НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.04.2021)

ТЪРСЯТ СЕ 10 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА РАБОТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ В ПЕРНИШКИТЕ БОЛНИЦИ
Търсят се 10 медицински сестри за работа на първа линия в пернишките болници, съобщиха от Бюрото по труда. Те ще получават 1000 лв. основна заплата и още 1000 лв. за работа на първа линия, информира БТА.
Заразени с коронавирус в региона се лекуват в МБАЛ “Рахила Ангелова” и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ).
В най-голямото здравно заведение в областта – МБАЛ “Рахила Ангелова” от 160 медицински сестри 111 са в пенсионна възраст. В СБАЛББ две трети от 11-те медицински сестри също са в пенсионна възраст.
През последното денонощие в Пернишка област са регистрирани 75 нови случаи на COVID-19. Активни към момента са 1069 случаи – 857 души на домашно лечение и 212 хоспитализирани.

НАД 10 ХИЛЯДИ ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПРИЕТИ ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ
3694 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 2301 от тях са установени с PCR, 1393 – с бързи антигенни тестове. 18 502 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. От тях 10 831 са PCR, а 7671 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 152; Бургас – 251; Варна – 352; Велико Търново – 70; Видин – 41; Враца – 90; Габрово – 32; Добрич – 101; Кърджали – 60; Кюстендил – 43; Ловеч – 73; Монтана – 51; Пазарджик – 103; Перник – 75; Плевен – 89; Пловдив – 281; Разград – 14; Русе – 136; Силистра – 58; Сливен – 79; Смолян – 44; София област – 153; София град – 942; Стара Загора – 141; Търговище – 46; Хасково – 88; Шумен – 92; Ямбол – 37.
Случаите на COVID-19, потвърдени у нас към момента, са общо 346 327. Активните случаи са 70 919. Излекувани са общо 262 095 лица, 2534 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 10 152-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 747 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
486 002 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу новия коронавирус към момента. 13 559 от тях са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 12 026. Нови 70 случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 15 са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 16 – при санитари, 3 – при фелдшери и 14 – при друг медицински персонал.
13 313 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция. 116 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

АНЕКСЪТ КЪМ НРД 2020–2022 ВЛИЗА В СИЛА ОТ ДНЕС
Националната здравноосигурителна каса от днес ще заплаща на лечебните заведения за болнична помощ лечението на пациенти с коронавирус, диагностицирани с антигенен тест. Досега фондът признаваше като разход на болниците единствено лечението на пациентите с COVID, доказани с PCR тест. Новите правила залегнаха в последния Анекс към НРД 2020-2022, обнародван в „Държавен вестник“ и влизащ в сила днес, информира Zdrave.net.
В Анекса освен признаването на антигенните тестове залегнаха още текстове, според които всички работещи в СИМП, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, ще получават заплащане от 10 лв. за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Документът постановява електронната „История на заболяването“ да влезе в сила от 1 юни, а не както беше заложено в предишния – от 1 април.

Доц. Ангел Кунчев: ВАКСИНАЦИЯТА МОЖЕ ДА СТАНЕ ИЗИСКВАНЕ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА В ОПРЕДЕЛЕНИ СФЕРИ
Ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери, каза в интервю по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира БНР.
Специалистът каза още, че е изпратил писмо до социалния министър с молба да бъде обяснено на хората, работещи в социални домове важността да се ваксинират срещу COVID-19. По думите му според проучванията последните случаи с коронавирус в домовете за възрастни хора, са внесени от персонал, който е отказал да бъде имунизиран.
„За работещите в домовете за възрастни хора, аз лично съм „за“, аз съм много „за“. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа, както и в момента е имунизацията срещу Хепатит Б, за да работите в болница“, изтъкна доц. Кунчев.
Ако до края на юни бъдат ваксинирани 50 % от населението, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има, а ако бъде достигнат 70 %, епидемичното развитие е невъзможно, каза още главният държавен здравен инспектор.

„ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
В УМБАЛ „Александровска“ на 3 април, ще работи „зелен коридор” за имунизация с ваксината на Oxford/AstraZeneca, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Работното време е от 9.00 до 17.00 часа, без предварително записване. Имунизацията ще се провежда във външния пункт, т.е. преди бариерата на болницата.
„Зелен коридор“ през уикенда осигурява и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като ваксинационният пункт на болницата ще работи от 8:00 до 19:30 часа.
Имунизацията и тук ще е с ваксини на Oxford/AstraZeneca, информират от лечебното заведение. В двата почивни дни в пункта на „Св. Иван Рилски“ ще се ваксинират записани за ваксинация за съответния ден през единния електронен регистър (с предимство), както и желаещи без предварително записване.

ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ГРАДИНИ В СИЛИСТРА ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ И СЛЕД 4 АПРИЛ
Детските ясли и градини в Силистра остават затворени и след 4 април, до нормализиране на нивото на заболеваемост в града, информира БНР като се позова на съобщение от Общината.
Мярката е продиктувана от високия процент на боледуващи от COVID-19 в общината.
Сериозен е броят на карантинирани сред работещите в детските заведения – педагогически и непедагогически персонал.
Решението има превантивен характер, съответства с противоепидемичните мерки в страната и е на база на проведено обследване на ситуацията в Силистра и е съгласувано с РЗИ-Силистра.
От началото на месец март 97 деца са били поставени под карантина заради заболяване или заради контакт със заразени служители в детските ясли и градини, съобщиха от РЗИ. Възможността детските ясли и градини отново да заработят зависи от наличието на здрави детски учители, педагози, обслужващ персонал и по- висок брой желаещи родители да заведат децата си на градина и ясла.

В УМБАЛ “ПЛОВДИВ” ЩЕ БЪДЕ РАЗКРИТА ЕДНА ИЗБИРАТЕЛНА СЕКЦИЯ
В УМБАЛ “Пловдив” ще бъде разкрита една избирателна секция, в която ще гласуват пациентите, информира БТА като се позова на съобщение от болницата.
По традиция урната ще бъде разположена в заседателната зала на първия етаж. В нея ще гласуват пациенти от всички отделения извън COVID зоната. Желание са заявили 40 болни, като по-голяма част от тях се лекуват в Клиниката по Урология и в Патологична бременност към Отделението по Акушерство и гинекология. В лечебното заведение ще пуснат своите бюлетини и 12 души от персонала, дежурни в деня на вота.
Избирателна секция в COVID зоната няма да бъде поставена, тъй като няма проявен интерес от страна пациентите.

УЧЕНИЦИ ПОДКРЕПИХА С 1000 ЛЕВА КАМПАНИЯТА „ЗА ДЕЦАТА НА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“
Българският лекарски съюз с подкрепата на Ники Кънчев, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доброволческите организации „Защото сме хора“ и „Благодаря Ви, че Ви има“ продължава инициативата за финансово подпомагане на децата на починалите от COVID-19 медици под надслов: „За децата на героите в бяло“.
Учениците от начален курс на VІІ СУ „Найден Геров“ – Варна направиха жест към свои връстници. Децата от няколко паралелки от II, III, IV, V и VI клас подкрепиха кампанията „За децата на героите в бяло“ със сумата от близо 1000 лева, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
В продължение на няколко седмици учениците от варненското училище подкрепяха кампанията и даряваха средства. Инициативата за това е на училището и се осъществява с помощта на педагогическия съветник Светла Банова.
„Жестът на тези малки деца с големи сърца е толкова трогващ и ни показва, че няма възраст за добрите дела“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

НОИ СТАРТИРА ПРОГРАМАТА СИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
От днес Националният осигурителен институт стартира изпълнението на тазгодишната си програма за профилактика и рехабилитация. През избраните бази се очаква да преминат около 44 хиляди осигурени лица, за което са предвидени малко над 22 милиона левa, съобщи БНР.
Националният осигурителен институт финансира профилактика и рехабилитация с продължителност десет дни като поема цените на нощувките в базите, по седем лева за храна във всеки от дните и до четири терапевтични процедури дневно.
22 са подписаните договори за 52 заведения – изпълнители на програмата.
От нея могат да се възползват осигурените за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест.
За тях трябва да са внесени или дължими осигурителните вноски за шест последователни календарни месеца преди този, в който ще се проведе рехабилитацията.
Хора с пенсия за инвалидност също могат да се възползват от паричната помощ за рехабилитация при условие, че не са навършили възраст за пенсия и срокът на тяхното ТЕЛК решение не е изтекъл, информират от института.

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ДА ОГЛАВЯТ МБАЛ – ЛОВЕЧ
Нито един кандидат не е подал документи в конкурса за управител на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, обявен от Министерството наздравеопазването, информира Zdrave.net.
Конкурсът за ръководство на лечебното заведение бе обявен в края на февруари в съответствие с новите правила. В установения в обявлението срок обаче не са подадени документи нито от кандидати за директор, нито от кандидати за представител на държавата в ръководството на ловешката болница.
По тази причина срокът за кандидатстване по тези позиции се удължава с 15 дни, считано от 31 март, става ясно от заповедта.
Понастоящем директор на лечебното заведение е д-р Румяна Нановска. В Съвета на директорите освен нея са д-р Цветолюба Генкова и д-р Ченко Чалъков.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПЕТАТА МУЛТИФАСЕТНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ
Петата мултифасетна конференция върху детското развитие започва днес в Медицински университет- Пловдив, информират от учебното заведение.
В продължение на два дни специалисти по детско здраве ще споделят знания и опит по две основни теми – „Ранна диагноза на нарушенията в нервно-психическото развитие“ и „Лечими нарушения на нервно-психическото развитие“. Двете актуални направления отразяват напредъка в генната терапия на редица болести с нарушения в нервно-психическото развитие (НПР) на децата, както и в организацията и методологията на контрола, уточняват от университета.
Програмата предвижда участие на над 30 лектори от пет университета в България и два от чужбина – всички те са специалисти по детско здраве с доказан опит и репутация. Очаква се в онлайн събитието да се включат над 180 участници.
За първи път програмата предвижда сесия с кратки презентации – до 5 минути, по време на която заведения, извършващи диагностика и интервенция при нарушение на НПР, ще представят своята дейност.
Мултифасетните конференции се провеждат на всеки две години вече цяло десетилетие. Те имат за цел да създадат общност от всички специалисти, ангажирани с лечението на деца с нарушения в развитието – педиатри, невролози, психолози, психиатри, педагози, социални работници, администратори и др.