НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.07.2022)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРОМЕНИ, С КОИТО СЕ УДЪЛЖАВА ДЕЙСТВИЕТО НА РЕШЕНИЯ НА ТЕЛК И НЕЛК
Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се удължава действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК. Измененията са внесени от Антон Тонев (“Продължаваме Промяната”) и група народни представители, съобщи БТА.
Промените предвиждат срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., да се удължи до издаването на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен срок.
Като мотив за промените вносителите посочват, че действието на изтичащите по време на извънредното положение/обстановка решения на ТЕЛК и НЕЛК е било продължено до 30 юни т.г. и се очаква към тази дата значителен брой лица, включително и такива, на които експертните решения изтичат след 31 март 2022 г., да останат без валидно експертно решение, което ограничава възможността да се ползват от правата, регламентирани в действащото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е сериозно затруднено.
С приетите изменения ще се гарантира ползването на правата, произтичащи от валидното експертно решение само по отношение на лицата, които са предприели действия за преосвидетелстване, но не по тяхна вина към момента нямат издадени такива. С цел да се гарантира възможността да се ползват от правата си съответните лица, се предвижда и задължението на регионалните здравни инспекции да предоставят информация за подадените заявления-декларации на Националния осигурителен институт и на Агенцията за социално подпомагане в срок до 20 юли 2022 г. Законодателната промяна влиза в сила от 1 юли 2022 г., за да се гарантира непрекъснатост при ползването на правата, регламентирани в действащото законодателство.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ИЗИСКАЛО ОЗДРАВИТЕЛНИ ПЛАНОВЕ ОТ СЕДЕМ БОЛНИЦИ
600 млн. лв. са задълженията на 65 държавни търговски дружества, от които 62 са болници. 113 млн. лв. са просрочените задължения. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова на брифинг днес, информира Zdrave.net.
„Всички лечебни заведения са представили бизнес програми, но са одобрени едва три от тях. Има редици липсващи данни, липсва ангажимент от ръководството и известна доза формализъм. От седем болници са изискани оздравителни планове“, каза още тя.
Министърът съобщи, че са извършени 64 проверки от контролните органи на Министерството през 2022 г., 81 – от Вътрешен одит, а 18 са изпратени на компетентните органи.
Установени са сериозни нарушения в Националната хематология, УМБАЛ-Канев, МБАЛ-Сливен, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УМБАЛ Пловдив. Проверките в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ продължават.
Като най-сериозни бяха квалифицирани нарушенията в УМБАЛ „Св. Екатерина“.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ЩЕ ПОСТАВЯТ ВАКСИНИ ЗА ТРУДНО ПОДВИЖНИ ХОРА В СОФИЯ
От понеделник, 4 юли 2022 г., чрез Столичната регионална здравна инспекция ще се осъществяват ваксинации на трудноподвижни граждани, пожелали ваксина срещу COVID-19 в домовете им, информира Zdrave.net. Ваксинацията ще се осъществява от мобилни екипи на Център за спешна медицинска помощ – София и ще се извърши в интервала до 10 дни от записването, уточняват от инспекцията.
Телефонът за записване на граждани, пожелали ваксина срещу COVID-19, е: 02/8130453. Желаещите могат да се запишат и на имейлите kmda2@srzi.bg и msi@srzi.bg.
Преди седмица от Министерството на здравеопазването препоръчаха втора бустерна доза ваксина срещу COVID-19, в случай, че са минали поне четири месеца от поставянето на първата бустерна доза. От ведомството отбелязаха, че вторият бустер е препоръчителен за имунокомпрометирани хора и трансплантирани, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа и страдащи от онкохематологични заболявания. Също така втората бустерна доза е силно препоръчителна за потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, за медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, както и за възрастни хора на и над 65 години.

472 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19
472 са новодиагностицираните лица с COVID-19 у нас през изминалите 24 часа – 54 от тях са установени с PCR, а 418 – с бързи антигенни тестове. 61,23% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени у нас през изминалото денонощие, са общо 3 677 – от тях 451 са PCR, а 3 226 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 19; Варна – 44; Велико Търново – 13; Видин – 2; Враца – 9; Габрово – 8; Добрич – 11; Кюстендил – 4; Ловеч – 1; Монтана – 9; Пазарджик – 3; Перник – 8; Плевен – 11; Пловдив – 36; Разград – 7; Русе – 1; Силистра – 6; Сливен – 5; Смолян – 10; София област – 17; София град – 197; Стара Загора – 19; Търговище – 2; Шумен – 7; Ямбол – 6.
Общо 1 172 239 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас, като 59 793 от тях са активни. 1 075 191 са излекуваните лица, 645 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 362-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 29 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 55, от тях 74,55 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 411 377. През последното денонощие са приложени 1 436 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 661 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: три от тях са установени при лекари, един – при медицинска сестра, един – при фелдшер и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 255. Нови четири случая са регистрирани през изминалото денонощие. 75% от починалите лица не са били ваксинирани.

РЕДАКТИРАХА БЮДЖЕТА НА НЗОК ПРЕД ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
С 200 гласа „за“ и един „против“ депутатите промениха Закона за бюджета на НЗОК, който беше приет на второ четене в зала във вторник през Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, съобщи вчера Zdrave.net.
Причината беше, че с приетите в последния момент предложения не са направени съответните корекции в основния текст и там фигурира съдържание, което противоречи на Закона за публичните финанси.
По-рано депутатите отхвърлиха предложението на и. д. председател на парламента Мирослав Иванов бюджетът на НЗОК да бъде прегласуван. „Не е редно от Народното събрание да излиза закон, който не е правно издържан. Още не ми е представен финалният вариант за подпис и не пътува към президента“, каза той.
Депутатите намалиха здравноосигурителните плащания от 5 734 171 100 на 5 732 071 100 лв., заради прехвърлянето на 2,1 млн. лв. в графа „разходи за персонал“, с което се осигурява близо 10% увеличение на заплатите на персонала в структурите на НЗОК.
В графата за трансгранични плащания обаче оставиха средствата за поставяне на ваксини на здравноосигурени лица, които бяха премахнати от бюджета на НЗОК с предложението на Костадин Костадинов от „Възраждане“.
Бяха върнати и параметрите на бюджета по отношение на трансфера от МЗ, който след приетото предложение на „Възраждане“ беше увеличен от 106 570 600 на 120 570 600.
От резерва на НЗОК обаче бяха разпределени допълнителни 14 млн. лв., с които да се плаща за лечение на деца в чужбина.