НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.03.2021)

10 244 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ У НАС, ПРИ КОИТО Е ПОТВЪРДЕН НОВИЯТ КОРОНАВИРУС, 33 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ СРЕД МЕДИЦИ
2588 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 1223 от тях са установени с PCR, а 1365 – с бързи антигенни тестове. 16 179 са общо тестовете, направени последното денонощие. 7735 от тях са PCR, а 8444 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 123; Бургас – 274; Варна – 138; Велико Търново – 66; Видин – 9; Враца – 71; Габрово – 42; Добрич – 18; Кърджали – 18; Кюстендил – 84; Ловеч – 30; Монтана – 42; Пазарджик – 44; Перник – 37; Плевен – 138; Пловдив – 194; Разград – 9; Русе – 56; Силистра – 36; Сливен – 74; Смолян – 39; София област – 51; София град – 645; Стара Загора – 109; Търговище – 9; Хасково – 87; Шумен – 105; Ямбол – 40.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 249 626. От тях 32 688 са активни. 206 630 са излекуваните лица, от които 1085 са регистрирани през изминалите 24 часа.
4777 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 414 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 223 539, като 11 094 от тях са поставени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 244. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 33. От тях 8 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 9 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 10 308. Нови 117 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Министър Костадин Ангелов: КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ МОЖЕ ДА РАЗСЛЕДВА ДАЛИ СЪОБЩЕНИЯ ЗА СМЪРТ СА ПРЕДОСТАВЯНИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е националният орган, който анализира, осъществява цялостен надзор. В правомощията на Комисията е да провежда разследвания под формата на одити във връзка със защитата на данните, както и да налага санкции. Министерство на здравеопазването няма тези правомощия спрямо другите администратори на лични данни, включително и спрямо тези от състава на Националната система за здравеопазване.
Това казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно зачестили случаи на предоставяне на съобщението за смърт на починали на неупоменати в закона лица.
„Съобщението за смърт на починали, когато това се случи в лечебно заведение за болнична помощ или се установи от общо практикуващ лекар се изпраща от тях до съответната община. Общината има задължението да го отрази в своите регистри с цел издаване на съответните документи при поискване от наследници. Министерството на здравеопазването е юридическо лице, публичен орган и в това си качество е администратор на лични данни“, разяснява проф. Ангелов. Той подчертава, че администратори на лични данни са и субектите, включени в Националната система за здравеопазване, като лечебните заведения по Закона за лечебните заведения, здравните заведения по Закона за здравето и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и държавните, общинските и обществените органи и институции за организация, управление и контрол на дейностите по опазване и укрепване на здравето.
Всеки администратор е задължен да спазва принципите, свързани с обработването на лични данни „законосъобразност, добросъвестност и прозрачност“; „ограничение на целите“; „свеждане на данните до минимум“; „точност“; „ограничение на съхранението“; „цялостност и поверителност“; „отчетност“. Всеки администратор носи отговорност и следва да е в състояние да докаже спазването на тези принципи.

ЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19, ПРИЕТИ В БОЛНИЦА
Значителен ръст на пациентите с COVID-19, приети в болница, е регистриран за седмица. Това става ясно от справка на НЗОК за използваемостта на леглата в лечебните заведения към 28-ми февруари, информира Zdrave.net.
Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна общо за 48 784 легла за активно лечение към 28 февруари 2021 г., информират от фонда. От общия брой договорени легла са заети 22 524, като от пациенти с COVID-19 са заети 4416. Това е с 893 повече спрямо предишния период, за който касата изнесе данни – 21 февруари. Незаетите легла за активно лечение са 26 260.
Данните от отчетите на болниците са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична, уточняват по традиция от здравния фонд.
В столицата най-много хоспитализирани пациенти с COVID-19 има в УМБАЛСМ „Пирогов“- 213 и в УМБАЛ „Св. Анна“ – 142. Следват ВМА – 84 пациенти с коронавирусна инфекция, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда София – също 84 пациенти, МБАЛББ „Св. София“ – 79, в УМБАЛ „СофияМед“ – 68.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ЛЕГЛАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Общинските болници в София разкриват 80 допълни легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Това информират от столична община, като припомнят, че повечето места за пациенти с вируса е следствие на заповед на здравния министър, съобщи Zdrave.net.
Първа МБАЛ разкрива нови 50 легла за лечение на COVID пациенти, с което леглата стават общо 121. Новите легла в IV МБАЛ са 15 и стават общо 30. В V МБАЛ новоразкритите легла са 35 и стават общо 105. Във II МБАЛ специалните легла се увеличават с 10 и стават общо 40.
Над 1000 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти – заведения, хранителни и нехранителни магазини, са направени в понеделник в столицата, допълват от СО. Контролира се и спазването на дистанция, отстоянието между масите и столовете и носенето на индивидуални предпазни средства – маски за персонала на заведенията и за персонала и клиентите на магазините.
Вчера беше първият ден, в които заведенията възстановиха своята работа, припомнят от общината. Екипи на СДВР и СРЗИ са проверили 136 търговски обекта и са съставили 27 акта за нарушения и 110 предупредителни протокола. Екипите на Столичния инспекторат са проверили 898 обекта в столицата и са съставили 2 акта.
През вчерашния ден СДВР са проверили и 471 карантинирани лица за спазване на карантината.

ПРЕНАСОЧВАТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ОТ ШУМЕН КЪМ ТЪРГОВИЩЕ ЗАРАДИ НЕДОСТИГ НА ЛЕГЛА
„МБАЛ -Шумен отново се препълни с пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Хората, за които няма легла, се насочват към болницата в Търговище, където засега епидемичната обстановка е по-спокойна.
В шуменската болница са приети 179 пациенти със симптоми на COVID-19, като 150 са с потвърден положителен тест за заболяването, а 29 очакват резултат.
В Интензивното отделение на лечебното заведение са настанени 7 души с усложнения заради коронавирусна инфекция, като 5-тима са интубирани. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от многопрофилната болница в Шумен.
Днес са починали две жени с положителен тест ЗА COVID-19 – на 57 и на 72 години, а вчера – мъж на 88 години. В понеделник в болницата са приети 22-ма пациенти с коронавирус, изписани са 16 излекувани.
„Тенденцията за увеличение на болните е от миналата седмица“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов. Пациентите, за които няма легла, се насочват към болницата в Търговище, където засега епидемичната обстановка е по-спокойна.
„Вероятно това е третата вълна на COVID-19, за която предупреждават от Националния оперативен щаб“, каза още д-р Костов и отново апелира към шуменци да спазват мерките за дистанция и дезинфекция. Медиците продължават да са недостатъчно и вече са на предела на силите си.

Зам.-министър Жени Начева: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ ПАРИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Общопрактикуващите лекари могат да получават такса, но по условията и реда на Националния рамков договор, поставянето на ваксините обаче е извън този обхват, подчерта пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
„Такса „Манипулация“ категорично не могат да вземат“, посочи тя.
Начева съветва пациентите при случаи на неправомерно искане на допълнителна такса да се обръщат към териториалната структура на НЗОК или към изпълнителна агенция „Медицински надзор“.
„Мястото на поставяне на втората доза може да бъде различно от първото, но след предварително обаждане, за да бъде разчетено съответното количество ваксина“, поясни Жени Начева.
„Ваксинационната кампания е кауза“, изтъкна Начева в предаването „Преди всички“.
„Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират“, коментира тя.

Д-р Иван Маджаров: ТРЯБВА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек, провокира създаването на инициативата „Заедно за повече здраве“. В нея се включват три организации – Българският лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия. Целта им е да покажат, че заедно са единни в желанието си за промени в здравеопазването, информира БНР
“Смятаме, че трябва да се говори вече в нашата държава за ускорено развитие на здравеопазването”, каза председателят на УС на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него, в българското здравеопазване в области, в които правилно се е инвестирало, имаме значителни успехи. В сравнение с петте най-развити държави в ЕС, здравеопазването в страната ни значително изостава.
По думите на д-р Маджаров основата на промените трябва да бъде процентът, който се отделя от БВП за здравеопазване. “Това е повтаряно многократно. България продължава да отделя 4 – 4.2% от БВП за публични разходи за здравеопазване, на фона на средния за ЕС 8% от БВП, а в развитите държави се отделят над 8%. Това показва, че проблемът не е, че имаме по-нисък БВП, а и отделяме по-малко средства за здравеопазване. Тези инвестиции трябва спешно да се насочат в кадри и в технологии, които да гарантират проследимост на процесите и точни данни какво се случва в здравеопазването. Това са основни неща, около които трябва всички да се обединят, защото вземането на решения “на парче” виждаме, че не носи резултат”, коментира той.

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛОЖИХА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА РУСКАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
Проекторешение за закупуване на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ са внесли в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова и група народни представители, информира Zdrave.net като се позова на сайта на парламента.
От БСП смятат, че тъй като договорените ваксини от Европейската комисия не са достатъчни, трябва да се осигури възможност за набавяне на допълнителни ваксини.
„В България вече се прилагат ваксините на Pfizer- BioNTech, Moderna и AstraZeneca, но са очевидни трудностите за набавяне на необходимите количества. Други страни, например Унгария, вече се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз. Припомняме думите на говорителя на Европейската комисия: „Държавите от Европейския съюз имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност“, пише в мотивите към проекторешението.
„На тези основания и водени от разбирането, че наличието на необходимото количество ваксини е от първостепенна важност за здравето на българите и завръщането ни към нормален обществен и икономически живот, настояваме страната ни да предприеме действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, пишат още от БСП.
Проекторешението ще се разгледа от Здравната комисия този четвъртък.