Blog Section

НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.02.2019)

ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ

Епикризата на жената, кандидатстваща за финансова подкрепа ще бъде изготвяна на базата на медицинския стандарт по асистирана репродукция. Това предвиждат промените в Правилника за организацията на работа и дейността на Център за асистирана репродукция (ЦАР), публикувани за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Към епикризата задължително трябва да бъдат прилагани стимулационните протоколи за индукция на овулацията, контролирана овариална хиперстимулация, както и ембриологичният протокол. Жените, които кандидатстват за финансиране от ЦАР вече няма да доказват индикацията за безплодие с реализирани минимум четири цикъла с вътрематочни инсеминации с един и същ партньор, пише още в промените. Причината за тази промяна е обстоятелството, че тази индикация се наблюдава най-често при жени, които са без съпруг/постоянен партньор, което не кореспондира с изискването да са реализирани четири цикъла с един и същ партньор.
Променя се и стойността на анти-Мюлеровия хормон, като критерий за одобряване на финансирането на дейности по асистирана репродукция. Известно е, че този показател има важно значение, защото чрез него се доказва наличието на яйчников резерв, респективно – на възможност да настъпи бременност.
С промяната се дава възможност на повече жени да получат шанс за майчинство, тъй като новата стойност на показателя вече ще бъде 0,5 нанограма на милилитър, а не 1 нанограм на милилитър, както е в момента, твърди още в мотивите за промените министър Ананиев.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРАВИ ДИРЕКЦИЯ “ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”
Ще бъде създадена самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“ в МЗ. Това предвижда новия устройствен правилник на министерството, публикуван за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Целта е да се оптимизират дейностите по провеждане на стратегията за електронно здравеопазване и въвеждане на националната здравна информационна система, като част от общата стратегия за електронно управление в администрацията, както и да се оптимизират процесите по въвеждането и предоставянето на електронни административни услуги и на обмен на документи със средствата на информационните и комуникационните технологии, с оглед намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
Обособява се и отделно звено „Сигурност на информацията и защита на данните“.
Същевременно се закрива дирекция „Планиране, анализ и контрол“, тъй като комплексните аналитични функции, които са ѝ възложени в момента, не се изпълнявали с достатъчна степен на ефективност. Анализите в различните области ще се извършват от структурните звена, които определят политиките в съответните области.

БЛИЗО 70 СЛУЧАЯ НА ИЗМАМИ С РЕШЕНИЯ НА ТЕЛК РАЗСЛЕДВА МВР
Близо 70 случая на измами с решения на ТЕЛК разследва МВР в цялата страна от началото на януари, съобщи Пламен Мишонов от Икономическа полиция, информира БНР.
Най-много подобни случаи има в Северозападна България и в районите на Силистра и Разград.
“Основно изпъкна проблемът в град Силистра и област Силистра, тъй като там процентът на хората, които получават инвалидни пенсии е 28,61% от общото население. Това е почти всеки трети гражданин в областта. След това се нареждат Враца – с близо 20% инвалидни пенсии от всички пенсионери и Габрово с 19%. В Монтана, Видин, Перник. Разград процентът на инвалидните пенсии също е много висок.
“В момента работим във всички областни дирекции. Основно това е поминък за част от населението, което, как да кажем, е малцинствено или слабо грамотно, няма други доходи и това е основното препитание – измами с ТЕЛК решения”, изтъкна Мишонов.
Според криминалистите често се срещат и случаи, при които българи, живеещи в Турция, имат издадени фалшиви ТЕЛК решения у нас.

38 АПТЕКИ С ДОГОВОР КЪМ НЗОК СА УВЕДОМИЛИ, ЧЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ ЗАРАДИ ПРОТЕСТА
38 от общо 2300 аптеки, договорни партньори на НЗОК, са уведомили районните здравноосигурителни каси, че няма да работят на 20 февруари 2019 г., когато бе протестът срещу лекарствената политика на държавата. Това сочи справка на Националната здравноосигурителна каса, изпратена до медиите, информира Zdrave.net.
По области разпределението е следното: София – 2 аптеки, София – област – 4 аптеки, Благоевград – 3 аптеки, Варна – една аптека, Габрово – 2 аптеки, Кюстендил – 8 аптеки, Кърджали – една аптека; Ловеч – една аптека, Монтана – 3 аптеки; Пазарджик – 9 аптеки, Перник – 2 аптеки и Шумен – 2 аптеки.
От НЗОК напомнят, че в индивидуалните договори на аптеките с РЗОК е записано изискването магистър фармацевтите да информират касата за намерение да не работят в ден, извън обявения график. „Здравната каса не изисква в уведомленията да бъдат описани причините, поради които аптеките няма да работят”, допълват от фонда.

В “ПИРОГОВ” ИЗВЪРШИХА УНИКАЛНИ ОПЕРАЦИИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕФУНКЦИОНИРАЩИ БЪБРЕЦИ ПРИ ДЕЦА С ПОМОЩТА НА ЛАПАРОСКОПСКА АПАРАТУРА
Екипът на клиниката по урология в УМБАЛСМ “Пирогов” спаси две деца с вродени заболявания на бъбреците и уретерите, съобщиха от лечебното заведение. Началникът на клиниката д-р Емил Доросиев и екипът му оперираха 12- годишно момиче и 15-годишно момче, ползвайки специална високотехнологична апаратура, дарение от Националната кампания “Българската Коледа”.
И двете оперирани деца вече са си вкъщи, уточниха от болницата. Благодарение на тази апаратура операциите са извършени чрез миниинвазивен метод. Отстраняването на нефункциониращите бъбреци чрез лапароскопски метод при деца се извършва за първи път в България. Досега тези операции се извършваха с класическа оперативна техника. Травмите и болничният престой с новия апарат са сведени до минимум, а периодът на възстановяване е около два-три дни. За сравнение – при класическия метод възстановяването отнема около 2 седмици.

СПИРАТ ВРЕМЕННО ЛЕКАРСТВА ЗА КАШЛИЦА ЗАРАДИ ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК
Временно се спират лекарства за кашлица, съдържащи опасна съставка. Тя се нарича фенспирид и носи потенциален риск от проблеми в сърдечния ритъм, информира Clinica.bg като се позовава на съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата. Медикаментите са под формата на сироп и таблетки. Затова Комитетът за безопасност (PRAC) към ЕМА препоръча временно прекратяване на разрешенията за употреба на медикаменти, съдържащи тази съставка. Тези лекарства се употребяват при възрастни и деца над 2 години за облекчаване на кашлица при белодробни заболявания.
Медицинските специалисти трябва посъветват пациентите си да прекратят приема на медикаменти, съдържащи фенспирид. Ако пък човек сам забележи, че сиропът му за кашлица има тази съставка, нека се обърне към лекар или фармацевт. Решението за временното спиране на тези медикаменти се основава на неклинични проучвания.
Още в миналото са докладвани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи такива лекарства. За да се провери потенциалната връзка между фенспирид и сърдечните проблеми се правят проучвания сред животни, които доказват, съставката има потенциал да увеличава QT интервала при хора.
В ЕС лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния. Те са налични под различни търговски наименования.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ УДОСТОИ СТОЛИЧНИЯ КМЕТ С ПОЧЕТНОТО ЗВАНИЕ “ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА”
Медицински университет – София удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ кмета на столицата Йорданка Фандъкова, съобщи БНР.
21 милиона лева са предвидени в бюджета на София за тази година за дофинансиране на общинските болници и здравни заведения за дейности, които не се поемат от НЗОК. Като оценка за работата на екипа ѝ в областта на здравеопазването определи присъждането на почетното звание столичният кмет: “Голяма чест е за мен получаването на наградата “Доктор Хонорис кауза” и това звание на най-стария университет по медицина и все още най-добрия в страната. Приемам тази награда като оценка за работата на мен и на моя екип по отношение на укрепването и подкрепата за развитието на общинското здравеопазване, но най-вече за създаването на програмите за превенция и профилактика, защото за мен това е кауза хората да са информирани, да имат възможност да се преглеждат навреме, защото тогава на по-малко ще се налага да търсят специализирано лечение”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *