НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.01.2022)

ДОКАЗАНО ОМИКРОН ВЕЧЕ Е В БЪЛГАРИЯ
Доказано Омикрон вече е в България. 12 положителни проби на Covid варианта са установени у нас. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг днес, информира БНР.
9 от заразените са мъже, 3 са жени, 7 са без ваксинация, 5 от тях са напълно ваксинирани преди година. Само един от заразените е пътувал в чужбина. Засега при никой от заразените не се налага болнично лечение. 11 от тях са от София-град, а един – от София-област.От РЗИ вече са се свързали с всички. От ваксинираните никой не е с бустерна доза:
По отношение на възрастта, абсолютно всички възрасти са представени – от младежка до възрастта над 65 години. Данни за пътуване извън България има само при един от тях, който е в София. Той се е върнал преди два дни от Великобритания.
„Пробите, които сега излязоха, са общо 275 от последното секвениране, като те са събрани от 41 лечебни заведения от 21 области в страната и тези проби с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6 са от познатия ни вариант Делта”, коментира доц. Кунчев.
“Не знам дали забелязахте, не че може да се правят генерални изводи на базата на тези 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза”, коментира той и допълни, че очаква по-бързо разпространение на Омикрон до степен да стане доминиращ вариант, като не изключи налагането на нови мерки:
„Всичко може да се очаква, всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато. Това, с което не можем да направим компромис, и няма да се съгласим въпреки натиска, въпреки желанието на различни хора, включително сдружения, производители, туризъм е, че не може да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система и тя да не може да си изпълни задълженията“, изтъкна още главният държавен здравен инспектор.
Още на 4 януари, в първия работен ден, два експертни съвета в Министерството на здравеопазването ще обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.
“Надяваме се да се потвърди и в България по-лекото протичане. Това, което може да очакваме обаче, е засягане на по-голям брой хора”, допълни държавният инспектор.
Според доц. Кунчев очакваната грипна вълна няма да бъде голяма заради разпространението на Омикрон, а у нас и в момента има скрита заболеваемост от COVID-19. “Виждаме го при отделни случаи. Хора, които по различни причини, за да не затрудняват своето движение или на контактните, на семейството си, отказват да се обявят като такива и да останат изолирани. Е, част от тях се самоизолират, но все пак това не е достатъчно надеждна мярка“, каза държавният здравен инспектор.

1076 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 1-ВИ ЯНУАРИ
1076 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа – 423 от тях са установени с PCR, а 653 – с бързи антигенни тестове. 75,09% от новите случаи, потвърдени за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.
7429 са общо тестовете, направени през последното денонощие, от тях PCR са 1817, а антигенни – 5612. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 36; Бургас – 166; Варна – 115; Велико Търново – 6; Видин – 6; Враца – 16; Габрово – 9; Добрич – 3; Кърджали – 8; Кюстендил – 8; Ловеч – 11; Монтана – 2; Пазарджик – 24; Перник – 36; Плевен – 23; Пловдив – 51; Разград – 4; Русе – 28; Силистра – 15; Сливен – 18; Смолян – 7; София област – 53; София град – 361; Стара Загора – 25; Търговище – 9; Хасково – 6; Шумен – 11; Ямбол – 19.
Към момента у нас са доказани общо 748 184 случая на новия коронавирус. 104 692 от тях са активни. 612 509 са излекуваните лица, 114 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4059, от тях 449 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 144, от които 84,03% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
3 701 105 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 446 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 084. Нови четири случая са регистрирани през последните 24 часа, от тях един е установен при лекар, а три – при друг медицински персонал.
30 983 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 28 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 96,43% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ СЪОБЩАВАТ ЗА ОСТАНАЛИ КОЛИЧЕСТВА БЕЗПЛАТНИ ДОЗИ ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА
Общопрактикуващи лекари съобщават за останали количества безплатни дози противогрипна ваксина за хора над 65 години. Министерството на здравеопазването удължи ваксинацията до края на януари, съобщи БНР.
„Флакони с безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години с придружаващи заболявания има останали в кабинети на общопрактикуващи лекари“, съобщи д-р Георги Миндов, председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. “Неизразходваните ваксини могат да се предложат и на хората от рисковите групи. Говоря за хората с диабет, с хронични имунокомпрометиращи заболявания, които са под 65-годишна възраст, за които могат да се използват тези ваксини”, допълни той.
Тази година д-р Миндов е получил сто опаковки, които са осигурени безплатно от Националната програма по ваксинопрофилактика. Общо 230 хиляди дози бяха разпределени между 3300 общопрактикуващи лекари в страната в над 700 населени места.
В кабинета на д-р Миндов са останали 10 флакона от ваксината, които са годни до юни. По думите му, количествата остатък при неговите колеги не са големи: “Мисля, че тази година кампанията беше сравнително успешна на фона на тежката обстановка с COVID-19 и поставянето на трета доза и вълната, която мина есента”.
Все още обхватът на противогрипните ваксини у нас е нисък – само 10% от населението са ваксинирани.

ПЪРВИТЕ ЗА ГОДИНАТА БЛИЗНАЦИ СЕ РОДИХА В ПЪРВА САГБАЛ “СВ. СОФИЯ”
Във втория ден на 2022 г. се родиха първите за годината близнаци в Първа Специализирана акушеро-гинекологична болница (САГБАЛ) “Св. София” в столицата, информира БТА като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Раждането на двете момченца се е случило благодарение на екипа на д-р Константин Петров. Те са проплакали в 10:17 ч. на 2 януари. Бебетата са доносени и с добро тегло за близнаци – по 2,600 грама.
На 1 януари в болницата са се родили три бебета – две момченца и едно момиченце. Две от ражданията бяха рискови и благодарение на усилията на медиците завършиха успешно – и майките, и бебетата са добре.
За 2021 г. в Първа САГБАЛ “Св. София” са се родили 2151 бебета. От лечебното заведение пожелават децата да растат здрави и да срещат само добро по пътя си.

ОБЩИНАТА В РАДОМИР ЩЕ ДАВА ПО 600 ЛЕВА ЗА ПЪРВОРОДНО ДЕТЕ
Общината в Радомир ще дава по 600 лева за първородно дете, информира БТА като се позова на съобщение от общинската администрация.
От финансовото подпомагане ще могат да се възползват, както семейни двойки, така и родители, които живеят на семейни начала и осиновители. Помощта е еднократна и ще бъде отпускана за деца, родени или осиновени след началото на 2022 година. Решението на Общинския съвет е било прието в края на 2021 година, с приемането на общинска програма за насърчаване на раждаемостта.
Право на подпомагане ще имат жители на общината които са с постоянен адрес в Радомирско повече от две години от рождената дата на детето или от акта на осиновяването му. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум три години от раждането на детето, или осиновяването му. За да могат да кандидатстват, родителите трябва да имат завършено най-малко средно образование.