НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.02.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА И ЛИСТОВКАТА НА ВАКСИНАТА НА OXFORD UNIVERSITY/ASRTAZENECA СРЕЩУ COVID-19
Министерството на здравеопазването публикува в сайта си кратката характеристика и листовката на ваксината на Oxford University/AsrtaZeneca срещу COVID-19. Характеристиката и листовката на ваксината можете за видите и в сайта на БАПЗГ – раздел COVID-19, подраздел „Ваксини“.

832 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
832 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 391 от тях са установени с PCR тестове, а 441 – с бързи антигенни. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 11 576. От тях 3363 са PCR, а 8213 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 39; Бургас – 85; Варна – 33; Велико Търново – 23; Видин – 4; Враца – 22; Габрово – 12; Добрич – 4; Кърджали – 17; Кюстендил – 20; Ловеч – 8; Монтана – 7; Пазарджик – 39; Перник – 10; Плевен – 33; Пловдив – 64; Разград – 4; Русе – 35; Силистра – 18; Сливен – 19; Смолян – 6; София област – 12; София град – 203; Стара Загора – 30; Търговище – 3; Хасково – 42; Шумен – 37; Ямбол – 3.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас са общо 219 580, от които 21 466 са активни. 188 972 са излекуваните лица. 1920 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 2850 пациенти. 265 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас срещу коронавирусна инфекция са се ваксинирали общо 42 634 лица. От тях 1509 са го направили през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при 9527 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 19 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 2 от тях са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 3 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 9142. През последното денонощие са регистрирани нови 97 случая.

НАД 5000 УЧИТЕЛИ И ПОМОЩЕН ПЕРСОНАЛ В СОФИЯ СА ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
Над 5000 учители и помощен персонал в София са изявили желание да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Това е малко над 20% от педагогическия и непедагогическия персонал в детските градини и училищата в община София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Ваксинирането започна вчера, 1 февруари, като само за ден имунизирани са повече от 160 души. В столицата кабинети за имунизация са разкрити в 16 лечебни заведения и медицински центрове, в които учители и помощен персонал в образователната система могат да бъдат имунизирани. Целта е да не бъде допуснато струпване на много хора на едно място.
Столичната регионална здравна инспекция до момента е получила около 30 хил. дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, посочи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Той обясни, че в столицата приключва първа фаза на Националния план за ваксиниране, в която са включени медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал.
„Не забелязваме притеснения от страна на педагогическия и непедагогическия персонал в София. Това, което за нас е важно, е графиците да бъдат спазвани, за да не остават непоставени дози след отварянето на флакон от ваксината срещу COVID-19 “, посочи Пенчев.
Записването за имунизация на работещите в сферата на образованието продължава.

ЗА ИДНАТА СЕДМИЦА СЕ ОТЛАГА НАЧАЛОТО НА ВАКСИНАЦИЯТА НА УЧИТЕЛИТЕ В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
За идната седмица се отлага началото на ваксинирането на заетите в образованието в Благоевградска област. От Регионалната здравна инспекция признаха, че има забавяне в доставката на ваксините, но са в готовност да имунизират близо 4000 учители и непедагогически персонал, съобщи БНР.
Благоевградска област е на едно от челните места по направени антигенни тестове на заетите в образованието – над 3000, като само пет от пробите са положителни.
Около 25% от учителите и непедагогическия персонал са заявили желание за ваксиниране срещу COVID-19.
За работещите в училищата от Благоевград и Симитли ваксинацията ще се прави в болницата и в Медицинския център, като предстои сключване на договори, а в останалите общини – болнични заведения и медицински центрове и практиките за извънболнична помощ.
Към момента целият ваксинационен процес при медиците е приключил за над 1100 човека, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоянов, като се увеличава списъкът на преболедувалите коронавируса, желаещи да се ваксинират.
Въпреки че има сериозен спад на заразените, през последните дни се забелязва видимо увеличение на положителните проби в Разложкия и Гоцеделчевския район.

ПРОДЪЛЖАВАТ СЛУЧАИТЕ НА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Сред последните диагностицирани с коронавирусна инфекция в Пловдив са две учителки от детска градина “Наталия” , където е наложена карантина за контактните деца и персонал, съобщи БНР. В детска градина в Белащица също има заболяла учителка и там под карантина са 16 деца и двама души от персонала. В Раковски заради второкласник с положителна проба също са предприети необходимите мерки спрямо 29 деца и двама души от персонала в училище “Христо Ботев”. С доказана инфекция е и начален учител от пловдивското училище „Кирил Нектариев“, където под карантина са 23-ма ученици. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки, според конкретния случай.
Ваксинирани в понеделник в града и региона са общо 361 души.
За изминалото денонощие в Пловдивска област са регистрирани 64 случая, но сред тях няма медици. Така общият брой на заболелите в областта надминава 20 300, като над 12 100 от тях са от община Пловдив. Следват Асеновград с близо 1 700 случая и Карлово с повече от 1 100. По-малко от 70 са заболелите от коронавирусната инфекция в община Лъки.
Оздравели към днешна сага са 16 700 жители на област Пловдив, в домашни условия се лекуват повече от 2300 души, а под карантина са поставени близо 1400 души.
Свързани с COVID-19 са 14% от общо 160 повиквания към Спешна помощ. По данни на Областната информационна система има 585 свободни легла, като близо 10 на сто от тях са интензивни. От РЗИ-Пловдив съобщават за 8 починали за изминалото денонощие.

НЗОК ЩЕ ОПРЕДЕЛИ КОИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
НЗОК ще определи кои лечебни заведения ще получат допълнително средства за лечение на пациенти с COVID-19. Болниците ще бъдат избрани въз основа на количествени критерии, става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 27-ми януари 202 1 г., информира Zdrave.net.
Става дума за допълнителни средства, които лечебните заведения, лекуващи пациенти с COVID, имат право да получат. Възможността за това залегна в бюджета на здравния фонд за тази година, а сумите, макар и все още неясни като размер, са различни от тези, които получават медиците, работещи на първа линия в битката с епидемията, уточняват от здравния сайт.
„Извън възможността лекари, професионалисти по здравни грижи и санитари да получават в условията на извънредна епидемична обстановка допълнителни средства към брутните си възнаграждения, в Закона за бюджета се предвиди механизъм, според който изпълнители на болнична медицинска помощ – също в условията на извънредна епидемична обстановка, да могат да получат допълнителен размер средства“, припомня в хода на заседанието председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-здравен министър Жени Начева. От думите ѝ става ясно, че се предлага оценка кои ще бъдат тези лечебни заведения и да се събере информация за това кои отговарят на условията.
„Критериите, които предлагаме, са количествени критерии – брой легла, медицински специалисти, които извършват комплексно лечение, хоспитализации, реанимационни легла и брой лекувани през спешните портали в условия на спешност“, пояснява Начева.
Критериите, които са предложени с участието на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, ще разглеждат цялостно работата на болниците при лечението на COVID и ще дават комплексна оценка, става още ясно от думите на Жени Начева. Впоследствие допълнителните средства ще бъдат разпределени на две тримесечия, първо и второ, спрямо движението на епидемичната обстановка, допълва заместник-министърът. Все още обаче е не е ясно колко над бюджетите си ще получат болниците, се разбира от стенограмата.
Представителят на КНСБ в Надзора д-р Иван Кокалов обаче не е съгласен с предложените критерии. По думите му те представляват бройки, които определят дефинитивно кои лечебни заведения ще получат допълнително средства. „Аз не съм съгласен с тези критерии. Ние за легла ли ще плащаме или за извършена дейност“, категоричен е той. Според него е по-добре да се оценяват разкрити COVID отделения с легла, които са оборудвани и с персонал. „Да плащаме за лечение. Аз лично смятам, че трябва да се броят отделенията, персоналът, брой преминали болни, капацитет за лечение, защото иначе пак плащаме на някакви бройки и това споразумение ще ограничи кръга лечебни заведения“, коментира Кокалов и посочва, че ще гласува „въздържал се“. В отговор обаче Начева уверява, че ще се заплаща за осигуряване на комплексна грижа. В крайна сметка критериите са приети с уговорката, че въпросът ще бъде допълнително обсъден.

ОЧЕРТАВА СЕ НЗОК ДА ПРИКЛЮЧИ ФИНАНСОВАТА 2020 Г. С 43 МИЛИОНА ЛЕВА ДЕФИЦИТ
Очертава се НЗОК да приключи финансовата 2020 г. с 43 милиона лева дефицит. Това става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет, проведено на 27-ми януари, на което членовете му разглеждат „Кратък отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2020 г.“, информира Zdrave.net.
„На този етап, по предварителни данни по отчета за изпълнението на бюджета за 2020 г. се формира дефицит, отрицателно бюджетно салдо, в размер на 43 млн. лв.“, посочва председателят на Надзора и заместник-здравен министър Жени Начева.
Изпълнението е на нивото на планирания размер на приходите, отчита тя пред надзорниците. Здравноосигурителните плащания по Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. са в размер на 4 454 млн. лв. Допълнително здравноосигурителните плащания са увеличени със средствата от резерва в размер на 139 млн. лв., от които 34 млн. лв. са за първична извънболнична медицинска помощ, 14 млн. лв. – за специализирана извънболнична медицинска помощ, 15 млн. лв. – за дентална помощ, 16 млн. лв. – за лекарства, 39 млн. лв. за други здравноосигурителни плащания и 8 млн. лв. за болнична медицинска помощ. Отчетените здравноосигурителни плащания за 2020 г. са в размер на 4 585,7 млн. лв. Като цяло общият размер на приходите е 4 746 млн. лв., пояснява Начева.
По думите на Жени Начева след като се уточни окончателният размер на приходите, ще се знае и конкретният размер на дефицита. Тя припомня и че в НЗОК е постъпил допълнителен трансфер от държавния бюджет, с който са компенсирани несъбраните приходи.

ОБНАРОДВАХА НАРЕДБАТА ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА
Наредбата за диагностика и лечение в лечебните заведения към Министерството на отбраната (МО) – медицински пунктове и многопрофилни болници за активно лечение (МБАЛ) в структурата на Военномедицинската академия (ВМА), както Наредбата за реда за ползване и заплащане на медицинските дейности в болниците за продължително лечение и рехабилитация в структурата на ВМА – в Банкя и Хисаря, бяха обнародвани днес в „Държавен вестник“ и влизат в сила след 10 дни, информира Zdrave.net.
Според Наредбата за диагностика и лечение в медицинските пунктове на ВМА се оказва първична извънболнична медицинска и дентална помощ на военнослужещи и цивилни служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Българската армия, на военнослужещи, които заемат длъжности, цивилни служители в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА, курсантите във висшите военни училища за срока на обучение, гражданите, подписали договор за служба в доброволния резерв, по време на активното изпълнение на договора, военнослужещите от други държави, пребиваващи в страната по силата на сключени международни договори и споразумения, по които Република България е страна, пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, децата на загинали при или по повод изпълнение на службата военнослужещи и преживелия техен родител, преживелия съпруг (съпруга), децата и родителите на загинал при или по повод изпълнение на службата военнослужещ, българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната, членове на семействата им.
На изброените лица се провежда определен обем от медицински дейности за сметка на бюджета на МО в частта му за ВМА.
На задължително здравноосигурени лица извън изброените категории се оказва специализирана извънболнична медицинска помощ при условията и по реда на действащия Национален рамков договор (НРД) за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз. Всички лица, които се явяват за амбулаторен преглед или изследвания във ВМА извън условията и реда на наредбата, заплащат оказаната медицинска помощ по ред и цени, определени с акт на началника на ВМА.

Според проучване на „Тренд“: 43% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ БИХА СЕ ВАКСИНИРАЛИ СРЕЩУ COVID-19
43% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19. Да си сложат ваксинa срещу коронавируса изразяват готовност далеч по-малко – 28% или над милион и половина българи. Това става ясно от проучване на социологическата агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ваксинирането. То е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” сред 1008 души над 18-годишна възраст, информира Zdrave.net.
Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират, посочват социолозите.
Спрямо образователния статус те отчитат, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.
42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия, става още ясно от изследването. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.
Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.
Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.
Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината според всеки трети българин, сочат още резултатите от допитването. По-голям дял обаче са скептиците – за 51% ваксинациите на известни лица и политици не създава повече доверие.
Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу COVID-19 (65%), сочат още данните от проучването. Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Лекарите/личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу COVID-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.