НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.09.2021)

2053 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
2053 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през изминалото денонощие. 1164 от тях са установени с PCR, а 889 – с бързи антигенни тестове. За последните 24 часа са направени общо 26 631 теста. 9 004 от тях са PCR, а 17 627 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 66; Бургас – 222; Варна – 163; Велико Търново – 89; Видин – 22; Враца – 25; Габрово – 37; Добрич – 25; Кърджали – 33; Кюстендил – 24; Ловеч – 33; Монтана – 29; Пазарджик – 96; Перник – 19; Плевен – 69; Пловдив – 209; Разград – 27; Русе – 65; Силистра – 27; Сливен – 53; Смолян – 35; София област – 52; София град – 332; Стара Загора – 77; Търговище – 58; Хасково – 95; Шумен – 34; Ямбол – 37.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 455 742. От тях 31 081 са активни. 405 765 са излекуваните лица, 670 от които – регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3738 пациенти с доказан COVID-19, от тях 324 са настанени в интензивни структури.
2 312 605 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 13 494 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 13 834 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус. През изминалото денонощие са регистрирани нови 29 случая, 6 от които са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 8 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
18 896 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 56 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

САМО МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ Е ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕТО НА СТАВКАТА НА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА, ЗАПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
Само Министерството на финансите е против намаляването на ставката на ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, предложена в законопроект на БСП. Мотивите на министър Василев са, че намаляването от 20% на 9% ДДС ще доведе до „загуби за бюджета от въвеждане на намалена ставка в приблизителен годишен размер за 2021 г. е 122.1 млн. лв.“, информира Zdrave.net.
„Политиката в областта на ДДС законодателството е насочена към запазване на единна ставка на данъка. Това се потвърждава и от обстоятелството, че през целия период от неговото въвеждане в България през 1994 г. е подкрепяно наличието на една единна стандартна ставка, тъй като ДДС не се счита за разходно ефективен и целенасочен инструмент за икономическата политика. Следва да се отбележи, че принципната позиция на България е в подкрепа на прилагането на единна стандартна ставка на ДДС като гаранция за постигане на неутралност и избягване на икономически изкривявания, свързани с прилагането на намалени ДДС ставки за определени отрасли или категории стоки и услуги“, пише в становището си служебният финансов министър Асен Василев. Според него намаляването на бюджетните постъпления в резултат на прилагането на диференцирани ставки на ДДС ще трябва да бъде компенсирано с увеличаване на стандартната ставка или с увеличаване дела на приходите от преки данъци в държавния бюджет и същевременно увеличава рискът от данъчни измами и укриването на данък.
„Въвеждането на намалена ставка на ДДС за лекарствата, включени в ПЛС, заплащани със средства от бюджета на НЗОК, ще има отрицателен ефект върху приходите от този данък, а и намалените ставки на ДДС не са достатъчно подходящ инструмент за постигане на икономически, социални, екологични или други цели на държавна политика. Като цяло, тази мярка не намалява разходите за потребителите от една страна, а от друга, няма алтернативни приходоизточници за компенсиране влиянието върху бюджета“, допълва министър Василев.
Принципна подкрепа за законопроекта обаче заявяват от МЗ, НЗОК, ARPharM, БГФармА, БФС, БЛС и Националната пациентска организация.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ДВЕ НОВИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Министерският съвет одобри създаването на две нови болници за рехабилитация, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството.
Предвидено е Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1-Варна да бъде ситуирана в самостоятелна сграда, която е с променено предназначение на хотелска сграда в курортния комплекс „Константин и Елена“.
Съгласно инвестиционния план, освен материално техническата база, е закупена и медицинска апаратура и оборудване. Очакваният срок за подаване на заявление за издаване на разрешение за дейност е предвиден 18 месеца след решението на Министерския съвет.
Болницата ще предоставя специализирана болнична помощ, насочена към диагностика и лечение чрез физикална терапия и комплексна рехабилитация на лица с хронични заболявания, нуждаещи се от възстановяване чрез факторите на физикалната и рехабилитационна медицина, включително пациенти със сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни заболявания, както и такива със заболявания на ендокринната и опорно-двигателната системи. Предвижда се болницата да разполага със 150 легла, които ще се разкрият в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“. Предвидено е да извършва лечението както на български, така и на чуждестранни туристи.
Ще бъде създадена и Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение- Блокс в София. В проекта и тригодишния бизнес план на лечебното заведения се предвижда изграждане на специално проектирана самостоятелна сграда в София, като строителството, оборудването и обзавеждането се очаква да приключи през 2022 г. Болницата ще разполага със 100 легла, които ще бъдат разкрити в три отделения – Отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност – с 60 легла, Отделение за продължително лечение по вътрешни болести – с 20 легла и Отделение за продължително лечение по хирургия – с 20 легла. Предвижда се болницата да бъде оборудвана с най-новите технологии в областта на рехабилитацията и продължителното лечение, като по този начин ще се постигне подобряване на достъпа на пациентите до качествено медицинско обслужване и иновативни технологии без аналог в страната.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРЕДЛАГА НОВИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ДАРЕНИЯ И ПРЕПРОДАЖБА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДА БЪДАТ РАТИФИЦИРАНИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Министерският съвет предлага Народното събрание да ратифицира нови споразумения за дарения и препродажба на ваксини срещу COVID-19. Става въпрос за Тристранно споразумение за дарение от и между България, Северна Македония и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH относно управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19. Отделно е Споразумението за дарение между България и Северна Македония, информира Zdrave.net.
Споразуменията предвиждат дарение на 51 480 дози от ваксината на Comimaty, а всички разходи за доставката да бъдат поети от Северна Македония.
Предложено за ратифициране е и Споразумение за препродажба на ваксини от и между България и Норвегия относно препродажба на дози ваксини на Moderna срещу COVID-19. Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax, а всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия. Споразумението е подписано от България и Норвегия на 19 август въз основа на решение на Министерския съвет от 18 август.
Одобрен е и проект на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между България, Бангладеш и AstraZeneca, както и проект на Двустранно споразумение между България и Бангладеш, като основа за водене на преговори. Проектите на споразумения предвиждат дарение на 270 000 дози ваксина Vaxzevria. Предвидено е всички разходи за доставката да бъдат поети от Бангладеш.

Проф. Николай Витанов: ХОРАТА НЕ ТЪРСЯТ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ И СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ САМИ ВКЪЩИ
„Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи. Когато обаче състоянието стане насипно, съответният човек, ще, не ще, търси медицинска помощ и го регистрират. Така имаме малък брой регистрирани случаи, а висока смъртност“. Това каза математикът проф. Николай Витанов пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември. На дневна база той прогнозира, че смъртните случаи могат да достигнат и до 60-70 с изключение на вторник, когато винаги са над 100.
„В момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната. След седмица обаче нещата ще се променят“, каза проф. Витанов.
Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.
„Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират. Особено ваксинираните хора, не смятат за нужно да ходят на лекар. Те обаче могат да разпространяват вируса, затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, заяви проф. Витанов и обяви още, че 10 души заразяват повече от 13.
„Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този вариант издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо“, уточни проф. Витанов.

ГЕРБ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ГАРАНТИРА ПЛАЩАНЕТО НА 85% ОТ ПРОГНОЗНИТЕ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ
След среща със съсловните организации – БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ, настояваме Народното събрание да разпредели допълнителните 120 млн. лв. в бюджета на НЗОК по пера, за да бъде ясно как те ще бъдат разходвани. Това каза проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на ГЕРБ, на който бяха представени предложенията на партията за разпределенията на средствата в актуализираните бюджета на НЗОК, ДОО и Държавния бюджет, информира Zdrave.net.
Проф. Ангелов заяви, че ГЕРБ са внесли предложение в Закона за бюджета на НЗОК да бъдат включени и магистър-фармацевтите в лечебните заведения, около 400 души, които да имат възможност да получават допълнителните 600 лв., които получават и лекарите към заплатите си.
„Ще настояваме категорично да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори на Касата 85% от прогнозните им бюджети и да се възстанови справедливата методика за 1000 лв. за работещите на първа линия, тъй като в момента голяма част от работещите с COVID не ги получават“, каза проф. Ангелов. Той допълни, че в Закона за бюджета за сектор „Здравеопазване“ ще предложат допълнителни 40 млн. лв., от които 25 млн. лв. да бъдат за трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства към заплатите на работещите в първичната извънболнична медицинска помощ – общопрактикуващите лекари и работещите с тях професионалисти по здравни грижи. „Увеличението ще е от 1 октомври съответно по 600 лв. за лекар и 360 лв. за професионалист по здравни грижи. Същото ще се отнася и за работещите в специализираната извънболнична медицинска помощ“, каза проф. Ангелов. Той уточни, че личните лекари са около 4000 души, като толкова са и работещите с тях професионалисти по здравния грижи. В ДКЦ специалистите са около 4500 лекари плюс толкова професионалисти по здравни грижи.
„Останалите 15 млн. лв., които да бъдат изплатени към общините и разпределени за общинските болници за месеците октомври, ноември и декември“, допълни още проф. Ангелов.

СПОРАЗУМЕНИЕ С НАП СПАСЯВА ВРЕМЕННО ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ДУЛОВО
Подписано споразумение с Националната агенция по приходите спасява временно на този етап общинската болница в Дулово, съобщи БНР.
Натрупаните адължения в размер на над милион и четиристотин хиляди лева, които болничното заведение дължи за 2010 г. и 2011 г. са за осигуровки и данъци.
Реален е бил рискът от затваряне на болницата, заради запориране на сметки.
Допреди година и половина са били удържани 10 % от приходите на лечебното заведение, а след това 30 на сто, съобщи прокуристът на болницата Янита Андреева. И тъй като по тази схема разплащането е ставало бавно, се пристъпва към запориране на сметките. Разговори на общинското ръководство и на областния управител на Силистра с финансовото министерство водят до ново споразумение за разсрочване на плащанията на дължимите суми, което засега отлага затварянето на болницата.
Други просрочени задължения, освен по-малко от 80 000 лева към доставчик на медикаменти и консумативи, общинската болница в Дулово няма.

ВЪЗРАСТНИ ХОРА В 24 НАСЕЛЕНИ МЕСТА ЩЕ БЪДАТ ПРЕГЛЕДАНИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ „ЗАБАВНО ЛЯТО, ГРИЖОВНА ЕСЕН“
Възрастни хора в 24 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона ще бъдат прегледани през есента по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, информира БНР като се позова на съобщение от Българската болнична асоциация.
Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология ще провеждат прегледи по места според заявените нужди.
Прегледите ще се осъществяват от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Пулс“, Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Тутракан, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.
“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам, като за изминалите 6 години са обхванати над 2 800 деца между 7 и 14 г., 6 400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и над 100 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона.