НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.04.2021)

69 875 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
4207 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 2520 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1687. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са 17 947. От тях 10 426 са PCR, а 7521 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 154; Бургас – 235; Варна – 367; Велико Търново – 112; Видин – 17; Враца – 133; Габрово – 33; Добрич – 104; Кърджали – 61; Кюстендил – 65; Ловеч – 88; Монтана – 51; Пазарджик – 91; Перник – 71; Плевен – 124; Пловдив – 344; Разград – 33; Русе – 152; Силистра – 68; Сливен – 88; Смолян – 45; София област – 134; София град – 1138; Стара Загора – 238; Търговище – 19; Хасково – 99; Шумен – 78; Ямбол – 65.
342 633 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. От тях активни са 69 875. Излекувани са вече 259 561 лица. 3869 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 10 093 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 772-ма от тях се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени 472 443 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 13 712 – през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 11 956 лица-медицински служители. 97 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 14 са установени при лекари, 43 – при медицински сестри, 19 – при санитари и 21 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са общо 13 197. През последното денонощие са регистрирани нови 129 случая.

Министър Ангелов: 74% Е ЗАЕТОСТТА НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ЗА НЕУСЛОЖНЕНИ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, А 71% – НА ЛЕГЛАТА ЗА ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ
През последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите. За последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг, свързан с актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки. Той допълни, че в момента „вървим в най-високата част на платото на епидемията“, информира Zdrave.net.
Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, прогнозира проф. Ангелов.
По думите му най-големият натиск в момента е натискът върху психиката на хората. Той посочи, че различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи, но апелира всеки български гражданин да са спокойни, защото системата на здравеопазването е подготвена. „Нямаме абсолютно никакви притеснения“, категоричен бе той.
74% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти с коронавирусна инфекция, а 71% – на тези за интензивни грижи. Има възможност от увеличаване на леглата там, където това се налага, без това да компрометира нуждите за лечение на пациенти без COVID, обясни още здравният министър и посочи, че системата на здравеопазването разполага с близо 48 000 легла за активно лечение.
Здравният министър отчете, че за последната седмица са имунизирани близо 15 000 лица на ден, като допълни, че очакванията са с увеличаването на доставките на ваксините в страната този брой да се увеличи. „Ние сме може би единствената държава, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до тази ваксина и се отказват, защото не е избраната от тях. Има държави, в които няма никакви ваксини“, коментира още проф. Ангелов. През април идват достатъчно ваксини, допълни той.
Здравният министър благодари на всички медици, които са се ваксинирали и сега не се заразяват. Той изтъкна, че отново има засилен интерес от страна на лекари и учители да се имунизират и поради тази причина се пренасочват ваксини към тях.
146 медици са настанени с диагноза COVID в лечебните заведения в момента, като 11 от тях са в интензивните структури, стана още ясно на брифинга. Той отчете, че тенденцията отново клони към увеличаване на броя на излекуваните спрямо този на новозаразените.
“Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Колкото се приемат, толкова се и изписват”, заяви и директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той посочи, че болниците в София имат готовност и резерв, ако ситуацията се усложни. „Не се наблюдава натискът от ноември и декември, когато имаше оплакване от чакане пред болници и недостатъчна възможност за хоспитализации“, подчерта проф. Балтов.

Доц. Ангел Кунчев: БЪЛГАРИЯ Е ПЕТО МЯСТО ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ В ЕС И ВТОРО НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че на 14-дневна база страната ни заема пето място по заболеваемост в ЕС и второ на Балканския полуостров със 732 заболели на 100 000 души. По отношение на смъртността страната ни е на трето място в ЕС с 21 на 100 000 след Унгария и Чехия и на първо на Балканите, информира Zdrave.net.
Доц. Кунчев обясни, че при настоящата ситуация хоспитализараните са много повече отколкото през вълната ноември-декември. Те се нуждаят от по-ранна хоспитализация, защото по-бързо се развиват дихателни проблеми и имат нужда от терапия с кислород. Смъртността обаче е по-ниска, посочи той. Сегашната вълна води до висока хоспитализация, но не толкова висока смъртност, което означава, че имаме резерв, коментира доц. Кунчев.
Най-висока е заболеваемостта в София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна.
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов отново съобщи, че през април се очаква в страната ни да пристигнат около 700 000 дози ваксини, като 350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини. През юни очакваме 1,4 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, 0,5 млн. от ваксината на „Модерна“, близо 1 млн. от Оксфордската ваксина и близо 0,5 млн. от ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Продължават разговорите на европейско ниво за разпределение на допълнителните 10 милиона дози ваксини, допълни той, като заяви, че се полага максимално усилие делът за страната ни да е голям.
1442 са докладваните странични реакции от ваксините, които са отчетени в Агенцията по лекарствата, информира още Кирилов.
„Най-добрата ваксина е сложената ваксина“, категоричен бе в тази връзка директорът на „Пирогов“ проф. Балтов. Той посочи, че 80% от персонала на болницата вече е ваксиниран или преболедувал вируса. От тях двама души, които са преболедували инфекцията, са се разболели отново. Няма нито един случай на ваксиниран, който да е хоспитализиран, заяви той.

Математикът Лъчезар Томов: СЕГА СМЕ В ПЛАТО, НО ЕДНА СЕДМИЦА СЛЕД ОТВАРЯНЕТО ОТНОВО МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ЕКСПОНЕНЦИАЛЕН РЪСТ
Сега сме в плато, но една седмица след отварянето отново можем да очакваме експоненциален ръст. Това мнение изрази пред bTV математикът Лъчезар Томов, информира Zdrave.net.
Според него „твърде бързо отваряме“ и скоро няма да се наблюдава спад на заболелите. „Ако локдаунът беше изпълнен коректно, можеше вече да се очаква репродуктивното число на вируса да падне под единица. В момента то е все още около единица“, обясни той. Според него британският вариант на коронавируса вече е станал доминантен, а той е 70% по-заразен.
При репродуктивно число 1 всеки ден ще имаме 4000-5000 заразени, заяви той. Би могло обаче броят им да достигне и 6000-7000 в зависимост от броя на тестваните лица.
Томов е на мнение, че хората не са се ограничавали достатъчно – много служители са продължавали да работят в офисите, не са били спрени всички екскурзии. Ефект като мярка, посочи той, е имало след връщането на прогимназистите у дома и при тази възрастова група е имало рязък спад на репродуктивното число.
Според него епидемията лятото се е разраснала вследствие на абитуриентските балове, където е имало организирани събирания. Още тогава се вижда, че започва първо при децата, после при останалите възрастови групи, като периодът на заразяване между двете групи е две седмици, отбеляза Томов. Той подчерта, че единственото място, в което децата са стоели дълго време в затворено помещение, без маски и вентилация, е училището. При нас ясно може да се открои ролята на училището, заяви той.
На въпрос кога ще е следващият пик на епидемията, Томов отговори, че не може да се прогнозира, защото това не е класическа епидемия и тя се променя непрекъснато. Непрекъснато се появяват нови варианти, има африкански вариант, който може да заразява вече преболедували, посочи той.

Д-р Десислава Кателиева: ДЕЖУРСТВАТА СА ПО-КОШМАРНИ ОТ ТЕЗИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
„Расте броят на колегите, които се разболяват. Дежурствата са по-кошмарни от тези през ноември. Вълната от пациенти е по-висока“. Това обобщи пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Тя подчерта, че в болниците няма места, защото иначе пациентите няма да чакат с часове, за да бъдат настанени в лечебните заведения.
„Пациентите с COVID-19 постъпват в болница с дихателна недостатъчност, за тях е нужно легло за кислородотерапия. А какво правим с пациентите с тежка клиника, които са с отрицателни тестове? … Лавината от болни пациенти върви с лавина от такива, които са с усложнения след прекаран COVID-19, от такива, които месеци наред не са посещавали личен лекар. Всичко това се стоварва върху нас и трябва да се опитаме да огреем навсякъде. И накрая се прибираш вкъщи и чуваш по новините, че се разхлабват мерките… Повече от безотговорно е при пик на пандемия при нас да се говори, че всичко е наред и да се разхлабват мерките… Това е гавра с труда ни“.
В предаването „Нещо повече“ д-р Кателиева допълни: „Страшно е да изпадаш в ситуация да избираш на кого да помогнеш и на кого – не… Влизаме в период на безвремие. Предстоят избори. Тепърва ще се съставя парламент, правителство. Новият министър, който и да е той, няма да може веднага да влезе в ролята си. Ще трябва време да се ориентира в ситуацията и да разбере, че заповедта от 1-ви април е кардинална грешка, и че трябва да я отмени. През това време ще сме принудени да приемаме лавината от пациенти, част от които са били заблудени, че всичко е наред“.

В ДВОРА НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН ЩЕ БЪДЕ ОТСЛУЖЕН ВОДОСВЕТ ЗА ЗДРАВЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ И МЕДИЦИТЕ
Пред параклиса „Св. Лука Кримски“ в двора на Белодробната болница в Троян ще бъде отслужен водосвет за здраве на пациентите и медиците, съобщи БНР.
Капацитетът на COVID отделението на болницата беше изцяло запълнен вчера, а нуждаещите се пациенти се лекуват в домашни условия докато се освободят легла за приемането им в лечебното заведение.
Всичките 65 легла за пациенти с коронавирус и пневмонии в Специализираната белодробна болница в Троян бяха заети вчера, а управителят д-р Цветомила Дудевска поясни, че нуждаещите се консултират в лечебното заведение, но се лекуват в домашни условия. По нейна инициатива днес в болницата ще бъде отслужен водосвет за здраве.
„Целта е да вдъхнем кураж и да се помолим за благополучно решаване на всички медицински проблеми на хората и за оздравяване на най-вече и за цялата нация, да мине през това изпитание”, сподели д-р Дудевска. Тя допълни, че най-тревожна е ситуацията с усложнените случаи, тъй като всички реанимационни легла са запълнени с тежко болни пациенти.

УМБАЛ „Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ“ В ПЛЕВЕН ПОЛУЧИ ПЕТ КИСЛОРОДНИ КОНЦЕНТРАТОРА
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен получи пет кислородни концентратора – те са част от дарението на общо 23 апарата, направено от здравното министерство за всички лечебни дейности, в които се лекуват болни с коронавирус, съобщи БНР.
„Тези апарати ще помогнат на хората, които се нуждаят от кислород“, каза д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ. „Ценното на тези апарати е, че те извличат кислорода от въздуха и го подават чрез дозиране на конкретния пациент. Това е много ценно в стаи, в които няма централна кислородна инсталация, съответно те са за по-ниски кислородни нужди, т.е. за не най-тежките пациенти, които се обдишват при специален друг режим на кислородно налягане. Тези кислородни концентратори са за тези болници, които лекуват COVID болни, но на практика в Плевен всички са практически такива с много малки изключения“, обясни още той.

БОЛНИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА УВЕЛИЧАВАТ ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID
Болниците във Варна трябва да увеличат броя на леглата за пациенти с COVID с още 5 процента, съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в крайморския град д-р Дочка Михайлова. Тя уточни, че лечебниците трябва да изпълнят разпореждането до утре, 2 април, информира БТА.
В момента свободните легла за болни с коронавирус са 55, от които 12 за деца, допълни Михайлова. По думите ѝ обособени са и 18 легла за заразени пациенти, които страдат от психични заболявания.
Михайлова посочи, че болницата в Девня, която разполага с 21 легла в COVID отделението си, вече има договор със здравната каса. Очаква се тя да започне да приема пациенти от 10 април.
Само през днешния ден във Варна са регистрирани нови 367 заразени, а вчера бяха 460, каза още Михайлова. Тя уточни, че сред медицинските специалисти през последната седмица са се разболели 39 души, от които 11 лекари. Ваксинираните в региона са вече малко над 30 000 човека.

СЛИВЕН СЕ НУЖДАЕ ОТ ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
За недостиг на дарителите на кръв за реконвалесцентна плазма за лечението на COVID болни , алармираха от Кръвния център в Сливен. Към момента такава плазма се осигурява от София, Стара Загора, Варна и Пловдив. В тази връзка кметът на Сливен Стефан Радев призова жителите на общината, които отговарят на изискванията за извличане на реконвалесцентна плазма да дарят кръв, информира БНР.
Началникът на Кръвния център д-р Рая Ралева коментира, че към момента исканията за плазма са повече отколкото дарителите: „На практика безвъзмездните дарявания за реконвалесцентна плазма са единични и съответно настъпва състояние на дефицит. Не достига реконвалесцентната плазма.“
В Центъра всеки преди обяд е осигурен зелен коридор за дарители. „На всеки половин час може да минава по един човек, а реално минават за седмица не повече от трима, четирима, пет е бил максимумът за седмица дарители“, каза д-р Ралева.
Кметът Радев обеща съдействие на дарителите, които нямат собствен транспорт.
Кръв за реконвалесцентна плазма може да се дари в Кръвния център в града или в Стара Загора.

МОБИЛЕН ЕКИП НА РЗИ – РУСЕ ЩЕ ИМУНИЗИРА СРЕЩУ COVID-19 БЕЗДОМНИТЕ В ГРАДА
Мобилен екип на Регионална здравна инспекция – Русе ще имунизира срещу COVID-19 бездомните в града, информира БТА като се позова на съобщение от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.
Начало на имунизацията ще бъде поставено на 8 април тази година. Възможност за ваксиниране ще имат бездомните и скитащи хора, ползващи кризисната трапезария на БЧК през зимните месеци. Двайсет и пет души са се записали досега от общо 60 регистрирани. Инициативата се осъществява съвместно между РЗИ и БЧК в Русе.
От Областния оперативен щаб информират, че от началото на пандемията доброволци на червенокръстката организация в града организират множество обучения сред рискови групи относно превенция срещу заразата. Екипите подпомагат и с храна и медикаменти нуждаещи се хора.
От Областния оперативен щаб съобщиха още, че и днес функционира “зеленият коридор” за имунизация срещу коронавирус в Университетската болница “Канев”. В лечебното заведение вчера също е имало възможност за ваксинация, като от нея са се възползвали и чужденци, които живеят в Русенско.

В ТЕТЕВЕН ЩЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ НА НУЖДАЕЩИ СЕ
В Тетевен ще се предоставят патронажни грижи на нуждаещи се. Това ще става по проект по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, чиято стойност е близо 132 хиляди лева, информира БТА като се позова на съобщение от общинската администрация.
Целевите групи, които попадат в обхвата на услугата, са лица, на възраст над 65 години, които са с ограничени възможности или в невъзможност за самообслужване, такива с валидно експертно решение на ТЕЛК, поставени под карантина лица във връзка с COVID-19, хора от рисковите групи за заразяване с COVID-19, нуждаещи се от краткосрочно наблюдение и здравни грижи и др.
На тях ще им се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храна, хранителни продукти и такива от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Предоставянето на почасови мобилни услуги в домашна среда, съобразно индивидуалните потребности на потребителите, ще се осъществява от домашни санитари, социален работник, медицински специалист и психолог.

ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ В БЪЛГАРИЯ НАМИРА ПОДКРЕПА ОТ ПАЦИЕНТИ И СПЕЦИАЛИСТИ
Първата Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити в България гарантира скрининг и достъп до диагностика и лечение на хепатит В и С. Това посочват от пациентската организация ХепАктив и Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, ден след приемането на програмата от Министерския съвет, съобщи Zdrave.net.
Програмата предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г. И пациентите, и професионалната медицинска общност приветстват работата на МЗ, като очакват спешни действия за изпълнението й възможно най-скоро поради високата социална цена на вирусните хепатити, изразена в късни усложнения и преждевременна смърт, се посочва в общата позиция на пациенти и специалисти.
Хепатит B засяга 199 000, а хепатит С – 87 000 души в България, като заболяванията се предават основно по кръвен път и са водеща причина за развитие на рак на черния дроб. До момента нямаше осигурен скрининг за пациентите, което водеше до закъснение в лечението и в резултат – до 4 смъртни случая на ден от вирусни хепатити, отбелязват те.
Скринингът ще се финансира от НЗОК и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при личния лекар. За целта се подготвя промяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризациите.
Програмата гарантира достъпа до диагностика и лечение, който е основен фактор за намаляване на разпространението и смъртността от вирусните чернодробни инфекции и е сред главните препоръки на СЗО към националните политики за контрол на хепатитите. Предвижда се финансиране от бюджета на МЗ за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен надзор, имунизации и изграждане на регистри.
От сдруженията посочват, че се предвижда промяна в Закона за здравето, с която всички диагностицирани, но здравнонеосигурени да бъдат лекувани. Тази дейност ще се финансира с трансфер от бюджета на МЗ към НЗОК. Сред уязвимите групи за хепатит В и С са употребяващи инжекционни наркотици, хомо и бисексуални мъже, лишени от свобода, мигранти, проституиращи, деца и млади хора в риск, бременни, медицински специалисти, пациенти с риск от заразяване и др.
Целите на програмата са намаляване на заболеваемостта от вирусни хепатити у нас с 45% и на смъртността с 90% до 2025 г., постигане и задържане на ваксинационния обхват на 95% с трети прием на ваксина срещу хепатит В при деца. Тя цели още достигане до 100% безопасност на дарената кръв, над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С, както и намаляване на разпространението на хепатит А, D и Е.

1329 ПРОВЕРКИ ПО ЖАЛБИ И СИГНАЛИ НА ПАЦИЕНТИ СА ОСЪЩЕСТВИЛИ ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ ПРЕЗ 2020 Г.
1329 проверки по жалби и сигнали на пациенти са осъществени от РЗИ през изминалата година. Това става ясно от отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на здравеопазването. За сравнение през предходната 2019 г. те са били 1019, информира Zdrave.net.
Извършените от Изпълнителната агенция медицински одит проверки са 699, което е сравнително по-малко от предходната 2019 г., когато са отчетени 954, но надвишава заложената целевата стойност за 2020 г. – 500, е записано в отчета.
Актовете за установено административно нарушение, издадени във връзка с контрола на ИАМН, са 223, което е значително повече от 2019 година.
Проверките на лицата, упражняващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, са 157, става още ясно от отчета.

ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ У НАС СА НЕДОСТАТЪЧНИ ЗА СИСТЕМАТА И ПРЕКАЛЕНО НАТОВАРЕНИ
Здравните инспектори в страната са били изключително натоварени през изминалата година, белязана от COVID епидемията. В същото време броят им е недостатъчен, а това се оформя като съществен проблем пред системата на общественото здраве у нас. Това става ясно от отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на здравеопазването за изминалата година, информира Zdrave.net.
Въпреки че от ресорното министерство отчитат, че „не са допуснати сериозни и непосредствени опасности, свързани с риска за здравето на населението, което е постигнато благодарение на предприети навременни мерки при установяване на рискове и адекватно решаване на възникващите предизвикателства пред органите на държавния здравен контрол“, са набелязани и редица проблеми. Те стават ясни от отчета на програмата „Държавен здравен контрол“.
От МЗ регистрират намаляване на числеността на персонала, работещ като държавни здравни инспектори, отлив на висококвалифицирани служители и липса на привлекателни условия за привличане на млади кадри. Друг проблем е увеличаването в броя на проверяваните обекти на общия фон на постоянно намаляване числеността на служителите.
„Недостатъчни финансови ресурси, необходими както за развитието на материалната база и лабораторното оборудване, така и за развитието на човешкия потенциал, работещ в системата, водят до невъзможност за предоставяне на данни в областта на мониторинга на факторите на жизнената среда съгласно изискванията на европейското законодателство“, е записано още в отчета. „Липсата на финансов ресурс за обезпечаване на мерките, заложени в Националната здравна стратегия 2015-2020 г., и Плана за действие към нея поражда съществен риск да не се изпълни дори основният пакет от дейности“, гласи още той.
„Липса на научно и методическо осигуряване на работата по държавния здравен контрол от националните центрове по проблемите на общественото здраве, по въпроси иновативни и на европейско ниво, както и липсата на информация, може да доведе до затруднения при взимането на информирани решения, неадекватна оценка на здравния риск и неправилно планиране и приоритизиране на мерките, несъвършенства в нормативната уредба. Настъпването на описаните външни фактори в бъдеще ще застраши изпълнението на някои от задълженията на Република България по прилагане изискванията на Европейското законодателство и ще изправи България пред опасността от налагане на санкции“, се разбира още от документа. От МЗ отчитат, че при усложнената епидемична обстановка органите на държавния здравен контрол са работили при пълна натовареност и ангажираност на наличния персонал.
По време на въведеното извънредно положение и извънредна епидемиологична обстановка през изминалата година органите на държавния здравен контрол са поставили под карантина 452 000 лица, като своевременно е осъществяван и надзор за спазване на карантината. През 2020 г. са извършени общо 1 865 785 теста, от тях потвърдени са 200 510, а починали – 8629 лица.
Отчетеният бюджет на МЗ към края на 2020 година е в размер на 1 107 321 584 лв. на фона на залегналия в бюджета на ведомството бюджет в размер на 662 051 900 лв. Ръстът е сериозен и при разходите за политиката в областта на промоция, превенцията и контрола на общественото здраве, чиито отчет към края на годината е 471 365 301 лв. на фона на заложените 104 155 300 лв.