НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.05.2021)

48 447СА АКТИВНИ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
652 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 386 от тях, а с бързи антигенни тестове – 266. Тестовете, направени през последното денонощие, са 8864. От тях 6724 са PCR, а 2140 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 57; Варна – 75; Велико Търново – 17; Видин – 11; Враца – 16; Габрово – 12; Добрич – 17; Кърджали – 5; Ловеч – 12; Монтана – 8; Пазарджик – 11; Перник – 25; Плевен – 16; Пловдив – 52; Разград – 11; Русе – 12; Силистра – 2; Сливен – 19; Смолян – 9; София област – 31; София град – 161; Стара Загора – 6; Търговище – 20; Хасково – 7; Шумен – 9; Ямбол – 11.
404 380 са общо потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас. 48 447 от тях са активни. Излекувани са 339 534 лица, 1 222 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
6905 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 674 от тях.
Общо 815 463 са поставените у нас дози от ваксините срещу новия коронавирус, от които 12 287 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 13 172 лица-медицински служители. През изминалото денонощие са регистрирани два нови случая на мединиски сестри.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 399. Нови 31 случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. Ангелов: ПРИ ДОСТИГАНЕ НА НИВО ОТ 65% ИМУНИЗИРАНИ ЛИЦА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ПРЕДПАЗНИТЕ МАСКИ ЩЕ ОТПАДНАТ
„В понеделник се очаква да пристигнат 270 000 дози от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, а на 10 май ще бъде отворен електронният регистър.“ Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов след посещение в РЗИ-Пловдив, информира БНР.
„България направи през тази седмица 100 000 ваксини, с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници, в „Пирогов“ бяха ваксинирали около 500 човека, във ВМА – 450, в Окръжна и Александровска също, доволен съм. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са „зелени коридори“, тук в РЗИ се правят вторите дози на ваксините, така че вървим с добро темпо“, изтъкна проф. Ангелов. Той подчерта, че при достигане на ниво от 65% имунизирани лица срещу коронавируса предпазните маски ще отпаднат. В момента ваксинираните са около 800 000.
“Много съм доволен от темпа на ваксинацията. Днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех”, добави още проф. Ангелов
Скоро ще отпадне изискването за присъствие до 15 души на сватбите. По думите на министъра в оставка е абсурдно да работят ресторантите, но не и да могат да се правят тържества. По думите му изискването за броя на присъстващите на сватба ще отпадне в първия работен ден.
Здравният министър в оставка направи политически коментар по повод обнародваните днес изборни правила, като каза, че според него този Изборен кодекс “е заченат в грях”. “Не е смислено да не можеш да гласуваш с бюлетина”, допълни Ангелов, според когото ще е изключително трудно да се транспортират машините до болниците и отдалечените населени места.
“Как ще разнасяме машините в болниците, как ще ги разнасяме в COVID секциите, как ще ги разнасяме по адресите с мобилните секции?”, попита риторично той. Проф. Ангелов коментира и предложението за внасяне и прилагане на руската ваксина “Спутник V”, за което каза, че ще трябва да се нарушат редица закони и регламенти, за да може да се случи. Той не отрече възможността за четвърта вълна на коронавируса, макар да смята, че до август месец ще сме постигнали нужния за предпазване имунитет.

УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” организира безплатно изследване на антитела срещу препаратa Infliximab (Remicade, Remsima, Inflectra). Това e медикамент, насочен срещу цитокина TNF-α. Изследванията са по повод Световния ден на имунологията, който бе отбелязан на 29-ти април, информира Zdrave.net.
На този тип терапия са пациенти с някои автоимунни заболявания. Изследването проследява наличието на антитела срещу този препарат, които биха блокирали или отслабили действието му, поясняват от болницата.
Безплатните изследвания стартират от 7 май и ще продължат до края на месеца. Те ще се провеждат в работните дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване, уточняват от болницата.

Проф. Иво Петров: ТРЕТАТА ВЪЛНА НА COVID-19 БЕ НАЙ-СЕРИОЗНАТА ОТ ВСИЧКИ
„Третата вълна на COVID-19 бе най-сериозната от всички. Имахме значително по-тежки случаи с неблагоприятно развитие. Статистиката показва, че започваме да се справяме и тенденцията е относително трайна”. Това заяви в ефира на NOVA инвазивният кардиолог проф. Иво Петров, информира Zdrave.net.
Той добави, че здравните власти имат готовност мерките да се затегнат при нужда.
„Хората трябва да продължат да спазват мерките. Груповият имунитет е работа на епидемиолозите. Ваксинираните все още са малко, но се надявам масовата ваксинация да започне да дава резултати”, добави специалистът. Според него естественият имунитет не е добро решение: „Той води до съществени загуби. Придобитият чрез ваксинация имунитет остава най-доброто решение.”
Проф. Петров даде ваксинационния процес в Израел като добър пример.