последно място по ваксиниране в ЕС.
“Не виждам активни дейности от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, освен едно доста вяло призоваване да се ваксинира всеки, но това не е достатъчно на фона на доста големия песимизъм и недоверие към ваксините”, коментира д-р Илиев.
По думите му за организирането на успешна кампания за ваксиниране е необходимо ангажиране на професионални усилия на хора, които се занимават с медии: “В България недоверието във ваксините е много голямо и кампанията трябваше да започне още миналата година. Има един феномен в българските медии – голямо присъствие на експерти, които застъпват антиваксърски, а не нормално приетото от цялата научна общност проваксинно поведение”. Според него обяснението за това е и в лошото управление на предишното правителство и използването на COVID-19 за политически цели.
Д-р Аспарух Илиев подчерта, че ваксините образуват антитела и имунна реакция в порядък, който е по-силен от предизвиканите от вируса на COVID-19: “Ваксините са по-широкоспектърни от нормалното боледуване”.

СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА ОРГАНИЗИРА “ЗЕЛЕН КОРИДОР” В ТРИ ДНИ ОТ СЕДМИЦАТА
МБАЛ “Д-р Иван Селимински” организира “зелен коридор” в три дни от седмицата, съобщи БТА като се позова на лечебното заведение.
За гражданите, които нямат възможност да си направят имунизация в рамките на работния ден, МБАЛ “Д-р Иван Селимински “- Сливен организира “зелен коридор” за поставяне на ваксини срещу COVID-19 от 17:00 до 21:00 часа всеки понеделник, сряда и петък.
Манипулациите ще се извършват от днес в кабинет на център “Д-р Г. В. Миркович”, който се намира до административния вход на болницата.