НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.04.2022)

ОМБУДСМАНЪТ ПРЕДЛАГА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ПЛАЩАТ РАЗСРОЧЕНО ДЪЛЖИМИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ
Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се регламентира механизъм чрез разсрочено плащане, за погасяване на дължими вноски за минали периоди от лица, на които е отпусната пенсия. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2021 г., представен в парламентарната здравна комисия, информира Zdrave.net.
Причината са жалби от граждани, придобили право на пенсия – както за инвалидност, така и за осигурителен стаж и възраст, които обръщат внимание, че въпреки че вече са осигурявани здравно от държавата, не могат да ползват медицинска помощ, от която се нуждаят, поради наличие на дължими суми за здравно осигуряване за минали периоди.
Гражданите се оплакват още, че с внесени от тях суми за здравно осигуряване са погасени вземания за минали периоди и в тази връзка изразяват недоволство от реда за внасяне на здравноосигурителни вноски и необходимостта от попълване и подаване на няколко документа и изразяват очакване внесените от тях суми да се насочват към погасяване на дължимите вноски за периодите, посочени от тях в платежното нареждане/вносната бележка. Според омбудсманът процедурата за погасяване на дължими вноски за здравно осигуряване за минали периоди затруднява много граждани, които същевременно не получават информация и съдействие от служителите в банките и на Националната агенция за приходите (НАП).
Помощ от омбудсмана са потърсили и граждани с прекъснати здравноосигурителни права, които се нуждаят от медицинска помощ, защото не разполагат с необходимите средства да погасят дължимите суми за последните 60 месеца. Съдействие търсят и трайно безработни здравнонеосигурени лица граждани.
Според омбудсмана анализът на жалбите и сигналите, а също на нормативната уредба показа, че предоставяните медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, както и възможността за провеждане на болнично лечение на лица, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес, не покриват изцяло потребностите на тези хора от медицинско обслужване.
Силно обезпокоително е, че липсата на средства препятства граждани, при които са налице заболявания и увреждания, да подготвят медицинските си документи, необходими за първично освидетелстване от ТЕЛК, вследствие на което те не могат да получат съответстваща на състоянието им оценка и да ползват произтичащите от нея социални права.
Друг сериозен проблем, според Ковачева, на който трябва да бъде намерено решение, е този с липсата на наблюдение по време на бременността и непровеждане навреме на необходимите скринингови изследвания на плода при здравнонеосигурените жени, което създава сериозен риск за здравето и живота както на майката, така и на детето.

1 033 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 1 АПРИЛ
1 033 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа от тях 353 са установени с PCR, а 680 – с бързи антигенни тестове. 69,02% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
12 670 са тестовете, направени през изминалото денонощие, от тях 2 336 са PCR, а 10 334 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 69; Варна – 68; Велико Търново – 33; Видин – 14; Враца – 20; Габрово – 19; Добрич – 20; Кърджали – 11; Кюстендил – 11; Ловеч – 25; Монтана – 5; Пазарджик – 16; Перник – 18; Плевен – 28; Пловдив – 90; Разград – 9; Русе – 33; Силистра – 30; Сливен – 20; Смолян – 7; София област – 42; София град – 305; Стара Загора – 30; Търговище – 18; Хасково – 39; Шумен – 24; Ямбол – 25.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 139 956, активните случаи са 177 602. Излекуваните лица са 925 800, от които 3 291 са регистрирани през последните 24 часа.
1 848 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 216 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 184, 77,17% от които не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 353 336 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени в България към момента, през последното денонощие са приложени 1 332 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 083 лица-медицински служители. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: три от тях са установени при лекари, два – при медицински сестри, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 554. Нови 25 случая са регистрирани през последното денонощие. 92% от починалите лица не са били ваксинирани.