НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.07.2019)

НАД 800 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СЕ ЯВИХА НА ИЗПИТ ПО БИОЛОГИЯ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
Днес, 1 юли 2019 година, В Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна се проведе редовният изпит по биология за специалностите „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация. На изпита се явиха над 800 кандидат-студенти, съобщиха от учебното заведение.
На изпит се явиха и кандидат-студенти за уникалната за страната програма за придобиване на квалификация „Военен лекар”. През новата учебна година в МУ-Варна ще бъдат приети нови 20 студенти. Обучението се осъществява съвместно с Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – гр. Варна, и Военномедицинска академия – София.
За трета поредна година изпитният тест беше генериран чрез специализиран софтуер на живо пред кандидат-студенти и родители, като цялата процедура беше предавана в реално време по видеоконферентна връзка до други изпитни аудитории.

ПРАВЯТ ЦЕНТЪР ЗА ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА В ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
Започна изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщи Zdrave.net.
Бюджетът на Проекта е 23 472 018,71 лв. 19 951 215, 91 лв. от тези средства (85%) са финансиране от ЕС, а 3 520 802,80 лв. (15%) – национално съфинансиране.
Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. ПУ „Паисий Хилендарски“ е партньор по проекта, заедно с Института по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов” към БАН.
Проектът е насочен към изграждане на иновативна научноизследователска инфраструктура, фокусирана върху интеграцията на научните изследвания с развитието на новите и нововъзникващите технологии. Научноизследователските дейности са в областта на персонализираната медицина, с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативните лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерните технологии и биосензорите.

МЕДИЦИ ОТ МБАЛ-ВРАЦА ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ЗАКРИВАНЕТО НА БОЛНИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ
Медици от МБАЛ “Христо Ботев” във Враца излязоха на протест срещу евентуалното закриване на болнични отделения, съобщи bTV.
Лекари твърдят, че отделенията в лечебното заведение са пълни с пациенти. „Направих справка за първото шестмесечие на 2019 г. през болницата са преминали 7 177 души“, заяви д-р Бисер Тодоров от Отделението по педиатрия.
Протестиращите заявиха, че все още не са получили заплатите си за месец май. Директорът на болницата Евгени Любенов обеща, че това ще стане до 2-3 дни. Той обясни, че тежкото положение на болницата се дължи основно на натрупаните през годината задължения, както и на непрекъснатите запори на сметки.
Любенов обясни, че е се е състояла среща със здравния министър и не е станало дума за закриване на отделения, а за оптимизиране на дейността. Министър Ананиев е уверил, че в момента текат преговори с банки за получаване на заем за погасяване на дълговете на областната болница към кредиторите.

40% ОТ АПТЕКИТЕ У НАС ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СВЪРЗАНИ СЪС СИСТЕМАТА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ
Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. Той допълни, че само опаковките на лекарствата са били фалшифицирани. Производителят е потвърдил, че съдържанието на ампулите в опаковките е автентично, но има вероятност те да са били с изтекъл срок на годност.
„Всички търговци в Европа са предупредени да следят това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки в цяла Европа. Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла, лекарствата са установени и не са вливани на пациенти“, обясни Деян Денев. Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година. До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка. Информацията ще бъде предадена в Прокуратурата, глобите за фалшифициране на лекарства са сериозни. Скандалът ще бъде обсъден и в ЕК в Брюксел.
Деян Денев уточни, че 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата. „Има някои технически проблеми, но точно затова е този стабилизационен срок, който е валиден в цяла Европа. В България работи изключително стройна система за контрол над лекарствата“, обобщи той.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ “ПИРОГОВ” ПРЕГЛЕДАХА В СИЛИСТРА ПОВЕЧЕ ОТ 350 ДЕЦА
Над 350 деца от Силистра прегледа екипът на Националната програма “Детско здраве” на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Водещите специалисти от университетската спешна болница са в града по покана на кмета д-р Юлиян Найденов, съобщиха от лечебното заведение.
Във високоспециализираните профилактични прегледи участваха лекари от 6 специалности. Сред тях бяха и проф. д-р Асен Балтов – директор на “Пирогов” и шефът на УНГ отделението д-р Асен Меджидиев.
Екипът отново ще се върне отново в Силистра, за да извърши продължаващо проследяване на състоянието на малки пациенти, при които са констатирани проблеми. Обобщен анализ на здравословните проблеми, които са констатирали лекарите ще изпратят до колегите си в Силистра.
До този момент в рамките на програмата са прегледани над 16 000 деца от цялата страна. През месец юли специалистите от “Пирогов” ще посетят Хасково.