НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2019)

НЗОК ОЧАКВА 100 МЛН. ДЕФИЦИТ ПРИ ЛЕКАРСТВАТА ПРЕЗ 2019 Г.

За първите шест месеца на 2019 г. отчетът по бюджета на НЗОК показва, че изпълнението му е в рамките на заложените параметри. За здравноосигурителните плащания – в ПИМП, СИМП и МДД изпълнението е на 50%, не се очертава недостиг на средства до края на годината, преразход или излишък. Това отбелязва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на последното заседание на Надзора на 26.07.2019 г., информира Zdrave.net.
„За лекарствените продукти средномесечно разходът до момента, общо за всички лекарства, е 103 млн. лева. Остатъкът е 83 млн. лева без да отчитаме тези 31 млн. лева, които гласувахме, че от резерва ще се изразходят за тази дейност. Очертава се на национално ниво около 120 млн. лева дефицит и като приспаднем средствата от резерва, които са определени за тази цел, към днешна дата се очертава дефицит от около 90-100 млн. лева, които трябва да се възстановят с отстъпките, които ще се събират от фирмите“, казва още Жени Начева.
Според представителя на работодателите проф. Григор Димитров обаче работата с отстъпките не върви добре и трябва да се ускори, както и да се персонализизира отговорността по нея.
„Трябва да ускорим събирането на отстъпките. Най-голямо превишение на средствата има при лекарствата за домашно лечение, по протокол, недостигът се очертава да е около 40 млн. лева. При другите лекарства за домашно лечение при запазване на сегашните тенденции се очертава недостиг от около 18 млн. лева. При лекарствата за онкоболни отново 37 млн. лева е средномесечният разход, без да се отчитат отстъпките, които предстоят, т.е. 64 млн. лева недостиг“, изтъква г-жа Начева.
По думите ѝ за болничната медицинска помощ разходите към полугодието са 164 млн. лв. „Остатъкът от средствата, които имаме е 178 млн. лева, защото тук са включени и 50-те млн. лева от резерва, които преразпределихме към средствата за болнична помощ“, казва тя.
Жени Начева допълва, че до този момент НЗОК е платила по-голям брой медицински изделия със същия размер на средствата, идентичен с предходната година, което било заслуга на ръководството на Здравната каса. Европейските плащания също се извършват в рамките на бюджета, като изпълнението им е на 50%.

ПРОПУСКИ В РАБОТАТА НА ЦСМП-РУСЕ ОТКРИ ПРОВЕРКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Спешната проверка на Министерството на здравеопазването в ЦСМП-Русе във връзка с протестите на служителите на спешения център от началото на март, е показала редица пропуски и нарушения. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на вчерашния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова, информира Zdrave.net.
„Сред основните пропуски и нарушения е, че във Вътрешните правила за работната заплата за целия проверяван период не е разписан редът за планиране на средства за основни работни заплати и допълнителни възнаграждения за незаетите длъжности. Липсва изградена цялостна система за оценка на трудовото изпълнение на служителите и техния принос за постигане резултатите на центъра. Не са определени измерими показатели за оценка на служителите. Не е разписано по какъв начин се оценява трудовото изпълнение на служителите и как това влияе върху работните заплати и допълнителните възнаграждения“, каза министърът от парламентарната трибуна. Той уточни, че в поименните разписания за одитирания период, представени на одиторския екип е съставяна рекапитулация на необходимите средства за работна заплата за месец. В рекапитулацията не са били планирани суми за извънреден и нощен труд и за работа на официални празници, въпреки че това са присъщи плащания, свързани с организацията на труда в ЦСМП. Неправилното изготвяне на разчетите за необходимите средства за работна заплата е създало риск от недостиг от средства за изплащане на част от работните заплати на персонала.
„При разпределението на средствата за определяне на индивидуални основни работни заплати са допуснати сериозни диспропорции, като за някои от административните длъжности процентът на завишение спрямо началната работна заплата е значително по-висок от този на медицинския персонал. В същото време съществуват длъжности, за които получаваните работни заплати са под началните, определени в КТД за отрасъл „Здравеопазване”. Допълнително материално стимулиране за постигнати резултати за 2017 и 2018 год. е определено на служителите пропорционално на индивидуалните основни заплати и отработените дни, без да се оценява трудовото изпълнение на служителите и приноса им за постигане на целите на центъра“, каза още министърът.

СТАРТИРА СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО
Световната седмица на кърменето (1-7 август) стартира днес със събития в цялата страна, организирани от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, съобщиха от организацията. Ще се проведат срещи с родители, различни тематични работилници, а бременните и кърмещите майки ще имат възможност да получат индивидуални консултации. Събития ще има в градовете: Бургас, Варна, Велико Търново, Каварна, Русе, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора, информира Zdrave.net.
Световната седмица ще бъде отбелязана от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене със събития в партньорство с Карин дом, Национална асоциация на бебеносещите в България, Център за родители „Слънчогледи“ и др.
Седмицата на кърменето се провежда за 27-и път по цял свят и целта й е да насърчи, подкрепи и защити кърменето. Тази година мотото й е: „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“. Основното послание на кампанията е, че кърменето не е само задача на майката, а общ ангажимент на цялото общество.

КНСБ ЩЕ НАСТОЯВА ЗА 15-ПРОЦЕНТНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА НАЧАЛНАТА ЗАПЛАТА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ
КНСБ ще настоява за 15-процентно увеличение на заплатата на ветеринарните лекари, работещи в областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.
Началните заплати на ветеринарните лекари са между 700-1000 лв., но синдикатите са убедени, че трудовото възнаграждение на тези лекари трябва да бъде повишено до размер 1200 лв.
В БАБХ има общо 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. В страната обаче има и 914 частно практикуващи лекари, които според КНСБ, ако не в работата по огнищата, то поне могат да се включат в разяснителната кампания.
Освен на лекарите, синдикатите ще настояват за увеличение на заплатата на всички експерти в БАБХ, защото се оказва, че заради непривлекателността на професията, там има 70 свободни щатни бройки.

САМО БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ОЩЕ НЕ СА ВЪВЕЛИ НАПЪЛНО СИСТЕМАТА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА
Освен България и Румъния всички останали страни членки на ЕС са въвели европейската система за проследяване за фалшифициране на лекарствените продукти над 95 на сто. Това каза по “Хоризонт” на БНР Деян Денев – председател на Българската организация за верификация на лекарствата.
“Последните седмици има по-интензивен процес на свързване на аптеки, и не само свързаните аптеки проверяват много повече опаковки, отколкото досега, но за съжаление голям е процентът все още, който остава от несвързани аптеки, и надяваме се, тъй като все пак е летен период, по-трудно се правят сериозни промени, септември месец това да бъде окончателно преодоляно”, изтъкна Денев.
Председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов прогнозира, че не всички аптеки в България ще успеят да внедрят системата за проследяване за фалшифициране на лекарства: “Има много малки аптеки, на които е непосилно, а и няма никакъв смисъл да го правят, защото те просто имат съвсем символични доходи. Те работят сами в аптека, съвсем различна организация имат, но са важни от социална гледна точка. Има и такива, които вече затвориха”.

ДЕЦА, РОДЕНИ ИН ВИТРО, УЧАСТВАХА В БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Деца от Велико Търново, родени чрез процедури ин витро, се включиха в благотворителен концерт в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, съобщи БНР. Семейства, които са извървели трудния път през годините в борбата да имат своя рожба, разказаха историите си, за да вдъхнат кураж на бъдещите родители. През последните десетина години с подкрепата на общинската програма „Ин витро“ в Община Велико Търново са родени близо 60 деца. Благотворителната инициатива беше организирана от Фондация „Искам бебе“.
Повече от 200 хил. български семейства от години водят битка, за да сбъднат мечтата си за свое биологично дете. За финансирането на процедурите ин витро помагат държавата, общините и Фондация „Искам бебе“. За да дадат кураж на бъдещите родители, в благотворителен концерт в подножието на паметника „Асеневци“ във Велико Търново, пяха деца от четири местни музикални студия и продаваха рисунките си.

МБАЛ “СВ. АННА” – ВАРНА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА НА СЪННА АПНЕЯ
Безплатни изследвания за диагностика на обструктивна сънна апнея, обявиха медиците от отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна”. От 400 безплатни теста от началото на кампанията обаче, вече са останали около 200, предаде БНР. Затова от болницата призоваха желаещите да се прегледат да се запишат незабавно на тел. 052/ 821375 всеки работен ден до 15:00 ч.
Състоянието сънна апнея е опасно и не бива да се подценява, предупреждават специалистите от УНГ отделението. В кабинета им са достатъчни 30 минути за да се установи наличието на повишен риск от обструктивна сънна апнея. Предлаганото изследване не се поема от НЗОК.