Blog Section

НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.07.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОТПУСНЕ 150 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина. Това стана ясно след петчасова среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с представители на хората с увреждания, социалния министър Бисер Петков и националния омбудсман Мая Манолова, съобщи Clinica.bg.
Представителите на уязвимите групи са се договорили с премиера трите закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалната услуга да бъдат внесени в парламента наесен. По време на срещата е била обсъдена и темата за помощните средства и необходимостта от създаване на стандарт за тях. Участниците в срещата са си стиснали ръцете и за създаване на електронен регистър на хората с увреждания, на базата на който да се правят всички политики.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ – ЕДИН ОТ НАЙ-ПИТАНИТЕ МИНИСТРИ ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ
Здравният министър Кирил Ананиев е отговорил на 98 въпроси и питания във времето за парламентарен контрол от началото на годината. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание. Министър Ананиев е петият най-питан министър, като преди него са министърът на финансите Владислав Горанов със 123 въпроса, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков – със 119 въпроса, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов – със 106 въпроса и министърът на вътрешните работи Валентин Радев – със 100 въпроса.
През четвъртата сесия на парламента обаче (от 16 април до 26 юли), министър Ананиев се нарежда на второ място и е отговорил на 32 въпроса и питания. Пред него с 62 въпроса е министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В “МАЙЧИН ДОМ – СОФИЯ” ОТКРИХА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА НЕИНВАЗИВНИ ДНК ТЕСТОВЕ
„Това е важно и приятно събитие, тъй като с усилията на екипа на болницата и нейното ръководство в момента виждаме абсолютно обновения център на най-старата акушеро-гинекологична болница в страната, в която се раждат около 4000 бебета годишно“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва днес в откриването на обновения Медицински център към болницата, както и на първата по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода. Д-р Пенков подчерта, че инвестицията за новите придобивки е на самото лечебно заведение.
Новата лаборатория прави възможно провеждането на високотехнологични изследвания, които са редки и досега са се правели в лаборатории в чужбина.
Медицинският център към лечебното заведение пък е оборудван с най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ, включително офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скрининг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и др.

ДВЕ ПРОВЕРКИ В УМБАЛ – ПЛЕВЕН ЗАРАДИ ПОЧИНАЛА РОДИЛКА
Две проверки заради родилка, която почина по време на планирано секцио текат в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен – от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и от Районната здравна инспекция в града. Това обясни пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, информира Zdrave.net.
„Пълна яснота по случая ще има след като излязат резултатите от съдебната патоанатомична експертиза. Това, което знаем е, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия“, каза д-р Пенков и уточни, че след това повече от час са провеждани реанимационни мероприятия, които обаче за съжаление не са довели до добър изход и родилката е починала.
„Дали е сърдечен проблем, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми“, допълни д-р Пенков и отбеляза: „Случаят е изключително комплициран и медицински неприятен“.
Той отрече да е имало момент, в който родилката да е оставяна сама, както твърди съпругът на починалата жена. Зам.-министърът обясни, че упойката е поставена от изключително опитен анестезиолог и към момента няма яснота какво е предизвикало смъртта на жената. Междувременно неонатолозите в болницата се борят за живота на бебето.

УВЕЛИЧАВАТ СРЕДСТВАТА ЗА ВАКСИНАЛНИТЕ ПРОГРАМИ НА НЗОК
С 400 000 лв. се увеличават средствата за ваксиналните програми на НЗОК. Това е решил Надзорният съвет на фонда на последното си заседание на 27 юли, съобщи Zdrave.net. Увеличават се и парите за здравнонеосигурените бременни, като приетата от Надзора сума за увеличението е 100 000 лв. За сметка сметка на тези увеличения се намаляват съответно с 400 000 лв. и със 100 000 лв. сумите за компенсация на потребителската такса за пенсионери и за комплексно диспансерно наблюдение при неосигурени пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания, както и за интензивно лечение. Средствата са от трансфера на МЗ към НЗОК, а парите се прехвърлят в рамките на вътрешно-компенсаторни промени.

НАЗНАЧИХА ВРЕМЕНЕН ДИРЕКТОР НА УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Кардиологът д-р Антон Петков застана начело на столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“, С„съобщи Zdrave.net. Д-р Петков работи в кардиологичния кабинет на лечебното заведение и ще изпълнява длъжността директор до провеждането на конкурс за поста.
Очаква се Министерството на здравеопазването да обяви конкурса в рамките на три месеца от напускането на титуляра.- Той ще бъде на три етапа: проверка на съответствието на предоставените документи с изискванията към кандидатите, представяне на програма за развитие на лечебното заведение за тригодишен период и събеседване, за което ще се допускат кандидатите, получили оценка на програмата си минимум 4,50.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *