НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.04.2022)

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАДЪЛЖИ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА ПРЕДСТАВИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА КОНКРЕТНИ МЕРКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИ В БЪЛГАРИЯ
Народното събрание задължи министъра на здравеопазването в срок от три месеца, считано от днес, да представи пред парламента конкретни мерки с конкретни срокове за тяхната реализация за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. За това информира Zdrave.net.
От предложеното решение от ДПС обаче отпадна задължението в срок от шест месеца министърът да представи конкретни финансови разчети за средствата, необходими за реализацията на планираните мерки, както и план кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и до една година да представи първите резултати от реализацията на мерките.
Решението беше предложено във връзка с разисквания по питането от депутата от ДПС доц. Джевдет Чакъров към здравния министър проф. Асена Сербезова относно политиката за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицинските сестри в България.
„Благодаря на доц. Чакъров, че постави тази толкова важна тема, която както се видя и по време на разискванията, не е в компетенцията само на МЗ. Народните представители я поставихте на надпартийно ниво, но бих искала да създадем и една по-разширена работна група, в която освен представители на МЗ, да бъдат включени и представители на МОН във връзка с приема в учебните заведения. Поставиха се въпросите за финансовото управление на лечебните заведения и справедливото или несправедливо заплащане на медиците. Решаването на проблема с кадрите е общо дело, като нашата цел е да поставим едни здрави основи за бъдещите управления“, каза министър Сербезова. Тя допълни, че основните проблеми на системата са тези с кадрите и електронното здравеопазване.

ОТ ДНЕС ОТПАДА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА У НАС
От днес, 1 април, отпада извънредната епидемична обстановка в България. С нея отпадат и противоепидемичните мерки, които бяха в сила досега. Така маските в градския транспорт и на закрити обществени места вече не са задължителни. Не е задължително също спазването на дистанция, ограниченията в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито едновременно, рестрикциите при посещаването на занятия във висшите учебни заведения и при събирането на всички служители на работното място едновременно. Отпада също така забраната за свиждания в лечебните и социалните заведения, информира Zdrave.net.
До три месеца след отпадането на извънредната епидемична обстановка пък в сила остават допълнителните плащания за медиците на първа линия. Запазва се също възможността експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли по време на извънредната епидемична обстановка, да не се подновяват за този срок.
Въпреки отпадането на извънредната епидемична обстановка, здравните власти горещо препоръчаха част от най-простите мерки да продължат да се спазват. Те припомниха, че макар извънредната епидемична обстановка да отпада, COVID-19 е все още с нас, хоспитализираните със заболяването са все още близо 2000, а новозаразените на ден – над 1000. Затова препоръката е да продължават да се носят маски в градския транспорт и на закрито, да се спазва дистанция от 1,5 м, както и да се поддържа добра лична хигиена.

ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ПРЕД БОЛНИЦАТА
Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на протест пред здравното заведение. Притесненията им са, че след като от днес се отменя извънредното положение, ще отпаднат и допълнителните възнаграждения за работа на първа линия заради COVID -19. Според доктор Адриян Симеонов – педиатър в болницата и председател на синдикат “Защита”, е прибързана отмяната на епидемичната обстановка, тъй като COVID пандемията продължава.
„За мене е малко прибързано това нещо, защото все още има COVID болни. Трябва да бъдат обслужвани. Бях дежурен ония нощи и дойде детенце с COVID. Когато махнахме вече COVID леглата, когато освободихме коридорите и няма кой да ги чисти, то влезе в кабинета, в който се преглеждат абсолютно всички деца. Моят съвет е да се ползват маски в затворените пространства все още, за да можем донякъде да предотвратим, ако тръгне масово заразяване“, сподели д-р Симеонов.
Доктор Адриян Симеонов каза, че планираният предварително протест за 7 април в триъгълника на властта, заради исканията на лекарите, ще бъде отменен, за да се изчака министърът на здравеопазването Асена Сербезова да започне реформи в здравния сектор. Лекарите запазват стачната си готовност.

5 133 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 НА 31 МАРТ
1 143 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 481 от тях са установени с PCR, а 662 – с бързи антигенни тестове. 66,67% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19 на 01.04.2022 г.
През последното денонощие са направени общо 14 092 теста, като 3 134 от тях са PCR, а 10 958 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 62; Варна – 73; Велико Търново – 35; Видин – 21; Враца – 23; Габрово – 15; Добрич – 37; Кърджали – 13; Кюстендил – 15; Ловеч – 17; Монтана – 10; Пазарджик – 17; Перник – 13; Плевен – 32; Пловдив – 85; Разград – 13; Русе – 32; Силистра – 39; Сливен – 21; Смолян – 11; София област – 37; София град – 348; Стара Загора – 45; Търговище – 24; Хасково – 40; Шумен – 24; Ямбол – 35.
Общо 1 138 923 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, от които 179 885 са активни. Излекуваните лица са 922 509, от тях 5 133 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1 944, от тях 219 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 193-ма, от тях 79,27% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 352 008 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 1 698 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 074. Нови 15 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях при лекари са установени четири, при медицински сестри – три, при санитари – два, а при друг медицински персонал – шест.
36 529 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 17 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 82,35% от починалите лица не са били ваксинирани.

ИЗСЛЕДВАНИТЕ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС В НЦЗПБ ПОКАЗВАТ ПЪЛНА ДОМИНАЦИЯ НА ВАРИАНТА ОМИКРОН
Всички проби със SARS-CoV-2 от последната изследвана партида са с установен вариант Омикрон, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Националния център по заразни и паразитни болести.
В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 275 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти с COVID-19 в периода 1-17 март 2022 г. и изпратени от 32 различни лечебни заведения от 20 области на страната.
При всички 275 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 71 (25,8%) от тях са подварианти ВА.1 или ВА.1.1 и 204 (74,2%) BA.2.
Към 21 март 200 (72,73%) от пациентите, чиито проби са изследвани, са на домашно лечение. 39 (14,18%) са хоспитализирани, 31 (11,27%) са излекувани, а петима (1,82%) са починали.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЖАЛБИТЕ ДО ОМБУДСМАНА ЗА СЕКТОР „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“
Постъпилите през 2021 г. жалби и сигнали, имащи отношение към права в здравеопазването, са 1213, което е увеличение с 40% спрямо предходната година, когато те са били 870. Това се казва в Годишния доклад за дейността на омбудсмана Диана Ковачева през 2021 г., представен вчера пред парламентарната Комисия по здравеопазването, информира Zdrave.net.
Според омбудсмана увеличаващия се брой на жалбите и сигналите отразява основните проблеми в здравеопазването, пред които са изправени гражданите. Редица жалби са подадени от различни организации, които работят в областта на правата на пациентите. В доклада са разгледани основните и системните проблеми, както и изпратените от омбудсмана препоръки и предложения.
Освен за повишеното доверие на гражданите в институцията и възможностите, която тя развива, за да защити техните права, увеличеният брой жалби и сигнали показва наличието на сериозни проблеми в сектора, създаващи предпоставки за нарушаване на основни права на гражданите, решаването на които обаче не търпи отлагане. Делът на жалбите, свързани с права в здравеопазването, към общия брой жалби бележи трайно нарастване през последните три години: през 2021 г. те са били 9% от общия брой, през 2020 г. – 6,57%, а през 2019 г. – 5,16%.
Голяма част от жалбите и сигналите съдържат повече от един проблем, като за целите на статистиката в доклада е изведен само водещият. Важно е да се отбележи, че придружените с подписка и тези от пациентски, професионални и съсловни организации жалби и сигнали засягат права на по-големи групи хора. В много от индивидуалните жалби също са поставени проблеми, касаещи правата на голяма група хора.
За втора поредна година най-голям е броят на жалбите и сигналите по повод въведените със заповеди на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID-19 – 553 бр., ръстът на които спрямо предходната 2020 г. е със 72%. Отправените препоръки са 326, във връзка с 818 жалби и сигнали. Най-често препоръките са по повод нарушени права в здравеопазването и са отправяни към министъра на здравеопазването – 170, към управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 41, към директора на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) – 38, както и към контролни органи: Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) – 23, РЗИ – 89, районни здравноосигурителни каси (РЗОК) – 15 и др.
Препоръчаните от омбудсмана проверки са извършени, като в отговор е получена информация за предприетите действия. Преобладаващата част от препоръките са -изпълнени изцяло или частично, което е анализирано по сектори. Изразените становища в отговорите по жалби са 379.
Общите препоръки в сектор „Здравеопазване“, които отправя омбудсманът, са за осигуряване на равен достъп на гражданите от цялата страна до диагностика и лечение на COVID-19, в това число до лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани от НЗОК; мерки за преодоляване на случаите на откази и забавяне на хоспитализация както на пациенти с коронавирус, така и на спешни пациенти с други заболявания; провеждане на реформи на системата, в това число засилване на профилактиката и промяна в начина на финансиране на лечебните заведения; дългосрочна стратегия за осигуряване и задържане на кадри в здравеопазването; обсъждане и предприемане на комплексни мерки за осигуряване на равен достъп до пълен обем здравни услуги на всички граждани, независимо от тяхното местоживеене; намаляване на нивото на доплащане от пациентите, изцяло безплатно детско здравеопазване; промяна в системата на медицинската експертиза и гарантиране на справедливо оценяване и своевременното ѝ провеждане и ускорено въвеждане на изцяло електронното здравеопазване, изготвяне на механизми за контрол на качеството и отчитане удовлетвореността на пациентите.

20 704 ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО СА ЗАВЪРШИЛИ ВАКСИНАЦИОННИЯ СИ ЦИКЪЛ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ, ЩЕ ПОЛУЧАТ 75 ЛЕВА КЪМ ПЕНСИЯТА СИ
Третото плащане на еднократната добавка от 75 лева за ваксинирани 20 704 пенсионери през месец февруари изплаща от днес, 1 април, Националният осигурителен институт.
Средствата не са част от пенсията и вече са платени на общо 741 723-ма пенсионери със завършен ваксинационен цикъл.
Редовното плащане на месечните пенсиите започва от 7 април и отново ще включва COVID добавка за всички пенсионери, плюс изравнителна сума за над 1 милион възрастни , които получиха по малко средства през януари тази година спрямо декември миналата.
COVID добавката и изравнителните суми ще се плащат включително до юни тази година въпреки отпадането на извънредната епидемична обстановка от днес.

Проф. Радостина Александрова: БРОЯТ НА ИМУНИЗАЦИИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДРАМАТИЧНО Е СПАДНАЛ, НО ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е РАЗУМНО
„Пандемията не е приключила. Това го казва и СЗО, това го показват и фактите. Броят на случаите в редица страни по света се увеличава. От хилядолетия живеем заедно с вируси, очевидно понякога има трусове, когато се появи някой нов, но е много важно в момента да си научим уроците“. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR, информира Zdrave.net.
По думите на специалистката COVID-19 не е последната пандемия със сигурност и това, което трябва да научим, е да бъдем по-солидарни, да насърчим страните, които имат по-ниски доходи, за да могат да произвеждат сами ваксини, така че да бъдат по-независими при следващи подобни събития, да бъдат укрепени здравните системи, да бъде повишена медико-диалогичната култура на хората и да не спираме да говорим за наука, здраве и медицина.
„Моят интерес започна доста преди да бъде обявена пандемията, защото първите новини, които достигнаха до нас през януари 2020 г., ми подсказаха, че този вирус е различен от предишните два, тъй като той успя да инфектира много повече хора и да причини много повече смъртни случаи в сравнение с предишните“, каза проф. Александрова. Тя допълни, че това, което най-много я е впечатлило за тези две години, е уникалният шанс за учените да видят еволюция в действие – колко бързо се адаптира вирусът и колко е гъвкав. „Всичко, което сме учили и преподаваме, го видяхме с очите си, но това, което най-много ме изненада, бяха непредвидимите и неочаквани реакции на хората. Продължавам да съм много разстроена от това, че позволихме да сме в челната тройка на държавите с най-висока смъртност от коронавирусна инфекция. Цената, която платихме, е непростимо висока. Чувствам се доста зле от този факт“, каза вирусологът.
Проф. Александрова беше категорична, че е много рано да сложим точка на пандемията и да обявим победа на над вируса. „Има публикации, че Омикрон действително засяга предимно горните дихателни пътища, но не само. Понякога е трудно да се каже колко точно е отслабнала клиничната картина на вируса и доколко точно ние сме подготвени да го срещнем. Напоследък има рязко увеличаване на случаите в света. Виждаме, че Омикрон не е толкова безобиден и въпреки че не се увеличава стръмно броят на хоспитализациите и на смъртните случаи, всеки живот е важен“, каза тя.
Специалистката по вирусология беше категорична, че единственият начин за профилактика са ваксините. „Броят на имунизациите срещу коронавируса драматично е спаднал, но това изобщо не е разумно. Увеличаването на броя на случаите, започнало през втората половина на февруари и особено през март в Европа, може да се обясни с три причини. Това са вариантът ВА.2, който се разпространява доста по-добре от оригиналния вариант на Омикрон, отпадането на мерките и избледняването на имунитета. Тази триада ни поставя в ситуация да се замислим как продължаваме оттук нататък“, подчерта проф. Александрова.

НЗОК Е ДАЛА РАЗЯСНЕНИЯ НА РЗОК И ДОГОВОРНИТЕ ПАРТНЬОРИ ВЪВ ВРЪЗКА С ОТПАДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
НЗОК е дала на всички районни здравноосигурителни каси и договорни партньори указания във връзка с това как ще процедира след отпадане на действието на извънредната епидемична обстановка по отношение заплащането на лечението на пациенти с COVID-19. За това информират от здравния фонд във връзка с „множество постъпили въпроси от граждани и лечебни заведения“, съобщи Zdrave.net.
От информацията става ясно, че лечебните заведения, сключили договор за лечение на COVID-19 по изключение за времето на извънредната епидемична обстановка, вече няма да получават средства за лечението на заболяването, както и за PCR тестовете, които правят. Средствата си ще получат обаче тези, които са хоспитализирали пациенти преди 1 април – датата на отпадането на епидемичната обстановка, дори и хоспитализираният пациент да е изписан след тази дата.
Лечебните заведения за болнична помощ могат да приемат и настаняват за лечение болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна/стриктна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 – инфекция при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.
Здравната каса ще заплаща за PCR тестове само на лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по реда на НРД, по пакет „Вирусология“ и „Клинична лаборатория и микробиология“.

МЗ ЩЕ ОРГАНИЗИРА ПО-ЧЕСТО ИЗПИТИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА МЕДИЦИ ОТ УКРАЙНА
Докато не са положили необходимите държавни изпити, засега няма възможност лекарите от Украйна да практикуват у нас. Това каза в отговор на депутатски въпрос от “Демократична България” на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Асена Сербезова, съобщи БНР.
Здравният министър отбеляза още, че споменатият проблем е бил дискутиран на съвета на министрите на здравеопазването от ЕС неотдавна и вероятно ще се помисли за промяна на евродирективата, за да се допусне възможността тези хора временно да работят под наблюдение, докато придобият право да упражняват самостоятелно професията си.
Министърът разясни, че за да придобият такова право у нас, лекарите или медицинските сестри от Украйна трябва да положат изпит по български език и по професионалната терминология на български. Необходимо е също да издържат държавни изпити, определени в единните държавни изисквания за придобиване на медицинска професия у нас, за да бъдат спазени изискванията на Закона за здравето.
Сербезова посочи, че изпитът по български език и за професионална терминология се организира от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН, но няма нормативни изисквания къде желаещите да се обучават по български.
За полагането на изпита, свързан с държавните изисквания за придобиване на професия, процедурата по допускане до него се организира от Министерството на здравеопазването и е безплатна. Включва попълването на определени документи и подаване на заявление. Заявителят полага изпит в избраното от него висше училище, където се извършва обучение по дадената професия. Висшето училище има право да изисква такса за явяване на изпит и издава удостоверение за успешното му полагане, което дава право да се упражнява медицинската професия в България.
МЗ е обсъдило възможностите за облекчаване на съответната процедура, посочи Сербезова. Според нея не са необходими законодателни промени. Това може да стане с организационно-административни мерки за съкращаване на процедурите, най-вече при изпита по български език. В момента той е на три месеца, но няма пречка да се организира по-често, смята тя. МЗ е в готовност да се съкратят сроковете за издаване на заповедите за допускане до държавни изпити, добави министърът.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ НАСТОЯВА ДА СЕ ВЪЗОБНОВИ ОБУЧЕНИЕТО НА МЕДИЦИ ЗА БЕЛОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ВЪВ ВИЕНА
Отново ще напомним на австрийското здравно министерство, да се възобновят обученията във Виена на българските медицинските специалисти за белодробни трансплантации. Това увери министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ във връзка с изграждането на локален капацитет за реализирането на белодробни трансплантации. Д-р Симидчиев посочи, че поради започване на COVID пандемията обучението на българските специалисти е било прекъснато през март 2020 г., информира БТА.
Здравният министър посочи, че след прекъсването на обучението на български специалисти са били изпратени две писма до австрийското министерство на здравеопазването, което е компетентният орган за продължаването на тази програма за обучение.
Във връзка с пандемичната обстановка обучението по белодробна трансплантация в катедрата по гръдна хирургия в Медицинския университет във Виена е било преустановено от австрийска страна, не от наша страна, на 12 март 2020 г. В последствие е проведена официална служебна кореспонденция с австрийското министерство на здравеопазването – писма от месец април 2021 г. и от януари 2022 г.
Към настоящия момент все още не е постъпил отговор от австрийското министерство на здравеопазването, отбеляза министър Сербезова. Тя посочи, че отново ще подготвят кореспонденция във връзка с подновяването на тази програма. В Австрия имат и нов министър на здравеопазването, така че е възможно това също да е оказало влияние върху липсата на отговор .
Министър Сербезова съобщи, че преди да бъде прекъсната програмата своето обучение са започнали двама лекари специалисти по пневмология и фтизиатрия, лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, ерготерапевт и медицинска сестра. Тя уточни, че е било реализирано обучението на медицински рехабилитатор, а за 2020 е било планирано обучение за още десет български специалисти, което не се е реализирало.