НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.05.2021)

28 490 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
361 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях с PCR са установени 196, а с бързи антигенни тестове – 165. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 11 061. От тях 4983 са PCR, а 6078 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 14; Варна – 25; Велико Търново – 10; Видин – 10; Враца – 6; Габрово – 7; Добрич – 8; Кърджали – 13; Кюстендил – 13; Ловеч – 7; Монтана – 9; Пазарджик – 3; Перник – 7; Плевен – 9; Пловдив – 27; Разград – 4; Русе – 17; Силистра – 8; Сливен – 11; Смолян – 8; София област – 13; София град – 63; Стара Загора – 13; Търговище – 8; Хасково – 6; Шумен – 10; Ямбол – 8.
Общо 415 687 са потвърдените у нас случаи на COVID-19 към момента. 28 490 от тях са активни. 369 781 са излекуваните лица, от които 2317 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4201. От тях в интензивни структури се намират 460.
Към момента у нас са поставени общо 1 191 397 дози от ваксините срещу новия коронавирус. 30 349 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден COVID-19 у нас, са общо 13 369. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са шест. От тях един е установен при лекар, четири – при санитари и един – при друг медицински персонал.
17 416 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 37 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА САЩ
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа. Поводът за срещата е пристигането на дарение от Офиса за военно сътрудничество за Националния център по заразни и паразитни болести. Дарението се състои в консумативи за извършване на PCR тестове, информираха от пресцентъра на здравеопазването.
Д-р Кацаров изрази благодарност към посланик Мустафа и нейния екип за предоставеното дарение от американска страна. Двамата откроиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите в продължаващата вече повече от година и половина пандемия, породена от COVID-19. Министър Кацаров запозна посланик Мустафа с приоритетите си като министър на здравеопазването. Той подчерта, че вниманието му ще бъде насочено към увеличаване на обхвата на ваксинация в страната като целта е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани-лицата над 60 години. Д-р Кацаров посочи, че едва 17,5% от българските граждани над 60 години са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19. “Това е и възрастовата група, която боледува най-тежко”, обясни министърът на здравеопазването.
Средната възраст на починалите български граждани , при които е установена коронавирусна инфекция, е 72 години, стана ясно от думите на д-р Кацаров. Той каза още, че Министерство на здравеопазването е създало организация за имунизиране на трудноподвижните лица и живеещите в труднодостъпни райони. На свой ред посланик Мустафа постави въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост в областите от компетенциите на Министерство на здравеопазването. Д-р Кацаров посочи, че предстои той да бъде коригиран в посока електронно здравеопазване, дигитализация и внедряване на нови технологии. В заключение, министър Кацаров и посланик Мустафа изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ СЪОБЩИ ЗА ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА БРАЗИЛСКИЯ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА У НАС
При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) целогеномно секвениране от най-ново поколение на SARS-CoV-2 на клинични проби от страната, за първи път в България е установена мутация от особено значение K417T в британския вариант на вируса. Тази мутация е типична за бразилския вариант на коронавируса, като тя не е по-опасна, но е по-заразна.
Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на COVID-19 през последната седмица на м. април. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.
Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от изследвания показват, че мутацията K417T може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени и преболедували лица.
НЦЗПБ наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и по-тежко протичане, които са от съществено значение за общественото здраве.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР Д-Р ТОМА ТОМОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ ВЪВ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪВЕТА НА ЕС ПО ЗАЕТОСТ, СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ
На 20 май 2021 г. бе проведена неформална видеоконферентна връзка на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“, в рамките на която участие взе заместник-министър д-р Тома Томов.
Акцент в дискусията бе поставен върху мерките, свързани с ваксинационните кампании на държавите членки на ЕС през 2022 г. и 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
България посочи, че трансграничният характер на пандемията предполага общи усилия в рамките на ЕС за осигуряване на ваксини за населението на държавите членки. Доверието във ваксините е важен елемент в борбата с COVID-19, но същевременно е изключително важно да се отдаде приоритетно значение на сигурността и здравето на пациентите. ЕС трябва да продължи усилията си по отношение осигуряването на безопасни, ефективни и качествени ваксини, получаващи разрешения за употреба в Общността. Д-р Томов заяви, че са необходими усилия за осигуряване на количества ваксини, които да отговарят на националните потребности, като се гарантира достъпът на гражданите до различни видове ваксини с цел защита правото на избор.

Д-р Аспарух Илиев: АКО НЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ АДЕКВАТНО, СЛЕДВАЩАТА ЕСЕН ОТНОВО ЩЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ И ТО В ПО-ГОЛЯМ ОБЕМ
„Ако не се ваксинираме адекватно, следващата есен отново ще имаме проблеми и то в по-голям обем.“ Това прогнозира пред БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Той посочи, че в момента наблюдаваме относително успокояване на ситуацията, което отчасти е свързано вероятно със затоплянето на времето, но допълни, че заболяването протича с вълнообразен ход и все още трябва да сме нащрек, информира Zdrave.net.
Специалистът коментира и различните ограничения, въведени в различните държави в отговор на епидемията. „Ако съпоставим данните между много мекия локдаун в България и значително по-строгия локдаун в Германия, и съпоставим общия брой на т. нар. надвишена смъртност, ще видим, че двойно по-малко хора са боледували в Германия, смъртността е четири пъти по-ниска, отколкото в България. Всички проучвания показват, че локдауните работят. Друг е въпросът дали те не могат да бъдат направени малко по-леки и поносими“, заяви още д-р Илиев. Той отбеляза, че това, което е неизвестно към момента, е дали новите мутации на вируса няма да бъдат „изненада“ през лятото.
„В момента Индия е една от точките, които приковават вниманието с тревога, другите постоянни огнища са Бразилия и Африка, в които има много малка информация какво се случва поради недобре разгърнатите публични услуги в здравния сектор“, обясни д-р Илиев. Всички мутации на коронавируса вече са открити в неголям брой в Европа, за съжаление въпрос на време е те да се разпространят, допълни той, като поясни, че е важно това да не се случва интензивно и в големи количества.
По думите му изследванията показват доста добри резултати с почти всички ваксини по отношение на новите варианти. В Индия се ваксинират с AstraZeneca и с нейния индийски еквивалент, като резултатите показват, че хората боледуват по-леко. Същите данни, макар и все още лабораторни, има и за ваксината на Pfizer.
“Най-вероятно повечето ваксини ще могат да потиснат и голяма част от щамовете, най-малко да боледуваме по-леко, тъй като предизвикват един изключително силен имунен отговор“, поясни д-р Илиев. Той изтъкна, че имунитетът от ваксините ще е поне 12 месеца.
Той допълни още, че според първите проучвания комбинация на векторна с РНК ваксина дава един изключително силен имунен отговор, дори по-силен от индивидуалното приложение на всяка ваксина, така че комбинирането им може да се окаже доста добра идея. Според други публикации обаче при комбинирането им краткотрайните странични ефекти се засилват.
Преди да сме ваксинирали голяма част от населението, носенето на маски, особено на места в затворени помещения, е най-разумният ход, категоричен е д-р Илиев.

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ИЗЦЯЛО ДИГИТАЛЕН ПЕТ/КТ В УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА“ – ВАРНА НАМАЛЯВА ЛЪЧЕВОТО НАТОВАРВАНЕ НА ПАЦИЕНТА ДО 50%
Ново поколение изцяло дигитален ПЕТ/КТ от най-висок клас беше инсталиран в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, информират от лечебното заведение.
Апаратът е уникален за територията на България. Системата Vereos PET/CT е производство на един от лидерите в света в сферата на Нуклеарната медицина и образната диагностика.
С високото качество на образа и уникални характеристики, новият апарат ще позволи на специалистите да регистрират и характеризират малки лезии, което ще доведе до по-бърза и ефективна диагностика, стадиране и проследяване на лечението, по-добра комплексна грижа за пациентите с онкологични и други заболявания, поясняват от там.
Дигиталната технология предоставя на лекарите и пациентите по-кратки времена на изследването и по-ниско лъчево натоварване, без загуба на качеството на образа, което също така ще направи възможно диагностицирането на по-голям брой пациенти. Лъчевото натоварване за пациента, както и за лекарите, необходимо за диагностика, може да бъде до 50% по-ниско в сравнение със стандартните ПЕТ/КТ изследвания.
Апаратът е окомплектован с уникална виртуална станция, която позволява едновременна работа на няколко специалиста с най-модерния софтуер за диагностика и проследяване в областта на онкологията.
Спрямо предходната технология, която също беше върхова за своето време в УМБАЛ „Света Марина“, новата система предоставя два пъти по-висока чувствителност, два пъти по-добра разделителна способност и намаляване на времената за изследване до 1/10 от предходните.