НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2022)

90 НА СТО ОТ РОДИТЕЛИТЕ В 8 СТРАНИ ОТ ЕС СМЯТАТ ИМУНИЗАЦИИТЕ НА ДЕЦАТА СИ ЗА ВАЖНИ
90 на сто от родителите смятат, че е важно детето им да бъде ваксинирано срещу заболявания, различни от инфекция с COVID-19. Това сочат резултатите от проучване, направено в няколко европейски държави от Institut Publique de Sondage d’Opinion Secteur (IPSOS) с подкрепата на биофармацевтичната компания MSD, информира Zdrave.net.
Проучването на IPSOS дава актуални данни за осведомеността за HPV и как информацията за ваксините по време на пандемията е повлияла на възприятията и поведението на родителите във връзка с детските имунизации. В него са взели участие родители или настойници на деца от Германия, Франция, Италия, Австрия, Португалия, Румъния, Швеция и Словения.
Като причина за важността на ваксинацията 64% от запитаните заявяват, че ваксините са необходими за предотвратяване на определени заболявания. 55 на сто от тях пък посочват, че ваксинацията е единственият начин да се предотврати разпространението на заболяванията, а 42% от родителите са проактивни по отношение на предпазване на децата си от предотвратими заболявания.
Пандемията от COVID-19 е повлияла на възприятието за ваксините на четирима от петима родители, сочи още анкетата. 68% от родителите вече са по-склонни да ваксинират детето си ваксинирано срещу заболявания, различни от COVID-19, а 65% са по-склонни да бъдат проактивни в комуникацията си със своя лекар и да попитат за ваксини срещу заболявания, различни от COVID-19, за тяхното дете.
Но въпреки че 61% от родителите се чувстват по-запознати с ваксинациите на детето си поради COVID-19, двама от петима споделят, че се чувстват „претоварени“ от наличната информация относно ваксините.
В същото време близо 40% от анкетираните родители не знаят, че някои ракови заболявания могат да бъдат превантирани чрез ваксинация.
Проучването по отношение на информираността на родителите относно HPV инфекциите сочи, че 58% от тях са наясно с ваксинациите, които могат значително да спомогнат за предотвратяване на някои видове рак, а 36% са осведомени за превенцията на рака на маточната шийка чрез ваксинация. Процентът е много по-нисък за всички други видове рак, свързани с HPV (човешки папилома вирус).
Трима от четирима родители са запознати с HPV (73%), но само един от двама, които знаят за HPV (55%), се чувстват добре информирани за вируса.
От тези, които знаят за HPV, голяма част са запознати, че вирусът може да причини рак (79%), но по-малко са наясно, че вирусът може да доведе до ракови заболявания не само при момичетата, а и при момчетата (67%), показват още данните от анкетата.
Мнозинството (89%) от родителите, които са запознати с HPV, са съгласни, че превенцията е най-добрата форма на защита за тяхното дете и се чувстват уверени в защитата на детето си от HPV (80%).
Разбирането на HPV е по-високо сред жените родители, които са наясно с вируса, сочат още резултатите от изследването.
Проучването на IPSOS показва относително положителни резултати по отношение на повишените нива на информираност за HPV сред родителите в Европа, но все още има сравнително голям процент от обществото, който не е запознат с вируса и свързаните с него ракови и други заболявания.
Въпреки че повечето сексуално активни мъже и жени ще се заразят с HPV в даден момент от техния живот, над една четвърт от анкетираните родители са споменали, че не са запознати с вируса. Докато 79% от родителите в проучването твърдят, че са наясно, че HPV може да причини ракови заболявания, малко над половината (48%) от тях са съгласни, че HPV може да засегне както жените, така и мъжете, подчертавайки ниските нива на разбиране, че човешкия папилома вирус засяга и двата пола.

СТОЛИЧНАТА ПЕДИАТРИЧНА БОЛНИЦА „ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ“ ОРГАНИЗИРА ПРАЗНИК ЗА СВОИТЕ МАЛКИ ПАЦИЕНТИ
Столичната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев“ организира празник за своите малки пациенти и децата на персонала си. Това съобщи пред БНТ директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков.
В програмата ще се включи детската вокална група „Бонбон“, ще има фокуси, танци. Студенти от художествената академия ще участ децата как да рисуват, ще има също така и конкурс за детска рисунка, разказа д-р Здравков, информира Zdrave.net.
„Миналата година при встъпването ми в длъжност като директор се наложи да направим една благотворителна инициатива, защото в болницата липсваше животоспасяваща техника. Тази инициатива пожъна много голям успех, събрахме много повече средства от предвиденото и успяхме да закупим абсолютно целия набор от реанимационна техника, която беше нужна за болницата. Това ни даде възможност да помогнем на много деца, да спасим животи“, коментира директорът на детската болница.
Във връзка с това той уточни, че тазгодишният празник за децата е в две части, като днес е предвидена програма за тяхното добро настроение, а в неделя те ще се включат в инициатива, организирана съвместно от лечебното заведение и БЧК. Тогава детски екипи ще направят демонстрация за оказване на първа помощ и реанимационни действия при самолетна авария. „Целта на това е да покажем, че дори и децата, качествено обучени, биха могли да спасят човешки живот. Екипи на болницата също ще се включат и така ще стартираме обучения за родители и деца по оказване на първа помощ“, обясни д-р Благомир Здравков.
„Децата са меко казано развълнувани, за тях това е игра, която е страхотна. Те се справят много добре. Има деца, които по умения достигат ниво на лекари, а това са все пак деца 7-10-12 годишни. Мисля, че инициативата е много положителна, още отсега има интерес от различни хора и организации да се запишат на такъв тип обучение. А и най-важното: милиони хора по света могат да изпаднат в такова критично състояние и един обучен, добре подготвен човек, дори дете, биха могли да спасят живот“, допълни той.
Д-р Здравков съобщи още, че тази година ще бъдат наградени членове на персонала, които са отличени от самите пациенти – с най-добри отзиви от родителите и от децата. „Надявам се инициативата да стане традиция“, каза още той.

БЕЗПЛАТНА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА УЧИТЕЛИ
Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури. Това предвижда Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти”, от която педагозите може да се възползват. Тя ще покрива разходите им за лечение, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г. , информира Clinica.bg.
Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите COVID-19 ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.. От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г.. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година. В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечносъдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна система.
На всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи. Финансова помощ ще получат до 2000 учители. За да участват в програмата педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на своята образователна институция. Изискват се също и медицински документи, доказващи проведената профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври т. г.

Доц. д-р Ангел Кунчев: МАЛКО ВЕРОЯТНО Е МАЙМУНСКАТА ШАРКА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПАНДЕМИЯ
„Маймунската шарка не е като COVID, няма нужда от масова ваксинация. Малко вероятно е да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване“. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
„Едва ли ще се стигне до масова ваксинация срещу маймунската шарка. Освен ако болестта не ни изненада с бързо разпространение, което е малко вероятно“, подчерта той. По думите му, заразата ще продължи да се разпространява, но с бавни темпове.
Доц. Кунчев се спря на произхода на инфекцията и обясни, че тя е изнесена от Африка.
„В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“, каза той.
Специалистът посочи, че маймунската шарка не е въздушно-капкова инфекция и не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим.
„Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване на маймунската шарка“, обясни специалистът. В допълнение той припомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка.
„Нещо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни доц. Кунчев. По думите му на Балканите се говори за един случай – в Словения.
„Ако намерим случаи у нас, те ще бъдат поставени под карантина, както и контактните им лица. При този начин на разпространение обаче няма да се стигне до локдауни и затваряне на граници“, посочи главният държавен здравен инспектор и припомни, че са дадени указания на лекарите от мрежата за поведение при необходимост. Той посочи още, че има и ваксина срещу инфекцията, която се произвежда в Дания, в повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

372-МА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
182 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 27 от тях са установени с PCR, а 155 – с бързи антигенни тестове. 66,48% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 5 434 – от тях 588 са PCR, а 4 846 са антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 16; Варна – 7; Велико Търново – 3; Видин – 2; Габрово – 2; Кърджали – 6; Кюстендил – 9; Монтана – 6; Пазарджик – 4; Плевен – 4; Пловдив – 17; Разград – 2; Русе – 5; Силистра – 8; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 11; София град – 55; Стара Загора – 9; Търговище – 2; Хасково – 1; Ямбол – 5.
Общо 1 165 167 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 74 319 от тях са активни. 1 053 700 са излекуваните лица, 882 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 372-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 35 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 35, от тях 77,14% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 399 112 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, от тях 600 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 560 лица-медицински служители. Четири нови случая са регистрирани през последните 24 часа: два от тях са установени при лекари, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 148. Нови три случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

СДРУЖЕНИЯ ПРАВЯТ АНАЛИЗ КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ НОВИТЕ ЗАПЛАТИ НА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Здравната вноска трябва да стане поне 10 процента, за болничната помощ са нужни допълнителни 250 милиона лева в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а някои от текстовете в подписания анекс към Националния рамков договор (НРД) трябва да отпаднат. Това каза в интервю за БТА Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници.
До дни от сдружението, заедно с Националното сдружение на общинските болници в България и сдруженията на университетските и на областните болници ще атакуват по съдебен ред анекса към НРД. На 29 април 2022 г. между Българския лекарски съюз и НЗОК беше подписан анекс към НРД 2020-2022 г. за медицинските дейности и още тогава от сдружението съобщиха, че документът ще бъде обжалван. В него е указано, че стартовата заплата на лекар без специалност, работещ в болница, трябва да е 2000 лв., а на медицинска сестра – 1500 лв.. Лечебните заведения, които не могат да осигурят тези суми, ще получават приход по клинични пътеки, повишен с 15 на сто, а останалите – с 25 на сто. Анексът е обнародван в Държавен вестник.
“Прави се анализ как биха се отразили новите заплати на финансовото състояние на болниците, но за да знаем с точност, трябва да имаме яснота за бюджетите си за май”, посочи Грудев. По думите му към 30 май такава яснота няма. Грудев изрази надежда, че бюджетите ще се изяснят най-късно до 1 юни. Според него в най-добрия случай бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с 20%, защото повишените стойности на клиничните пътеки са микс от различни видове увеличения. Грудев посочи, че в областта на педиатрията увеличението на някои клинични пътеки е с 50-100%, в акушерството и гинекологията – с 50%, в хемодиализата – с над 50%, а за други клинични пътеки и процедури то е доста по-малко. Това означава, че не всяка болница ще получи чрез увеличението на цените на клиничните пътеки увеличение на своя бюджет, уточни той. “В този смисъл прогнозно можем да кажем какво ще е увеличението на бюджетите ни, но ако приемем, че средно увеличението на бюджетите в цялата система е 25% и го добавим към сегашните бюджети на болниците, ще даде 1.25 увеличение”, обясни Грудев.
“Не е тайна, че повечето от лекарите получават заложените в Колективния трудов договор 2 хил. лв., докато на много малко места медицинските сестри получават заложените 1500 лв.”, каза още Грудев. По думите му медицинските сестри получават 910 лв. основна заплата с осигуровките, което означава, че чистата сума, която взимат, е около 750 лв.
“Длъжен съм да спомена, че сме категорично съгласни, че трябва да се повишат заплатите на медицинските сестри, тъй като те са нископлатени, освен това броят им страната ни е малък”, допълни той. по думите му заплатите на младите лекари също трябва да се повишат, за да се запазят тези кадри в България.

ГАРАНТИРАН ДОСТЪП ДО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СПЕШНА РЕФОРМА НА ТЕЛК И НЕЛК ПОИСКА ОМБУДСМАНЪТ
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, до министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и до председателите на двете ресорни парламентарни комисии – Искрен Арабаджиев и д-р Стоян Тонев, в което сигнализира за необходимостта от спешни решения по най-неотложните проблеми на хората с увреждания. За това съобщи Zdrave.net.
„Като основен проблем на хората с увреждания, за който се отбелязва, че нарушава тяхното достойнство, се посочва медицинската им експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В тази връзка се обръща внимание, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и се допълва, че голяма част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всякакви доходи. Отправят се предложения за решаване на проблемите, в това число относно: осигуряване достъп до лечение на редица заболявания и търсене на алтернатива за лечение в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при обсъжданията бъде взето предвид мнението на хората с увреждания; Осигуряване на достъп до нови методи на лечение; Осигуряване на облекчен достъп в условията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни изследвания“, пише проф. Ковачева. Тя подчертава, че хората с увреждания настояват да не бъдат лишавани от права при всяка промяна на Наредбата за медицинската експертиза; придобилите право на чужда помощ да не я губят до излизане на ново експертно решение и влизането му в сила, както и осигуряване на финансова подкрепа за този период; личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства; осигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в ТЕЛК; за хора с вродени увреждания и придобити в детска възраст да няма изискване за осигурителен стаж като условие за отпускане на пенсия по инвалидност.
По повод достъпа до лечение, общественият защитник обръща внимание върху високите нива на доплащане от пациента в здравеопазването у нас, като необходимите за това суми често остават непосилни за хората с увреждания заради ниските им доходи и липсата на адекватно социално подпомагане.
Другият въпрос, който омбудсманът посочва, е необходимостта от предприемане на спешни мерки за осигуряване на своевременен и гарантиран достъп на хора до индивидуално лечение и иновации чрез осигуряване на облекчен достъп до съвременни терапии и лечение в чужбина, което също е важна предпоставка за гарантиране на правата на хората с увреждания.
Като особено важни Диана Ковачева откроява проблемите на хората с увреждания при медицинската експертиза и произтичащите от нея социални права.
Омбудсманът напомня и за затрудненията на хора с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 г., когато бе отменена извънредната епидемична обстановка. Настоява § 20, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да обхване и гражданите, на които експертните решения са изтекли в периода след 31 март 2022 г.
В тази връзка още преди Великден, проф. Ковачева представи на вниманието на председателя на Народното събрание и депутатите от социалната комисия конкретно законодателно предложение за удължаване срока на изтеклите ТЕЛК решения с три месеца след епидемичната обстановка, впоследствие припознато и внесено от народни представители.

Д-р Николай Брънзалов: ВСЕ ОЩЕ ИМА НЕЯСНОТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Все още има неясноти по отношение на дигитализацията в извънболничната медицинска помощ. Това каза пред NOVA NEWS д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. От 1 юни всички документи в първичната помощ, с изключение на талона за хоспитализация и съответно амбулаторния лист, съществуват само в електронен вариант, информира Zdrave.net.
„Колегите са стресирани, защото това е ново начало. БЛС през цялото време е бил „за“ дигитализацията на здравеопазването, за да се намали административната тежест. Това е една стъпка, която ще допълни електронното здравно досие и когато пациентът отиде при специалист, лекарят ще има достъп до цялото му досие и няма да се налага да чете папката с хартиени документи, която пациентът е донесъл със себе си“, обясни той.
Д-р Брънзалов обаче подчерта, че Наредбата за НЗИС още не е обнародвана и от БЛС са категорични, че ще реагират много остро в случай, че се допусне някакъв вид хибриден обмен на документи.
„Когато един документ е електронен, няма да има хартиен. Надявам се, че този процес ще протече много бързо“, каза д-р Брънзалов. Според него електронните направления се променят с пускането на повече от 6 показателя, както и повече възможности пациентите да бъдат изследвани. „Електронният талон за хоспитализация ще е факт след около 2 месеца. Това е начинът в лекарските кабинети да няма повече тонове хартия, които да трябва да се съхраняват 5 години“, добави д-р Брънзалов.

ОТКРИВАТ ВТОРИ ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ, КОЙТО ЩЕ РАБОТИ ПО ДОГОВОР С ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ В МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР НА УМБАЛ-БУРГАС
Втори дежурен кабинет, който ще работи по договор с общопрактикуващи лекари, открива Медицинският център на УМБАЛ-Бургас. Той ще е специализиран детски кабинет, с работно време от 8:00 ч. сутринта до 20:00 ч. вечерта в събота, неделя и празнични дни, съобщи БНР-Бургас.
Кабинетът ще отвори на 4 юни и ще бъде единственият в Бургаска област, в който пациенти до 18-годишна възраст на 87 лични лекари ще получават безплатна медицинска помощ от педиатър. Останалите пациенти ще заплащат такса от 20 лв. Ще работи цяло лято – от началото на юни до края на септември. Намира се в медицинския център, входът е през централна регистратура. Кабинетът е различен от Спешния педиатричен кабинет на Спешно отделение.
Законът задължава общопрактикуващите лекари да обезпечат 24-часова медицинска помощ за своите пациенти. Те могат да го направят лично, чрез заместник или чрез договор с дежурен кабинет, в който пациентите им да търсят помощ, когато те не са на работа. В тези кабинети могат да дежурят лекари със специалност “Обща медицина”, с друга специалност или по изключение без специалност. В кабинетите се оказва неотложна медицинска помощ – преглед, консултации, манипулации, назначение на лечение. Направления за други специалисти не се издават, изключението е само за прием в болница, ако дежурният лекар прецени.
„Опитът ни показа, че в почивни дни най-често търсят помощ майките на малки деца, затова на добра воля решихме да открием втори кабинет, в който да работи само педиатър и който да поеме детските случаи. През лятото има и много туристи, чиито деца също търсят медицинска помощ при нас. Първият кабинет си остава и ще работи паралелно в събота и неделя през деня“, обясни управителят на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ д-р Нигохос Топузян.
През нощта ще остане да работи само един дежурен кабинет, в който се сменят лекари от различни специалности.

Д-Р СТОЯН ПЕЕВ ОТ УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ” БЕ ОТЛИЧЕН С ПРИЗА “ГЕРОЙ НА ДЕЦАТА“
Националната мрежа за децата организира за дванадесета поредна година наградите “Златна ябълка“. Отличията са признание за усилията, вложени от различни хора, организации и институции, за подобряване живота и благосъстоянието на децата в България. Призовете бяха връчени тържествено в навечерието на Деня на детето в Столичния куклен театър, информира БНР.
Наградите са в осем категории – “Герой на децата“, “Детска организация“, “Училище“, “Община“, “Журналист“, “Благотворител“, “Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и “Специална награда“.
Призът “Герой на децата“ получи д-р Стоян Пеев. Той не просто оперира деца с тежки диагнози, а е и активен гражданин, който като експерт помага на редица инициативи на родителски и пациентски организации. Д-р Стоян Пеев работи в отделението по детска урология в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов“. Зад тази номинация стоят малките пациенти на д-р Пеев и техните родители.
Доброволците, които помагат на децата и семействата от Украйна, взеха специалната награда на Национална мрежа за децата.
За първа година всички номинации бяха отворени за цялата общественост и всеки можеше да предложи участник на сайта на инициативата “Златна ябълка“.

ПРОФ. ИЛКО ГЕТОВ СЕ ВРЪЩА В НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. На мястото на проф. Николай Данчев, дм за председател на съвета е избран проф. Илко Гетов, дф, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Проф. Гетов е възпитаник на Медицински университет – София, откъдето придобива образователна-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация“. Притежава образователна и научна степен „доктор“ към МУ – София, специализация по „Клинична фармация“ и магистратура по „Здравен мениджмънт“ към същия университет, както и специализация по „Болнична фармация“ към МУ – Варна.
От март до ноември 2013 г. проф. Гетов е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. От юни 2013 г. до февруари 2020 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. От октомври 2020 г. е член на Комитета за оценка на лекарствени продукти за хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата като представител на Република България.
От 1996 г. до момента проф. Гетов осъществява активна преподавателска дейност и участва в обучението на студенти, докторанти, специализанти, практикувайки лекари, магистър-фармацевти и т.н., участва и ръководи различни научни проекти.