НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.05.2020)

2513 СА ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 1074 ОТ ЗАБОЛЕЛИТЕ СА ИЗЛЕКУВАНИ
За последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 606 проби. 14 от тях са дали положителен резултат. Тези данни изнесе секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването
Два нови случая са потвърдени при лица-медицински служители, като единият е установен при лекар в Сливен, а другият – при стоматолог в София.
Констатираните за изминалите 24 часа случаи, са разпределени по области, както следва: Благоевград – 1; Видин – 1; Пазарджик – 1; Разград – 2; Сливен – 4; София – 3; Ямбол – 2.
Случаите на коронавирусна инфекция, регистрирани в България, са 2513. 1074 са вече излекуваните лица.
161 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, 17 от тях се намират в интензивни структури.

РАЗРЕШИХА ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНГРЕСНО-КОНФЕРЕНТНИ МЕРОПРИЯТИЯ, СЕМИНАРИ И ИЗЛОЖЕНИЯ
Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-287/ 30.05.2020 г., с която от 30-ти май се позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч. мероприятия на изложбената индустрия. Условието е заетостта на местата да бъде до 30 % от общия им капацитет при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Не се разрешават посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, заведения за хранене и развлечения в закрити търговски площи. Остава забранено и провеждането на масови спортни мероприятия на открити и закрити места.
Въведените времени противоепидемични мерки важат до 14-ти юни т. г.
Новата заповед отменя Заповед № РД-01-277 от 26.05.2020 г.

Доц. д-р Георги Попов от ВМА: НАБЛИЖАВАМЕ ОПАШКАТА НА ЕПИДЕМИЯТА
“В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията”. Това каза пред БНР доц. д-р Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб. По думите му ще се появяват единични случаи – някой ден повече, някой ден по-малко, но “стабилно отиваме към епидемичната опашка”, категоричен беше той.
“Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай”, посочи специалистът в предаването “Неделя 150”. Той разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия: “Над 5000 пациенти с COVID-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни. Хиперимунна плазма са прилагали при своите 48 пациенти”. Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.
Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня за необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.
“Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място – това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти”, коментира доц. Попов. Според него вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от COVID-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.
Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че е възможно и да няма нужда от тази ваксина.

БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ТЮТЮНОПУШЕНЕ СРЕД ДЕЦАТА НА 11 И НА 15 ГОДИНИ
България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това съобщи БНР като се позова на проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО.
26 % от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България. “България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната”, изтъкна д-р Околийски.
Според експертите българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия. Необходимо е и въвеждането на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст.
“Още от септември месец да бъдат въведени тези уроци”.
Глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от COVID-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк”. Христо Иванов от фондацията съобщи: “За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1-ви май в България бяха регистрирани 68 смъртни случая от COVID-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1-ви май 224 172 човека са загинали от COVID-19.”