НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.02.2022)

Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОСТАВЯТ НОРМАТИВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА МИНИМАЛЕН БРОЙ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В СТРУКТУРИТЕ НА БОЛНИЧНАТА И ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ, БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА КОИТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
За големия кадрови дефицит на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи и изготвения от Националния съвет по качество на БАПЗГ проект за Стандарт по здравни грижи говори председателят на НСК Петя Недкова в интервю за Clinica.bg.
„Медицинският стандарт по здравни грижи, както и всички останали медицински стандарти отговарят на определена структура, която съдържа изисквания към лицата, осъществяващи дейността, към квалификацията, към професионална етика и ценности, към професионалното общуване и взаимодействия, към организация и осъществяване на дейността по здравни грижи. Изброени са изискванията за осъществяване на здравни грижи в лечебни заведения за извънболнична помощ, за болнична помощ, в структури за продължително лечение, в условия на спешност. Има изисквания към резултата от осъществяване на професионална дейност по здравни грижи и контрол на качеството. Съдържа и изисквания за минимална обезпеченост с човешки ресурси в здравните грижи. Медицинските специалисти по здравни грижи, имат ключова роля, произтичаща от задачите и функциите им. Нарастването на потребността на населението от здравни грижи, особено в днешното време на пандемия, предполага и по-рационално използване на потенциала на всички медицински специалисти по здравни грижи, значителни изменения във функциите и организацията на труда им и систематизиране на дейностите им. Чрез медицинският стандарт „Здравни грижи” се задават минималните изисквания за качество и се регламентират базовите изисквания, без които не може да се постигне качество. Прилагането на стандарти е гаранция за безопасност за пациентите.“
Петя Недкова се спира на конкретните изисквания към квалификацията и продължаващото обучение на специалистите по здравни грижи.
„В предложения Медицински стандарт „Здравни грижи” са включени изисквания за минимална обезпеченост на човешките ресурси в здравните грижи, като са взети предвид добри практики в редица европейски страни и са съобразени с националния контекст за отделните професии – медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери и масажистите с увредено зрение. Методиките са приложения към Стандарта“, обясни още Петя Недкова. Тя изтъква и недостигът на специалисти по здравни грижи:
„Дефицитът е повсеместен – в лечебните заведения за болнична помощ има огромен дефицит на медицински сестри. В извънболничната помощ те напълно липсват. За да се приближим към средния за Европа брой на медицинските сестри е нужно те да бъдат около 60 000, което означава, че към момента липсват 34 000. Липсват акушерки както в болниците, където се намалява броят им в екипите и по познатата схема една работи за три, напълно липсват в извънболничната помощ, където има голяма потребност да се обърне внимание на бременните жени, на семействата с новородени деца. Липсват фелдшери и лекарски асистенти в спешната помощ, липсват медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори. Изобщо крайно време е да се поставят нормативни изисквания за минимален брой медицински специалисти в структурите на болничната и извънболничната помощ, без наличието на които не може да се извършват медицински дейности.“
Петя Недкова припомни и факта, че БАПЗГ продължава да настоява за стартова заплата за специалистите по здравни грижи равна на три минимални работни заплати, като се отчитат придобитите квалификации и принос в лечебния процес.

Райна Бояджиева, председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Варна: НЕДОСТИГЪТ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
Пандемията извади на показ голяма част от проблемите на родното здравеопазване. Един от основните е недостигът на медицински специалисти и по-конкретно на медицински сестри. Във Варна те са доста под броя, отговарящ на стандартите. Остава висок и процентът на медицинските специалисти, които са в пенсионна възраст.
Според председателя на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна Райна Бояджиева, недостигът на медицински специалисти у нас е проблем номер едно и трябва да бъде приоритет за управляващите. „Колкото и да сме писали декларации и отворени писма, да сме провеждали разговори за това, че липсват медицински сестри и други специалисти по здравни грижи, този проблем за съжаление остава отворен и няма ответна реакция“, изтъкна Бояджиева. Според нея ако негативната тенденция продължи и държавата не се заема сериозно с решаването на проблемите на съсловието, е възможно до 10 години медицинските сестри в България да изчезнат и да останат само лекари и немедицински персонал в болниците, изтъкна Бояджиева
“Във Варна в момента работят 1356 медицински сестри. Средният брой на медицинските сестри по европейските стандарти е 2800. Освен медицинските сестри, липсват и акушерките, както в болничната, така и в извънболничната помощ. Има недостиг и на фелдшери, които са почти на изчезване. Решаването на проблема с недостига на медицински специалисти трябва да стои като приоритет номер едно за управляващите”, коментира за БНР Райна Бояджиева.
В края на януари от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са внесли и Проект за медицински стандарт и здравни грижи. Предстои неговото разглеждане.
Според Райна Бояджиева, една от основните причини за отлива на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи остава ниското заплащане.
“Колегите в болниците получават допълнителни финансови стимули към заплатите, заради това че работят в условията на пандемия. И тук идва въпросът – какво ще стане след като пандемията отмине и спрат допълнителните възнаграждения? Колегите от извънболничната помощ, в това число специалистите в ДКЦ-ове, се чувства дискриминирани, тъй като те не получават никакви финансови стимули заради работата си в пандемична обстановка”, каза още Райна Бояджиева. Тя допълни, че много от медицинските сестри и медицински специалисти работят на поне на две места. Това води до тяхното прекомерно физическо и психическо натоварване.
От асоциацията отдавна настояват за увеличение на основната заплата на медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи. “Мисля че е важно хората, от които зависи националната здравна сигурност, да се подсигурят финансово”, коментира Бояджиева. От началото на пандемията се наблюдава тенденция новозавършилите кадри да предпочитат да останат да работят в България, изтъкна още тя.

Акад. Владимир Овчаров: НЯМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ДА ОСТАНЕМ БЕЗ ЛЕКАРИ, НО ИМА СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ЗА ДЕФИЦИТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
“Всяка година от шестте медицински факултета в България завършват около 1000 студента. Не малка част от тях са от други страни. На държавата се осигуряват най-малко 600-700 човека от студентите българи на година, които стават лекари.“ Това каза пред БНР акад. Владимир Овчаров, дългогодишен преподавател и бивш ректор на Медицинския университет-София.
„Нещата не са толкова страшни, въпреки че много се приказва. Напуснали са горе-долу откакто сме в ЕС около 4000 лекаря. В това време сме обучили по-голям брой лекари. Няма реална опасност да останем без лекари, но има сериозна опасност за дефицита на медицинските сестри. Докато лекарите у нас са около 29 700, то медицинските сестри са подобен брой, а трябва да бъде 2,8 към едно. Там има реален проблем“, допълни той.
В отговор на въпрос има ли опасност да останем без лекари по определени специалности, той отговори, че действително е възможно. „По Съдебна медицина са останали много малко специалисти, също така и патолози. Психиатрите също са недостатъчно. Здравното министерство трябва да направи ясна схема по възраст и области и какво ще стане след съответен брой години. Не трябва да оставяме проблемите на следващото поколение, които могат да ни обвинят, че сме проспали някакъв период от време“, каза акад. Овчаров. Той подчерта, че другият проблем е, че процентът на лекари под 30 години е под 5%, а около 33% са лекарите на 65 и повече години, което е пенсионна възраст. „Този проблем ще се яви неминуемо в следващите години“, категоричен беше акад. Овчаров.

ОЩЕ 207 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
11 143 са новодиагностицираните с коронавируса лица у нас през изминалите 24 часа. 6 340 от тях са установени с PCR, а 4 803 – с бързи антигенни тестове. 76,17% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 40 863 – от тях 14 518 са PCR, а 26 345 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 368; Бургас – 1 132; Варна – 943; Велико Търново – 232; Видин – 148; Враца – 246; Габрово – 188; Добрич – 174; Кърджали – 90; Кюстендил – 163; Ловеч – 167; Монтана – 148; Пазарджик – 178; Перник – 181; Плевен – 334; Пловдив – 1 163; Разград – 70; Русе – 284; Силистра – 124; Сливен – 337; Смолян – 127; София област – 466; София град – 2 565; Стара Загора – 598; Търговище – 128; Хасково – 262; Шумен – 147; Ямбол – 180.
963 108 са общо случаите на новия коронавирус у нас към момента, от които 250 935 са активни. Излекуваните лица са 678 768, от тях 4 354 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 5 799 са пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 533 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 841, от които 85,37% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 173 659, през последното денонощие са приложени 8 192 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 20 841 лица-медицински служители. 207 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: 42 от тях са установени при лекари, 69 – при медицински сестри, 45 – при санитари, 2 – при фелдшери и 49 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 33 405. Нови 87 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 82,76% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР, ОТ БСП ПРИЗОВАХА ДА НЕ СЕ СПЕКУЛИРА
Лидерът на Политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска оставката на здравния министър Асена Сербезова. Причината за това е случаят с с починалата 43-годишна жена пред Спешното отделение на болницата във Враца. Той обясни, че министърът не носи пряка вина, но това би било морален акт, информира Zdrave.net.
„Трябва да се случат две неща сега в момента. Едното е оставка на здравния министър веднага днес, не защото тя носи пряка вина затова, което се е случило, а защото човек с морал в този случай трябва да поеме отговорност, тъй като този протокол, въведен от предишни министри, можеше да бъде отменен досега сто пъти. Зависи от един човек, от един подпис. Аз на нейно място така бих постъпил. Второто нещо, което искам да направя, искам да призова всеки един от вас сега тук да стане на крака и да почетем с минута мълчание жертвите на здравната ни система“, каза той от парламентарната трибуна.
Депутатът от БСП Георги Михайлов, цитиран от БНР, призова да не се спекулира с трагичния случай и да не се хвърлят тежки обвинения върху здравната система: „С цялата трагедия на това, което се е случило вчера във Враца, моля ви се от тази трибуна, господин председател, не позволявайте да се раздават определения, тежки присъди върху системата. Ние заявяваме пет години, че тази система не работи, господин Костадинов, пет години. Искаме да я променим, но няма да я променим с декларации от трибуната на Народното събрание. Моля ви, като човек, г-н председател и вас ви моля, г-н Господинов, не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната на парламента. Много ви моля като лекар, това е недопустимо.“

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ИЗЛЕЗЕ С ИЗЯВЛЕНИЕ ПО ПОВОД ИСКАНАТА Ѝ ОСТАВКА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“ КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
Здравният министър проф. Асена Сербезова излезе с изявление повод исканата ѝ оставка от председателя на Политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.
В позицията на министър Сербезова, публикувана в сайта на МЗ, се казва:
„На първо място, изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на жената от врачанското с. Пудрия, починала в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот. Каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един трябва да бъдат преценявани през призмата и на емпатията. Директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай. Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна агенция “Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите. В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина. Освен това, разпоредих и преглед в спешен порядък на действащия стандарт, както и относно спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение. Целта е да се установи дали е необходима системна промяна, за да няма ситуации, при които пациенти, близки и ние като общество да се чувстваме безпомощни, защото бюрократични процедури са станали бариера пред противошоковата зала. За резултатите от тези проверки българските граждани ще бъдат информирани.“
Относно исканата ѝ оставка министър Сербезова изтъква: „На първо място споделям ценностите да помагам, подкрепям, стабилизирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо.“
Изявлението на здравния министър завършва с думите: „Всеки прави своите избори – моралният акт е избор, направен пред всички. Моят е не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално задължение!“

Д-р Иван Маджаров: СМЪРТТА НА ЖЕНАТА В „МБАЛ- ВРАЦА“ Е РЕЗУЛТАТ ОТ СИСТЕМЕН И МЕНИДЖЪРСКИ ПРОБЛЕМ
Ситуацията, при която почина 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат от системен и мениджърски проблем. Това каза пред Zdrave.net председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, информира Zdrave.net.
Припомняме, че Окръжна прокуратура-Враца и Министерството на здравеопазването се самосезираха за изясняване на обстоятелствата, довели до смъртта на жената, а междувременно управителят на болницата д-р Петър Керемедчиев заяви, че на дежурната на регистратурата сестра Виктория Христова ще бъде наложена финансова санкция и ще бъде уволнена дисциплинарно, защото е настоявала жената да бъде регистрирана преди да й бъде направен преглед, въпреки критичното й състояние.
„Проблемът от една страна е на здравната система. Не случайно многократно алармираме, че нивото на Спешната помощ – от кадровото, апаратурно и технологично обезпечаване до работата на Спешните приемни звена в болниците, в България е на много ниско ниво. За това не са виновни работещите в съответните звена, а е виновна държавата и в случая, директорът на конкретното лечебно заведение. Това е мениджърски проблем, който управителят на болницата не е решил правилно и най-вече не е изградил правилно алгоритъма на поведение в Спешното отделение“, каза д-р Маджаров.
По думите на председателя на БЛС изискванията към Спешните звена трябва да бъдат много големи. „Свърши времето, в което можем да се самозалъгваме само с думата болници. Трябва да стане ясно на обществото, че политиците, които твърдят, че трябва да бъдат спасени някакви болници, да бъдат намалени изискванията, за да продължават да съществуват, всъщност лъжат цялото общество и когато имаме нужда от помощ, за съжаление, ставаме свидетели на такива ситуации. Трябва да е точно обратното – на територията на цялата страна е необходимо да има осигурени модерни, обезпечени кадрово с персонал Спешни звена, в които всеки знае какво прави. Тези звена трябва да бъдат осигурени от държавата. Това е нейна задача, както и на мениджърите, които управляват такива Спешни центрове. Този въпрос трябва да се реши възможно най-бързо“, подчерта той.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА СПЕШНА РЕФОРМА В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Пациентски организации „Заедно с теб“ настояват за спешна работна среща между председателя на Комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев и членовете на комисията, министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, националния консултант по спешна медицина проф. Николай Младенов, Експертния съвет по Спешна медицина, д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицински помощ, експерти и наши представители.
Председателят на пациентската организация Пенка Георгиева посочва в писмо до медиите, че след разговори днес с проф. Младенов става ясно, че той още преди две години е предал работни варианти на протоколи за триаж на спешни пациенти (450 страници), които отлежават в Министерство на здравеопазването.
“След трагичния случай на загиналата жена във Враца сме затрупани със сигнали за неудачи. Настояваме за спешна реформа в Спешната помощ, за да не загиват нелепо пациенти. България има нужната експертиза, очакваме и политическа воля”, пише още Георгиева.

СДРУЖЕНИЯ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ЦЕНАТА НА ТОКА И ГАЗТА
Лечебните заведения в България изпитват остра нужда от компенсации на цената на тока и газта възможно най-бързо и настояват сумите над 150 лв. от цената за мегаватчас да се поемат от държавата. Ако общините могат да си позволят да изключват улични лампи, болниците не могат да спрат тока на операционните или да ограничат използването на апаратура с цел икономии. Това се казва във второ поред за тази седмица отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България.
Писмото на ресорните организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на здравеопазването Асена Сербезова, министъра на енергетиката Александър Николов, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание доц. Антон Тонев, председателя на Комисията по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски, управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
Според лечебните заведения отправените искания следва да влязат в сила със задна дата от 1 януари, като в същото време декларират твърдото си намерение да защитят позициите си и да не допуснат да пострада лечението на българските граждани от некомпетентни и ненавременни решения.
Причина за острата реакция от страна на болничните сдружения е отхвърленото предложение за компенсации на тока и газта на болниците от страна на Комисията по енергетика към Народното събрание, както и липсата на реакция от страна на институциите, и ясно послание какво да очакват лечебните заведения за болнична помощ, като едни от най-засегнатите в създалата се ситуация.
Лечебните заведения отправят и искане за увеличение на единичните цени на клиничните пътеки и процедури с минимум 25% през 2022 г. и последващо поетапно повишаване на единичните им цени до 100% в следващите 3 до 4 години.
„Цените на клиничните пътеки не са съществено ревизирани от 10 г., за което време инфлацията и ефекта от увеличените трудови възнаграждения е огромен, което в допълнение на факта, че истинските разходи за изпълнението им никога не са били остойностявани, поставя болниците и пациентите, които ползват техните услуги, в крайно неблагоприятно положение“, се посочва още в писмото на болничните заведения. Обръща се внимание и на факта, че потребителската такса, заплащана от пациентите, е замразена от шест години и не е обвързана с минималната работна заплата.
„Представителите на болничните сдружения настояват за спешна среща с управляващите за намиране на съгласие по жизнено важните за сектора теми.

Проф. д-р Радка Аргирова : ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ НЕОБХОДИМ ОЩЕ ОКОЛО ЕДИН МЕСЕЦ
„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам, около 1 месец“, заяви пред Нова телевизия проф. д-р Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите COVID-19, информира БНР.
Според нея пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари.
„При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броят на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат“, подчерта тя.
„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко“, коментира още проф. Аргирова.
Според нея зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите.
„Ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това“, посочи още проф. Аргирова.

ЗАТВОРИХА ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ НА „МБАЛ-ЛОВЕЧ ЗАРАДИ ЗАБОЛЕЛИ МЕДИЦИ
Две отделения в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов”- Ловеч са затворени от днес заради заболели медицински специалисти, съобщи БТА, позовавайки се на директора на лечебното заведение Янко Кочев.
Временно са преустановили дейност Отделението по очни болести и по ушно-носно-гърлени болести.
Кочев уточни, че сред персонала на двете отделения има болни от COVID-19 и от други заболявания и не може да се изпълни работния график. Той добави, че в момента с коронавирус са около 30 души от персонала на болницата, но останалите отделения функционират. “Очакваме следващите дни на една част от тях карантината да изтече и да се върнат на работа. За момента по другите отделения не е спряна работата, променили сме графиците”, уточни Кочев. Той съобщи още, че към тази сутрин половината от леглата в COVID отделенията и реанимацията са свободни.
По думите на директора на МБАЛ-Ловеч засега няма опасност лечебното заведение да остане без отопление и електричество, въпреки високите сметки за ток и газ.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: ИМА НЕДОСТИГ НА МЕДИКАМЕНТИТЕ ВЕНТОЛИН И ПУЛМИКОРТ
„Има нараснало потребление и има затруднения в производството. Това поражда недостига, който има в аптеките на медикаментите Вентолин и Пулмикорт“. Това каза пред БГНЕС Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, информира Zdrave.net. По думите му държавата няма как да помогне, защото нейните възможности са ограничени. „За съжаление възможностите на държавата са ограничени, защото това са търговски взаимоотношения. Има си притежател на разрешение за употреба, но той очевидно не може да се справи. За съжаление многократно нарасна потреблението на тази две лекарства“, добави Костов.
„Има други форми на тези лекарства, но не във всички случаи са подходящи. Има Вентолин под формата на инхалатор и сироп. Нямам прогноза кога ще се върнат на пазара тези важни лекарства. Надяваме се да е скоро“, каза още той.