НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.02.2022)

БАПЗГ предлага: СЪОТНОШЕНИЕТО СЕСТРА:ПАЦИЕНТ ДА Е ПОНЕ 1:5
В страната да се въведе задължително съотношение за броя пациенти, които може да обслужва една медицинска сестра в лечебните заведения и той да е поне 1:5. Това предлагат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в проекта си за медицински стандарт по „Здравни грижи”, който са предоставили на министерство на здравеопазването. Дали това ще стане факт обаче зависи от здравните власти, информира Clinica.bg.
Идеята да се създаде стандарт, който да регламентира изисквания за минимална обезпеченост на човешките ресурси при здравните грижи не е нова. От години обаче тя не получава реализация въпреки задълбочаващата се кадрова криза в сектора. Да се приеме такъв стандарт обеща служебният министър Стойчо Кацаров, но екипът му не подготви подобен проект. Сега обаче има шанс той да бъде приет от новия екип на МЗ. Проектът, който БАПЗГ предлага на вниманието на здравните власти съдържа минимални изисквания за сестра:пациент да е поне 1:5 обезпеченост на лечебните заведения с медицински сестри. Конкретните цифри са съобразени с тежестта на случаите на болните хора. Така например при пациенти с І степен на тежест на състоянието, които са настанени в терапевтични отделения, съотношението на медицинска сестра към пациент трябва да е минимум 1:5. При пациенти с ІІ и ІІІ степен на тежест на състоянието, каквито са хората в хирургични отделения, съотношението на медицинска сестра към пациент трябва да е минимум 1:4, а при пациенти с ІV степен на тежест на състоянието, които се нуждаят от интензивни грижи, съотношението трябва да не надвишава 1:2.
Кадровият дефицит в страната е огромен и в системата липсват повече толкова сестри, колкото в момента работят в нея – малко над 22 хил. За да има нормална грижа за пациентите, според световните стандарти и изчисленията на БАПЗГ трябват още 34 хил. Затова от асоциацията предлагат да се даде възможност част от тези професионалисти да се заместват с други кадри.
При недостиг на медицински сестри се допуска до 20% от необходимия човешки ресурс от професионалисти по здравни грижи да бъде зает от здравни асистенти с документ за завършено професионално обучение, които да подпомагат дейността на специалистите по здравни грижи в лечебните заведения, каза в интервю за clinica.bg Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на съсловната организация. Ако болниците не успеят да покрият изискванията за кадри и при тази вратичка обаче, те ще трябва да преструктурират дейността си, така че грижите, които предоставят да не са в ущърб на пациентите и наистина да помагат на болните хора.
Проектът на стандарт, който предлага БАПЗГ, е направен на база проучване на европейските практики за определяне на необходимия брой персонал в различните здравни структури. То показва, че в европейските страни бройките на медицинските специалисти се определят ежегодно с нормативен документ. Какво още съдържа стандарта и ще успее ли да реши най-наболелите проблеми в системата четете утре в интервюто с Петя Недкова.

244 233 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
10 151 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 3 258 от които са установени с PCR, а 6 893 – с бързи антигенни тестове. 77,01% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
42 246 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие, 8 955 от тях са PCR, а 33 291 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 380; Бургас – 260; Варна – 725; Велико Търново – 262; Видин – 32; Враца – 301; Габрово – 227; Добрич – 204; Кърджали – 122; Кюстендил – 208; Ловеч – 194; Монтана – 203; Пазарджик – 392; Перник – 196; Плевен – 397; Пловдив – 1 149; Разград – 46; Русе – 285; Силистра – 158; Сливен – 213; Смолян – 211; София област – 423; София град – 2 064; Стара Загора – 644; Търговище – 80; Хасково – 396; Шумен – 220; Ямбол – 159.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, е 951 965, от тях 244 233 са активни. 674 414 са излекуваните лица, 5 080 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 705 пациенти, от които 506 са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 1 015, като от тях 88.08% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 165 478, от тях 7 975 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 20 634. Нови 146 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях 18 са установени при лекари, 62 – при медицински сестри, 30 – при санитари, 3 – при фелдшери и 33 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 33 318. Нови 158 случая са регистрирани през последното денонощие.

22,6% РЪСТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ОТЧИТА НЦЗПБ
1749,2 на 1000 души население е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към 30 януари. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Ръстът спрямо предходната седмица е с 22,6 на сто, а спрямо пика на предишната вълна – близо два пъти, като според специалисти пикът на настоящата вълна тепърва предстои, информира Zdrave.net.
Както знаем от няколко дни, всички 28 области на страната са в тъмночервената зона, със заболеваемост над 500‱. Едва шест са областите, в които показателят е под 1000‱ – Кърджали (514‱), Разград (580‱), Търговище (656‱), Шумен (813‱), Велико Търново (882‱) и Силистра (910‱).
Шест са и областите, в които заболеваемостта е над 2000‱. Това са София-град (2549‱), Благоевград (2262‱), София-област (2105‱), Стара Загора (2062‱), Перник (2001‱) и Бургас (2000‱).
Ситуацията със смъртността на фона на заболеваемостта продължава да е по-умерена. Към 29 януари НЦЗПБ отчита средна за страната 14-дневна смъртност от 15,7‱. Показателят бележи спад спрямо предходната седмица с 4,3 на сто.
Към днешна дата пък Единният информационен портал отчита смъртност от 15,5‱.
И тази седмица, въпреки първото си място по заболеваемост сред областите в България, столицата отчита ниска смъртност (8,5‱), като заема втора позиция по този показател след Кърджали (3,1‱).
Най-висока е смъртността в област Русе – 28,2‱, следвана от Смолян (27,5‱) и Габрово (27,4‱).

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ВЪЗЛОЖИ НА „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЯ С ПОЧИНАЛАТА 43-ГОДИШНА ЖЕНА В МБАЛ „ХР. БОТЕВ“ – ВРАЦА
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая с починалата 43-годишна жена в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.
РЗИ – Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.
Министърът на здравеопазването проведе разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който я информира за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.
Окръжна прокуратура – Враца незабавно се самосезира по повод медийна публикация за смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – гр. Враца, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от държавното обвинение.
Образувано е досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Враца. В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, на дежурните медицински лица, както и изясняване последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

Проф. Петко Салчев: НЗОК МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА НА ДЕЦАТА
Потребителската такса за децата да бъде поета от Националната здравноосигурителна каса, а скъпоструващите лекарства, както и тези за редки заболявания, да бъдат изведени в отделна група, така че да не влияят върху обема и цените на лекарствата за масови и социално значими заболявания. Това са някои от основните промени в политиките на НЗОК, които се очаква да бъдат приети от фонда с новия бюджет за 2022 г. За това информира управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, който гостува тази сутрин в БНТ, информира Zdrave.net.
С около 13% се увеличава бюджетът на НЗОК за тази година спрямо миналата, като вноските на държавата също са увеличени и тази година ще се спази отношението 60:40, съобщи още той.
„На базата на коалиционното споразумение на правителството политиките са насочени в няколко направления. Първо, повече пари за извънболничната медицинска помощ, или там, където са общопрактикуващите лекари, СИМП и медико-диагностичните дейности“, коментира проф. Салчев. Той даде пример с увеличението при общопрактикуващите лекари, които е с 95 млн. лв., като обаче напомни, че предстои бюджетът да се разгледа и от парламента, което може да доведе до известни промени. Когато рамката бъде ясна, ще започнат интензивни преговори с БЛС в какви направления ще бъдат изразходвани средствата. „В смисъл, да бъдат покрити определени услуги, свързани с профилактика на определени заболявания или увеличаване средствата за диспансеризация и т.н. Както и говорихме за клиничните пътеки – на базата на увеличението при болничната помощ с около 200 млн. лв., в кои точно направления ще приложим политики за увеличаване на клиничните пътеки“, обясни управителят на НЗОК.
По думите му освен цените на пътеките, при разговорите с БЛС ще бъдат преразгледани и част от алгоритмите им и там, където е възможно, те ще бъдат пренасочени към извънболничната медицинска помощ. Освен това стремежът този път ще бъде при работата по цените да се коментират политики. „Например в детското здравеопазване трябва да се преосмислят някои пътеки, не всички – които са недофинансирани, и детско, и майчино здравеопазване. Моята мечта е да вдигна още цената на естественото раждане, защото вече видяхме първите резултати на първото вдигане на цената на естественото раждане – започна леко да спада цезаризмът“, отбеляза проф. Салчев.
Промяна се очаква и конкретно за COVID пътеките, като оперативното ръководство на НЗОК е предложило Надзорният съвет да гласува доплащане на определена сума – цената на пътеката да бъде умножена по 1,3. От думите на управителя на фонда стана ясно, че това може да стане и преди началото на преговорите с Лекарския съюз: „Чакаме решението на Надзорния съвет тази седмица, за да може, тъй като продължава да се настоява, че те са недофинансирани, поне този проблем да бъде решен, докато влезем в преговори“.
По отношение на бонусите за работещите на първа линия пък проф. Петко Салчев информира, че по закон те ще се плащат, докато има извънредна епидемична обстановка и три месеца след това, и подчерта, че средствата, които получават медиците за COVID, са чисти, без удръжки.
В извънболничната помощ пък ще се мисли как средства да бъдат насочени към осигуряването на т. нар. дългосрочна координирана грижа – проследяване на пациента и след излизането му от болница. Едновременно с това ще се работи и по електронизацията, като проф. Салчев очаква тази година всички дейности да се отчитат в реално време. „Тогава ще може наистина да проследяваме пациента не само контролно, а дали се спазват всички алгоритми при лечението“, обясни той. Дигитализацията ще помогне и за намаляване източването на касата там, където това се случва“, допълни управителят на НЗОК. От думите му стана ясно още, че в няколко районни каси фондът е установил лоши практики при провеждането на проверките и ще се предприемат действия за освобождаване на директорите на тези каси. Проф. Салчев не пожела да влезе в конкретика, като обясни, че информацията ще бъде оповестена, когато проверките приключат.

БЛС ПРЕДЛАГА МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА „СПРАВЕДЛИВА ЦЕНА“ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането на болничната медицинска помощ чрез въвеждане на по-високи цени и прилагане на комплекс от мерки за ежегодно намаляване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с доклада на Световната банка още от 2105 година, както и с докладите на ЕК от 2019 и 2021 година“. Това се казва в становището на БЛС относно законопроекта за бюджета на НЗОК за 2022 г., информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че проектът предвижда едва около 3.4% ръст на средствата за болнична помощ. От 2 659 465 500 лв. през 2021 г. сега средствата са увеличени на 2 750 899 600 лв. или 91 434 100 лв. повече. В рамките на тези средства от БЛС предлагат метод за определяне на „справедлива цена“ за клиничните пътеки – с коефициент, изчислен на база Британската система на определяне на цена на клиничните пътеки, като по този начин се цели постепенното премахване на диспропорциите в цените на отделните клинични пътеки, натрупани с времето.
„Поради огромния ресурс, необходим за постигане на горепосочените цели, предложеното повишение на цените на КП е изчислено като процент от необходимото увеличение за достигане на тази справедлива цена. На база на това предлагаме диференцирано увеличение на цените на КП, съобразено с предложения ресурс по ЗБНЗОК за 2022 г. и реално очаквания обем дейности по КП. Предложеното средно увеличение на цените е минималното необходимо за съхраняване на болничната система. Трябва да се има предвид, че на лечебните заведения за болнична помощ Надзорният съвет на НЗОК разпределя стойности за отчитаните към НЗОК дейности (бюджети), което е инструмент за регулация на разходите на НЗОК за БМП. Извън регулация са само дейности за раждане, грижи за здрави новородени и хемодиализа“, се казва в становището.
Лекарският съюз предлага в НРД 2022 да има съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение с цел укрепване на кадровия и инфраструктурен потенциал на отделенията за интензивно лечение на територията на страната и значително увеличаване на цените на амбулаторните процедури, по които се извършват оперативни, диагностични и терапевтични процедури без болничен престой. „С определянето на адекватни цени за еднодневните процедури се цели здравословни проблеми на пациентите да се решават бързо, без пролежаване в болница и в рамките на един ден те да бъдат обслужени и да се върнат към нормалния си ритъм на живот“, пишат от съсловната организация.
От БЛС са категорични, че предложеното в законопроекта чувствително увеличение на параметрите на разходите за здравноосигурителни плащания за медицински дейности в извънболнична помощ (ПИМП, СИМП и МДД) в сравнение с 2021 г. отговаря напълно на вижданията на Лекарския съюз за необходимостта от повишаване на средствата за финансиране на извънболничната медицинска помощ.
„Български лекарски съюз предлага в НРД за медицински дейности да се увеличат чувствително обемите (броят изследвания) за таргетна група МДД, свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социално значими заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителните заболявания, хематологични, метаболитни и др., а също и повишаване на обемите на останалите медико-диагностични дейности. За МДД следва да се има предвид, че през 2022 г. в пакета медико-диагностични дейности по Наредба № 9 се очаква въвеждане на нови изследвания, гарантирани от бюджета на НЗОК, като засега това са: Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4); D-димер и др. Предлагаме да се договори евентуално намаляване на цената за Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR). Увеличението на бюджета на НЗОК за медико-диагностични дейности ще покрие нуждите на пациентите и ще им даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания, ще допринесе за навременната диагностика, като едновременно с това ще намали случаите, при които поради липса на ресурс за осъществяване на изследвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия“, пише още в становището на съсловната организация.

33-МА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 МЕДИЦИ В МБАЛ-ЛОВЕЧ
В многопрофилната болница в Ловеч е регистриран бум на заразени с коронавирус лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и други служители. Заразените са над 30, но засега няма затворени отделения, съобщи БНР.
Директорът на болницата Янко Кочев поясни, че към 14 ч. заразените от персонала на лечебното заведение са били 33, но все още се чакат резултатите от цялостното изследване на работещите в болницата. Работата на лечебното заведение е затруднена.
„Няма какво да предприема. Хората са болни. Има реална опасност да затворим отделения. Чакам да чуя резултатите от тестовете на персонала. За момента държим фронта, но не се знае до кота и как”.
За последното денонощие диагностицираните с коронавирус в областта са 204-ма. 31 от тях са хоспитализирани, а настанените за лечение с COVID рязко се увеличават.
В Ловеч заболеваемостта вече е над 2000 на 100 000 население, но едва в петък, 4 февруари, Общинският кризисен щаб ще решава дали да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки.

НЕ ДОСТИГАТ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ
Не достигат лични лекари в Кюстендилския регион, след като трима-четирима миналата година се отказаха поради пенсионната си възраст, информира БНР като се позова на Регионалната здравноосигурителна каса.
По карта джипитата в областта трябва да са 85, в действителност са 76. Има села като Дяково, Кременик, Делян, Тополница, Дупнишко, в които практиките не са заети от години и дори от десетилетия.
“По карта личните лекари са 85, аз имам 76. И медицинските сестри не достигат, 70% от сестрите са пенсионерки. Джипитата работят обикновено до към 70 години и накрая се отказват, защото не издържат”, каза шефът на РЗОК-Кюстендил д-р Сашо Котев.
През декември 2021 г. 1415 са сменилите общопрактикуващия си лекар на територията на област Кюстендил, обявиха от Здравната каса.
“Решава се проблемът в Община Трекляно, където личният лекар почина през лятото на миналата година”, каза д-р Котев.

Д-р Атанас Атанасов: УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ИЗЛЕЗЕ НА ПЕЧАЛБА ПРЕЗ 2021
УМБАЛ „Александровска“ е излязла на печалба през 2021 г. в размер на 2 221 000 лв. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов на пресконференция днес, на която обяви резултатите от началото на своето управление през юли 2021 г. Представените данни са от предварителния годишен финансов отчет към 31 декември 2021 г., информира Zdrave.net.
„Разбира се, този резултат е съвсем предварителен, тъй като е преди облагане, все още не са осчетоводени напълно всички разходи за декември, актюерската оценка, компенсируемите отпуски и др., но все пак е оптимистичен. Финансовият отчет към края на септември показа намаление на текущата загуба с 80% или с 3 624 000 лв. спрямо същия период на миналата година“, каза д-р Атанасов.
„Когато встъпихме в длъжност, намерихме болницата в незадоволително състояние. Имаше заплаха от нов ръст на заболелите от COVID. Пандемията вече беше засегнала цялата здравна система, а самото лечебно заведение се намираше в своеобразен финансов колапс. Това изискваше да идентифицираме основните проблеми и тенденции“, каза още д-р Атанасов.
Той уточни, че са установени 35 млн. лв. просрочени задължения, 69 млн. лв. натрупана загуба за периода от 2012 г. до 2020 г. с тенденция към декапитализация, амортизирана инфраструктура и сграден фонд, несъответствие между приходи и разходи, дефицит на ресурси, проблеми при провеждането на обществени поръчки и т.н.
„Тези проблеми изискваха незабавно оздравителен план. Към настоящия момент имаме договорен кредит в общ размер от 35 млн. лв. при ниска лихва и добри условия за погасяване с 6 месечен гратисен период (2,5% лихва и обща финансова тежест под 3,0%). Срокът на кредита е 6 години и половина, като изтеглянето му на практика елиминира опасността да бъдат заведени дела и запорирани сметките на болницата. За окончателното подписване на договора е необходимо одобрението на принципала, като процедурата е в ход“, каза д-р Атанасов. Той подчерта, че в стратегическия план на болницата е било предвидено финансовият резултат в края на 2021 г. да възлезе на загуба в размер на 890 хил. лв. при 2 656 000 лв. за предходната 2020 г.
„Постепенният характер на въздействието на предприетите мерки в тази насока определя прогнозния финансов резултат чрез намаляването на загубата и през следващата 2022 г. – до 516 хил. лв. и реализирането на печалба през 2023 г. (995 хил. лв.) и нейното постоянно увеличение в годините след това“, информира директорът на „Александровска“. В отговор на въпрос как се отразяват увеличените цени на електричеството на лечебното заведение, той каза, че сметката за декември 2021 г. е над три пъти по-висока от същия месец на предходната година.

УМБАЛ-БУРГАС ЩЕ ИЗПОЛЗВА ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ ЗА ПО-ЕВТИН ТОК
Като трайно решение на проблема със скъпия ток, предстои монтиране на фотоволтаични панели на покрива на сградата на УМБАЛ-Бургас. Това каза говорителят на лечебното заведение Юлия Андреева, информира Zdrave.net като се позовава на БТА.
„Така ще намалим енергийните разходи и ще станем изцяло независими от външни доставчици. Стремим се да направим тази инсталация максимално бързо, защото ще ни позволи изцяло да задоволяваме нуждите от ток на болницата“, поясни тя.
От Zdrave.net припомнят, че преди дни директорът на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски е заявил пред тях, че сметката за ток за декември 2021 г. е над два пъти по-висока от тази за същия месец на 2020 г. – 185 хил. лв., при 85 хил. лв. година по-рано. Д-р Миразчийски заяви, че лечебното заведение разчита на компенсации, както и на очакваното увеличаване на цените на клиничните пътеки.
Междувременно болницата не бездейства: освен предстоящото монтиране на фотоволтаични панели, сградата е напълно санирана отвън, след спечелен проект за енергийна ефективност. „Ако този първи етап от проекта не беше изпълнен, сметката ни за електричество щеше да бъде тройно-четворно по-висока“, добави Андреева пред БТА. Изграждането на фотоволтаичната инсталация също е част от този проект.

227 ДУШИ ДАРИХА КРЪВ ЗА УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
По време на извънредната кампания по кръводаряване на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ под надслов „Стани нечий герой!“, за периода 23-30 януари 2022 г., се отзоваха 227 доброволни и безвъзмездни кръводарители. Екипът на болницата изразява дълбоката си признателност към десетките граждани, част от които вече са нечии герои, информира Zdrave.net като се позована на съобщение от лечебното заведение.
Нуждите на „Пирогов“ от кръв и кръвни съставки са високи и всяка помощ е безценна, отбелязват от там. „Вярваме, че в България има още много хора с големи сърца, които ще се отзовават и в извънкампаниен период за нуждите на пациентите на лечебното заведение. Екипът на болница „Пирогов“ е убеден, че заедно можем да изградим общност от единомишленици, обединени в каузата на доброто“, казват още от лечебното заведение.
„Няма да се уморим да казваме „Благодаря!“ на всички доброволни кръводарители от настоящата и предходните кампании, организирани от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, завършват с думите на благодарност от болницата.