НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.02.2021)

ДНЕС У НАС БЯХА ДОСТАВЕНИ ОЩЕ 17 550 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFAISER/BIONTECH
Днес, 1 февруари, у нас бяха доставени още 17 550 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfaiser/BioNtech. Отсега нататък България ще получава ваксини всяка седмица, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър – фармацевт Богдан Кирилов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През февруари се очаква в сраната ни да бъдат доставени общо 83 000 дози от ваксината на Pfaiser/BioNtech. През март количествата ще се увеличат и ще получим около 104 000 дози.
Доставки ще има и на ваксината срещу COVID-19 на производителя MODERNA. Следващата доставка ще бъде с 2 000 дози по-малко от предвидените 8 000, като количествата ще бъдат компенсирани в рамките на месеца.
До края на февруари по предварителна информация ще бъдат доставени и около 260 000 дози от одобрената в края на миналата седмица трета ваксина – тази на AstraZeneca.
Продуктовата информация – кратка характеристика и листовка за пациента – ще бъде публикувана на интернет страниците на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

2886 ПАЦИЕНТИ У НАС С ДОКАЗАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦИ
130 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR тестове са установени 62 от тях, а с бързи антигенни – 68. Общо 1962 теста са направени през изминалите 24 часа. 967 от тях са PCR, а 995 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18 Бургас – 14; Варна – 4; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Добрич – 2; Кърджали – 1; Монтана – 1; Перник – 1; Плевен – 5; Пловдив – 4; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 3; Смолян – 4; София област – 12; София град – 46; Стара Загора – 4; Шумен – 1; Ямбол – 2.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 218 748. Активните случаи са 22 651. Излекувани са вече 187 052 лица, 1449 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
2886 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 264 от тях се намират в интензивни структури.
41 125 са общо са ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас към момента. От тях 105 са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9508 лица-медицински служители. Два нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като единият от тях е установен при фелдшер, а вторият – при друг медицински персонал.
9045 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 17 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ВЪВЕДЕ РАЗРЕШИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ИЗНОСА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ОТ ЕС КЪМ ТРЕТИ СТРАНИ
Европейската комисия въведе разрешителен режим при износа на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз към трети страни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Ограничението важи до края на март 2021 г. То ще се прилага само за дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване. Държавите членки ще дават разрешение, като от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксини, произведени в Европейския съюз. Целта е навременен достъп до ваксини за всички граждани на Съюза и преодоляване на настоящата липса на прозрачност при износа.
Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес заяви: „Предоставихме авансово финансиране на дружествата, за да изградят необходимия капацитет за производството на ваксини, така че доставките да могат да започнат веднага след разрешаването на ваксините.“
Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, механизмът за прозрачност и въвеждане на разрешения за износ е временен и Европейският съюз ще продължи да изпълнява поетите ангажименти към държавите с ниски и средни доходи.

ПРАВЯТ ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, информира Zdrave.net.
Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират.
„Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов.
Здравният министър добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.
Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна обаче остава ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва за получената днес нова доставка ваксини. Следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.
Според премиера Борисов най-меките мерки са в България. „Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите“, категоричен беше премиерът. „Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите – за да намалим натиска върху болниците“, посочи още министър-председателят.

Д-р Аспарух Илиев: ВЪЗРАСТНИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ С РНК-ВАКСИНИТЕ, А МЛАДИТЕ – С ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA
„Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна при приложението й при пациенти. Това, което към момента липсва от страна на производителя, са тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора”. Това заяви пред Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, информира Zdrave.net.
По думите му той и колегите му са обсъдили този въпрос и заедно са достигнали до извода, че липсата на подобна информация се дължи на „немарливост” от страна на компанията, която не е включила хора над 65-годишна възраст в клиничните си изпитания.
„Нито една от препоръките да не се ваксинира тази възрастова група не е свързана с наличие на опасни и сериозни странични ефекти при тях”, категоричен беше експертът.
„В момента Европейската медицинска агенция препоръча ваксината за всички възрастови групи, изхождайки от позицията, че поради липсата на особени странични ефекти при по-младите не може да се очакват такива и при по-възрастните. По отношение на хората над 65-годишна възраст трябва да се проследи как ще се извършва ваксинирането”, допълни той.
Д-р Илиев каза още, че ваксинираните хора във Великобритания могат да бъдат една от контролните групи, така както в момента с една от РНК-ваксините се имунизират бременни жени в Израел. Специалистът препоръча всички по-възрастни хора да бъдат ваксинирани с РНК-ваксините, които са доказано ефективни.
„Без наличието на РНК-ваксините тази на AstraZeneca би била хит, но нейната ефективност е малко по-малка и тя е много добър вариант при млади хора. Дори имунизираните да се заразят, те със сигурност ще изкарат много по-леко болестта“, каза д-р Илиев.
По отношение на южноафриканския вариант на коронавируса той заяви, че тревогата идва от риска ваксинираните хора да не са достатъчно защитени. „Засега знаем, че ваксините действат срещу тях достатъчно ефективно. Лично аз смятам, че на този етап трябва да имаме повече загриженост за британския щам, за който е доказано, че се разпространява по-бързо и по-лесно“, каза още д-р Илиев.

Д-р Цветелина Великова: СКОРО МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА У НАС
Това, че първи случай на южноафриканския вариант на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас. Това коментира пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова от Университетска болница „Лозенец” по повод информацията, че този щам вече е доказан при хора в Солун, съобщи Zdrave.net.
При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени. Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население, допълни специалистът.
Д-р Великова бе категорична, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет и това е доказано в практиката не само при този вирус, но и в други части на света, като в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също.
„Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече“, припомни д-р Великова.
Разглеждайки въпроса за видовете ваксини, тя посочи, че няма основания за притеснение по отношение ваксината на АстраЗенека и приложението ѝ при възрастни хора над 65 години, защото в доклада на компанията се посочва, че 13% от участниците в клиничните изпитвания са били хора от тази възрастова група, 60% са били с поне едно хронично заболяване като сърдечносъдово или диабет, а негативни ефекти при тях не е имало.
„Ние имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини, каквато е тази“, обясни д-р Великова. Тя подчерта, че днес технологиите са толкова напреднали, че е напълно възможно да се работи над подобряването ефективността на ваксините срещу новите варианти, без това да повлиява на безопасността им.
„Конструкциите на РНК ваксините много лесно могат да бъдат модифицирани“, допълни имунологът.
Разликата между различните видове ваксини срещу коронавируса е в това на какъв етап предлагаме на организма вирусния протеин, уточни д-р Великова. „Новавакс“ например е базирана на протеин и е с 85% ефективност, допълни тя.
„Разликата е в това на коя стъпка предлагаме на нашия организъм част от спайк протеина на вируса. Когато прилагаме протеинова ваксина, ние даваме готов белтък, готова част от вируса. Когато прилагаме РНК ваксина, даваме информация на организма как да произведе този белтък. Когато прилагаме вирус-векторна ваксина, също даваме информация как да се произведе този белтък, но с още една допълнителна стъпка – през ДНК“, поясни специалистката по имунология. Тя посочи, че ако бъде увеличена скоростта на ваксинацията, ако повече медицински ресурси бъдат впрегнати, ще бъдат ваксинирани много повече хора, а към момента при нас единственият лимитиращ фактор е количеството на ваксините.
Д-р Великова съобщи също така, че Асоциацията на имунолозите подготвя предложение с идеи за изследване на ваксиналния имунитет. В рамките на този проект ще бъдат изследвани със специални тестове не само антителата, но и клетъчният имунитет, както и имунният отговор при различните групи хора – по възраст, с хронични заболявания и т.н., и това ще се случи в съвсем близко време.

В СОФИЯ ЗАПОЧНА ВАКСИНИРАНЕТО НА УЧИТЕЛИ
В София започна ваксинирането на учители и непедагогически персонал от училищата и детските градини, информира БНР .
Имунизирането се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред Регионалната здравна инспекция. Желаещите да се ваксинират са около 25%, съобщи за “Хоризонт” Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на образованието. “Когато първоначално се анонсира възможността за ваксиниране, бройката беше по-малка на желаещите сега, когато вече тръгнахме към конкретното уговаряне на часове и конкретиката кой, кога ще е, броят на колегите малко се повиши. Желаещите са повече при учителите. От непедагогическия персонал при нас от 20 човека желаят само трима докато при учителите около 40 човека са с нагласа за ваксиниране”, уточни Стамов.
Поставянето на първите дози ваксини трябва да приключи до началото на следващата седмица, а три седмици по-късно се очаква да започне поставянето на вторите дози. В София броят на учителите е около 16 000, а непедагогическият персонал на учебните заведения е около 10 000 души.

ПРОМЕНЯТ ОБРАЗЦИТЕ ЗА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ХИМИОТЕРАПИЯ И ЛЕКАРСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ
Министерството на здравеопазването предлага за обществено обсъждане изменения на образците на протоколите от клинична онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология. Промените са в частта „Предиктивни, имунохистохимични и генетични маркери“ от протокола по химиотерапия и в частта „Предиктивен маркер“ в протокола по лекарствено хематологично лечение, информира Zdrave.net.
От Министерството уточняват, че изменението се налага заради необходимостта данните, които ще се попълват, да се вписват съгласно номенклатурите на маркерите, изготвени от НЗОК, тъй като те се актуализирали периодично във връзка с включването в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на нови лекарствени продукти и показания за приложението им.
„Предвид факта, че в ПЛС се очаква да бъдат включени нови лекарствени продукти и ще е необходимо наличието на други видове предиктивни маркери, е целесъобразно в протоколите да не бъдат посочвани изчерпателно видовете предиктивни маркери. Необходимо е съдържанието в тази част на описаните протоколи да бъде еднакво“, изтъкват от Министерството на здравеопазването.
От там допълват още, че целта на предложеното изменение е с цел да се облекчи работата на специализираните комисии в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, като по този начин според тях ще се прецизира назначаването на лекарствените продукти съобразно техните индикации.
Очакваният резултат от приемането на проекта е създаването на предпоставки за подобряване на предварителния контрол от страна на НЗОК върху предписването на лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК, което щяло да оптимизира разходите за лекарствени продукти, предназначени за лечение на пациенти с онкологични и хематологични заболявания, смятат от ведомството.

Проф. д-р Сорен Хайрабедян: ОЧАКВА СЕ СКОРО ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА НОВО НИВО НА ЗАЩИТА ОТ КОРОНАВИРУСА
„Вероятно тази комбинация от мутации е възникнала при пациенти, които по-дълго са боледували. Проблемът при този мутант е, че той вече стана масов във Великобритания и близките държави и при него вече официално се съобщава, че има повишена смъртност. Другите два варианта са в Южна Африка и в Бразилия. Бразилският вариант има 20 различни мутации, които комбинира. Смята се, че този вариант е с най-голяма способност да избягва от антителата, които са образувани по естествен път при преболедували хора“, коментира пред БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян, специалист по имунология и директор на Института по биология и имунология на размножаването.
По думите му при повторно заразяване на преболедували хора, протичането на заболяването не е задължително да е по-тежко и подчерта значението на ваксините срещу COVID-19.
„Това е един епидемиологичен инструмент за спиране на масовото бързо разпространение на този вирус. Тъй като колкото повече се разпространява и повече хора заразява, толкова повече нови мутанти могат да възникнат. Има опасения, че появата им може да доведе до това те да започнат да заразяват клетките и през други рецептори, и тогава протичането може да стане тотално различно“, коментира проф. Хайрабедян. Според него скоро ще влезе в сила и ново ниво на защита от коронавируса: „Тестват се инхибитори, които да могат да потискат вируса, неговото размножаване и разпространение в клетките, за да могат да се комбинират медикаменти с ваксини. Тоест подход, който се ползва при грипните епидемия от доста години и те до голяма степен вече са овладени, в смисъл на смъртност, заболеваемост и разпространение.“

ОНЛАЙН „УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ“ ТРЪГВА ПРЕЗ МАРТ
Новата онлайн програма на „Училище за родители“ на болница „Софиямед“ започва през март. Часовете са всяка сряда от 15:00 часа във фейсбук страницата „Училище за родители Софиямед“, съобщи БНР.
„Училището за родители предоставя възможност на бъдещите майки и татковци за онлайн лекции със съвети на изявени специалисти от болницата в областта на акушер-гинекологията, неонатологията, педиатрията, анестезиологията за най-важните аспекти от бременността, раждането и отглеждането на новороденото и малкото дете“, каза в „Хоризонт до обед“ д-р Жана Станева, началник на Отделението по неонатология и лектор.
Бъдещите родители имат възможността да научат от специалистите и гост лекторите на училището, сред които са консултанти по кърмене, здравословно хранене и като цяло отглеждане на новороденото, всичко по-важно, свързано с живота на бебето до 1 годинка. Лекциите са безплатни.

ОБЯВИХА ЗА ПРОДАН ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В РАДНЕВО
Общинският съвет на Раднево подкрепи внесеното от кмета д-р Тенко Тенев предложение за стартиране на процедура за приватизация на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център 1“, информира Zdrave.net като се позова на Радио Стара Загора. За първи път в практиката у нас местни власти гласуват решение за смяна на собствеността на общински дружества.
До безпрецедентното решение се стигна с гласовете на 11 от присъствалите в залата общински съветници и предложението на кмета получи зелена светлина на заседанието в четвъртък. Четирима съветници обаче се обявиха против, въпреки че се съгласиха, че много лекари са напуснали работа и болницата не може да изпълнява своите функции.
На заседанието е била гласувана субсидия от 400 000 лева за общинската болница за първото полугодие. Средствата обаче не могат да покрият натрупаните дългове към фиска, персонала и контрагенти, които надхвърлят 1,1 млн. лева в края на 2020 година.
Преди няколко месеца Ибрям Алиев – собственик на лечебни заведения в Сливен и Ямбол, заяви инвеститорския си интерес към здравеопазването в Раднево. Той е потвърдил намеренията си след заседанието и е призовал за законови промени, които да дадат възможност специализанти да се обучават и в по-малки болници. Алиев изтъкнал близостта със Стара Загора и Тракийския университет, където се подготвят медицински кадри.