НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.07.2021)

МЗ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ЦЯЛОСТЕН ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА СЛЕДВАЩА ВЪЛНА ОТ COVID-19
Министерството на здравеопазването ще представи цялостен план за противодействие на следваща вълна от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МЗ. От там се позоваха на изказване на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след представянето на Аналитичен доклад за дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в отговор на пандемията от COVID-19 за периода 01 март 2020 г. – 31 май 2021 г., изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
„Планът ще включва както инвестиции в системата, индикатори кога и при какви показатели какви противоепидемични мерки се въвеждат, така и насоки за работата и взаимодействието на спешната медицинска помощ, извънболнична и болничната помощ. Под внимание ще бъдат взети и заключенията от анализа на НЦОЗА. Целта ни е допуснатите грешки при управлението на кризата, коствали живота на 166 хил. души, да не се повтарят. Това е смисълът“, беше категоричен д-р Стойчо Кацаров. „И преди този доклад лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система бяха очевидни“, добави здравният министър.
България е на едно от челните места по смъртност в Европа и в света. Това коментира и доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. За периода, обхванат в анализа, са починали 166 050 души. 78% от починалите са на възраст между 60 и 89 години. Смъртността от COVID-19 е 123,4% на 100 000 души.

1 761 277 СА ПОСТАВЕНИТЕ ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 У НАС
78 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през последните 24 часа, от които с PCR са установени 30, а с бързи антигенни тестове – 48. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 13 480. От тях 2 820 са PCR, а 10 660 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 6; Варна – 8; Видин – 5; Габрово – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 1; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 4; Разград – 1; Русе – 1; Сливен – 1; София област – 5; София град – 29; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 1; Ямбол – 2.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, е 421 829. Активните случаи са 9 111. Излекуваните лица са 394 657. От тях 188 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират 1 481 пациенти с доказан COVID-19. 179 от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 761 277, като 13 027 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 13 444 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
18 061 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 12 случая са регистрирани през последното денонощие.

Според доклад на НЦОЗА: ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ ХОРА СА НАЙ-ГОЛЯМАТА ЖЕРТВА НА ЕПИДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Хронично болните хора са най-голямата жертва на епидемията от COVID-19. Този извод направи на брифинг директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков, който представи Анализ на здравното обслужване на населението в условията на пандемия, възложен от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обхваща периода март 2020 г.- 31 май 2021 г., информира Zdrave.net.
Според анализа в този период са починали 166 050 души. 78% от тях са между 60 и 89 години, това е и рисковата група, информира доц. Хинков. 38 000 са починали по време на първата вълна на епидемията в края на 2020 г., което представлява ръст от 104% в сравнение със същия период година по-рано. Над 60% повече са починали през втората вълна спрямо предходната година. Най-много са умиранията на база 100 000 души население в Перник и Видин.
Голяма жертва по думите на доц. Христо Хинков са хронично болните. Анализът на НЦОЗА показва голям спад в профилактичните и диспансерните прегледи. Този извод беше посочен и в доклада на дейността на НЗОК за изминалата 2020 г., припомнят от здравния портал. Голям брой лица са изчезнали от системата и най-вероятно са починали, отбеляза доц. Хинков. Спад има и при профилактичните прегледи при децата.
Специалистът изтъкна, че по отношение на смъртността от вируса страната ни е на трето място в ЕС и на 21 по заболеваемост. За това по думите му има три хипотези – първата е някакъв уникален фактор, втората е, че здравната система се е справила лошо, което е най-вероятно, а третото обяснение е, че голяма група от хора не са се регистрирали като заболели и са починали в домовете си. Анализът на НЦОЗА показва и че страната ни е водеща в ЕС по болести на кръвообращението и мозъчно-съдовите болести.
България е с лоши показатели и по отношение на т. нар. предотвратима смъртност, която би могла да се ограничи чрез лечение и която е показател за нивото на здравната ни система. Страната ни е на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години, обясни още директорът на НЦОЗА. Годините в здраве са по-малко от средните за ЕС, тоест нашият народ е болен и това е един от основните фактори за тази ексцесивна смъртност по време на епидемията, поясни доц. Хинков.
Системата се оказа неподготвена, властите са се опитвали да реагират, но са следвали събитията, коментира той. Според него кризата се е управлявала по-скоро политически, отколкото медицински. Като грешка той определи и липсата на инфекционист и достатъчно епидемиолози в НОЩ. Особено внимание в анализа доц. Хинков отдели на решението пациенти с COVID да се приемат във всички болници, включително онкологични. Той отбеляза, че обект на друг анализ ще е да се разбере дали е могло да се обособят „чисти“ от COVID лечебни заведения, но изтъкна, че това е може би причината за масовото заразяване и високата смъртност.
България влезе в тази епидемия много болна. Има много хронични заболявания, основно сърдечно-съдови заболявания, които от 15 години са основната причина за смъртност у нас, допълни той, като припомни, че вирусът атакува сериозно именно сърдечно-съдовата системата. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, отбеляза в тази връзка доц. Хинков.
Друг проблем, обособен от доц. Хинков, е фактът, че страната ни е влязла в тази пандемия с нереформирана здравна система, която е трябвало да се оптимизира. Едва в хода на пандемията болниците са започнали да изграждат система за кислородотерапия. Голяма част от инфекциозните отделения са били затворени, каза още той, като допълни, че трябва да има яснота за това колко подобни структури са нужни за страната. Вирусолозите са на изчезване в страната, посочи още той. Има забавяне и в разкриването на леглата за пациенти с COVID. „Разкриването на легла следва събитията, не ги предхожда“, изтъкна доц. Хинков.
Докладът отчита 25% спад на хоспитализациите в разглеждания период. Доц. Хинков се спря на забраната за плановия прием в болниците, като заяви, че не е било ясно какво се случва с пациентите, които са имали нужда от прием. В обобщение той посочи, че по време на пандемията е липсвала цялостна концепция за справяне с нея, а взиманите решения са били половинчати и избирателни за различните категории работещи. „Има недоверие на обществото във властта и начина ѝ да се справя с епидемията и това се отразява сега на ваксинационния процес“, подчерта доц. Хинков.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПРОГНОЗАТА ЗА НОВА ВЪЛНА НЕ Е ПРЕУВЕЛИЧЕНА
„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на индийския варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
Той посочи, че хора от страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. „Ако нещата вървят така, ще поискаме влизането на Русия в червената зона. Това ограничаване няма да важи за българските граждани, защото за тях има друг режим“, каза доц. Кунчев.
„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението, бързо да намираме контактите и по този начин да намалим интензитета на епидемията”, обясни здравният инспектор.
В отговор на въпрос дали е вярно, че леталитетът при индийския вариант е с 60% по-висок, доц. Кунчев заяви категорично, че е не е вярно, но е с 60% по-заразен.
„Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. Има данни, че лечението, което е прилагано до сега, не е много успешно. Като цяло впечатлението е, че няма принципна разлика в тежестта на заболяването. Има обаче разлика при предаването на вируса. Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни – колко сте близо един до друг, ползват ли се маски, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяване – това е особеното на този вариант”, обясни доц. Кунчев.
Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага срещу новите варианти. Той е категоричен, че ваксината помага и то много. „Целта, която здравните власти “гонят” с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта и увеличаване на смъртните случаи, с което ваксините се справят отлично“, заяви доц. Кунчев.
“Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини. Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност. Другото е дали да е с тази ваксина, или с друга – защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре”, добави той.

НАПЛИВ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „МЕДИЦИНА“ И „ФАРМАЦИЯ“ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Рекорден брой кандидат-студенти се явяват за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ в Медицинския университет – Плевен. Днешният изпит е присъствен в условията на строги мерки срещу коронавируса, съобщи БНР.
Общият брой на кандидатите, подали документи с интерес към магистърските програми, е 874, от които 742 ще се явят на изпита по биология и химия днес присъствено.
Останалите кандидати ще участват в класирането за „Медицина“ и „Фармация“ с оценките от предварителния изпит, като първо класиране ще излезе на 13 юли 2021 г. Общият брой на местата за обучение по двете специалности, държавна поръчка, е 160, след заемането на които висшето училище ще обяви и прием за платено обучение за кандидати, положили изпити в МУ-Плевен.
Въпреки демографската криза и условията на пандемична обстановка, висшето училище отчита засилен интерес от страна на кандидат-студентите към професиите на лекаря и магистър-фармацевта. За първи път изпитът е комплексен със съкратена продължителност и намален обем – общо четири часа, без фиксиране на времето за представяне по двете дисциплини.
Създадена е необходимата организация за спазване на всички противоепидемични мерки – ограничен брой кандидати в залите, спазване на дистанция, осигурени предпазни средства и дезинфекция. Ползването на предпазни маски в деня на изпита е задължително за всички.