НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2021)

НЗОК И БЛС ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИ ЗА АНЕКС КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2020-2022
Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща, която се проведе днес, 1 юни, между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
НЗОК и БЛС ще преговарят за:
• промяна в методиката на финансиране при неблагоприятни условия;
• въвеждане на електронен документ на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и други, свързани с дигитализацията на здравната система;
• промяна в реда и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.
В анекса към НРД ще залегнат следните приоритети: ефективно прилагане на принципа „парите следват пациента“ при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение; намаляване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности; увеличаване на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности.
Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши необходимите промени в нормативните актове.

18 694 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
303 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. От тях с PCR са установени 103, а с бързи антигенни тестове – 200. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са 16 978. От тях 6467 са PCR, а 10 511 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 8; Варна – 29; Велико Търново – 18; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 8; Добрич – 8; Кърджали – 4; Кюстендил – 5; Ловеч – 6; Монтана – 4; Пазарджик – 12; Перник – 3; Плевен – 8; Пловдив – 32; Разград – 3; Русе – 14; Силистра – 1; Сливен – 4; Смолян – 12; София област – 15; София град – 56; Стара Загора – 7; Търговище – 6; Хасково – 6; Шумен – 7; Ямбол – 4.
Към момента у нас са потвърдени 418 577 случая на новия коронавирус, от които 18 694 са активни. Излекувани са общо 382 183 лица. 1646 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3054 пациенти с доказан COVID-19. 348 от тях са настанени в интензивни структури.
Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас към момента, е 1 365 923. От тях през изминалите 24 часа са поставени 12 681.
Националната информационна система показва, че у нас при 13 410 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус.
Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са пет. От тях два са установени при медицински сестри, а три – при санитари.
17 700 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 38 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. д-р Мира Кожухарова: ОСНОВНИТЕ ГРЕШКИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА БЯХА ЛИПСАТА НА ЕПИДЕМИОЛОГИЧЕН АНАЛИЗ И СЪЗДАВАНЕТО НА ПАНИКА
„Трябва да се направи анализ на заболеваемостта от COVID-19 и на мерките, които е предприемала нашата държава. Това си е всъщност един рутинен процес. В епидемиологията е прието, когато се прилагат някакви мерки паралелно да се прави текущ анализ, а след това заключителен, за да може да се прецени кое е било успешно, кое – не и при следващи аналогични ситуации какво трябва да се прави.“ Това каза съветникът на министъра на здравеопазването епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова пред Нова телевизия по повод анализа, възложен от здравния министър Стойчо Кацаров на НЦОЗА, информира Zdrave.net.
По думите ѝ категорично е имало допуснати грешки при управлението на пандемията у нас. „Когато числата показват нещо, което е трудно за възприемане, а именно че България при относително неголям брой на положителните случаи, респективно болни, да има толкова голям брой смъртни случаи. Във всички случаи трябва да имаме предвид, че през голяма част от пандемията не разполагахме с никакви истински средства за предпазване. Сега вече не е така“, каза проф. Кожухарова.
Тя беше категорична, че основната грешка е липсата на епидемиологичния анализ на ситуацията. „Не се е случило нищо необичайно, защото пандемии е имало и преди това, макар че причинителят беше нов. От моя гледна точка най-голямата от тях беше създаването на паника“, заяви проф. Кожухарова. Според нея пандемията не е приключила и вероятно през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса.
„Изоставаме при хората над 60 години. Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Сега е моментът по-възрастните хора да направят жест към порасналите си деца – да се ваксинираме и да им дадем възможност да бъдат спокойни и да престанат да ни мислят”, коментира проф. Мира Кожухарова.
По отношение на ваксинацията на деца над 12-годишна възраст, тя подчерта, че препоръката на ЕМА е всяка държава да вземе сама своето решение. „Обмисляйки този въпрос, бих препоръчала ваксина за деца, които имат сериозни хронични заболявания“, каза епидемиологът.

Доц. д-р Ангел Кунчев: НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА, ЧЕ ЩЕ ИМ ААНАЛИЗ НА ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ, ИДЕЯТА Е ДА СЕ УЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ
„Нищо не ме притеснява, въпросът е тези оценки да се правят адекватно, от специалисти. Идеята е да се учим от грешките си. Няма нищо лошо в това да се прави анализ и да се види какво е могло да бъде още по-добро“. Toва заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в коментар за поискания от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров анализ на смъртността у нас по време на епидемията, както и думите му e ужасяваща.
Той посочи, че разбира желанието на д-р Кацаров да има яснота откъде високата смъртност у нас, но подчерта, че населението в България е силно застаряло и здравният статус е лош. Затова според него трябва да се засилят профилактичните програми.
Доц. Кунчев посочи, че мерките, които е предлагал щабът, са били съобразени със ситуацията към момента и коментира, че това трябва да се взима предвид при бъдещ анализ. Няма начин човек да не допуска грешки, особено в такава извънредна ситуация, особено когато всичко беше на ръба и натоварването е било огромно, заяви той. „В началото имаше залитане към прекалено тежки мерки. За мен затварянето на областните градове беше излишна мярка, както и невъзможността на хората да ходят в големите паркове, специално за софиянци да отидат на Витоша, това не доведе нищо особено”, призна доц. Кунчев.
В края на епидемията, по думите му, е имало по-голям натиск от страна на социалното министерство да се облекчат мерките заради натиска върху икономиката.
Запитан дали взиманите решения в щаба са били политически или експертни, той каза, че това е ставало и с двата подхода. „Ако някой си въобразява, че в каквато и да е ситуация, само експертите казват какво да се прави, значи не е наясно как действа една държава“, заяви той и даде пример с Германия, където Ваксинационният експертен съвет е препоръчал да се изчака с ваксинацията на децата, но правителството е решило да я предприеме. Важно по думите му е да е няма груб натиск и показване на медицинските правила. Имало е такива опити, заяви той, като припомни искането на спортното министерство да има публика по стадионите, а социалното да са по-малко хората, на които да се плащат помощите. В крайна сметка, според него препоръките на експертите в голяма си част са взимани предвид.
Доц. Кунчев уточни, , че оставката му не е искана, такива разговори не са водени и към момента остава част от екипа на д-р Кацаров. Според него е нужно да има мащабна информационна кампания за ползите от ваксините, в които да се ангажират публични фигури. Той обясни, че е предлагал неколкократно провеждането на такава, както на предишното ръководство на МЗ, така и на настоящето.

ОТ 4 ЮНИ Е ВЪЗМОЖНО БЕЗПЛАТНО ПРЕИЗДАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ВАКСИНАЦИОНЕН СЕРТИФИКАТ ЧРЕЗ САЙТА НА НЗИС
Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система в секция „Аз и моето семейство“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да могат да изтеглят новия формат след 4 юни 2021 г.
Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора, посочват от ведомството. Ще бъде създадена възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни гражданите при евентуални проверки от оторизираните органи, уточняват още от там.
Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще може да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат, като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани в стария документ. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.
Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента чрез използването на електронен подпис през сайта на НЗИС, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията.
Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

“БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ ПОДКРЕПИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ОЩЕ 80 ДЕЦА
Още 80 деца са подпомогнати от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от президентството. Набраната до този момент сума от кампанията, която стартира миналата година на 1 декември, е 1 850 000 лв.
Средства от „Българската Коледа“ се даряват за диагностика, лечение и рехабилитация на деца с тежки и хронични заболявания, както и за медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Удовлетворените нови 80 молби са на базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински документи и изразени становища от лекуващи лекари. Общата им стойност е 104 718, 62 лв.
До този момент са подпомогнати общо 326 деца с хронични и тежки заболявания.
18-тото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е с фокус „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. Инициативата протяга ръка за поредна година към всички деца с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация, за да успеят да се преборят с болестта още в ранното си детство. Данните по света показват, че децата, които са били диагностицирани и лекувани навреме, подкрепяни с качествени и ранни рехабилитационни и други услуги и интервенции, успяват да достигнат развитието на своите връстници и да реализират своя потенциал.
Във връзка с реализиране на целите на Кампания 2020/2021, през месец юни предстои да бъде открита процедура на стойност близо 1 000 000 лв. за възлагане на обществена поръчка за доставка на медицинска апаратура, финансирана със средства от „Българската Коледа“.

Д-р Благомир Здравков: ФРАГМЕНТАЦИЯТА НА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ
Фрагментацията на детското здравеопазване у нас е сериозен проблем. Това заяви пред БНТ директорът на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. По думите му само в София има 14 университетски болници, които обслужват деца, което прави задачата за постигането на комплексна грижа почти непосилна. Независимо от трудностите, с много усилия обаче медиците успяват да се грижат пълноценно за малките пациенти, каза той.
Според д-р Здравков са необходими значителни промени в организацията на детското здравеопазване, които трябва да бъдат насочени в три направления – въвеждането на нови, съвременни модели на обучение на персонала за работа с деца, специално внимание на контрола върху качеството на медицинската помощ и осигуряването на стабилен и предвидим финансов ресурс.
Основното, към което трябва да се стремим, е консолидирането на всички специалисти, обслужващи деца, допълни специалистът. По думите му, трябва да бъде преодоляна липсата на чуваемост, при която педиатрите от различните специалности „дърпат чергата всеки към себе си“ и това води до объркване, когато политиците трябва да вземат решение.
Д-р Благомир Здравков бе категоричен, че има готовност да бъде създадена работна група, която да изработи правилата за ваксиниране на децата срещу COVID-19 и допълни, че е препоръчително малките, които страдат от тежки вродени заболявания като муковисцидоза, вродени сърдечни малформации например, да бъдат ваксинирани срещу коронавирусна инфекция.
Директорът на националната педиатрия изрази благодарност към всички, които са съпричастни към благотворителната кампания за осигуряване на съвременна апаратура на лечебното заведение и уточни, че когато е встъпил на ръководния пост, е заварил сериозни пропуски в окомплектоването. Една от първите му задачи е била да възложи анализ на потребностите и сега усилията са насочени към доставянето с дарени средства на видеоларингоскоп, реанимационна количка, транспортен монитор транспортен респиратор и оборудвана спешна чанта.
Въпросът за съдбата на строежа на Националната детска болница според него следва да бъде отнесен към принципала.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПСИХОЛИГИЧЕСКИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ
В Деня на детето – 1 юни, омбудсманът Диана Ковачева дава старт на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри, съобщиха от офиса на обществения застъпник.
инициативата ще се проведе под мотото „синьо лято“, а нейната цел е чрез психолочигески консултации децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID–19. Кампанията ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.
Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локадауна. По тази причина, в рамките на една седмица – от 14 юни до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започва от днес и ще продължи до 13 юни.
Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.
При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.
„Пандемията, изолацията и продължителното дистанционно обучение доведоха до трудности при адаптацията към връщането в училище, както дори и поява на паник атаки, което е нетипично за подрастващи. Имам десетки сигнали от страна на родители, които са обезпокоени от повишено ниво на тревожност на децата, от повишена агресия, намалена концентрация и мотивация, дори нежелание за връщане в училище, защото те са стресирани. Този дълъг ежедневен престой пред компютрите и телефоните влияе негативно върху тяхната психика, развитието на мозъка им и върху зрението. Животът на децата ни и на всички нас се промени рязко, буквално от една нощ. Сега се опитваме да ги върнем към нормалния живот и нормалното общуване. Кръстихме кампанията си „Синьо лято“, като искрено вярвам, че лятото ще компенсира дефицитите, натрупани от изолацията, но в същото време ще се опитаме да помогнем там, където проблемът се е задълбочил”, заяви доц. Ковачева пред БНТ.

ПРЕРАБОТВАТ ПРОЕКТА ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Разчетите за ремонт и изграждане на новите спешни центрове, заложени в големия проект за обновяване на Спешната помощ у нас, ще бъдат преработени. Това става ясно от публикувана от Националното сдружение на общините в България информация след срещата със служебния здравен министър, информира Zdrave.net.
„Общините в по-голямата си част са изпълнили своите задължения за предоставяне на подходящи сгради или терени, но екипът на министър Кацаров не вижда възможност към момента да се активизира работата, тъй като значителна част от средствата от Оперативната програма – около 25 млн. лв. повече от предвиденото, вече са разходвани за нови линейки и хеликоптери, а съществуващите разчети за ремонт и изграждане на новите спешни центрове са от преди 5 години, което задължително ще наложи тяхната преработка“, съобщават от НСОРБ.
Проектът Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“ предвижда освен закупуване на близо 400 линейки и модернизиране на сградния фонд в спешните отделения, както и изграждането на нови филиали на ЦСМП.