НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.10.2019)

46 БОЛНИЦИ У НАС ОТДЕЛЯТ МЕЖДУ 50% И 74% ОТ ОБЩИТЕ СИ РАЗХОДИ ЗА ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА
Държавни болници дават от 12% до 74% от общите си разходи за заплати на персонала. В по-голямата част от тях за възнаграждения отиват над половината от приходите им. Това показват отчетите за последните 3 месеца, които Министерството на здравеопазването публикува на страницата си в интернет. Информация са дали 66 болници с над 50% държавно участие. В 46 от тях разходите за заплати са между 50% и 74%, информира Clinica.bg.
Най-голяма част от парите си – 74% дават за възнаграждения в Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново. На второ място се подреждат болницата за рехабилитация по вътрешни болници в Мездра и МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник , която отделя 69% от постъпленията си по това перо. Големите софийски клиники също не се скъпят. Така например в „Пирогов” дават 58% от приходите си за заплати за персонала, в болницата по ендокринология „проф. Иван Пенчев” – 68%, в МБАЛНП “Св. Наум” и в Майчин дом – 63%. Над 50% заделят и в белодробната болница “Св. София”, детската болница “Проф. Иван Митев”, в “Света Анна” и др. В страната също има лечебни заведения с висок процент за заплати, като МБАЛ “Проф. д-р П.Стоянов” в Ловеч – 68%, МБАЛ Бургас – 64%, МБАЛ Блгоевград – 55%, „Св. Анна” – Варна 52%, МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”, Смолян” – 60%, МБАЛ “Рахила Ангелова” , Перник – 69%. Най-малко за персонал отделя инфекциозната болница „Проф. Иван Киров” в столицата – 12%. Приблизително толкова – 15% от парите си дава за възнаграждения Блницата по хематология в София, „Св. Екатерина” е с 28%, а „Александровска болница – 41%.
Здравният министър Кирил Ананиев представи през юни методика за формиране на разходите за персонал в болниците. По нея лечебните заведения трябва да отделят най-малко 50 на сто от приходите си за заплати. Явно в някои болници тя не се спазва. Дали ще последват наказания за това, засега не е ясно.

СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ЩЕ СКЛЮЧВАТ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР
Специализантите, които се обучават по държавна поръчка, ще могат да сключат предварителен договор с болницата, в която ще работят 3 години след завършване на обучението си. Това предвиждат промени в Наредба 1 на здравното министерство. Младите медици ще избират лечебното заведение и областта от списък, представен от МЗ. Договорът може да бъде с болницата, в която лекарите придобиват специалността си или друга, която е субсидирана от държавата, информира Clinica.bg.
“Посоченият ред води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност. По тази причина в настоящия проект е прието предложението на специализантите при започване на специализация на място, финансирано от държавата, те предварително да знаят къде ще трябва да работят след приключването ѝ – а именно в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия. Промените на наредбата дават възможност да се осигури държавно финансиране при обучението на необходимите медицински специалисти и за лечебните заведения, които не са бази за обучение – основно общински болници и др. Те ще могат да сключат договор с университетска база, финансирана от МЗ, в която да изпращат своите специализанти. Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, съответната страна ще възстановява изплатената субсидия”, поясняват в мотивите си от здравното министерство.
Изключение се прави за специализантите по Обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия, поради спецификата на организация на първичната медицинска помощ в страната. Младите лекари, които по някаква причина не завършат специализацията си, също ще възстановяват получената от МЗ сума. При обективни причини като заболяване или злополука, това задължение отпада. Базите за обучение ще обявяват свободните длъжности за специализанти едновременно и на специален интернет портал, който ще бъде разработен и ще се поддържа от МЗ До създаването му, те ще трябва да уведомяват по електронен път МЗ за обявените от тях свободни длъжности за специализанти, след което те ще бъдат обявени на сайта и на здравното ведомство.

Зам.-министър Бойко Пенков: НИЕ ТЪРСИМ УСТОЙЧИВИ РЕШЕНИЯ
„Ние търсим устойчиви решения, казваме в Колективния трудов договор (КТД) какво се е съгласила държавата и е определила какви пари да вземат медицинските специалисти. Казваме пътя, по който това може да се случи и вървим крачка по крачка това да стане в България. Мисля, че ще успеем“, заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Той обясни по повод случая с колективните оставки на медицинските сестри в болницата в Карлово, че ако приемат в случая, че ще имат по 950 лв. заплата, това означава, че трябва да увеличат така, или иначе, приходите на лечебното заведение. А това ще се случи с новия рамков договор и с новия бюджет, където ще има повече пари за болнична помощ.
„Политиката на държавата и на Министерството на здравеопазването е тези средства да отидат не за увеличение на обеми – да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените, които плаща НЗОК за всеки болничен случай. Така че, тази разлика по увеличението, за което реално ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората. И това означава устойчивост. Дори сега да се извадят едни пари и да се раздадат на хората, това не означава, че догодина пак могат да се извадят същите средства“, каза д-р Пенков. Той допълни: “Взе се решение на МС за увеличение на приходите с 36 млн. лв. на психиатрии, белодробни болници, на общински болници в неравностойно положение. Надзорният съвет на НЗОК отблокира 50 млн. лв., с които са се увеличили стойностите и цените на 120 клинични пътеки. Това са средства, които този месец ще бъдат усетени.
„Всеки израз на някакъв тип на недоволство, като масовото напускане на медицински сестри, е притеснителен и ние много сериозно гледаме на тези проблеми.”
Зам.-министър Пенков обясни, че има две предложения към Общинския съвет в Карлово и към работещите в болницата. Едната мярка е, веднага да се достигне заплатата по КТД, но без сериозно допълнително материално стимулиране за хората. А другата е да се увеличи заплатата им със 100 лв., но да имат по-голямо допълнително стимулиране. Д-р Пенков се позова на думи на управителя на болницата, според които недоволните специалисти са оттеглили оставките си.

Сдружението на областните болници алармира: ТОЛЕРИРА СЕ ПРАКТИКАТА ДА СЕ ПОДНАСЯТ НЕДОКАЗАНИ СЕНЗАЦИИ
Националното сдружение на областните многопрофилни болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ. Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината. Това пише в декларация на сдружението, изпратена до медиите, във връзка с репортажа по Нова телевизия за лекарят от МБАЛ-Пазарджик д-р Петър Лазов, за който се твърди, че е поставял стентове на пациенти, без да има нужда. За това информира Zdrave.net.
„Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм. Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора“, пише още в декларация, подписана от председателя на НСОМБАЛ д-р Васислав Петров.

ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛНИКА НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ЗА КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ
Министерството на здравеопазването публикува на интернет-страницата си проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за условията и реда за работа на Етичната комисия за клинични изпитвания, информира Zdrave.net. Съгласно промените в него само членовете на комисията, които не са в конфликт на интереси по отношение на конкретно клинично изпитване, не участват в него и са независими от възложителя, лечебното заведение, където то се провежда, и от главния изследовател, могат да участват в оценката на това клинично изпитване, както и да гласуват и да участват в обсъждането му. Според мотивите по този начин се осигурява в максимална степен по безпристрастен и обективен начин да са защитени интересите на пациентите.
На следващо място с проекта се предлага председателят на комисията да съхранява подадените декларации за конфликт на интереси и при възникване на обстоятелства да извършва проверка. По този начин ще се осигури по-добър и ефективен контрол върху осигуряването на безпристрастност и независимост на членовете на комисията.
Очакваните резултати от предложените промени са свързани с повишаване на ефективността на комисията и гарантиране на правата, безопасността, достойнството и благосъстоянието на участниците в клиничните изпитвания, пише още в мотивите на ведомството.

МЗ успокоява: ПРЕМЕСТВАНЕТО НА МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА В УМБАЛ “СВ. АННА” Е ВРЕМЕННА МЯРКА
Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата. Това пише в позиция на здравното министерство, след протест на жители от квартал „Младост“, информира Zdrave.net.
„Нямаме нищо против тези хора да се лекуват, но мястото на центъра не е тук. Намираме шишенца от метадон. Разбиха кола и откраднаха радио. Има разбити мазета, чукат ни по прозорците. Никой не ни е питал от общината дали сме съгласни да бъде изграден този център”, заявиха в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия недоволните.
„Общината не беше уведомена. В петък получихме първия сигнал. Ще сигнализираме на Министерството на здравеопазването. Ще помолим центърът да бъде преместен”, каза и. д. кмет на „Младост” Мария Грозева. С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района МЗ е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. След проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, на ден през лечебното заведение преминават не повече от 20 пациенти, които са включени в програмата по свое желание. По данни на МЗ за периода от съществуването на метадоновите програми в България досега броят на хероинозависимите е намалял близо 10 пъти.

ОКТОМВРИ Е СВЕТОВЕН МЕСЕЦ ЗА БОРБА С КАРЦИНОМА НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА
За трета поредна година фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово – цветът, който символизира битката с рака на гърдата. Именно октомври е официално обявен за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза, информира БНР.
Осветяването на Националния дворец на културата ще постави началото на профилактична кампания, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“, срещу това тежко заболяване. През целия месец октомври в девет болници в София, Пловдив и Стара Загора медицински специалисти ще провеждат безплатни мамологични прегледи.

ПРИЛАГАМЕ ИНОВАТИВЕН МЕТОД ЗА ДИАГНОСТИКА НА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
България се нареди сред първите 14 страни в света, които са възприели иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA). Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден, посветен на имунодиагностиката на автоимунните заболявания, информира Zdrave.net. Наличието на ANA обикновено е знак за съществуване на автоимунно заболяване. От правилното им тълкуване обаче зависи да се разбере с точност какво е то и съответно да се започне подходящо лечение.
Става въпрос за откриване, количествено определяне и анализиране на антинуклеарни антитела чрез имунофлуоресцентен тест. За разлика от други методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и образ. Различните образи са групирани в 29 типа, като всеки дава конкретна информация. Тъй като ANA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде да съсредоточат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и като част от превенцията на автоимунните заболявания и съответно в терапията, тъй като някои от показателите се следят и по време на лечението. Това е и причината имунологичните данни от имунофлуоресценцията и определянето на образите да бъде широко използван от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е основен център за лекуване на ревматични автоимунни заболявания у нас.