НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.12.2020)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ОТИВА СИ ЕДНА ТРУДНА ГОДИНА, ПРЕЗ КОЯТО СЕ ДОКАЗА НУЖДАТА ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
„2020 година беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката. За съжаление тази година и ситуацията, породена от COVID-19, доказа изключителната важност на професиите на медицинската сестра, акушерката, рентгеновия лаборант, медицинския лаборант, лекарския асистент, медицинския фелдшер.“ Това заяви пред Zdrave.net председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева като равносметка за отминаващата година.
„Tази година беше изключително трудна за нас и в професионално, и в лично отношение. Трудна заради огромен недостиг на професионалисти по здравни грижи, учехме се в движение. Всички работеха на ръба на силите си, много често и при липса на достатъчно предпазни средства“, заяви тя.
„Това беше изтощителна в психологическо отношение година, защото трябваше да приемем смъртта, изключително тежките случаи, и да продължим да работим. Към този момент загубихме 14 наши колеги, за които скърбим, и за съжаление още повече лекари, които бяха изключително ценни за нашата здравна система. Така че изпращаме една много трудна и изключително предизвикателна година“, каза още Василева.
„Наистина се надявам следващата да бъде във всяко отношение по-добра. Ще пожелая на колегите да са здрави, да не губят вяра, да бъдат все така упорити и милосърдни, защото тази година доказа, че думичката, която характеризира нашата професия, е милосърдието. Нека всички помнят, че на първо място сме хора и трябва да се уважаваме, за да сме успешни и в професионален план“, допълни председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

772 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
772 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 627 от които са установени с PCR тестове, а 145 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени 3669 PCR теста. 2407 от тях са PCR тестове, а 1262 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 23; Бургас – 57; Варна – 72; Велико Търново – 5; Видин – 8; Враца – 28; Добрич – 33; Кърджали – 13; Кюстендил – 17; Ловеч – 22; Монтана – 4; Пазарджик – 28; Перник – 4; Плевен – 46; Пловдив – 50; Разград – 6; Русе – 34; Силистра – 17; Сливен – 31; Смолян – 3; София област – 29; София град – 139; Стара Загора – 9; Търговище – 14; Хасково – 35; Шумен – 18; Ямбол – 27.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 196 658. От тях активни са 81 955. Излекуваните лица са 107 680, от които 1215 са регистрирани през последното денонощие.
5671 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 521 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е доказан при 8671 лица-медицински служители. Десет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Три от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри и един – при санитар.
7023 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 45.

НА 27 ДЕКЕМВРИ СТАРТИРА ИМУНИЗАЦИОННАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ COVID-19 У НАС
На 27.12.2020 г. стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения. Това нарежда министърът на здравеопазването със Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В заповедта на министъра ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.
Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

ПРЕМИЕРЪТ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ БЛАГОДАРИ НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА СТРАНАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
Даването на ваксината на Република Северна Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, информира БНР като се позова на БГНЕС.
„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.
Заев отбеляза, че Република Северна Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения. Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

ТРИАЖНИЯТ КАБИНЕТ В ДУПНИЦА ЩЕ РАБОТИ ВСЕКИ ДЕН ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ
Триажният кабинет в Дупница ще работи всеки ден през празничните дни, но с променено работно време, съобщи БНР като се позова на информация от Общината.
Графикът е обявен преди дни.
Пръв в триажния кабинет дежурство преди месец даде хирургът доц. Димитър Недин, който сега е под карантина: „Да, аз безспорно сега излизам от карантина. В началото през кабинета минаваха между 40-60 човека“.
Същевременно в навечерието на Рождество Христово инфекционистът от Общинската болница в Дупница – 81-годишната д-р Богоева, получи Златен почетен знак I степен на Министерство на здравеопазването.
За случая в общинската болница инкогнито пристигнал здравният министър професор Ангелов и лично връчил почетното звание на д-р Богоева. Тя е единственият инфекционист, като благодарение на нейната всеотдайност и професионализъм отделението, в което се лекуват болни от коронавирус, не бе закрито.