НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.07.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА 4 989
158 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 3 343 са направените PCR тестове през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система на 01.07.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 4; Варна – 4; Велико Търново – 2; Кюстендил – 12; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 2; Пловдив – 7; Разград – 2; Русе – 3; Сливен – 5; Смолян – 36; София област – 14; София град – 43; Стара Загора – 6; Шумен – 1; Ямбол – 4.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас, към момента са 4 989. От тях активни са 2 083. Излекувани са вече 2 676 лица, 94 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 435 пациенти, при които е доказан новият коронавирус. От тях 32-ма са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители с потвърден COVID-19, са 413. През последните 24 часа са регистрирани нови 9 случая. От тях 5 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 230. Случаите с летален изход от изминалото денонощие са 7.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗДАДЕ ЧЕРИТИ ЗАПОВЕДИ ВЪВ ВРЪЗКА С УДЪЛЖАВАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Mинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде вчера, 30-ти юни, четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на ресорното ведомство.
В заповедта за задължителната изолация и/или болнично лечение е посочено, че лицата – потвърдени случаи на COVID-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми) или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.
Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.
В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.
В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.
В заповедта за влизането на територията на Р България се посочва, че забраната за влизане в България не се отнася и за лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние.

МЗ ЩЕ ЗАКУПИ ОЩЕ ТЕСТОВЕ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА COVID-19 И ЗА ЕКСТРАКЦИЯ НА ВИРУСНА РНК
Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на договор за изменение на Договора между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd – Република Корея, за доставка на тестове за COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството.
От МС уточняват, че провеждането на тестове за доказване на новия коронавирус е в основата на надзора на заболяването и вземането на решения, свързани с овладяването на епидемичното му разпространение и защитата здравето на населението. Поради тези причини било от особена важност да бъдат осигурени за нуждите на здравната система на България достатъчни количества тестове.
Министерството на здравеопазването ще закупи 42 000 Real-time PCR теста за откриване на коронавируса на стойност 340 500 щатски долара с включени транспортни разходи. Средствата ще бъдат осигурени по проект „Борба с COVID 19“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.
Министерският съвет прие също така решение за одобряване на проект на Споразумение между Министерството на здравеопазването на Република България и BIONEER CORPORATION – Република Корея, за доставка на тестове за екстракция ExiPrep Dx viral DNA/RNA kit за COVID-19. Министерството на здравеопазването ще закупи 41 280 теста за екстракция на вирусна РНК на обща стойност 267 610 щатски долара с включени транспортни разходи. Средствата и за тази доставка ще бъдат осигурени по проект „Борба с COV1D 19“.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ЗАЯВИ, ЧЕ СЕЗИРА РАЙОННАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА ДЕПУТАТИ БЕЗ МАСКИ
Със спорове за противоепидемичните мерки започна седмичната пленарна работа на Народното събрание. И днес имаше депутати без маски, което предизвика размяна на упреци и призиви за сезиране на Районната здравна инспекция, съобщи БНР.
“Има кворум. Откривам заседанието. Колеги, напомням ви, тези от вас, които са без маски, да потърсят маски при квесторите. Има осигурени допълнителни количества”.
С този призив на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше сложено началото на пленарното заседание.
Депутатът Славчо Атанасов от “Обединени патриоти” обаче обърна внимание, че двама от народните представители са без маски и прикани Караянчева: “Но вече няколко заседания двамата колеги изобщо не си слагат маски. Да не мислят, че на нас ни е приятно да носим маски ? Тук се нарушава заповедта на министъра на здравеопазването, така, че моля да вземете мерки към тези двама колеги”.
“Господин Паунов и господин Шопов, моля да си сложите маската”, каза Караянчева.
Други депутати пък възразиха на подобни напомняния – като Георги Свиленски от БСП: “За тази работа си има РЗИ, което следи”.
Един от нарушителите – Александър Паунов от левицата, обаче възрази с аргумента:
“В парламента ръководството е длъжно да ни осигури метър и половина разстояние. Парламентът не е обществено място, защото има контролиран режим на вход.” Думите му предизвикаха коментара на председателя Цвета Караянчева: “Както всички български граждани се съобразяват със законите, така и народните представители трябва да се съобразяват и сезирам РЗИ, че те са в залата, без да са с маски”.

ВРЕМЕННО Е СПРЯН ПРИЕМЪТ НА ПАЦИЕНТИ В ТРЕТО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА „МБАЛ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА“
Временно е спрян приемът на пациенти в Трето вътрешно отделение на „МБАЛ – Горна Оряховица“ заради установени два случая на COVID-19 – при пациент и лекар, информира Zdrave.net като се позова на БНР. Очаква се да излязат резултатите от PCR тестовете на 20 медици от Трето вътрешно отделение, клиничната лаборатория и рентгеновото отделение в болницата. Работещите в тези структури са били контактни на пациент с коронавирус и заразения от него лекар, съобщи болничният управител д-р Иван Иванов, цитиран от БНР. По думите му, след това ще се прецени как болницата ще продължи работата си.

АБИТУРИЕНТ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО УЧИЛИЩЕ Е ДИАГНОСТИЦИРАН С COVID-19
Абитуриент от великотърновско училище е диагностициран с COVID-19. Предстои под карантина да бъдат поставени над 100 абитуриенти и учителите им от две училища, които заедно са празнували бала си на 27 юни, съобщи БНР.
19-годишният младеж с коронавирус е от град Бяла, Русенско, и е в болницата в родния си град. Младежът е абитуриент от Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново, потвърдиха от Областния оперативен щаб и учебното заведение.
От РЗИ са уведомили директора на колежа, че от утре випускът от 28 абитуриенти е под карантина, както и учителите, участвали в дефилето и абитуриентския бал на 27 юни. „Младежът нямаше симптоми на бала“, коментира за БНР училищният директор Петър Иванов и съобщи, че абитуриентите ще бъдат изследвани.
Балът е бил заедно с най-голямата гимназия в областта – училище „Емилиян Станев“. „Дали сме нужните данни на РЗИ, предупредила съм всички 79 абитуриенти и учители да се самоизолират и при най-малките симптоми да предупредят личния си лекар“, заяви училищният директор Кина Котларска.
Все още няма информация как ще работи община Велико Търново, защото синът на кмета е съученик на диагностицирания с коронавирус младеж.

Проф. д-р Ива Христова: ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ КОРОНАВИРУС ЩЕ ИМА ПОНЕ ДО 2022 Г.
Създадените огнища, заради контакти на хората от тях, започват да преминават към дифузно разпространение. Това коментира в ефира на БНТ проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите ѝ в момента епидемията у нас все още е под контрол благодарение на огромните усилия на медицинските специалисти, издирването на контактни лица от първи и втори ред, извършването на изследвания.
„При целия този строен ред на организация стигаме до нас 100 случая на ден и е възможно да надхвърлим 200 случая дневно. Затова е важно да няна отпускане никъде, защото през лятото имаме шанс да намалим броя на заразените, а през есента очакваме техният брой да се повиши“, коментира проф. Христова
“В момента около 40% от случаите на коронавирус са безсимптомни. Още толкова са с леки прояви и около 20% стигат до болница. Но ако броят на заразените се увеличи, тези двадесет процента изведнъж ще се окажат твърде много. И още 5% са пациентите, при които се налага интензивно лечение“, каза още проф. Христова.
Според нея маските вършат работа, но по-важно е спазването на социална дистанция.
Последните проучвания показват, че коронавирус ще има поне до 2022 г., посочи зам.-директорът на НЦЗПБ.

Според отчета на НЗОК за 2019 г.: ПРОДЪЛЖАВА ТРЕВОЖНАТА ТЕНДЕНЦИЯ ОТ ПРЕДХОДНИТЕ ГОДИНИ КЪМ НЕПРЕКЪСНАТО НАРАСТВАНЕ НА НЕОБХОДИМИЯ ФИНАНСОВ РЕСУРС ЗА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И ДИЕТИЧНИ ХРАНИ
През миналата година бюджетът на НЗОК е бил увеличаван два пъти – веднъж със 72 873 400 и веднъж с 12 млн. лв. В резултат на промените годишният план за 2019 г. е увеличен с 84 873 400 лв. и е бил в размер на 4 384 476 600 лв. Това става ясно от Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г., приет днес на заседанието на Министерски съвет, информира Zdrave.net.
Разпределението на отчетените здравноосигурителни плащания е следното:
– за първична извънболнична медицинска помощ – 226 436 600 лв., или 5,3 % от всички здравноосигурителни плащания;
– за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 250 222 900 лв., или 5,8 % от всички здравноосигурителни плащания;
– за дентална помощ- 164 573 100 лв. или 3,8% от всички здравноосигурителни плащания;
– за медико-диагностична дейност – 89 724 100 лв. или 2.1% от всички здравноосигурителни плащания;
– за болнична медицински помощ са изплатени 2 075 560 600 лв. или 48,1% от всички здравноосигурителни плащания. Спрямо 2018 г. се отчита увеличение на плащанията за болнична помощ със 193 670,1 хил. лв., или с 10,3%;
– за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са платени общо 1 144 124 800 лв. или 26,5 % от всички здравноосигурителни плащания;
– за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 105 657,0 хил. лв., или 2,4% от всички здравноосигурителни плащания;
– за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност са изплатени 259 401 200, или 6% от всички здравноосигурителни плащания. Основната част от отчетените средства са разходвани за плащания по искове от други държави за получени на тяхна територия обезщетения в натура от ЗОЛ, осигурени в НЗОК.
Съгласно ЗБНЗОК за 2019 г. бюджетът на НЗОК за 2019 г. е приет с отрицателно бюджетно салдо в размер на 50 400 000 лв. В резултат на отчетените към 31 декември разходи и трансфери – всичко в общ размер на 4 433 563 500 лв., спрямо отчетените приходи и трансфери – всичко в общ размер на 4 396 527 500 лв. се формира отрицателно бюджетно салдо за годината в размер на 37 036 000 лв.
От направения анализ на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели става ясно, че продължава тревожната тенденция от предходните години към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс. Проведените преговори между НЗОК и фирмите за ценови отстъпки при скъпоструващи медикаменти са дали възможност за възстановяване на значителни суми, пише в отчета на НЗОК. Според анализа увеличението на разходите за лекарства отразява съществуващите процеси в страната – демографската структура и тенденцията към увеличаване на продължителността на живот, които логично обуславят нарастването на броя пациенти с едно и повече заболявания. Расте и броят на болните с редки заболявания.
Членовете на Надзорния съвет на НЗОК настояват Годишните отчети на НЗОК да бъдат публикувани, а съдържанието им да бъде обяснено на медиите, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 19 юни т. г.

НОВ ШЕФ ПО ЛЕКАРСТВЕНАТА ПОЛИТИКА В НЗОК
Националната здравноосигурителна каса е с нов началник по лекарствената политика, начело на ресорната дирекция застана Владимир Афенлиев, потвърдиха от обществeния фонд за Clinica.bg. Той е дългогодишен експерт в сферата на лекарствената политика.
Поетапно в проесионалната си кариера Афенлиев е заемал водещи позиции в големи фармацевтични компании като „Актавис”, „Софарма”, „Абът” и др. Освен това дълго време беше заместник председател в „БГ-Фарма”, както и член на управителното тяло на Европейската генерична асоциация. Афенлиев е твърд защитник на прогенеричната лекарствена политика. Назначаването му на поста би трябвало да се приеме като сериозна заявка от страна на настоящото ръководство за задълбочаване на тази линия във финансирането на медикаментите от публичния фонд.

ПРОБЛЕМ СЪС СНАБДЯВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВО ЗА ПАЦИЕНТИ С ХИВ
От днес остават без важно лекарство над 200 пациенти с ХИВ, които се проследяват и лекуват в най-голямото у нас Отделение за придобита имунна недостатъчност в столичната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров”. За това алармират от Националната пациентска организация. Оттам уточняват, че става въпрос за медикамента Долутегравир, който е от ключово значение за лечението на тези болни, информира Zdrave.net.
„Това е факт след два частично провалени търга за лекарства за ХИВ на Министерство на здравеопазването. Сагата започва на 20.12.2019 г., следват две прекратявания на позицията за конкретния медикамент и така се стига до ситуацията, в която се поставя под риск терапията на немалка част пациенти с ХИВ.
Това не е първият случай, в който заради административни пречки се компрометира лечението на ХИВ-позитивни у нас. За съжаление, пациентската общност е силно стигматизирана и поради спецификата на заболяването не може да заяви публично трудностите, които среща, както и да декларира публично проблемите с недостига на лекарства. Така създадената ситуация за пореден път показва колко рискови са ходовете на Министерство на здравеопазването по отношение на обществените поръчки за осигуряване на лекарствата за ХИВ“, се казва в писмото.
Според НПО липсата на механизъм за реакция в ситуации на криза като тази означава, че снабдяването с медикаменти е поставено под въпрос при всеки възникнал подобен проблем при провеждането на търг.
От НПО посочват, че кризата вероятно ще продължи до края на юли 2020 г., а лечението на пациентите ще продължи, но за целта те ще трябва да посещават отделението по ХИВ на няколко дни, за да получават насипно таблетките. Алтернатива за част от пациентите може да бъде смяна на терапията.
На въпрос на Zdrave.net, свързан с осигуряването на лекарството за пациенти с ХИВ, от МЗ увериха, че търсят бързо решение на проблема. Ведомството поддържа непрекъснат контакт с лекуващите специалисти по инфекциозни болести. Предприети са действия за осигуряване на нови количества от лекарствения продукт Долутегравир по реда на ЗОП. В ход е обявяването на нова открита ускорена процедура за възлагане на обществена поръчка.

ЗАТВАРЯТ КУХНЯТА НА ФИРМА, ДОСТАВЯЛА РАЗВАЛЕНА ХРАНА ЗА ГОЛЕМИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Затварят кухнята на фирма, доставяла развалена храна за големи болници в София, съобщи Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
След излъчения репортаж по Нова телевизия Българската агенция по храните (БАБХ) е направила проверка, при която са били открити множество нарушения. „Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.
„По тази причина считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност“, уточни инспекторът.
Бистра Иванова бе категорична, че е недопустимо да се предлагат такива храни на пазара, независимо за кого са предназначени те. Тя призна, че е силно озадачена от ситуацията, тъй като до момента в БАБХ не е получен нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект.
Репортажът на Нова разкри скандални факти за некачествена храна, която се е приготвяла от развалени продукти и се е доставяла по договори с едни от най-големите столични болници като Втора АГ „Шейново” и УМБАЛСМ „Пирогов”, в това число и за деца на лечение.
Вчера по този повод Софийска градска прокуратура обяви, че започва проверка.