НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.01.2021)

74 593 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
274 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които 160 са установени с PCR, а 114 – с бързи антигенни тестове. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са общо 2447. От тях 1831 са PCR, а 616 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 35; Варна – 44; Видин – 3; Враца – 5; Габрово – 2; Добрич – 9; Кърджали – 3; Кюстендил – 8; Ловеч – 8; Монтана – 3; Перник – 6; Плевен – 1; Пловдив – 13; Русе – 8; Силистра – 2; Сливен – 7; Смолян – 3; София област – 11; София град – 76; Стара Загора – 4; Търговище – 2; Хасково – 3; Шумен – 3; Ямбол – 6.
Общо 202 540 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента, като от тях активни са 74 593. Излекувани са 120 343 лица. 816 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4747 пациенти. 462-ма от тях са настанени в интензивни структури.
До момента, в България, срещу COVID-19 са се ваксинирали общо 4739 лица. През последното денонощие не са регистрирани нови ваксинации.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е доказана при 8919 лица-медицински служители. Осем нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като четири от тях са установени при лекари, три – при медицински сестри и един – при санитар.
7604 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. През изминалото денонощие са регистрирани нови 28 случая.

ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА СТАРТИРАНЕ НА ВТОРАТА ФАЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Вече се създава организация за стартиране и на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Това е заявил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание, което премиерът е свикал с членове на правителството, съобщиха от правителствения пресцентър. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие, информира Zdrave.net.
Министърът на здравеопазването докладвал също така, че към момента ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки, а 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаболелите.
От своя страна премиерът Бойко Борисов изразил увереност, че ако продължава да се следи внимателно ситуацията и се реагира гъвкаво, страната ни ще преодолее пандемията и ще стане ясно, че България е успяла да управлява най-добре кризата, засегнала целия свят.
„Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, дори в условията на пандемия. От 1 януари минималната работна заплата е 650 лева, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв., за което са осигурени 474 млн. лв. От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5%. Продължава и подкрепата за бизнеса“, казал още министър-председателят.
Премиерът Борисов отбелязал още, че от началото на настоящата година възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час, а минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9 лв. Също така до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите от „вторите“ пенсии от универсален фонд в НОИ, ако сметнат, че така ще е по-изгодно за тях.

ЛЕКАРИ СПЕЦИАЛИЗАНТИ СПАСИХА ОТ ЗАТВАРЯНЕ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Лекари специализанти, които дават платени дежурства, спасиха от затваряне белодробната болница във Велико Търново, в която не достигат медици за COVID отделенията, съобщи БНР.
Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново имаше опасност да спре работа след Нова година, заради болни медици и лекари, подали предизвестия за напускане. В лечебното заведение, където освен COVID болни, се лекуват и пациенти с туберкулоза и други с неспецифични белодробни заболявания, бяха останали само двама лекари.
„Ситуацията в момента е една идея по-добре, отколкото беше преди Нова година, благодарение на няколко колеги специализанти от частната кардиология и един колега от онкологията. Поне до 15 януари сме решили проблемите. За нещастие, напусналите колеги не се връщат. Нови кандидати, които да започнат работи при нас, също няма“, обясни управителят на белодробната болница д-р Стела Денчева.
За да привлече кадри, с които да бъде решена кадровата криза, лечебното заведение плаща на външните медици по 120 лева за всяко нощно дежурство и по 95 лева за дневно.
9 са пациентите в белодробната болница, но се очаква увеличение, посочи д-р Денчева:
„Много се притеснявам какво ще се случи след Коледните празници, имаше отново доста събирания. В края на краищата януари и февруари са месеците на грипа, той започва да се появява, което означава, че ще имаме проблеми“.

ЗАТВАРЯ ВРАТИ КАБИНЕТЪТ ЗА НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ КЪМ ДКЦ-ДУПНИЦА
Кабинетът за неотложна помощ към Диагностично-консултативния център в Дупница няма да работи след Нова година поради липса на лекари, които искат да дават дежурства в условията на COVID епидемия, каза за БНР ръководителят на звеното доц. д-р Димитър Недин. Медиците са недоволни и от заплащането на труда им.
Кабинетът беше пуснат преди пет-шест години. Основно дежурства давали едни и същи лекари – други желаещи не се появили – особено при ситуацията с COVID-19.
Другият проблем е, че преди няколко дни тези лекари поискали да им се заплаща на дежурство по 100 лв., а не както досега по 60 лв. Това искане е неизпълнимо, казва ръководителят доц. Недин:„Джипитата имат определен лимит, който им се дава за неотложна помощ, така че няма откъде да се вземат тези пари“.