НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.07.2021)

7351 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
121 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 65 от които са установени с PCR, а 56 – с бързи антигенни тестове. 15 842 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 4287 от тях са PCR, а 11 555 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 9; Варна – 15; Велико Търново – 9; Видин – 1; Враца – 3; Добрич – 1; Кърджали – 5; Ловеч – 3; Монтана – 2; Пазарджик – 9; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 14; Русе – 3; Силистра – 1; Смолян – 1; София област – 4; София град – 20; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 1; Ямбол – 1.
Общият брой на потвърдените у нас случаи на новия коронавирус е 423 440. От тях 7351 са активни. 397 900 са излекуваните лица. 69 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 742-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като в интензивни структури се намират 81 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 952 099. През изминалите 24 часа са приложени 11 349 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 461. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 189 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Доц. Любомира Николаева – Гломб: НИЕ ВЪРВИМ МАЛКО ПО-НАЗАД ОТ ЕВРОПА И ЗАТОВА МОЖЕМ ДА ПРЕДВИДИМ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ
„Намираме се в края на един спокоен период, но определено започва раздвижване. Новозаразените вече са около 100 и над 100”. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева – Гломб. „Доколкото мога да кажа, не септември, а още през август ще започне по-тежкото“, прогнозира тя.
Доц. Гломб се спря на резултатите от изследваните в НЦЗПБ проби: „До момента са изследвани проби до 8 юли. Дотогава повече от половината от секвенираните проби са с делта вариант. Алфа вече отстъпва, а делта настъпва“, описа картината тя, с уговорката, че ситуацията е динамична и след около седмица резултатите вероятно ще бъдат по-различни. По думите ѝ, затягането на мерките ще дойде с увеличението на случаите, а новата вълна може да бъде наречена „вълна на неваксинираните“.
„Ние вървим малко по-назад от Европа и затова можем да предвидим какво ще се случи“, каза доц. Гломб и обясни, че в другите страни, където ваксиналното покритие е много по-голямо, заболеваемостта се увеличава при по-младите, непокрити с ваксина хора. Докато у нас, поради ниския процент ваксинирани, засегнати ще бъдат и по-възрастните, категорична бе тя.
Специалистът посочи, че за да се постигне по-висока ефективност на ваксините срещу делта варианта, е добре да бъде завършен целият процес на имунизация. „Ефективността на ваксината само след първата апликация е около 50% и се вдига на 88% след втората”, уточни доц. Гломб. Според нея засега не се предвижда трета доза ваксина.
Доц. Гломб призова хората да се вслушат в мнението на специалистите и да се ваксинират. Та обясни, че в страните, в които преминава четвъртата вълна на инфекцията, заболеваемостта са покачва, но смъртността спада и това е така, защото ваксинираните хора преболедуват много по-леко, а фатален изход има при малко хора, при които има тежък коморбидитет и съпътстващите хронични заболявания сами по себе си ги поставят във висок риск.

Проф. Илко Гетов: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, А ДА СЕ ПРОВЕЖДА ПО-ШИРОКА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ
Ние минахме през относително спокоен период, в който процентът на заразените беше под 0,5%, но вече има устойчива тенденция на нарастване. Виждаме и в Гърция, с който сме много близки, че заразените вече са над 3 000 на ден, което е много притеснително. Това каза пред БНТ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.
„За съжаление нашата страна е на последно място по процент имунизирани. В България имаме имунизирани с първа доза около 2 млн. души, но това е далеч от необходимата бройка, за да говорим за колективен имунитет“, допълни той.
Проф. Гетов подчерта, че няма да се стига постоянно до забрани, но това зависи от колективния имунитет. “Вирусът, за да съществува, трябва да се нанесе върху гостоприемника, върху човешкия организъм, съответно той също се изменя. Както виждате вече има Делта вариант, който е малко по-различен. Ако инкубационният вариант на британския вариант беше 7-8-10 дни, тук вече говорим за 3-4 дни, но с много по-висока степен на разпространение на заразата, което означава, че самият вирус също се приспособява към новите условия и усилията на човечеството да преустанови с тази зараза”, каза той.
“Имунитетът създаден от ваксинирането е по-траен от имунитета, създаден от преболедуването. Няма данни за повече от 5-6-8 месеца имунитет след преболедуване. На този етап имунитетът след ваксиниране трае година, година и половина. Тези, които участваха в клиничните проучвания, имат необходимия титър на антитела“, каза проф. Гетов.
Проф. Гетов подчерта, че на този етап в Европейската агенция няма постъпило заявление да се обяви, че трябва да бъде поставяна трета доза.
„Има много клинични изпитвания, които текат в момента. Например във Франция се ваксинират с трета доза хора, които са имунокомпрометирани, с цел да бъдат защитени организмите им като на здравите хора“, допълни той.
По отношение на ваксинацията на деца, проф. Гетов заяви, че това е въпрос, който се решава от националните компетентни органи. „ЕМА отговаря на заявленията на компаниите да бъде разширена популацията за приложение на ваксините. Ние вече имаме такъв случай – ваксината на Pfizer, която беше одобрена за приложение на лица над 12 години. Днес предстои да разгледаме заявление на Moderna“, допълни той.
Проф. Гетов уточни, че данните са от САЩ и Канада на над 5 000 деца.
„При децата има един мултисистемен синдром след COVID, който също е много опасен. Освен това са разпространители на вируса. Това е причината някои държави да настояват разрешението за ваксиниране за тях да са даде по-бързо, преди началото на новата учебна година“, допълни той.
Според него не трябва да се въвежда задължителна ваксинация, а да се провежда по-широка информационна кампания.

С РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЦЕНТЪРЪТ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ В СОФИЯ ЩЕ РАЗПОЛАГА С НОВА СГРАДА
Центърът за психично здраве в София ще разполага с нова сграда. Нуждата от такава се обуславя от една страна от факта, че в момента той е разположен в сгради от павилионен тип, а от друга – от това, че легловата му база е недостатъчна за нуждите на пациентите. Новата сграда става факт с приетото вчера решение от Министерския съвет за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост и за даване на съгласие за внасянето му като непарична вноска в капитала на Центъра, съобщи Zdrave.net.
В него се лекуват средногодишно около 1270 пациенти, от които 770 с тежки психични заболявания – пациенти с остра психомоторна възбуда и автоагресия, изискващи 24-часов медицински надзор, специални средства и условия за овладяване, както и подходяща материално-техническа база.
С апортирането на имота ще бъде решен проблемът с недостига на легла за пациенти с остри психични заболявания на територията на град София, отбелязват от МС. Пребазирането на лечебното заведение в нова сграда би позволило и разкриването на нови дейности като рехабилитационни програми – както за психично болните, така и за пациенти със зависимости, допълват от Кабинета.

Д-р Иван Кокалов: ПРИВЕТСТВАМ, ЧЕ МЕДИЦИТЕ ИСКАТ ДА ИМА ПЪТЕКА ЗА ЛЕКУВАНЕ НА ПОСТ-COVID СИНДРОМА
„Приветствам решението да се потуши напрежението, защото сме пред прага нова вълна от коронавирус и е добре медиците да са спокойни. Това, което се случи обаче, е замитане на проблемите под килимчето. Не мога да приема това, което се случи, като нещо нормално. Излиза, че след срещата при министъра всички са в бяло, само проф. Балтов е виновен за всичко“. Това каза пред БНТ д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК по повод казуса „Пирогов“ и срещата при служебния министър в сряда, 22 юли.
„Сега някой се сети да тръгнем по нормалния път. За мен това е „гаф“ на министъра на здравеопазването“, допълни той и уточни, че на вчерашния Надзорен съвет се е взело решение проверките, извършвани от НЗОК, първо да бъдат разглеждани там, а не първо да се носят на министъра.
„Ние, като отговорни за бюджета на НЗОК, трябва да знаем какво с случва и да предлагаме решения. Според мен това, което се случи, повече намирисва на политика, отколкото на решение на казуса“, категоричен беше д-р Кокалов.
„Приветствам, че медиците искат да има пътека за лекуване на пост-COVID синдрома. За мен проблемът идва от факта, че се учихме в движение и по отношение на лечението COVID, и на заплащането. Само че не предвидихме, че ще има нужда от пътека за лечение на пост-COVID. Нямаше такава пътека и сега още няма. Вместо да отиваме и да потушаваме нещата, трябваше Лекарският съюз в разговор и с предложение с Надзорния съвет да направят такава пътека и тя да се финансира. Сигурен съм, че и в други болници се правят такива нарушения. Но това не са нарушения, защото някой искал да краде или да точи Касата, а защото няма по каква пътека да лекува болните“, коментира д-р Кокалов. Той е категоричен, че ако това не се направи, нарушенията ще продължат. „Това е целенасочена грешка, за да може болният да бъде изследван и лекуван, защото няма друг вариант“, подчерта д-р Кокалов. Според него е грешка да се говори, че е източен 1 млн. лв. „Този милион е в тези 85%, с които е финансиран и „Пирогов“ и няма никакво източване. Убеден съм, че комисията ще излезе с решение, че няма източване и този милион не трябва да се връща“, допълни още д-р Кокалов.
„Вчера Надзорният съвет на НЗОК даде предложение за актуализиране на бюджета, защото трябва да се осигурят парите на работещите на първа линия, които сега са осигурени само до юни месец“, каза още д-р Иван Кокалов.