НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.05.2021)

670 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
466 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 145 от тях са установени с PCR, а 321 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 7086 теста, 4296 от които – PCR, а 2790 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 15; Варна – 44; Велико Търново – 14; Видин – 8; Враца – 6; Габрово – 9; Добрич – 4; Кърджали – 3; Кюстендил – 12; Ловеч – 10; Монтана – 7; Пазарджик – 14; Перник – 9; Плевен – 9; Пловдив – 43; Разград – 10; Русе – 21; Силистра – 6; Сливен – 17; Смолян – 2; София област – 18; София град – 100; Стара Загора – 54; Търговище – 2; Хасково – 7; Ямбол – 8.
Общо 404 846 са потвърдените у нас случаи на новия коронавирус. От тях активни са 48 513. Излекуваните лица са 339 889. През последното денонощие са регистрирани 355 от тях.
Пациентите с доказан COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са 6790. От тях 670 са настанени в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 821 218 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 5755 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са 13 183. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 11. От тях един е установен при лекар, три – при медицински сестри, четири – при санитари и три – при друг медицински персонал.
16 444 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 45 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. д-р Валентин Игнатов: ВЯРВАМ, ЧЕ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ЩЕ НИ ЗАРЕДИ С ДУХОВНА СИЛА, МЪДРОСТ И СПОКОЙСТВИЕ, ЗА ДА СЛЕДВАМЕ ПЪТЯ НА ДОБРОТАТА И ЧОВЕЩИНАТА
Ректорът на МУ Варна проф. д-р Валентин Игнатов отправи приветствие по случай християнския празник Възкресение Христово:
„Уважаеми колеги, Скъпи студенти, приемете моите и на академичното ръководство на Медицински университет – Варна поздрави и благопожелания по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово!
Великден носи в себе си послание за силата на вярата, любовта и съпричастността. Възкресението на Исус Христос символизира чудото на живота, духа за надежда и изпълва сърцата ни с душевен мир и човеколюбие. На днешния празник отбелязваме и възкресението на природата за нов живот, и тържеството на доброто.
Вярвам, че Възкресението ще ни зареди с духовна сила, мъдрост и спокойствие, за да следваме пътя на добротата и човещината, така нужни на обществото ни в тези тежки времена. Нека бъдем мъдри и да правим добро, а уповавайки се на християнските ценности и добродетели, да вървим по своя човешки път с достойнство и удовлетворение.
Великден е радост, топлина и обич, споделени със семейството! Пожелавам ви светли празници, здраве и благополучие!
ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!“

РОБОТИЗИРАНАТА ХИРУРГИЯ НАВЛИЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ У НАС
В последните години пациентите с онкологични заболявания се увеличават. Ракът на белия дроб като честота се нарежда след рака на гърдата при жените и рака на простатата при мъжете. По смъртност обаче е на първо място в света. От скоро не е задължително гръдните операции да бъдат последвани от трудно и дълго възстановяване. С помощта на роботизираната система „ДаВинчи Х” интервенцията е много по-щадяща и прецизна, а само 2-3 дни след премахване на цели анатомични части от белия дроб пациентът може да бъде изписан от болницата. От началото на тази година с робота работят специалистите от Клиниката по гръдна хирургия в пловдивската Университетска болница “Каспела”, които преминаха специално обучение, информира Zdrave.net.
„От една страна, роботизираните операции имат предимствата на миниинвазивните оперативни техники – по-малка травма, възможност за по-бързо възстановяване на пациента. Системата „ДаВинчи” дава и допълнителни предимства. Едно от тях е перфектната визуализация, която ни позволява да видим най-малките подробности”, посочва д-р Анастас Чапкънов. Той е хирург в Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ “Каспела” с 29-годишен стаж.
За разлика от видеоасистираната хирургия, роботизираната намалява травмата при използването на троакарите – отвърстията, през които се вкарва инструментариумът.
„Пространството между ребрата, в което работим, е много тясно. Там минават нерви и постоперативната болка е доста сериозна. „ДаВинчи” дава опция да бъде намалена тази травма, което съответно отново е свързано с по-бързо възстановяване”, обяснява хирургът.
Тази оперативна система може да се приложи практически при всички белодробни заболявания, изискващи хирургически интервенции. В момента най-често се използва при онкологични заболявания – първични и метастатични тумори на белия дроб, заболявания на медиастинума и плеврата.
Д-р Чапкънов споделя, че дори и по-възрастните хора приемат изключително добре идеята да бъдат оперирани с робот. Те, както и хората с придружаващи заболявания, са от групата пациенти, показани за миниинвазивна и роботизирана хирургия.