НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2022)

Д-Р АСЕН МЕДЖИДИЕВ ЩЕ БЪДЕ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В НОВИЯ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ
Председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев ще бъде министър на здравеопазването в новия служебен кабинет, съобщи Zdrave.net.
Д-р Меджидиев е началник на отделение по УНГ болести в УМБАЛСМ „Пирогов“, има завършена специалност по Здравен мениджмънт и е втори мандат председател на СЛК. Сред постиженията му като председател на Лекарската колегия са разширяването на фонд „Лекарска взаимопомощ“, развитието на програма „Детско здраве“, създаването на младежка секция и сътрудничеството с останалите лекарски колегии в страната.
Д-р Меджидиев се ползва с доста голямо доверие сред медицинските среди. Той бе презибран за председател на най-голямата лекарска колегия с огромно мнозинство преди близо една година, като тогава за него гласуваха над 300 от делегатите, докато съперникът му получи близо 4 пъти по-малко.
Досега като възможни варианти за служебен министър на здравеопазването в медиите се появиха имената на здравния консултант и управител на СофияФарма д-р Славейко Джамбазов, бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева, бившият зам.-здравен министър на здравеопазването в правителството на Сергей Станишев д-р Емил Райнов, директорът на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ в Курило д-р Цветеслава Гълъбова, бившият министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов и служебен вицепремиер д-р Илко Семерджиев и ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева.

69,10% ОТ НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
479 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България за последните 24 часа – 31 от тях са установени с PCR, а 448 – с бързи антигенни тестове. 69,10% от новите случаи, потвърдени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
1 903 са общо тестовете, направени у нас през последното денонощие – 193 от тях са PCR, а 1 710 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 23; Бургас – 44; Варна – 59; Велико Търново – 9; Враца – 2; Габрово – 7; Добрич – 5; Кърджали – 7; Кюстендил – 12; Ловеч – 5; Пазарджик – 18; Перник – 8; Плевен – 15; Пловдив – 27; Разград – 2; Русе – 17; Силистра – 14; Сливен – 9; Смолян – 1; София област – 14; София град – 139; Стара Загора – 19; Търговище – 2; Хасково – 8; Шумен – 9; Ямбол – 4.
Общо 1 207 167 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, 24 181 от тях са активни. 1 145 606 са излекуваните лица, 380 от които – регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, към момента са общо 977, от тях 56 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 23, от тях 78,26% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 474 228, през изминалото денонощие са приложени 79 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 25 104. Нови четири случая са регистрирани през последните 24 часа.
37 380 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Три нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ СА ПО-МЕКИ, НО ТРЯБВА ДА ГИ ИМА
„Не искаме да преекспонираме нещата с Омикрон, защото е ясно, че като се правят малко изследвания, ще имаме малко случаи. Нещо хубаво обаче се случи в столицата в последната седмица в столицата – въпреки че случаите се увеличават, темпът на това увеличаване намалява“. Това каза пред Нова телевизия консултантът по здравните въпроси към Столичната община проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
„Доближаваме плато на COVID вълната и оттам насетне поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз бях малко изненада, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас“, уточни той.
По думите на проф. Кантарджиев драстични мерки не се очакват. „Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек, не е станал като грип, два пъти е по-опасен от грипа, но не са необходими такива мерки като преди две години. Сега трябва само контролиране и е хубаво в градския транспорт да се носят маски. Може би ще се въведат и в моловете и магазините и където има струпване на хора, но всичко ще бъде много меко и много приемливо за хората“, каза той.
Проф. Кантарджиев съобщи, че се подготвя намаляване на времето под карантина. „Ако си болен си в изолация, ако си контактен си под карантина и чакаш да се разболееш. Сега се подготвя заповед на главния държавен здравен инспектор да се намалят дните под карантина на 5, както е в САЩ“, подчерта той и допълни, че ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят.
“27% карат сега втори път COVID, защото дори в рамките на Омикрон може да се разболееш пак”, каза още проф. Кантарджиев. Затова препоръча да се прави бустерна доза на ваксина, но дори тя пази едва 4-5 месеца. Ваксините обаче предпазват от тежко прекарване на заболяването.

БАНКАТА ЗА МАЙЧИНА КЪРМА В СОФИЯ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ В ПОДКРЕПА НА КЪРМЕНЕТО
Безплатни консултации със специалисти в подкрепа на кърменето и правилният начин за хранене на детето организира Банката за майчина кърма в София. Това съобщиха от Столичната община. Те ще бъдат всеки ден от 10:00 до 12:00 часа, от 1 до 5 август в рамките на инициативата „Дни на отворените врати”, в сградата на Банка за майчина кърма на ул.”Сава Михайлов” №57. Всеки ден е предвидена различна тема, информира Clinica.bg.
Специалистите на Банка за майчина кърма ще дават и индивидуални консултации на кърмещите. Среща на медицински специалисти, педиатри и неонатолози от различни институции, и лица ангажирани с тази кауза ще се състои в Банката за майчина кърма на 4 август от 15&00 часа в нейната сграда. Тогава е предвидена и дискусия с майките. Консултациите са безплатни.
Инициативите са по повод Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август тази година. Това е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко.
Банка за майчина кърма в София е една от институциите, чиито приоритет е не само подкрепа за кърмене, но и осигуряване на кърма за деца в риск. Екипът на Банката за майчина кърма ще предложи на бъдещите и настоящи майки, възможност за дискусия на теми, свързани с кърменето и донорството на кърма.

1754 ДУШИ С ДИАБЕТ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“
1754 души с диабет са преминали през безплатни очни прегледи и консултации в рамките на инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Кампанията се организира за втори пореден път от Българска асоциация „Диабет“ и “Байер България” за членовете на пациентската организация. Целта е да се предостави възможност за профилактика на зрението на хора с диабет, тъй като офталмологичните проблеми при тях понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота.
От края на месец май до средата на юли специално оборудваният мобилен кабинет на кампанията е дал възможност на хора с диабет от страната да се консултират безплатно с офталмолог. Като продължение на изданието от 2021 година, кабинетът е посетил нови 31 населени места в цялата страна, сред които Монтана, Силистра, Добрич, Балчик, Разград, Асеновград, Смолян, Чепеларе и Банско.
По време на прегледите от „Зрението е всичко! Прегледай се!“ офталмолозите са установили патология при 1188 души, като 778 от тях са имали някакъв вид оплакване от зрението си, а останалите – не. За допълнителни изследвания са насочени 1047 души, а 862 са насочени за лечение.
По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването.

НАД 200 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ С ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ
Над 200 лечебни заведения, сред които най-големите болници, са интегрирали системите си с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и имат възможност да регистрират пациенти за лечение с електронни направления за хоспитализация, съобщиха от “Информационно обслужване”.
Съгласно Националния рамков договор от днес, 1 август 2022 г., всички лечебни заведения са включени в НЗИС и са задължени да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведени лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. До 1 август 2022 г. болниците са регистрирали близо 3 000 пациенти чрез новата функционалност „е-хоспитализация“.
Общият брой на генерираните електронни направления за хоспитализация към днешна дата е над 48 000. Модулът беше пуснат в експлоатация на 1 юни 2022 г., а от днес, 1 август, НЗИС обхваща и болничната помощ, като по този начин процесите изцяло се дигитализират. На всички заети звена от болничната помощ бе дадена възможност да тестват системата предварително, да се запознаят в детайли с функционалността й и да изчистят възникналите грешки, заедно с разработчиците на медицински софтуер. Екипи на „Информационно обслужване“ АД са разположени в големите болници и са готови да окажат съдействие 24 часа в денонощието на изпълнителите на болнична помощ при работа със системата.
„За по-малко от две години „Информационно обслужване“ успя да изгради най-важните системи за електронизиране на процесите в извънболничната и болничната помощ“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му освен изграждането на НЗИС, компанията е създала ключови проекти в здравеопазването, сред които са Национален регистър за борба с COVID19, издаване на европейски зелени COVID сертификати, електронен регистър на желаещите да се ваксинират, мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати, система за електронни рецептурни книжки и др.
Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на практика дигитализира целия процес по престоя на пациентите в болниците. Съкращава се значително времето за постъпване в лечебното заведение. Диагностиката, изписването на медикаменти, попълването на епикризи и други услуги също се дигитализират и стават част от електронното медицинско досие на пациента. То е достъпно за всички граждани чрез електронен подпис на интернет портала на НЗИС. Чрез електронното медицинско досие всеки гражданин разполага със своите медицински данни в дигитален формат и може да ги предостави при необходимост на избрани медицински лица.
Електронната хоспитализация дава възможност на здравните власти в реално време да получават информация за свободните легла в болниците, броя на пациентите, техните диагнози, лечение и др. Това ще доведе до значително подобряване на цялостното обслужване и лечение на пациентите, както и до по-ефективно управление на ресурсите. Информацията, която постъпва в НЗИС, ще позволи на здравните власти в България да извършват детайлни анализи на заболеваемостта на населението и да вземат навременни и информирани стратегически управленски решения. Очаква се въвеждането на е-пациентски лист, дентални услуги и електронни протоколи за скъпоструващи лекарства.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ – ПЛОВДИВ И ОБЩИНА ПЛОВДИВ ЗАПОЧВАТ КАМПАНИЯ „SOS! ЗДРАВЕ“
Български червен кръст (БЧК) – Пловдив, чрез програма Мобилни социални екипи, съвместно с община Пловдив започва от 2 август кампания „SOS! Здраве“. Тя е насочена към възрастните хора и представлява измерване на кръвно налягане и тегло, както и разговор с психолог, информира БТА като се позова на съобщение от БЧК.
Кръвното налягане ще се измерва с апарати, с технология, която засича предсърдно мъждене. Това, според информацията от БЧК, е една от най-опасните сърдечни аритмии, която в повечето случаи е безсимптомна и човек не подозира за съществуването ѝ.
От утре до 11 август мобилни екипи ще преглеждат всеки ден в различен район на града от 9:30 до 11:30 часа. Прегледите ще се извършват в парковете “Ружа”, „Каменица“, „Белите брези“, „Лаута“, „Рибница“ и „Дондукова градина“.