НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2021)

8296 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
182 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 88 са установени с PCR, а 94 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени общо 12 876 теста. 4329 от тях са PCR, а 8547 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 34; Варна – 24; Велико Търново – 8; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 7; Ловеч – 1; Пазарджик – 6; Перник – 1; Плевен – 3; Пловдив – 17; Русе – 5; Сливен – 2; София област – 6; София град – 45; Стара Загора – 2; Търговище – 4; Хасково – 4; Шумен – 1; Ямбол – 6.
425 054 са общо потвърдените към момента случаи на новия коронавирус. 8296 от тях са активни. 398 545 са вече излекуваните лица, от които 9 са регистрирани през последното денонощие.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 805. От тях 78 се намират в интензивни отделения или клиники.
2 028 136 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени в България до момента, като 3193 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при 13 476 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нов случай на санитар е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 213. През последното денонощие са регистрирани нови два случая.

БЛИЗО 24 000 ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ В “ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ” НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И В ДИАГНОСТИЧНО КОНСУЛТАТИВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В СОФИЯ
Близо 24 000 ваксини са поставени в “зелените коридори” на Столична община и в Диагностично консултативните центрове в София, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Столичната община.
Инициативата за поставяне на ваксини в мобилните пунктове започна с цел увеличаване на броя ваксинирани на територията на Столична община и е много успешен модел. Това е казал зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов при проверка в един от мобилните кабинети днес, цитиран от пресцентъра на общината.
Ваксинацията се реализира заедно със Столичната РЗИ, с екипи на общинските здравни заведения и дирекция “Аварийна помощ и превенция”.
И тази събота и неделя, 31 юли и 1 август продължава ваксинацията в моловете и два общински културни института. До 16.00 ч. днес в тях са поставени над 1000 ваксини.
Пунктовете в The Mall, “България Мол”, Мол “Парадайс”, “Сердика център” и “Ринг Мол” работят до 18.00 ч. днес. Над 220 души са си поставили ваксини през уикенда в Културния дом в кв. “Дружба” и в читалище “Асен Златаров” в кв. “Христо Ботев”.
Над 11 853 ваксини срещу COVID-19 са поставени в мобилните имунизационни пунктове в София от началото на лятото през уикендите.
През седмицата желаещите да се имунизират имат възможност да си запазят час в общинските ДКЦ-ове. Общо поставените дози ваксини от 17 май до 30 юли в тях са 12 412. Повече информация може да се намери на сайта на Столична община.
Столичната община изпълнява и инициатива за ваксиниране на място на служители на заявилите предварително фирми и предприятия. Екипи от общинските ДКЦ-ове посещават на място фирмите и ваксинират хората срещу COVID-19. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА КЪРМЕНЕ В УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ
Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу COVID-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца, призовават специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.
Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на безплатните консултации, които организира Клиниката по акушерство и гинекология, информира Zdrave.net.
Консултациите ще се извършват на място в лечебното звено между 10:30 и 12:30 часа от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък, включително.
С тази инициатива Клиниката по акушерство и гинекология ще отбележи Световната седмица на кърменето, която традиционно се провежда в началото на месец август.